• 9.373.537 stemmen

Met onder meer: Tony Leung Chiu-wai en Joan Chen

Gesproken taal: Mandarijn, Kantonees, Japans, Hindi en Engels

Releasedatum: 24 januari 2008

Plot Se, Jie

"To kill the enemy, she would have to capture his heart... and break her own."

China tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bevolking wordt hevig onderdrukt door de Japanse bezetter en uit wanhoop beraamt een groep Chinese studenten een aanslag. Met deze aanslag wil men het hoofd van de Chinese inlichtingendienst ombrengen.

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Een wat minder slechte film van Ang Lee...

Ik vond het begin niet al te boeiend en bovendien leek het nogal een standaard verzetsfilmpje te worden. (Wat het eigenlijk ook wel een beetje is). Na een minuut of 25/30 werd het iets dragelijker om naar te kijken.

Eigenlijk ging ik op precies het verkeerde moment naar mijn werk. Want het eerste wat ik zag toen ik terug kwam, was de verschrikkelijk overdreven scène waarin ze allemaal een keertje met het mes moeten steken, waarna het nóg bonter gemaakt wordt wanneer zijn nek omgedraaid wordt; als of ie anders nog weg was gekomen..

Af en toe kwam er nog wel wat aardigs langs, maar het kon eigenlijk al niet meer goed gemaakt worden. Ik zat me simpel weg te vaak te ergeren aan dingen. Het acteerwerk van beide vrouwen die Mak Tai Tai spelen was soms ontzettend verwarrend, ze straalden iets uit qua emoties, zonder dat het de bedoeling was.. Verder duurt de film te lang en hoewel stijlvol, is ie mij wat te gelikt. Krappe 2*

avatar van Querelle

Querelle

Goldenskull schreef:

Een wat minder slechte film van Ang Lee...

Zo kan het ook.

avatar van b00ts

b00ts

Aardig drama, wel wat voorspelbaar.

avatar van BBarbie

BBarbie

Opnieuw prachtig werk van Ang Lee. Mooi hoe de spanning zich heel langzaam opbouwt. Het tweede gedeelte in Shanghai is echt op het puntje-van-de-stoel werk. Gewaagd, maar geweldig debuut van Wei Tang, een echt sieraad voor het oog. Een dikke 4.

avatar van 93.9

93.9

Waarom zo lang?

Aardig verzetsfilmpje, maar met zo'n lengte is het verwachtingspatroon meteen zo hoog gespannen.

Al zou ie zes uur duren een meesterwerk wordt het nooit.

Een mindere Lee film.

avatar van Davidus

Davidus

Mooie film.

Soort chinees Zwartboek ( incl dampende sexscenes) Wel wat trager, langdradiger, maar ook mooier, gedetailleerder

Misschien wel iets te.

Je moet er de tijd voor nemen en geen haast hebben

avatar van nadrin

nadrin

Prachtige film.

Verzetsfilm en tegelijk mooi liefdesverhaal. Een liefde die groeit in onmogelijke omstandigheden. Traag maar zeker niet vervelend, wel een intense beleving .

Acteerwerk vond ik heel goed, sober maar oprecht

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Voor wie hem nog niet gezien heeft, grijp je kans! Zeker zo goed als het bekendere Brokeback Mountain.

avatar van Lupussy Galore

Lupussy Galore

Heb maar op de harddisk geprogrammeerd gezien sommige commentaren en omdat ik een Ang Lee fan. Niet al zijn films geweldig over het algemeen genomen maar nadat ik The Ice Storm weer zo goed vond na 14 jaar? Heb ik het gevoel dat ik deze niet mag missen.

avatar van BjornH

BjornH

Hmm ik zie Tony Leung toch liever als actieheld in films als Hard-Boiled en Hero. Ik vond deze rol, ondanks dat hij hem goed neerzette, niet echt bij hem passen . Desalniettemin toch leuk om eens iets anders, na bovengenoemde actiefilms (en ook Red Cliff en Infernal Affairs), van deze man te zien. Blijkt toch dat hij van vele markten thuis is. Jammer genoeg was dit niet echt voor mij neergelegd, alhoewel ik wel van de prachtige muziek en mooie shots kon genieten.

Wat mij btw wel opviel waren de expliciete seskscenes . Ben nog niet zoveel, en al helemaal niet aziatische, films tegengekomen waar die scenes zo uitgebreid en gedetailleerd waren xD.

Ala

3* van mij

avatar van Sisko

Sisko

Film net gezien. Sfeer, setting, aankleding en acteurs zijn prima in orde. Tang Wei is een lust voor het (manlijk) oog. Toch vond ik het verhaal erg tegenvallen en moest ook een beetje door het begin heen.

Film wordt wel vergeleken met Zwartboek, maar die vond ik verrassender.

avatar van Dogie Hogan

Dogie Hogan

Prachtig gemaakte verzetsfilm; waarbij Zwartboek met een soortgelijk verhaal maar amateuristisch en lomp overkomt. Prima verhaal tempo en speelduur.

Triest dat China hierna Wei Tang in de ban gedaan heeft.

Ook na herzien: masterpiece! IMDb *9/10.

avatar van david bohm

david bohm

Het ziet er allemaal fraai uit in deze film maar voor de speelduur is het wel een erg dun verhaaltje. Best een interessant plot, maar het had best wat bondiger verteld kunnen worden.

De hoofdrolspelers acteren prima, maar een aantal andere leden van de cast levert wat staaltjes van over-acting af.

Redelijk

avatar van Moemsie

Moemsie

Goede film; door het verhaal, de beelden en het sterke acteerwerk van de hoofdrolspeelster, kun je haast voelen wat ze meemaakt...

avatar van Tarkus

Tarkus

Mooie gemaakte film, waarbij vooral de locaties en decors prachtig zijn uitgebeeld.

Prima vertolkingen ook, maar het verhaal sprak me minder aan, het is wat té lang en saai.

avatar van wibro

wibro

Het lukte mij niet deze film onafgebroken af te kijken. Dit ligt niet aan de beelden - het Shanghai anno 1942 zag er schitterend uit - en zeker ook niet aan het acteren, maar aan de lengte en het vreselijke saaie en weinig boeiende eerste uur dat zich in Hong Kong afspeelde. Dit gedeelte had van mij gerust tot de helft mogen worden ingekort. Het gedeelte dat zich in het door Japan bezette Shanghai afspeelde was in ieder geval stukken beter maar duurde toch ook wat te lang. De erotische scènes zorgden gelukkig voor een aangename afwisseling. Het verhaal zelf kan er mee door, hoewel de film het van mij daar nu direct van moest hebben maar meer van de sfeervolle beelden die we te zien kregen van het Shanghai in oorlogstijd. Die vond ik verreweg het meest interessant en kwamen bij mij ook best realistisch over.

avatar van K. V.

K. V.

De film wist me maar matig te boeien. De film duurde een beetje te lang naar m'n zin. Ook van het thrilleraspect had 'k wel iets meer verwacht. Nu was de film veel meer drama/speelfilm gericht. Tja misschien waren m'n verwachtingen wat te hoog. 'k vond de titel eens wat vreemd gekozen, maar zo naar het einde toe werd de titel (lust) rijkelijk verklaard.

'k hoef de film niet meer terug te zien.

avatar van marximaal

marximaal

vond het een hele mooie film!

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Wow, ik werd helemaal in deze film gezogen. Wat schitterend. De sfeer die er in die tijd heerste en het verzet dat men voelde kon ik vanaf het begin aan meevoelen en dat heeft me ook niet losgelaten. Heel intrigerend om te zien hoever mensen gaan voor hun eigen overtuigingen. Wat een groep dappere mensen waren dat ook. Sowieso hulde aan iedereen die in het verzet zat, waar dan ook. Maar in deze film droop de passie en de haat er ook echt vanaf.

Daarnaast wordt je ook nog getrakteerd op een scala van prachtige beelden van Shanghai uit die tijd. Ik heb me daar best wel aan vergaapt. Maar wat mij toch wel het meeste heeft getroffen was het "liefdes" verhaal tussen het meisje en de oorlogsmisdadiger. Een liefde die in geheel onmogelijke en onwaarschijnlijke omstandigheden opbloeit maar zo ontzettend tragisch afloopt. Het deed me best wel wat. Vooral het gegeven dat zij uiteindelijk toch zijn leven redt waarna hij haar ter dood veroordeeld. Hoe dramatisch kan het zijn.

Het enige minpuntje wat ik aan de film kan ontdekken was de enigszins overdreven dramatische moordscène als één van de bewakers er achter komt wat het groepje aan het doen is. Maar dat mocht voor mij de pret niet drukken. Dit is wat mij betreft één van de meest indrukwekkende films die ik sinds lange tijd gezien heb.

avatar van JDSsmetje

JDSsmetje

Cinematografisch zeer kwalitatieve film die alles erg mooi in beeld brengt door uitstekend camerawerk en waar je bij vlagen kan genieten van erg mooie decors. Gedurende de volledige film hangt er een onderhuidse spanning en een nogal onderdrukkend sfeertje. De dialogen zijn erg geslaagd en het acteerwerk is heel erg goed. Alleen blijft de film misschien toch nét iets te lang rekken om gedurende de volledige speelduur écht boeiend te blijven.

avatar van Guzziking

Guzziking

Prachtige indringende film.

Traan in mijn ogen door de muziek, het prachtige instrumentale stuk 'Wong Chia Chi's Theme'.

YouTube - ??(Lust, Caution)OST-Wong Chia Chi's Theme

avatar van Dievegge

Dievegge

Een verzetsfilm over een slechte mahjongspeelster die haar oksels niet scheert.

We krijgen een aspect van de Tweede Wereldoorlog te zien dat zelden aan bod komt: de Japanse bezetting van China, met collaboratie en verzet.

De camerabewegingen geven stuwing en sensualiteit aan de film. Het wordt nergens statisch en verveelt dan ook geen moment. De sprongen tussen 1942 en 1938 zijn mooi ingebouwd.

De affiches van Hollywoodfilms en het fragment in de bioscoop verwijzen naar de westerse cultuur. 1942 was het jaar van Casablanca. De zangscène en de operafragmenten zijn dan weer typisch Chinees, net als het wel zeer populaire mahjongspel. Naar het schijnt raakten de actrices tussen de opnames door echt verslaafd aan dit spel. Het is mogelijk dat bepaalde mahjongtekens die in beeld komen, een symbolische betekenis hebben.

Het hoofdpersonage worstelt met het klassieke dilemma tussen vaderlandsliefde en persoonlijke liefde. De grote ommekeer is de scene bij de juwelier, wanneer ze Yee waarschuwt dat hij zich beter uit de voeten kan maken. Hij heeft het eerst niet door, maar reageert dan razendsnel. Op het einde blijkt dat hij ondanks zijn hardvochtige gedrag gevoelens heeft, maar die houdt hij voor zichzelf.

Hoofdrolspeelster Wei Tang blinkt uit met veelzeggende gelaatsuitdrukkingen, sensueel en nergens overdreven. Tony Leung speelt zijn rol van rechtlijnige collaborateur met verve.

De muziek van Alexandre Desplat draagt bij tot de dromerige, mysterieuze sfeer. Hij hoort bij de beste filmcomponisten van de laatste jaren.

avatar van iamwhoiam

iamwhoiam

Mooie film, intrigerend !

avatar van royals

royals

De zoveelste goede Aziatische film die ver boven het platte Hollywood effectbejag uitsteekt. De film bevat alle elementen die een film tot een meeslepend meesterwerk maken: romantiek, actie, avontuur, spanning.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

'Se, Jie' blinkt vooral uit in haar prachtige cinematografie. Prachtige settings, erg mooi gefilmd. De film is het 1e uur erg boeiend.. jammer het op een gegeven moment allemaal te lang duurt, waardoor het me niet meer zoveel deed. Het maakte me niet meer zoveel uit of de missie nou wel of niet zou slagen en wat er allemaal bij kwam kijken. En dat is jammer, want het begon zo goed. Toch makkelijk uitgezeten. Visueel een pareltje, muziek erg goed en een puike cast met vooral Wei Tang en (zoals altijd) Tony Leung in vorm.

Zeer matige Ang Lee.

Alweer eigenlijk. Het gebeurt zelden dat ik een Ang Lee film de moeite waard vind, meestal eindigt het in een onvoldoende. Se, Jie ontsnapt er jammer genoeg ook niet aan.

De mooie cinematografie heb ik in ieder geval gemist, ondanks dat hij blijkbaar bekroond werd in Venetië. De film ziet er gewoon oerdegelijk uit, een brave gelikte stijl die vooral erg saai oogt. Ik kan er eerlijk gezegd maar weinig mee, voor mooie plaatjes zet ik wel andere Taiwanese/Chinese films op. Keuze genoeg in die regio.

Verrassender is misschien dat ik het acteerwerk van Tony Leung enigszins vond tegenvallen. Niet dat het slecht was, maar ik verwacht van hem doorgaans wat extras en dat zat er in deze film niet in. Hij loopt een beetje op automatische piloot doorheen de film. Ook Wei Tang vond ik iets te statisch. Ik hou doorgaans wel van ingetogen acteerwerk, maar het kwam er hier niet echt uit.

Verhaaltje en setting zijn verder niet heel speciaal, de spionne die verliefd wordt op haar doelwit, zo ken ik er nog wel een paar. Enkel de motivatie van Tang is hier misschien een extra factor, maar kan niet zeggen dat ik dat nu zo geweldig intrigerend vond.

De film kabbelt rustig voorbij, zonder al te veel oplevingen. Da's niet genoeg voor iets wat 160 minuten duurt. In z'n geheel wat te saai.

avatar van AC1

AC1

Onderhond schreef:

Is inderdaad een middelmatige Merchant/Ivory film geworden.

avatar van shrink

shrink

Bijzondere film. Erg bizar hoe de film namelijk afloopt. Dat de film geen topscore krijgt, komt door de speelduur van de film. Het eerste uur is geen doorkomen aan. Erg jammer en voor het verhaal was het totaal niet nodig.

avatar van yesplease

yesplease

Vanaf de eerste ma-jong scene had deze film mij in haar greep (een van de mooiste scenes, wat mij betreft).

Dit is een van de films die zowel heel hoge als heel lage waarderingen krijgen, dus oordeel zelf.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Moest natuurlijk wel aan Zwartboek denken. Het plot heeft daar in beginsel natuurlijk ook veel weg: een bloedmooie dame papt tijdens WOII aan met een fout figuur om zo het verzet van info te voorzien en zelfs een aanslag op hem te plegen. Het verschil zit hem er in dat Ang Lee subtieler te werk gaat (dat is ook niet zo moeilijk ten opzichte van Paul Verhoeven ), maar dat zijn seksscenes een stuk explicieter er uit zien. Dat verbaasde me wel en het predikaat erotische thriller is dan ook zeker van toepassing. In het begin dacht ik dat die aanduiding overdreven was. Alles is daarbij natuurlijk schitterend gefilmd door Ang Lee. Se, jie duurt wel wat te langdradig en ik vond het wat lastig inkomen in het begin. Na een tijdje komt de film goed op gang en blijft redelijk boeien.