Genre: Oorlog / Thriller
Verenigde Staten / Luxemburg
Geregisseerd door: Kathryn Bigelow
Met onder meer: Jeremy Renner, Anthony Mackie en Brian Geraghty
Gesproken taal: Engels, Arabisch en Turks
Releasedatum: 11 februari 2010
Plot The Hurt Locker
"You'll know when you're in it."
Een groep Amerikaanse elitesoldaten is in Irak belast met een levensgevaarlijke opdracht: bommen ontmantelen in het heetst van de strijd. Wanneer sergeant James de leiding krijgt over een getraind ontmijningsteam, sleept hij zijn ondergeschikten roekeloos mee in een dodelijk kat-en-muisspel met de vijand. De dood laat hem schijnbaar onverschillig. Terwijl de mannen hun losgeslagen leider onder controle proberen te houden, explodeert de stad in chaos...
Staff Sergeant William James
Colonel John Cambridge
Beckham
Black Suit Man
Nakkie13
Zeer zeker een heel goede film en ga hem zeker nog een keer herkijken. Dit is zeker wel zo´n film waar meer inzit dan je de eerste kijkbeurt er uit haalt.
Vond vooral tof aan de film dat hij behoorlijk objectief is, en als hij beoordelend wordt dat het dan redelijk subtiel is gedaan in tegenstelling tot veel oudere Irak films.
aminozuur
Hoe kan Saving Private Ryan (arguably one of the best war films ever) 5 Oscars winnen en the Hurt Locker 6 ? Ondanks deze gedachtegoed toch met niet te hoge verwachtingen de film ingestapt, en ik moet zeggen dat ik diep geschrokken was van het resultaat. Niet zozeer teleurgesteld in de film (zó slecht was deze nou ook weer niet), maar meer geschrokken hoe deze film maar liefst 6 Oscars, waaronder die voor beste regie & beste film kan winnen. Alles wat een film tot een film maakt ontbreekt in the Hurt Locker. De film ontbreekt een opbouwend verhaallijn, spannende momenten, aha-momenten, kodak-momenten of cinematografische oogappel-momenten. Het camerawerk is opzettelijk een beetje amateuristisch gefilmt, wat verder niet direct een minpunt is, geeft wel een unieke documentaire-achtige sfeer. En dat is ook exact wat deze film goed doet; het documenteert de realiteit van een Amerikaans ontmijningsteam.
Maar waarom eigelijk de Oscar voor beste regie ? Was deze film nou zo lastig te regisseren ? Ik ben geen fan van Avatar (integendeel) maar vind dat Avatar deze Oscar veel meer heeft verdiend, gezien het regiewerk vele maler complexer, unieker en vooral: vernieuwender is .. Ajoh.. vernieuwender.. We kunnen best 'revolutionair zeggen'..
"Only in America"..
Rare discussie. Er winnen zo vaak rukfilms een hele reeks Oscars, en deze is niet eens zo slecht. Wie neemt die Oscars nou serieus
Roel Bogers
Ik schroom niet te beweren dat The Hurt Locker in het oorlog genre niet onderdoet voor Saving Private Ryan (wat hierboven wel word beweerd). Persoonlijk vind ik The Hurt Locker misschien wel beter.
Natuurlijk bieden de films allebei een compleet ander beeld van compleet andere oorlogen, dus in zekere zin kun je ze absoluut niet vergelijken.
AmazingPP
Indrukwekkende oorlogsfilm die eigenlijk meer verteld over de menselijkheden, dan over de oorlog zelf. Goed verfilmd, al had ik zelf liever gezien dat de camera iets minder bewoog. Ik kan daar niet goed tegen, vind het rommelig worden op den duur. The Hurt Locker vertelt een mooi verhaal over een man die het eigenlijk allemaal een beetje verliest, maar toch ook weer niet. Grote vraag in dit geheel is of deze film 6 Oscars verdiend heeft. Wat mij betreft niet, ik heb betere films gezien dan deze. Maar toch: 4 *
orbit
- 12092 berichten
Saving Private Ryan, laat staan Full Metal Jacket of Apocalypse Now zijn natuurlijk wel een keer of triljoen beter dan deze ja.. maar ik snap wel dat deze hoog wordt gewaardeerd, er is weinig op aan te merken. 6 oscars verwacht ik toch eerder bij een film met iets meer cinematografisch spektakel en grandieuze acteerprestaties..
Co Jackso
- 21924 berichten
volgens mij heb je niet de goede film gezien, of misschien heb je de film in de bus gezien op weg naar wintersport. Cinematografisch is de film zeer sterk, en had ook die Oscar moeten winnen (vooral in vergelijking met Avatar; niet met Das Weisse Band). Zelden zoveel spannende scènes in één film gezien, die ook nog eens schitterend in beeld zijn bebracht.
En wat betreft de vergelijking met Saving Private Ryan, mist die film duidelijk interessante karakters. Die karakters zijn niet meer dan een paar soldaten met een sentimentele achtergrond zoals alleen Spielberg dat weet samen te stellen. In combinatie met de harde oorlogsbeelden, moet dat blijkbaar wel een meesterwerk zijn.
morpheus31
In 2008 was de film slechts te zien op filmfestivals. De bioscooprelease was in 2009 en daar gaan de Oscars vanuit.
Aha, da's duidelijk
seanpuffy
echt teleurstellend dat deze film een oscar vind dan mocht avatar het toch geweest zijn.. amaai wat een eentonige film.
valleyman
Realistische film!
(denk ik teminste, heb zelf niet in het leger gerzeten)
Vond um spannend en geloofwaardig
Deze film mag dan wel 6 Oscars hebben gewonnen maar de helft van die gewonnen Oscars stelt weing voor:
Montage: The Hurt Locker
Zo heeft deze film geen enkele Oscar gewonnen voor een acteur (Jeremy Renner vond ik overigens wel zeer goed spelen en had van mij de Oscar mogen winnen). De belangrijkste Oscar hebben ze uiteraard wel gewonnen met "Beste film".
svenvandijk
De film was vrij goed.
Alleen vind ik dat het egt een beter einde verdient wat dit einde was echt slecht "Voor de genre Drama/Oorlog vind ik het meer oorlog dan drama"
Maar die 6 Oscars had die van mij niet verdient maar je weet dat amerikanen zo zijn en toch weer anders denken dan "Wij" als ik het zo mag noemen.
some_solucti
Vond het zo ongeveer de meest Oscarwaardige film van alle genomineerden die ik gezien heb, maar nog steeds geen geweldige film. De basis is enorm geleentjebuurt bij praktisch elke andere Irak -oorlog film, alleen de bommenontmantelingers zijn nu aan de buurt voor hun heroïsche uren.
Dat neemt niet weg, wat natuurlijk ook belangrijk is, dat de film leuk is om te kijken. Er wordt goed spanning gecreëerd, en heeft in de eerste minuten al een verrassing die laat zien dat de film wel risico's durft te nemen. Helaas ebt de angst voor het overlijden van de personages later weg, soms gaat alles net iets te makkelijk. Maar, zoals gezegd, het is gewoon een leuke film om te zien.
Acteerwerk is goed. Niemand is in mijn ogen echt briljant, maar iedereen leeft gewoon een solide prestatie. Ook leuk om mensen uit Dexter en Lost langs te zien komen, hoewel zeker de tweede als LOST fan nogal moeilijk te accepteren was. Als je iemand al zolang als iemand kent, is het moeilijk om ze als een andere rol te zien. Het laatste half uur is het grootste minpunt van de film. Het is nodig om het verhaal "full circle" te laten komen, maar viel voor mij nogal uit de toon in vergelijking met de rest.
Nakkie13
Je moet het oscar aantal nooit vergelijken.
Ligt aan het aanbod van films dat jaar.
Als er sterke concurrentie is wint een goede film misschien maar 2 oscars, terwijl een minder sterke film met weinig goede tegenstanders er meer binnen sleept.
Wil ik niet zeggen dat er geen concurrentie was of zoiets, je moet alleen geen oscarfilms van 10 jaar geleden met nu gaan vergelijken. Heeft helemaal geen zin.
Minder jaar?
Montage: The Hurt Locker
Editors en geluidsmensen zullen je vervloeken.
Aardig filmpje en in ieder geval een betere Oscar winnaar dan vorig jaar. De film geeft een redelijk realistisch beeld van de Irak oorlog, maar kiest wel voor het perspectief van een clubje mannen dat een van de meest stressvolle banen daar heeft. Ik vond de personages toch wel van 85% bordkarton, maar een paar originele scenes en een lekkere rauwe en documentaire-achtige benadering maken dir toch wel een prettig schouwspel. Vrees echter niet dat de film me erg lang bij zal blijven. Twijfel tussen een kleine 4* en een 3,5*. Ga voorlopig voor dat laatste, zie morgen wel of ik het nog bijstel.
Montage: The Hurt Locker

Ik vind oscars voor geluid een stuk meer zeggend dan voor een acteur of een actrice. En zeker montage is zeer bepalend.
fappie
- 2005 stemmen

Die functies mogen inderdaad niet onderschat worden.
fappie
- 2005 stemmen
Je moet het oscar aantal nooit vergelijken.
Ligt aan het aanbod van films dat jaar.
Klopt. Ik vond 2009 een teleurstellend filmjaar. Ik vond het ook raar dat een film als District 9 genomineerd werd voor Beste Film. Het is geen slechte film, maar het is ook geen juweeltje.
SilentF0rce
Ik vond de film wel Oké. Niet echt super goed, niet echt slecht, niet echt 6 Oscars waard.
mr.shhh
Terechte winnaar of niet ik vond het een prachtige film.
De spanning, waar de film overigens vol mee zit, is vrijwel de gehele film aanwezig en vooral erg boeiend. Het ziet er allemaal ook geweldig uit. goede special effects, niet over the top door gigantische geluidseffecten toe te voegen aan de explosies.
Fascinerend om te zien hoe groot de paniek is wanneer er iets of iemand te dichtbij komt, ik ben er nooit geweest maar kan me goed inbeelden wat er door die jongens heen gaat. persoonlijk zou ik helemaal paranoïde worden wanneer alles en iedereen een potentieel gevaar is. Deze film weet dit erg goed in beeld te brengen.
dat laatste maakt de film wel vrij zwaar.
Liefhebbers van die spanning of verfilmingen van dit soort oorlogsverhalen moeten ook zeker de mini serie Generation Kill gaan kijken.
De acteerprestaties zijn zeker niet slecht. De cast is relatief klein en moet zeggen dat ik weinig van de mensen ken maar ben wel aardig onder de indruk. De film heeft overigens een aantal leuke gast rolletjes van o.a. Guy Pearce , Evangeline Lilly en David Morse.

Ik vind geluid persoonlijk niet zo belangrijk (in een bioscoop kan het natuurlijk wel verschil uitmaken). Het is uiteindelijk het verhaal en de acteurs en actrices die de film maken. En dat zijn uiteindelijk ook de beste Oscars om te winnen. Over een aantal jaar zal men misschien nog herinneren dat deze film 6 Oscars heeft gewonnen en dat 1 daarvan was voor de beste film maar de rest van de Oscars zal toch door de meesten snel vergeten worden. Als een hoofdrol speler nu een Oscar had gewonnen dan zou dat meer bij blijven.
Jack Sparrow
Terechte winnaar of niet ik vond het een prachtige film. .
Kan me goed vinden in je verhaal. De beklemmende sfeer tijdens de hele film zorgt voor veel onrust en spanning. Telkens denk je dat er een bom kan gaan ontploffen. Het heftig camerawerk, met name dicht op de huid, zorgen ervoor dat je als kijker weinig zicht hebt van wat er in de nabije omgeving afspeelt. Dit draagt in dit geval erg bij aan het gevoel van machteloosheid waarin de soldaten zich bevinden. Ieder persoon daar kan een potentieel gevaar zijn. Verbaasde me nog wel over de mening van de heer JORGEN CARIS in Trouw dat dit een pro-Bush film zou zijn. Ik denk dat meneer niet de gehele film heeft bekeken gezien er genoeg factoren zijn aan te wijzen waarin soldaten bekennen niet te weten waarom ze daar zijn. Letterlijk wordt er gezegd dat naast een moeder van een soldaat niemand het kan schelen dat ze daar vechten. dit lijkt me toch niet echt pro-Bush. Maar goed; ook fijn dat nu eens een vrouw de Oscar voor beste regie heeft gekregen. Dit mocht ook wel eens na de 82e keer! Of het geheel terecht is kan ik niet precies beoordelen maar mooi is het wel.
Felicia
Net als velen hier nooit van de film gehoord en vandaag voor het eerst gezien. En ik vond hem redelijk wegkijken maar na 2 uur zat ik nog steeds te wachten op dat geweldige plot, fantastische wendingen of iets anders wat me zou verrassen. De explosies in de film zie je bijna llemaal van miles away aankomen. Bijvoorbeeld de colonel die wordt opgeblazen.
Niks speciaal in mijn ogen maar heb ook vele slechtere gezien. Kan echter niet begrijpen dat dit 6 oscars heeft gewonnen. Ik ben geen film criticus maar dit verhaal was net zomin bijzonder als het verhaal als bijvoorbeeld in Avatar in mijn ogen. Tegenvaller 2.5 ster.
Koert
Leuke oorlogsfilm. The Hurt Locker is sfeervol en op momenten best spannend. Dit door het mooie camerawerk: dicht op de personages, handcamera's, zooms op gezichten, etc. De ontmantelingsscènes zijn beklemmend, maar na een paar bommen was het leuke er wel een beetje vanaf. Het stuk met de scherpschutters was dan gelukkig wel een leuke afwisseling. De personages zijn helaas redelijk oppervlakkig en simpel. Toen het de melodramatische kant op ging met dat emotionele geneuzel van Sanborn over zijn kinderwens was de film mijn aandacht kwijt. Een beetje jammer en wat mij betreft hadden de laatste 20 minuten ook prima weggelaten kunnen worden.
qisas
goeie film!
ik hou van psychologische drama's.. speciaal in het leger..
om te zien wat hun allemaal meemaken en vooral hoe ze dat verwerken.
camera werk was matig. soms zelfs irritant (close up te ver ingezoomd) de muziek had ook beter gekund
zoals andere zeggen. je kan deze film niet vergelijken met saving private ryan. deze film komt meer in de buurt van generation kill (aanrader!) alleen hebben hun een andere rol in het leger.
Vond het eind mischien nog wel het beste Dat ze laten zien hoe sommige soldaten thuis gewoon niet meer kunnen wennen. de shot in de supermarkt vond ik geniaal! met die ontbijtgranen. En daardoor liever uitgezonden blijven. prachtig hoe hij dat uitlegt aan zijn zoon. echt kippevel moment!
Zeer goeie film... maar 6 oscars? dat laat ik in het midden.
paul83
Niet belangrijk? Probeer Star Wars en Jaws maar eens zonder muziek te kijken. Ok, bij Jaws maken de acteurs ook de film, maar Star Wars totaal niet.
Maar eens met de beste oscars natuurlijk. Mensen gaan eerder naar een film wanneer hij een oscar voor beste film of acteur heeft gewonnen dan wanneer dat voor de montage of geluid is.

Oorlogsfilm 'The Hurt Locker' van Kathryn Bigelow woensdag op televisie

Bekroonde oorlogsfilm 'The Hurt Locker' is nog maar kort te zien op Netflix

Netflix komt ook in september met een waslijst aan topfilms: dit zijn de best beoordeelde

Vanavond op televisie: 'The Hurt Locker' en 'Moonlight'

Platoon
Oorlog / Drama, 1986

Gran Torino
Drama / Misdaad, 2008
explosiveloyaltyons legerpalestinian-israeli conflictiraqcar bombreddentensionterrorismesoldaatgeweldiraq waranti warbomb squadbody armor vrouwelijke regisseurarmy sergeant