• 9.378.921 stemmen

The Hurt Locker (2008)

Oorlog / Thriller | 131 minuten

Genre: Oorlog / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Luxemburg

Geregisseerd door: Kathryn Bigelow

Met onder meer: Jeremy Renner, Anthony Mackie en Brian Geraghty

Gesproken taal: Engels, Arabisch en Turks

Releasedatum: 11 februari 2010

Plot The Hurt Locker

"You'll know when you're in it."

Een groep Amerikaanse elitesoldaten is in Irak belast met een levensgevaarlijke opdracht: bommen ontmantelen in het heetst van de strijd. Wanneer sergeant James de leiding krijgt over een getraind ontmijningsteam, sleept hij zijn ondergeschikten roekeloos mee in een dodelijk kat-en-muisspel met de vijand. De dood laat hem schijnbaar onverschillig. Terwijl de mannen hun losgeslagen leider onder controle proberen te houden, explodeert de stad in chaos...

Staff Sergeant William James

Colonel John Cambridge

Black Suit Man

avatar van Ethane

Ethane

Gisteren de film bekeken. Had in de bladen al wat opgevangen dat deze aardig favoriet was naast avatar. En ik moet zeggen ik gun het deze film ban harte. En de 6 oscars zijn mij niet teveel. Vond het echt een heerlijke film. Niet TE overdreven gedoe. Het word erg netjes neergezet qua acteren. En de film zit technisch ook strak in elkaar. Verhaal spreekt mij ook erg aan en deed mij totaal niet lijken op alle andere irak films. En geluid, ik ben heerlijk de bank uitgeblazen. Had alleen een ander einde verwacht deze vond ik nogal wazig.

avatar van Erik Dekker

Erik Dekker

omg, deze zeer oscaronwaardige film heeft maar liefst 6 gouden beeldjes binnen gesleept bij die corrupte nationalistische, oorlogsvoerende amerikanen, hoe onterecht

Oscars worden hierdoor wel erg ongeloofwaardig

Ok, de film was niet slecht, maar nauwelijks boven gemiddeld

Dit kan ook echt alleen in amerika

avatar van 606

Vind het ook niet terecht dat deze zoveel heeft gewonnen.

Had ook wat meer voor Avatar bij mogen zitten.

avatar van the new guy

the new guy

Nou ja, een prima filmpje. Maar 6 oscars? Lijkt me overdreven.

Het is echt wel een goede film maar niet beter of slechter dan bijvoorbeeld The Kingdom.

Ik zat wel erg te twijfelen tussen een 4 en een 3.5. Maar de ongeloofwaardige stukken hebben mijn punt doen zakken.

avatar van Titus9

Titus9

wat een aanfluiting dat dit beste film is geworden bij de oscars.

echt zo een saaie film is dit, met een irritante hoofdpersoon en nauwelijks een verhaal. Dit was niks tegenover films als avatar en inglourious basterds.

Ik heb het laatste half uur zitten doorspoelen, zo saai vond ik de film

avatar van planet_of_death

planet_of_death

Even een vraagje: Is deze film weer zo'n 'real american heroes' prent of laat het echt de verschrikkingen van de Irak-oorlog zien?

avatar van chevy93

chevy93

Een beetje een combinatie van beiden.

avatar van Wymer

Wymer

Beter dan verwacht. Toch maar even gekeken; een Oscar wint ook niet elke film. Weinig misplaatst patriottisme, wat je in de meeste Amerikaanse oorlogsfilms wel ziet. Ook weinig religie voor de verandering, dat was ook wel een verademing. Verder een goed drama die denk ik wel een aardig inzicht geeft in de werkelijke omstandigheden daar. Mooi gefilmd en nog een beetje inhoud ook nog met wat goede psychologische dialogen. Lekker filmpje dus.

avatar van Adammeh

Adammeh

Extreem patriottische film. Dat zal waarschijnlijk wel de reden zijn geweest voor de 6 oscars..

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Nou zo patriotisch is hij ook al weer niet. Er zijn genoeg momenten waar er wordt aangegeven dat Irak binnen vallen helemaal niet zo'n goed idee was van de VS. Het gaat meer om het "legertje spelen is da bomb" gebeuren dat Amerikanen zo leuk vinden.

avatar van Film Fan

Film Fan

Grappig om te zien dat er erg veel berichten over deze film worden geschreven n.a.v. de 6 oscars terwijl er veel schrijvers zijn die weinig waarde hechten aan diezelfde oscars.

avatar van Justinw

Justinw

Hier ook hetzelfde, prima film maar 6 oscars.

avatar van Adammeh

Adammeh

De slechtheid en sluwheid van de Irakezen wordt wel erg verheerlijkt, dit zet de Amerikanen alleen nog maar in een goede daglicht. Natuurlijk zijn zij degene die de onschuldige beschermen, zoals dat kleine jongetje.

Maar een vrouw die agressief reageert als een man haar huis binnendringt wordt ook weer eens getoond. Het zal wel door de islam komen, ze draagt per slot van rekening een hoofddoek en die zijn allemaal zo hard en agressief.

Misschien dan wel niet patriottisch, maar onbewuste propaganda.

avatar van Film Fan

Film Fan

Als het onbewust is , kun je het ze ook niet kwalijk nemen.

avatar van MerLiNiuM

MerLiNiuM

Erik Dekker schreef:

Oscars worden hierdoor wel erg ongeloofwaardig

Ok, de film was niet slecht, maar nauwelijks boven gemiddeld

Dit kan ook echt alleen in amerika

Zeker vriendjes politiek. Avatar had van mij meer beeldjes mogen krijgen maar toch is het geen slechte film dikke 3*

avatar van dwid

dwid

Op zich een leuke film, maar wel langdradig zo nu en dan...

6 oscars is overdreven. acteerwerk wel zeer ok.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Ik vond het wel een overtuigende film. The Hurt Locker is in ieder geval een stuk beter dan Avatar.

avatar van what is truth

what is truth

redelijke film. Wat het goed doet is laten zien wat de militairen doen in Irak. Oscars zijn jammer, zijn er 5 teveel.

avatar van what is truth

what is truth

helleke schreef:

En dan geef jij 4 sterren aan een film die diepgang mist?

Ik vond het meer dan terecht dat hij 6 Oscars heeft gewonnen, al zal het Amerikaans patriottisme misschien ook wel een rol gespeeld hebben.

ja ik geef 4 sterren, omdat ik een realist ben. Deze film verdient best een krappe 8, zeker geen slechte film. Maar een oscar film moet toch echt 5 sterren verdienen. Dan vind ik in dit genre toch inglourious bastards beter, daarvan is de verhaallijn ook 10 x beter. En dat zie je ook wel terug in de beoordelingen die moviemeterfans aan die film geven ten opzichte van deze film.

avatar van Justinw

Justinw

Inderdaad IB heeft maar 1 prijs, die voor beste mannelijke bijrol. Die overigens dik verdiend was. En dan krijgt deze middelmatige film 6 oscars. De Oscars dalen weer iets bij mij in geloofwaardigheid.

avatar van Elminius

Elminius

Onderhoudende film wel. We zien Irak weer eens uit een andere invalshoek, namelijk die van een team ontmijners.

De spanning is goed opgebouwd, maar in het geheel bekeken is het hetzelfde heldenverhaal opnieuw. Wel kudos voor die machtige scene waar de doc opgeblazen wordt, vanuit de humvee gefilmd.

Over de acteurs heb ik weinig te zeggen, ze zijn me niet echt bijgebleven. Wel was het verschijnen van Ralph Fiennes leuk om te zien.

Matige standaard-Irakfilm.

avatar van BarracudaX

BarracudaX

Realistisch en spannend, maar zoveel Oscars? Alsjeblieft zeg! Precies dezelfde film maar met militairen uit twee andere landen had nooit een enkele Oscar in de wacht gesleept. Puur omdat het een hot item is in de verenigde staten...

Beetje jammer dit.

avatar van Plerk

Plerk

Een bommenontruimingsteam biedt veel potentie voor een spannende film maar daarbij ook het risico om te vervallen in clichés en overheldhaftige personages. Wat dat betreft vond ik dat The Hurt Locker een prima verhaal levert. Wel veel pieken en dalen tussen de ontmanteling van de diverse bommen. De verschillende gebeurtenissen van de drie hoofdpersonages vormen samen een totaalbeeld van de gebeurtenissen rondom (berm)bommen in Irak maar werken nooit echt naar een climax toe. Het verhaal rondom James en zijn verslaving voor spanning vind ik eerlijk gezegd vrij mager en naar de ontmanteling van de eerste twee bommen ook niet meer zo lekker uit de verf komen. Wel zeer sterke beelden en mooie scenes die de film interessant maken.

avatar van Zmrzlina

Zmrzlina

Leuke film maar een oscar winner, nee dat niet

avatar van Roel Bogers

Roel Bogers

Laten we wel even duidelijk wezen dat 3 oscars voor The Hurt Lockers sound en muziek zijn uitgereikt. En die heeft ie echt wel dubbel en dwars verdiend! Ik kan eigenlijk wel leven met 6 oscars voor deze film, ik vond de tegenstand dit jaar dan ook niet heel spannend. 2009 is een redelijk schijtjaar geweest voor films imo.

Nou moeten we de oscars natuurlijk altijd met een korreltje (of vaatje) zout nemen.

avatar van paul83

paul83

Adammeh schreef:

Misschien dan wel niet patriottisch, maar onbewuste propaganda.

Dikke onzin allemaal. Helemaal niets aan de film is patriotisch en propaganda al helemaal niet. Het is duidelijk te zien in de film dat Amerika ook daar weinig goed kan doen. Hoofdpersoon is verzot op oorlog en op zoek naar zelfverheerlijking, maar een heleboel mensen om hem heen niet. De man redden van de bom bijvoorbeeld.

Het moge ook duidelijk zijn dat Irak geen land is waar iedereen het beste met elkaar voor heeft. Dat valt gewoon niet te ontkennen.

avatar van morpheus31

morpheus31

Ik vond het zeker geen slechte film, maar 6 Oscars ? Nee...

Hoe kan het trouwens dat een film uit 2008 meedoet met de Oscars van 2010 ? Is de film opnieuw uitgebracht in de US ?

avatar van The One Ring

The One Ring

morpheus31 schreef:

Ik vond het zeker geen slechte film, maar 6 Oscars ? Nee...

In 2008 was de film slechts te zien op filmfestivals. De bioscooprelease was in 2009 en daar gaan de Oscars vanuit.

avatar van gandalf

gandalf

Best mooie plaatjes, alleen ik had het gevoel soms naar een computerspelletje (call of duty bijvoorbeeld) te kijken. Ik moet zeggen dat het verhaal behoorlijk zwak was. Het thema is actueel en daarom wel interessant. Het onschadelijk maken van bommen was wel mooi in beeld gebracht. Maar het misplaatste roekeloze gedrag van de hoofdpersoon en een aantal nietszeggende scene's zoals douche, nachtelijk uitstapje, en verkenning in 3 straten zijn jammer. Op het einde vroeg ik me af wat er zo diepzinnig was, het deed mij niets. Het nonchelante gedrag van de hoofdpersoon ging mij gaandeweg de film ook steeds meer tegenstaan. En ja we zagen vooral Irakezen die geheimzinnig deden en uit waren op terreur. De propaganda ligt er misschien iets minder bovenop dan in andere films, maar is naar mijn inzien nog steeds te promintent aanwezig. Zoveel Oscars en zelfs voor beste film is echt een aanfluiting voor de hele oscar uitreiking. Geeft meer de mening weer van een bepaald Amerikaans publiek, dan een kritische kijk op de film. 2 sterren.

avatar van LinkVink

LinkVink

gandalf schreef:

Die drie scene's waren een paar van de belangrijkste scene's van de film! De douche scene was een soort van terugval van de verslaving van oorlogvoeren. Elk verslaafde ziet op een gegeven moment in dat hij of zij fout zit, wat niet altijd leidt naar genezing.

Bij de nachtelijk uitstapje gaat hij opzoek naar de familie van Beckham, zonder natedenken over het gevaar. Het gevaar vind hij helemaal niet belangrijk, eerder om meer over Beckham te weten...

En de drie straten...Hij stuurt iedereen een kant op en rent zelf als eerste een straat in. Hij kickt op gevaar en heeft scheit aan zijn teamgenoten. Omdat hij een teamleider is, volgen de anderen hem blind...

Ik hoop dat dit een beetje klopt , maar zo interpreteer ik het...