• 9.377.366 stemmen

The Hurt Locker (2008)

Oorlog / Thriller | 131 minuten

Genre: Oorlog / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Luxemburg

Geregisseerd door: Kathryn Bigelow

Met onder meer: Jeremy Renner, Anthony Mackie en Brian Geraghty

Gesproken taal: Engels, Arabisch en Turks

Releasedatum: 11 februari 2010

Plot The Hurt Locker

"You'll know when you're in it."

Een groep Amerikaanse elitesoldaten is in Irak belast met een levensgevaarlijke opdracht: bommen ontmantelen in het heetst van de strijd. Wanneer sergeant James de leiding krijgt over een getraind ontmijningsteam, sleept hij zijn ondergeschikten roekeloos mee in een dodelijk kat-en-muisspel met de vijand. De dood laat hem schijnbaar onverschillig. Terwijl de mannen hun losgeslagen leider onder controle proberen te houden, explodeert de stad in chaos...

Staff Sergeant William James

Black Suit Man

avatar van Raffael77

Raffael77

Quisto schreef:

Hoewel ik nooit in Afghanistan of Irak ben geweest geloof ik dat deze film toch enigzings de paranoia weergeeft die in dergelijke dorre en qua maatschappij totaal afwijkende landen naar boven komt. Goed weergegeven hoe in deze strijd middelen worden ingezet die zeer moeilijk te bestrijden zijn maar tevens moreel verwerpelijk zijn. Ondanks deze lof vond ik de film niet overtuigend genoeg of samenhangend voor een hoge notering..

Precies zoals jij het zegt. Vond persoonlijk ook dat er weinig diepgang in zat en daarom deed de film mij vrij weinig

The One Ring

Wat is er met de releasedatum van deze film gebeurt? Tot volgens mij vorige week nog stond hier dat hij vandaag uit zou komen in de Nederlandse bioscopen, maar nu is er niets meer van terug te vinden. Ook IMDB heeft ineens geen Nederlandse releasedatum meer.

avatar van pim-klaver

pim-klaver

pff wat een docu

heel aangrijpend

maargoed was niet echt een film meer een kijkje in soldaat zijn leven daar

goed gespeeld hoor echt top en camerawerk was ook indrukwekkend

volle 130 min geboeid gekeken

avatar van override100

override100

wat verwacht jullie van een oorlog film/doc whatever

altijd hetzelfde.

geen punten en geen real mening sorry

avatar van Sven Vermant

Sven Vermant

The One Ring schreef:

Ik hoorde dat de film van de releaselijsten is afgehaald van iemand die meer inside informatie heeft.

Wellicht dat de film in februari 2010 in de bioscopen gaat draaien.

Hij is zeer de moeite waard zei deze persoon.

The One Ring

Dat hij van de releaselijst gehaald is had ik intussen wel door, maar ik ben natuurlijk vooral beniwud waarom en wanneer we de film dan wel in de bios kunnen zien. Wachten tot februari zou wel absurd zijn.

avatar van DownBusiness

DownBusiness

Gisteravond deze film gezien en ik moet zeggen dat ik het jammer vind dat er niet meer van dit soort films uitkomen.

Echt een hele goede film vond ik dit! Bleef mij 130 minuten lang boeien.

Mooi camera- en acteerwerk.

Het is een vrij rustige film die toch spanning weet te behouden en geen moment saai word. Vind ik tenminste..

avatar van gondwana

gondwana

weinig verhaal, eerder anekdotisch, maar sterk gefilmd en geacteerd vond ik.

Coole maar realistische actiescenes, de voortdurende dreiging van de "toeschouwers" tijdens zo'n missies, de verschillende manieren waarmee de soldaten met de stress omgaan.

+ leuke rolletjes voor de bekende acteurs.

avatar van gondwana

gondwana

kaatje.nl schreef:

"Ze krijgen een missie om een stadje binnen te dringen waar iedereen een potentieel gevaar kan vormen en er overal bommen verborgen kunnen zijn"

ja...... echt overal bommen.Iedereen wil zichzelf opblazen.

Waarom ze dat willen is niet zo belangrijk.

Maar gelukkig bestaan er nog echte helden(amerikanen natuurlijk)

Bush en co wil ons weer eens laten zien dat de terroristische dreiging

achter elke boom op de loer ligt.

Wat een belachelijk domme film.

Totaal geen verhaal.

tja, aangezien ze deel uitmaken van de ontmijningsdienst is het normaal dat hun missies bestaan uit het desactiveren van bommen zeker... Het zijn niet zomaar soldaten die gaan patrouilleren; ze worden gestuurd naar zeer specifieke situaties.

avatar van Seamus

Seamus

Het gebrek aan verhaal deed voor mij de das om.

Bijkomend krijg ik de indruk dat ze toch nog een heroïsch iets van die oorlog hebben willen maken.

avatar van Friac

Friac

Seamus schreef:

Van die oorlog maken ze allesbehalve iets heroïsch, hooguit misschien van de soldaten (alhoewel ook hun kleine kantjes belicht worden) die hun leven riskeren in bijzonder gevaarlijk territorium. En dat lijkt me maar terecht ook.

The Hurt Locker moet zowat één van de spannendste films zijn die ik de afgelopen jaren gezien heb, nagenoeg de hele film lang zat ik zo'n beetje op het puntje van mijn stoel. Bijzonder efficiënt gefilmd en goed geacteerd, ook van het diëgetisch geluid - dat op bepaalde momenten extra luid weerklonk - werd goed gebruik gemaakt.

De film heeft een ietwat anekdotisch karakter, wat er bij mij wel voor zorgde dat ik na anderhalf uur het gevoel kreeg dat hij te lang zou duren (dat aftellen van de dagen van de missie hielp ook niet echt), maar gelukkig zorgden spanning en actie er voor dat ik snel terug meteen volop in de film zat.

Overigens was ik positief verrast dat de regisseur een vrouw is; het gebeurt bij mijn weten toch zelden dat een vrouwelijke regisseur zich toespitst op oorlogsdrama's/actiefilms, erg fijn om vervolgens te concluderen dat het resultaat absoluut gezien mag worden.

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Seamus schreef:
Het gebrek aan verhaal deed voor mij de das om.

Heroïsch? Het punt van de film is toch echt dat voor sommige mensen oorlog een drug is, en ze niet zonder kunnen leven. Daarbij wordt genoeg het punt gemaakt dat zulke mensen hun collega's in gevaar brengen door het gevaar juist op te zoeken in hun drang naar dat oorlogsgevoel.

avatar van Seamus

Seamus

Mr_White schreef:

Ik bedoel vanuit het standpunt van de producer/regisseur.
Die militairen dat gaan ontmijnen zetten hun leven op het spel (en verkeerdelijk dat van hun collega's ook wel) en dat geeft me toch wel een beetje een "hero of the day" indruk. Een soort van pleister op de wonde. Hoe hij daar zijn leven op het spel zet om de boel te redden.
Ik denk moest het niet over deze oorlog gaan en moesten het andere militairen zijn zou de film niet zo'n groot succes geweest zijn in de US.
Het goede is alleszinds dat ze van politiek wegblijven in de film.

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Kon me niet tot het einde boeien. Zoveel inhoud vond ik de film niet hebben, behalve dan dat de makers er alles hebben aan gedaan om de werkelijkheid zo dicht mogelijk te benaderen. Daar zijn ze ook in geslaagd. De bedreiging van onzichtbare tegenstanders in een desolaat Bagdad blijft een constante van het begin tot het einde. De beelden van CNN en van oorlogscorrespondentie flitsten voorbij terwijl ik naar de film keek, met zijn nerveus camerawerk. Als er één film is die erin slaagt om de sfeer van de oorlog in Irak te scheppen, dan is het deze wel.

De spanning is niet zo erg aanwezig als sommigen beweren. Die ene scène, waar ze vanop één kilometer afstand beschoten worden terwijl ze in de woestijn zitten was pure spanning. Langgerekt en intens. De eerste bomscène helemaal in het begin ook. Verder was het enkel maar de ene bomontmantelingsscène na de andere. Spannend hoor : en omdat ik dan nog wist dat expert James het hoofdpersonage was, verwachtte ik vanuit mijn zetel niet echt dat er iets fout ging lopen.

Nog iets ergerlijks is dat het weer de klassieke Americans versus the bad guys zijn (de Iraqi). Ik weet dat politieke discussies hier uit den boze zijn, maar de visie waaruit de film vertrok vond ik te positief pro-amerikaans. 'Kijk eens wat voor gevaarlijk shitwerk we hier moeten doen'. Maar de Irakese burgers die het moeten ontgelden, in armoede en onder buitenlandse bezetting leven.. daar spreken we niet over. OK, daar gaat het ook niet over, maar het komt over alsof enkel de Amerikaan afziet en te beklagen is.

Ik had het gevoel op het einde, dat er toch interessantere verhalen te vertellen zijn over Irak dan "war is a drug" en een serie bomontmantelingen.

avatar van joel2305

joel2305

petje af voor de makers van de eerste scene (met Guy Pearce)

avatar van Movielicious

Movielicious

Zeer realistische film over het werk (en de stress die dat werk met zich meeneemt) van de bomopsporings-eenheid in Irak. De film kent een aantal spannende momenten die erg goed zijn gefilmd. Verder wordt inderdaad weg gebleven van het politieke debat en dat komt het verhaal zeker ten goede. Al mogen deze heren best helden genoemd worden. Op z'n minst mannen met ballen, ga er maar eens aanstaan...

avatar van Soedek

Soedek

Ik vond het totale gebrek aan verhaal juist een pluspunt in deze zeer aangrijpende film, zo ligt de nadruk eens op wat die mensen allemaal mee maken en niet op een of ander verhaal wat hollywood schrijvers duidelijk elkaar geflanst hebben.

Lekker natuurlijk geacteerd, mooie slowmotion beelden en realistische effecten.
Toch 1 twijfelpunt.

Ik heb er geen verstand van natuurlijk maar de 1e scene dat die 1e teamleider (Guy Pearce) wegrent is hij al een behoorlijk einde weg van de ontploffing maar toch gaat hij dood met zo'n gigantisch pak aan..
Nee dat kwam niet echt geloofwaardig over, (but then again: ik heb er geen verstand van)

canciser

Erg realistisch en alles behalve saai. Kathryn Bigelow heeft de film mooi in beeld gebracht en Irak lijkt ook echt op Irak. Minstens 3.5, misschien dat ik later nog een halfje erbij doe.

canciser

Ik maak er toch 4 van. De spanning is om te snijden. Dat realiseer je niet zo goed als je een film wilt beoordelen die je een half jaar geleden hebt gezien.

moviefan87

Hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat deze film nog niet in Nederland is uitgekomen?! In ongeveer de rest van de wereld was dat wel het geval, maar het lijkt erop alsof niemand in Nederland het aandurft. Zou me niks verbazen als ie straks nog rechtstreeks naar dvd gaat.

avatar van willemfilm

willemfilm

Er ontbreekt een lijn in het verhaal dat tot ergens toe leidt. Of je kan ook zeggen dat er geen verhaal is. Het zijn gebeurtenissen achteréén opgesomd, met als rode draad de expert die geen genoeg krijgt van zijn kunstjes. That's all folks ). Maar wel realistisch in beeld gebracht (zover ik dat kan inschatten) met de nodige dosis aan spanning. Derhalve is de conclusie dat het een goede film is. Alhoewel ik wel enige elementen gemist heb in de film, zoals brotherhood waar de Yanks prat op gaan.

avatar van 606

Net wat te lange speelduur omdat het beetje van hetzelfde is.

De spanning is goed net als de acteurs.

3,5 ster

avatar van Bélon

Bélon

Heb op het puntje van mijn stoel gezeten bij deze qua verhaal minimalistische maar qua visuele stijl en actie overdonderende film. Ik hou wel van dit soort films waar niet alles wordt uitgekauwd: rauw, grimmig, de camera zit er dicht op, erg knap gefilmd. Het licht zal ongetwijfeld geholpen hebben aangezien veel in Kuwait en Jordanïë is gefilmd. De verzengende hitte spat bij tijd en wijlen van het scherm af. Een van de laatste shots (in de supermarkt) vond ik echt fenomenaal als contrast met de rest van de film . Op de valreep in mijn Top 10 van 2009.

moviefan87

Cinema.nl meldde vandaag dat de film alleen een dvd-release krijgt in Nederland in februari 2010. Zou grappig zijn als de film straks nog de Oscar voor beste film wint. Denk dat de eerste keer zou zijn dat de Oscarwinnaar hier niet in de bioscopen te zien zou zijn.

canciser

Deze film past juist goed in de bioscoop. Wel jammer dit...

moviefan87 schreef:

Belachelijke en totaal onbegrijpelijke keuze dit! Zeker als het gaat om een hoofdkandidaat voor de Oscars: daar lijkt me toch genoeg interesse voor?

Maar ik heb momenteel de indruk dat aardig wat interessante films uit de VS de bios niet halen.

moviefan87

Ik heb even geinformeerd bij Independent Films en kreeg bevestiging dat er inderdaad alleen een dvd-release komt eind febrauri. Volkomen belachelijke keus idd.

Het klopt inderdaad dat veel interessante Amerikaanse films de bios hier niet halen. Alleen maar een klein lijstje:

The Last Station (Helen Mirren, Christopher Plummer)

Zombieland (Woody Harrelson, Jesse Eisenberg)

Agora (Rachel Weisz, geregisseerd door Alejandro Amenebar)

Observe and Report (Seth Rogen)

En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan...

avatar van DonLeone

DonLeone

het begon zeer veelbelovend en dat was het eerste deel ook, helaas werd het nadien behoorlijk saai. eerst wou ik het 4,5 sterren geven, nu niet meer dan 3,5. waarom? omdat de film, hoe goed die ook mag wezen, er niet in slaagde mijn aandacht te behouden.

avatar van DonLeone

DonLeone

heb me bedacht, film is eigenlijk toch nog wel 4 sterren waard.

avatar van Actionfreak

Actionfreak

Die trailer smaakt naar meer echt balen dat hij niet in de bios komt .

Maarja dan maar thuis op de bank......