Genre: Drama / Horror
Alternatieve titel: Jack Ketchum's The Girl Next Door
Geregisseerd door: Gregory Wilson
Met onder meer: Blythe Auffarth, Daniel Manche en Blanche Baker
Plot The Girl Next Door
"In this town, murder became the neighborhood game."
Nadat hun ouders in een ongeluk omkwamen, worden de zusjes Meg en Susan in het huis opgenomen van hun tante Ruth en haar drie zonen. Ruth wil de meisjes discipline bijbrengen door ze flink te straffen. Uiteindelijk wordt het oudste meisje, Meg, vastgehouden en gemarteld in de kelder door Ruth en haar zonen. De andere kinderen in de buurt gaan ook meedoen. Alleen de buurjongen David, die bevriend is geraakt met Meg, ziet de ernstigheid in van deze martelingen.
Meg Loughlin
Adult David Moran
Ruth Chandler
Homeless Man Hit By Car
Donny Chandler
Redelijk effectief, verontrustend drama met een naar verhaal. Jammergenoeg is de uitwerking van het gegeven nogal standaard: het camerawerk ontstijgt het TV-drama van de week-niveau niet, het ontbreekt de personages aan een duidelijke motivatie en logica is soms ver te zoeken. De film zal het derhalve goed doen bij RTL 4 op de woensdagavond.
OlafK
Verschrikkelijke film om naar te kijken; een stuk grover en rauwer nog dan het eveneens afschuwwekkende An American Crime. Sommige scènes kon ik dan ook maar moeilijk aanschouwen en bij sommige had ik erg de neiging snel door te spoelen.
Acteerprestaties zijn mijns inziens prima in orde, op de rol van Ruth na. Vond die rol eigenlijk iets te gemakkelijk uitgewerkt; wat meer diepgang in het personage had wel gemogen. Nu wordt vooral duidelijk dat ze vol rancune zit, maar dat had nog wel iets verder uitgediept mogen worden. Dit ligt dus eigenlijk niet eens zozeer aan Blanche Baker, maar meer nog aan degene die het script verzorgde. Nu wordt het meer een martelfilm en daarmee schiet The Girl Next Door zijn doel enigszins voorbij.
Conclusie: moeilijke film om over te oordelen. Dat deze echter afschuwwekkend is, staat voor mij als een paal boven water. Hoe en of dat tot uiting moet komen in de beoordeling, is lastig. Voorlopig houd ik het op 3*, omdat ik deze toch een stuk minder uitgewerkt vond dan An American Crime die ik op 4* heb staan.
Taken
Weet er iemand waar ik deze film kan vinden, hij is nergens te krijgen.
Yehudit
Geen slechte film, maar ook niet echt goed. Ik vond hem om eerlijk te zijn een beetje makkelijk. Inspiratieloos zelfs, omdat het niet echt een fatsoenlijk verhaal bevat. Desondanks heb ik hem zeker wel afgekeken en me verder ook niet verveeld, maar ik had er eigenlijk iets meer van verwacht. De zeer sadistische Ruth martelt arme, weerloze en vooral op het irritante af lieve, aardige Meg. Waarom wordt niet helemaal duidelijk, ze is blijkbaar een vrouwenhater van het ergste soort (dat ze zelf een vrouw is maakt daarbij niet uit), vrouwen zijn volgens haar waardeloos en inslecht. Okee.. Dit alles omdat haar man haar verliet? Ruth zal wel zeer psychisch in de war zijn, maar dat haar kindertjes dan ook nog zulke monsterlijke sujetten blijken te zijn? Maargoed, "gebaseerd op een waargebeurd verhaal", dus het zal wel. Het werd voor mij nergens spannend en het was vooral nogal voorspelbaar. Daarnaast had het gewoon veel beter kunnen worden uitgewerkt, wat boeiender gemaakt kunnen worden.
En de mensen die hier uitroepen van: "Oooh, ik kon het niet aanzien", zijn wat mij betreft wel een beetje teergevoelig. Wat kwam er nou in beeld? Tuurlijk is het idee wel ziek, maar qua beelden? Niks wereldschokkends.
Nan87
Lieve mensen,
ik hoor van iedereen het eea over deze film.
Wie weet waar ik deze film kan kopen op dvd?
ik ben speciaal lid geworden van deze site, omdat ik zie dat er zoveel mensen zijn die deze fim hebben gezien, maar nergensss kan ik em vinden.
HELP AUB!!
Zandadder
De film is erg goed maar ook frustrerend om te zien. Het boek is overigens beter.
_Daan_
Lieve mensen,
ik hoor van iedereen het eea over deze film.
Wie weet waar ik deze film kan kopen op dvd?
HELP AUB!!
Het is wel te downloaden..
Baldur
Ik wist al wat ik ongeveer kon verwachten na het zien van An American Crime, maar het blijft aangrijpend om dit soort wrede beelden te zien. Goede film, maar ik vond AAC wel wat beter uitgewerkt. Het einde was daarnaast wat tegenvallend. 3.5*
EDIT: Hiermee bedoel ik niet dat het goed moest aflopen, maar het nog net kunnen zeggen van de laatste woorden net na de redding en voor het overlijden deed toch wat afbreuk. Persoonlijk vond ik dat wat slap.
Apollinisch
Zal allemaal best dat het een en ander waargebeurd is, in de film werkt het gewoon niet. Dit is ongeloofwaardige, oversentimentele exploitatietv. Niks mis met exploitatietv, maar doe het dan goed. Breng die martelingen lekker expliciet in beeld, valt er tenminste nog wat te genieten.
En de volgende keer mag je me wel wat minder selectief quoten.
strunglady
Gisteravond eindelijk The Girl next door gezien. Eerder had ik al An American crime gezien, een film welke me dermate had geraakt dat het een logisch gevolg was dat deze film ook gezien moest worden. Waar aac me compleet bij de keel greep, liet deze film het aan alle kanten achterwegen. Het verhaal was te oppervlakkig, weinig diepgang naar de karakters, het geheel weinig blijkende van inspiratie. Eigenlijk viel het me wat tegen na alle enthousiaste verhalen. Maar goed, weer een film die van het nog te zien lijstje af kan en niet op het herzien lijstje komt.
elnouk
ik zou niet weten wat voor een cijfer ik de film moet geven.
Zou ik de film ooit nog willen zien? Nee echt nooit!
Vind ik de film een goede boodschap hebben? Zeker
blijft de film hangen? zeker
Maar voor de rest is het verhaal zo ongelovelijk ziek, zo ranzig eigenlijk. Je kan het je niet voorstellen en je wilt je het niet voorstellen. Ik heb mij echt de hele film zitten ergeren aan de hele situatie. Zoals wel meer heb ik mijn ogen af en toe dichtgedaan.
nee ik weet geen cijfer..
geronimo
- 1955 berichten
Eerst AAC gezien, toen dit verslag gelezen:
daarna The Girl Next Door gezien.
Ik vond de acteerpresties in AAC erg goed, maar werden de martelingen misschien wat te braaf gebracht, tenminste als je leest wat Sylvia Likens allemaal heeft doorstaan.
Bij deze film vond ik het acteerwerk werkelijk tenenkrommend slecht, maar waren de beelden weer heftiger.
Maar ja, heftige beelden zonder overtuigend acteerwerk schiet ook niet erg op. Dus mijn voorkeur gaat zeker uit naar AAC.
Keane1983
Acteerwerk ik la-la..had er meer van verwacht. Het kwam soms zeer geforceerd over en dat is erg jammer gezien het thema van de film.
Toen ik dit verhaal las (The Torturing Death of Sylvia Marie Likens, from The Crime Library - Crime Library on truTV.com) vind ik het erg jammer dat de makers zich alleen hebben laten beperken tot 1 ruimte...de kelder. Hier speeld eigenlijk alles in af. Gezien het verhaal zoals het officieel is gebeurd hadden de makers er veel meer mee kunnen doen.
Qua martelscenes had ik er persoonlijk meer van verwacht. Niet dat het niet ernstig is wat je te zien krijgt, maar als je eenmaal Martyrs hebt gezien en je kijkt dan deze film dan is het martelgehalte zeer laag tot eigenlijk niks.
Nu is het niet dat ik pure martelscenes wil zien...nee daar heb ik deze film ook niet voor opgezet...maar soms moest je teveel van je eigen verbeelding hebben. Gezien het feit dat de gehele film alles al wordt voorgekauwd )ik bedoel hiermee de moeder legt constand alles tot in den treure uit waarom ze iets doet en wat ze doet dat het wel een beetje vervelend gaat worden op ten duur. Mijn insteek is dan...scokeer het puliek en laat het niet over op alleen woorden en vage beelden.
Nu wil ik niet zeggen dat het niet naar is wat je krijgt te zien. De duistere setting, score en de situatie zorgen er wel voor dat je een zeer ongemakkelijk gevoel krijgt bij bepaalde scenes.
Het verhaal is aangrijpend en eigenlijk te triest voor woorden dat zo iets gebeurd in de wereld.
Hoewel ik de film niet echt tegen vond vallen, vind ik wel dat het een tv-film look heeft (zoiets als de ware woensdag avond film op RTL4).
Wilt niet zeggen dat het tegenvalt, maar kan altijd beter.
Van mij een 2.5*
Tun-89
Eigenlijk een vreselijke film, als het gaat om de gebeurtenissen die Sylvia heeft moeten mee maken. Echt heel zielig dat ze dit heeft moeten doorstaan. ik vind het altijd wel intressant om een film te kijken dat waargebeurd is of gebaseerd is op waargebeurde feiten. Alleen krijg je wel een naar gevoel als je weet dat iemand het echt heeft meegemaakt. Ik heb An American Crime nog niet gezien die ga ik snel kijken. Ik vond dit wel een goede verfilming van het verhaal. Het verhaal is aangrijpend en sommige beelden vond ik toch wat heftig.
3,0 *
Bottleneck
De film begint goed, vooral de mooie jaren vijftig sfeer. En David is een aansprekend personage, leuk ventje.
Het verhaal is vreselijk, dat zulke dingen echt gebeuren... Maar de verfilming ervan heeft me niet bij de strot gegrepen. Ik vind Ruth maar een overdreven karikatuur van de ultraslechte moeder; alsmaar rokend, prekend, commanderend, meppend, bier schenkend. Eigenlijk gaat driekwart van de film over dat vervelende karakter en niet over de oorzaken daarvan, en ook niet over Sylvia's perspectief. De zonen die ook allemaal een typetje moeten voorstellen, ik weet niet.., het ligt er zo dik bovenop.
De martelingen komen vrij plotseling, zonder spanningsopbouw. Het lijkt een soort toneelstuk met al die kinderen er constant bij en de rokende moeder op de achtergrond, komt op mij niet geloofwaardig of schokkend over. Het was ook even omschakelen in het begin, ik verwachtte een nogal brute horror maar uiteindelijk is het veel meer een redelijk drama over een afschuwelijke gebeurtenis.
misteryland
moest ff slikken toen ik vernam dat het waar gebeurd is :s
echt zielig
film viel wel mee, al was het naar het einde toe meer en meer een martel-film geworden
minpunt vond ik de moeder ruth, ik kon ze niet zien acteren
Leland Palmer
Dit is echt één van de meest ongeloofwaardige films die ik ooit gezien heb. Vreselijk, wat was dit slecht. Echt shockerend vond ik het verrassend genoeg niet eens, wel heel erg vervelend.
Vooral die Ruth mag de boeken in als één van de meest vervelende en belachelijke personages ooit, want dat leek helemaal nergens op. We moeten alsmaar haar trieste praatjes aanhoren en alle kinderen, plus nog wat vriendjes staan er maar wat bij te gapen. Sterker nog; haar kinderen vinden het nog leuk ook; ''Mam? Mag ik haar ook neuken?'' Dat wekt niet alleen veel ergernis op, het is ook nog eens ongeloofwaardigheid op de meest trieste manier, aangezien het gewoon van geen kanten deugt. Dat kleine zusje zit er ook maar wat bij alsof het de normaalste zaak van de wereld is, vriendinnetjes worden uitgenodigd om een lekker martelpartijtje bij te wonen en alleen Davy is het er niet mee eens. Sterker nog; hij vind het vreselijk! Ga dan niet al vluisterend aan je moeder (die slaapt) zitten zeggen dat je haar wat moet vertellen, of vraag niet aan je vader of hij het wel goed vind dat meisjes geslagen mogen worden, want dat heeft geen zin natuurlijk. Trek je bek open man! Ik snap echt niet dat mensen hier zo makkelijk genoegen mee nemen.
Of mensen hebben andere redenen om over dit verschrikkelijk slecht geschreven, ongeloofwaardige zootje heen te zien. En ja, dat moet dan natuurlijk wel en dat mag. Schockerend vond ik het eigenlijk niet eens. Kwam vooral omdat de constante ergernis overheerste en de camera een andere richting opvloog op momenten dat er iets vreselijks stond te gebeuren. We krijgen eigenlijk niks expliciet te zien, maar het is heel erg wat er gebeurd natuurlijk. Daarnaast ben ik ook wel benieuwd waarom die Ruth samen met haar zieke kindertjes dit eigenlijk wel niet doet. Weer een plank die enorm wordt misgeslagen. Wel grappig dat de politie op het laatst toevallig zo komt binnen stormen (vreselijk) en dat ze het slachtoffer die dood ligt te gaan lekker laten liggen. Ze wisten in de 50's waarschijnlijk nog niet dat die juist als eerste hulp nodig hadden, want er kijkt helemaal geen kip naar haar om. Triest.
Ja, en zo kan ik nog wel even doorgaan, maar dat doe ik niet.
Er zijn nog wel wat pluspunten in deze film, gelukkig. De jongen die David speelt doet het uitstekend, de sfeer is prima en de tijd was (gelukkig) zo voorbij. Dat maakt in totaal dan een hele dikke onvoldoende.
Skylar_Malfoy
Wat een tegenvaller. Uitgebuitte drama film, die het kwa feiten niet haalt bij An American Crime.
De martelingen klopten in deze film misschien wel beter, volgens het grote verslag dat ik op Crime Library heb gelezen over de misdaad. Alles erom heen is geromantiseerd (misschien niet de juiste woordkeuze, maar bij gebrek aan beter), en het jongetje David is geheel fictief.
Als de film dan nog vermakelijk of ontroerend zou zijn, maakte dit alles helemaal niet uit. Helaas is dit niet het geval. Erg teleurstellend.
zicht
Wat een vreselijk vervelende film is dit. Het verhaal over dat meisje word langzaamaan steeds vervelender hoe verder de film vorderd. De martelingen worden steeds extremer en wreder. De sfeer vind ik nu ook niet bepaald goed te noemen, en dan vooral op de goedkope manier hoe alles gefilmd is.
Dit is geen feel good film vind ik. Ik heb hem helemaal uitgekeken, maar schaam mij haast een beetje ervoor dat ik dat gedaan heb. Ik heb hem geleend van een kennis, maar dit soort films wil ik absoluut nooit org in huis hebben. Het feit dat dit ook nog een waargebeurd verhaal is maakt het wel een erg dramatisch en vervelend verhaal. Films als deze zie ik het nut niet van in. Dan hebben Hostel en bv Saw nog wel iets overdrevens en wat alleen in een film kan. Die zijn zo grof en wreed dat het nooit kan, en dat heeft nog wel wat.
Een film als deze hoef ik dan ook nooit weer te zien, omdat ik het nut ervan niet in zie. Het is geen leuke film of leuk vermaak. Nee gewoon een vervelend realistisch verhaal. Het gebeurt dat is duidelijk, maar waarom er dan een film van gemaakt moet worden is mij een raadsel. Zou hetzelfde zijn als er een film over Marc Dutroux gemaakt zou worden.
Phobophile
Waardeloze film. Het acteerwerk is matig, van een verhaal is nauwelijks sprake en er wordt op geen enkele manier aandacht besteed aan de psychologische verklaring van het hele gebeuren. Waarom doen die kinderen wat ze doen bijvoorbeeld, hoe weet moeder de zaak te manipuleren (komt absoluut niet over namelijk), enz. enz.
De film moet het hebben van de gruwelijke scenes en die komen dan ook uitgebreid aan bod. Ik heb de film uitgezeten, maar de laatste 40 minuten heb ik ondertussen met mijn telefoon zitten spelen. Het kon me niet genoeg boeien.
De faam van deze film maakte me nieuwsgierig. Maar een slechte film blijft gewoon een slechte film. Opmerkelijk hoe iets naar en saai tegelijk kan zijn. Afrader.
lau12345
Heb hem helemaal afgekeken ondanks dat ik het een onzettende zielig verhaal vind ,ook mede dat het op waarheid berust is.
Heb hem in 2 gedeeltes gezien .
Ben normaal niet emotioneel bij films ,maar deze raakte me echt.
Afschuwlijk gewoon , maar ik wilde hem af kijken hoe dan ook omdat ik wilde weten wat er zou gebeuren op het eind .
Spartaan1986
Wat een nare maar fantastische film die je bij de keel grijpt en tot het einde toe niet los laat. Deprimerend einde er ook nog eens achteraan, bah.
Film die me heeft geraakt. 1 van de weinige minpunten was het camerawerk. Dat ontsteeg zoals al veel gemeld hier de gemiddelde tv-film niet.
Vascago
Verschrikkelijk verhaal, maar ook op een verschrikkelijke manier verteld. Superslechte acteerprestaties en totaal ongeloofwaardig neergezet bovendien. Dat dit soort dingen gebeuren geloof ik helaas gelijk, maar dat die jongen terwijl ie gewoon naar zijn eigen huis gaat tussendoor en dan nog helemaal niets zegt vind ik echt ongeloofwaardig.
FarahEl
Een film die een ongelofelijke indruk op je achterlaat. Wauw. Ik ben sprakeloos.
Akh.
Leuke film ook erg zielig,
Een paar dingen snap ik alleen niet
Waarom belt david de politie niet, of waarom loopt hij niet naar de politie toe
en waarom doet ruth dit allemaal?
waarom praat david er niet met zijn moeder over?
Misschien heb ik wat gemist van de film waarbij dit werd uitgelegd mahja,
Weertenaar
Geef een fictieve draai aan een waargebeurd verhaal en zie daar; Hollywood is weer een film rijker: 2.00 (2.20)
Een goedkope, uitgeklede versie van het indrukwekkende An American Crime dat geen moment weet te overtuigen. Het grootste verschil betreft het feit dat de zojuist genoemde prent veel meer trouw is aan het waargebeurde verhaal, in tegenstelling tot dit toch grotendeels fictieve verhaal. Dat hoeft op zich geen enkel probleem te vormen, ware het niet dat deze prent juist door de fictieve invloeden een groot deel van zijn geloofwaardigheid verliest, een gegeven dat ik de film zwaar aanreken. Maar daar zijn de negatieve aspecten ook wel mee genoemd. De regie van Wilson is verder degelijk, alhoewel de inbeeldbrenging tamelijk braaf blijft; en valt met name het zeker niet misselijke acteerwerk op van de jonge David in de persoon van Daniel Manche. Een onvoldoende is daar echter niet mee afgewend.
niethie
Leek me wel een leuk tussendoortje, dat er echter zo'n gruwelijk verhaal achter zou zitten had ik niet verwacht eigenlijk, vond het soms ook behoorlijk overdreven, daarom. Naderhand gelijk even de feiten doorgelezen en de andere verfilming bekeken en moet toch concluderen dat het hier soms wat naar exploitatie neigt. De geweldscenes lieten me echter niet onberoerd, vooral die verkrachting en dat brandmerken kon ik moeilijk aanzien, toch had ik soms een beetje het idee alsof het wat over-de-top was, maar goed ik was er niet bij destijds dus dat kan ik niet met zekerheid zeggen, hij slaagt er hierdoor wel in zijn jaargenoot te overtreffen. Al was de vertelling in die tweede misschien wat aangenamer. Verder vond ik vooral het eerste uur heel aangenaam. Heerlijk 50's sfeertje, deed wat aan Stand By Me denken en een leuke rol van dat ventje dat David Speelt. Het einde was wel enorm slecht, echt een van de domste die ik sinds tijden zag. Sjonge jonge zeg, het leek wel een aflevering van Peppi & Kokki. Dat die agenten net op het tuiste moment binnenstormen, de kinderen in veiligheid brengen maar het zwaargewonde meisje laten liggen in dezelfde kamer met dat monsterlijke mens. En dan haar dood, ja dat zag ik zonder enige voorinformatie ook al mijlen van te voren aankomen. Alleen het strijkerorkest miste nog. Maar goed, voor de rest weinig op aan te merken...
Hehe net als niethie moest ik bij deze film aan Stand By Me denken, vooral toen David over het treinrails heen reed. Stand By Me is overigens wel veel beter dan deze prent.
Had van tevoren niet veel over deze film gelezen, dus ik liet me verassen. De film begon lekker, er hangt een mooie jaren 50 sfeer in de film, iets wat ik zeker goed kan waarderen. Vroeger was alles nou eenmaal beter he
Alleen na een poosje vroeg ik me toch af waar het verhaal nou naar toe ging, nou ik heb het geweten hoor.
Wat een behoorlijk sadistische bende, echt niet normaal. Er zit echt een steekje los bij iedereen die zomaar stond toe te kijken in die kelder. Begreep ook niet waarom op een gegeven moment alle jongeren uit de buurt met een colaatje in de hand erbij stonden. Vindt iedereen dit de normaalste zaak van de wereld of zo? Behoorlijk deprimerend, normaal kan ik hier wel tegen. Maar dit ging eigenlijk net iets te ver, kleine kinderen die het over neuken en snijden hebben. Als ik moeder van een kind was zou ik mn kind echt niet zoiets laten zeggen, ook niet voor een film. Daar ging de film zo nu en dan ook over de schreef. Want ik bedoel, wat wil de filmmaker hier nou mee bereiken. Dat je wilt shockeren ok, maar kleine kinderen zulke dingen laten zeggen?
Die Ruth en die kinderen van haar waren ook zo ongelooflijk, snap echt niet wat hun nou heeft gedreven tot deze daden. Had wel willen zien wat hier precies de reden van was. Dat David al bijna helemaal niets deed en bijna hulpeloos toekeek is ook iets wat ik niet altijd kan begrijpen, ondanks dat kids makkelijk beïnvloedbaar zijn.
Ach ja, zo kan ik wel uren doorgaan. The Girl Next door begint heel vrolijk, maar wordt daarna sadistischer en sadistischer, alleen vraag ik me af of de film zijn doel niet een beetje voorbij streeft. Moet overigens wel zeggen dat ik David een leuk ventje vindt en dat ik ondanks de nutteloosheid van de martelingen de film makkelijk uit heb kunnen zitten
Twijfel tussen een 2,5 en een 3. Voorlopig net het voordeel van de twijfel.
De Knip
Ach, die goeie oude tijd. Waar is 'ie toch gebleven? Vroeger mocht je tenminste nog eens wat.
An American Crime leek wel verdomd veel op deze film. Deze iets iets 'harder':
***1/2

Vijf horrorfilms gebaseerd op een waargebeurd verhaal

Vijf bizarre films die zijn gebaseerd op een waargebeurd verhaal

An American Crime
Biografie / Misdaad, 2007