• 9.378.487 stemmen

The Hurt Locker (2008)

Oorlog / Thriller | 131 minuten

Genre: Oorlog / Thriller

Oorsprong: Verenigde Staten / Luxemburg

Geregisseerd door: Kathryn Bigelow

Met onder meer: Jeremy Renner, Anthony Mackie en Brian Geraghty

Gesproken taal: Engels, Arabisch en Turks

Releasedatum: 11 februari 2010

Plot The Hurt Locker

"You'll know when you're in it."

Een groep Amerikaanse elitesoldaten is in Irak belast met een levensgevaarlijke opdracht: bommen ontmantelen in het heetst van de strijd. Wanneer sergeant James de leiding krijgt over een getraind ontmijningsteam, sleept hij zijn ondergeschikten roekeloos mee in een dodelijk kat-en-muisspel met de vijand. De dood laat hem schijnbaar onverschillig. Terwijl de mannen hun losgeslagen leider onder controle proberen te houden, explodeert de stad in chaos...

Staff Sergeant William James

Colonel John Cambridge

Black Suit Man

avatar van JohanG

JohanG

Zeer sterke film! Geen standaard oorlogsfilm maar een intens en spannend potret van de bizarre situaties in Irak.

Zoals de openingsquote zegt: War is a drug! Dit wordt erg overtuigend overgebracht vind ik. Als ze op pad gaan voel je continu de dreiging en de spanning en deze wordt tegelijkertijd ook door de militairen in kwestie opgezocht. Visueel top, goed camerawerk en Jeremy Renner vond ik verrassend. Nog nooit van deze acteur gehoord...

Avatar zal waarschijnlijk de meeste prijzen krijgen, maar The Hurt Locker vind ik zeker een van de sterkere films in de lijst van 10 voor beste film. Daarnaast verwacht ik zeker in de overige categorieen wel wat overwinningen voor deze film!

Is toch flink een fout gemaakt door dit geen bioscooprelease te geven in Nederland. Heeft wel al eens in de bioscoopagenda gestaan, maar om onduidelijke reden evengoed weer van de lijst verdwenen...

avatar van starbright boy

The One Ring schreef:

Voor The Hurt Locker had ze kennelijk ook veel moeite moeten doen om zelfs al aan dit vrij lage budget te komen.

Sterker nog, het koste schijnbaar al moeite om deze voor Amerikaanse begrippen lowbudget-film uberhaupt in de VS gereleast te krijgen. Pas toen de film met succes in een paar steden draaide ging hij de VS ècht uit. Een jaar na de wereldpremiere.

Vervolgens werd het een hype onder Amerikaanse critici en dat resulteerde uiteindelijk in een reeks oscarnominaties. Heeft niet veel met macht te maken, want die heeft Bigalow na een paar flops echt niet meer. En dit is zelfs niet slim in het oscarseizoen gereleased. Een campagne onder academyleden van de independent die uiteindelijk deze film heeft uitgebracht, meer zal het niet geweest zijn.

avatar van Ceeda7

Ceeda7

bhuijer schreef:

Er zitten hele mooie stukken in deze film, maar 9 oscar nominaties?

We zullen zien.

Wat mij betreft hadden ze de film na 90 minuten wel kunnen afbreken, ik vond hem daarna een beetje langdradig worden.

Al met al een 3.5

Het is een aangename spannende oorlogsfilm idd. Maar om deze te nomineren voor 9 oscars : ongelooflijk eigenlijk.

Wat een kutfilmjaar denk je dan.

avatar van MIME2000%

MIME2000%

TOP Film 1 van de beste realistische films in jaren

Jasper72

'Ze krijgen een missie om een stadje binnen te dringen waar iedereen een potentieel gevaar kan vormen en er overal bommen verborgen kunnen zijn'

De info doet totaal geen recht aan de daadwerkelijke inhoud van de film. Als ik dit lees denk ik meteen aan een standaard Hollywood megafilm met een Jamie Foxx in de hoofdrol.

avatar van jordideboer

jordideboer

Jasper72 schreef:

Inderdaad, de info doet je denken dat men een zeer gevaarlijke stad binnendringt waar de spanning te snijden is, dit is echter helaas niet zo.

Voor mij is deze film het op veel punten net niet.

avatar van what is truth

what is truth

mooi in beeld gebracht, net iets te lange speelduur.

jordideboer schreef:

Voor mij is deze film het op veel punten net niet.

Overigens vind ik dit een prachtige film die misschien inderdaad te lang duurt. Maar zeer realistisch in beeld gebracht waardoor er de hele film een beklemmende sfeer hangt. Hoop dat deze film een paar Oscars gaat winnen als eerbetoon aan de onafhankelijke cinema!

avatar van canciser

canciser

Nieuwe cover is erg mooi, maar wekt de indruk dat het een echte hersenloze actiefilm is. Had liever iets artistieks gezien. Maar nu kan hij toch wel de bioscopen in? Ze halen die bezoekers wel als ze de posters vol spammen met de Oscarnominaties.

canciser schreef:

De filmposter die ze hier op moviemeter gebruiken is echt verschrikkelijk. En die ondertitel ook 'war is a drug'. Doet totaal geen recht aan de inhoud van deze film. Ik heb echt een hekel hoe een film als deze totaal misbruikt wordt terwille van de commercie.

avatar van cordiacovens

cordiacovens

heb gehoord dat hij hier ook vanaf 11 februari gaat draaien, iemand enig idee waarom pathe daar niets over vermeld en ik niks op internet kan vinden waar die gaat draaien..heeft iemand een antwoord voor me?

avatar van canciser

canciser

Hij draai alleen in Maastricht stond in de google bioscoopagenda. Maar ik ben er bijna zeker van dat hij nog in de bioscopen komt.

Jasper72 schreef:

Uim, deze film is naar mijn weten totaal niet commercieël, en als hij dat wel is dan is dan alleen maar omdat hij nu zoveel prijzen heeft gewonnen... (film is hiervoor niet eens in de cinema geweest).

War is a drug, past juist wel bij deze film, het einde alleen al is toch het perfecte bewijs van deze quote...!?

Werd trouwens gezegd door Chris Hedges, naar mijn weten een invloedrijke, betrouwbare en goeie journalist...! "The rush of battle is often a potent and lethal addiction, for war is a drug" komt trouwens vanuit één van zijn boeken en dat het hier gebruikt word is alleen maar meer eer aan de film, lijkt me...

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

De film begint überhaupt met precies die quote: "War is a drug". Dat is het hele thema van de film.

avatar van maarten_d

maarten_d

had eigelijk een gevoel van; 'mooie propaganda film voor amerikaans leger'...

vond hij niet zo speciaal en niet zo goed ook...

In de film komt het er gewoon op neer dat een amerikaans soldaat zijn kameraden niet in de steek laat en uiteindelijk altijd terug keert...

(hij doet wat goed is ...)

eigelijk zou je kunnen stellen, als ze in Irak (of ergens anders zijn) verlangen ze naar huis, en als ze thuis zijn verlangen ze naar oorlog

(als dat geen mooie zin is om propaganda te maken, weet ik het ook niet meer)

avatar van QuidQuoPro

QuidQuoPro

Matig en totaal overschat werkje. Weinig boeiend verhaal. Vervelende bewegende camera. Heb hem in delen af moeten kijken want viel halverwege in slaap. Het begon meteen al 'goed' met die explosie aan het begin. Die was zo overduidelijk nep dat ik in de lach schoot. Als een IED de lucht in gaat gebeurt wel heel wat meer dan het recht de lucht in plofje in deze film.

avatar van B_B

B_B

• 1969 berichten

Best goede film, maar nou niet meteen een die het van het script moet hebben.

Hoofdpersonage is best interessant en door het sympathieke acteerwerk ook leuk om te volgen maar zijn verhaal komt vrij doorsnee over. Ook zijn relaties met de andere soldaten of dat jochie met die dvd's wisten niet echt te overtuigen.

Gegeven van de film trekt mij dan wel weer en de scènes waarin een bom ontmantelen centraal staat vond ik dan ook veruit de beste. Daartussenin wordt het soms wat saai en onsamenhangend. Ook mist deze film de punch die nodig is om echt een indruk te maken of te doen choqueren. Het kijkt vooral lekker weg.

Visueel vond ik het erg sterk. De explosie in het begin is prachtig in beeld gebracht en trekt meteen de aandacht. Locaties zijn erg mooi en in combinatie met de digitale fotografie zorgt dit voor prachtige plaatjes. Het handheld camerawerk spreekt me erg aan en zorgt ervoor dat de film een erg dynamische feeling meekrijgt.

avatar van tottenham89

tottenham89

11 februari in Kriterion

louisvf

Wat heeft hij nu eigenlijk juist allemaal gewonnnen?

Alles mag wel van mij eigenlijk, zonder twijfel één van de betere (en er zijn er maar weinig naar mijn mening) film van de 21ste eeuw, maar misschien wel niet voor iedereen weggelegd!
(Waar sommigen waarschijnlijk bijna in slaap vallen bij het gesprek op het einde in de hum-v kreeg ik bijvoorbeeld nog eens kippenvel...)

QuidQuoPro schreef:

De film is trouwens totaal niet overrated maar underrated, lijkt me duidelijk...(film is niet in de cinema geweest, heeft een klein budget en er is amper reclame van verschenen, enkel nu krijgt hij pas aandacht omdat hij prijzen heeft gewonnen, heeft dus lang geduurt voor die aandacht, snap dus niet wat hier overrated aan is)! Camerabewegingen vond ik eindelijk nog eens goed gedaan in tegenstelling tot veel fims de laatste tijd, zeer realistisch ook... Als je een film in delen moet bekijken lijkt het me dat je ook niet de perfecte kijkervaring hebt gehad (persoonlijk vind ik een film in delen kijken maar niks) en mis je zo heel wat spanning. Openingsscene was voormij totaal niet overduidelijk nep en weldegelijk zeer mooi gedaan, ook leuk dat zo'n acteur al zo snel... ( één van men lievelingsacteurs dan nogwel).

louisvf

Waarom niet één van deze posters inplaats van die afschuwlijke poster van nu?

djeebee schreef:

wat raar dat sommigen deze film slecht vinden, ik vraag me af waarom ?

Geen probleem, wat me opvalt is dat diegene die hier een extreem lage score geven hun mening vaak niet eens ondersteunen/uitleggen. Wat ook opvalt is dat deze mensen commerciële, vaak simpele maar actievolle films wel een extreem hoge score toedienen.

(jaja er zijn uitzonderingen)

Maak u dus geen zorgen, dit is weldegelijk een goeie film, heeft de jury toch ook nog eens dubbel en dik bewezen.

avatar van christophel

christophel

spannende film, duurt een beetje lang. ***3.5

avatar van TriplaR

TriplaR

maarten_d schreef:

vond hij niet zo speciaal en niet zo goed ook...

(hij doet wat goed is ...)

Goh wat wil je anders? Het zou ook wat worden als alle oorlogsfilms het tegenovergestelde zouden zijn, aangezien jij dat-was-goed-is niet kan waarderen.

maarten_d schreef:

(als dat geen mooie zin is om propaganda te maken, weet ik het ook niet meer)

Jij met je propaganda.. kun je niet even je behoefte om iets duurs te zeggen uitzetten en genieten van een film zonder hem slecht beargumenteerd af te kraken?

avatar van b_cru

b_cru

Wat een briljante film is dit toch! Ik had totaal geen idee wat ik moest verwachten toen een vriend van mij met deze kwam aanzetten... De spanning in de film en (inderdaad) het een lange tijd niet aanweten wat je met deze film moet... maar toch door de vele actie blijf je nieuwsgieirg naar het einde....

En dat einde doet me weer zoveel denken aan "Warriors". Het thuisfront heeft geen idee wat je in de oorlog meemaakt en geeft maar weer eens aan hoe belangrijk de zorg achteraf is! En dan weet je waar uiteindelijk de hele film om draait...

minpunt: zijn actie naar de ouders van het jongetje... Beetje jammer en erg ongeloofwaardig... Doet afbreuk aan de rest

avatar van Zinema

Vette actie.

En dat is ook een beetje waar deze weinig realistische film om draait. Het is namelijk een wel erg onwaarschijnlijke hoeveelheid ellende die deze unit dagelijks meemaakt. En Renner die op zijn eerste dag alles bewust fout doet, komt ook ietwat ongeloofwaardig over. Het maakt hem wel gelijk de stoere held. Tijd voor een dagje op de basis zit er blijkbaar niet in. Gelukkig maar voor de kijker.

Het maakt niet uit want de film hapt erg goed weg. En ook de keuze je twee steracteurs kort na hun introductie te laten omkomen , verandert weinig aan het feit dat dit een actie-film is. En allesbehalve een drama, ondanks de soms wat goedkope pogingen daartoe. Met name het einde is allesbehalve sterk.

Zeer goed.

avatar van Jan met de pet

Jan met de pet

Begin is beklemmend spannend, daarna zakt de film beetje weg, einde hadden ze misschien beter weg kunnen laten, al met al goede film:3,5

avatar van Ossenkar

Ossenkar

Zinema schreef:
Vette actie.

ja klopt al in het begin als zijn meerdere in zijn kamer komt gaat hij gelijk alles verschuiven om uit het raam te kijken ?? wtf
tegen de draad in normaal zou de soldaat in kwestie allang heengezonden zijn. maar hij heb wel een baan waar maar weinig mensen voor zijn, bommen ruimer is toch een vak apart.

avatar van SweetSuus

SweetSuus

Volgens mij is het geen propaganda film voor het Amerikaanse leger. En is de boodschap niet dat soldaten hun vrienden niet in de steek laten.

Zelf zie ik het meer dat als je in oorlogsgebieden werkt en leeft het heel moeilijk is het normale leven in je eigen veilige land weer op te pakken. Dit lukt sommige soldaten dus ook niet en daarom keren ze elke keer weer terug naar de oorlog.

Voor mij is het een film die uitstekend weergeeft wat oorlog met soldaten doet. Hoe ze zich staande weten/proberen te houden in vreselijke situaties.

Vond het een zeer goede film.

avatar van timbo_

timbo_

Wat een waanzin. 11 feburari in bioscoop en de 24e op dvd. Dan ben je als distributeur toch wel erg slecht en stom bezig.