Genre: Drama / Thriller
Met onder meer: Tony Leung Chiu-wai en Joan Chen
Gesproken taal: Mandarijn, Kantonees, Japans, Hindi en Engels
Releasedatum: 24 januari 2008
Plot Se, Jie
"To kill the enemy, she would have to capture his heart... and break her own."
China tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bevolking wordt hevig onderdrukt door de Japanse bezetter en uit wanhoop beraamt een groep Chinese studenten een aanslag. Met deze aanslag wil men het hoofd van de Chinese inlichtingendienst ombrengen.
Mr. Yee
Liang Jun Sheng
Auyang Ling Wen / Mr. Mak
Cho
J.T.O
Veel wat na afloop nog in je hoofd blijft hangen. Waarom deed Wang mee met het beramen van die aanslag? Groepsdruk, liefde voor Kuang? Of toch uit patriotisme?
En het meest fascinerende, hoe is nou eigenlijk de (machts)verhouding tussen haar (Wang alias mevr. Mai) en Yi (hoofd van de Chinese inlichtingen)? De sexscenes beelden het dubbele mooi uit. Ze duren bovendien tergend lang.
De hele film is inderdaad aan de lange kant, de eerste helft had best wat ingekort gekund, wat mij betreft.
Ze was volgens mij wel eens eerder door mannen gedumpt of verwaarloosd en allemaal hadden ze een voorliefde voor China. Ironisch koos ze toch voor Mr. Yee, waarschijnlijk uit liefde, terwijl ze hem in het begin haatte. Een best wel gedurfde einde, want ik voelde kut voor de vrienden die later eigenlijk door haar zijn geliquideerd.
De sex scènes waren impliciet, maar wel aanvaardbaar, anders was eerder het Caution without Lust. Ik denk dat dit ook de enige reden is, dat Tony Leung, een ervaring acteur, overeen stemde met de script. De film heeft een goede opbouw tot het einde, helaas kon het op bepaalde momenten wel iets sneller, maar ondanks dat is het wel een ervaring om dit af te kijken. Mede door de Lust in de film, dat uiteindelijk toch wel de impact bepaald. Overigens deed Tang Wei haar rol bijzonder goed, zij krijgt ongetwijfeld vast wel meer contracten aangeboden.
Olaf K.:Ik vond het niet zo logisch dat zij op Mr. Yee viel, eerder twijfelachtig. Echt een duidelijke liefdes ontwikkeling tussen die twee zou nooit kunnen gebeuren, want Mr. Yee vermijdt alle contacten zorgvuldig. Ze komen eigenlijk alleen bij elkaar voor lust, zij eigenlijk voor haar missie. Achteraf na talloze soort van liefde verdrijven zie je dat Mr. Yee meer open stelt, maar het is alsnog niet voorspellend of Wong Chia Chi acteerde of iets voor hem had. Ze zei immers ook, dat hij sluw is, telkens als ze met elkaar in bed gaan, lijdt ze emotioneel.
Markymark
Ik vind het zeker niet de moeite om voor deze film naar de bioscoop te gaan (ikzelf heb hem gezien in de cinema, dankzij gratis kaartjes voor de avant-première). In de film gebeurt mijns inziens redelijk weinig, en hetgeen er gebeurt, wordt te weinig uitgesponnen. Er blijven voor mij teveel vraagtekens, te veel onduidelijkheden. Bovendien vond ik de seksscenes op bepaalde momenten wél aan de overdreven kant. Ook al ben ik er van bewust dat net de seks en de manier waarop dit gebeurde een belangrijk deel van de film uitmaakte (op bepaalde momenten was ik blij dat er nog iets gebeurde), volgens mij had de regisseur dezelfde boodschap kunnen brengen met minder expliciete seksscènes waarop ik vrijwel nooit zit te wachten.
Fikret8
Ik ga hem zodadelijk in de bios kijken en zal eventueel morgen een reactie posten.. als die me niet bevalt geef ik de mensen die deze film omhoog prezen op hun flikker.
DevendraBan
Film is het bekijken waard. Leung heb ik al in betere rollen gezien (ook al was deze hem op het lijf geschreven) maar Wei Tang speelt fantastisch. Een heus talent.
Het tempo zit goed edoch soms dreigt de film saai te worden, gelukkig gebeurt dat op zeer weinig ogenblikken.
Nu, ik vond de seksscènes wel passen in deze film. Een spionage-flick met een hard (erotisch) kantje. Een gepaste combinatie.
** De DVDreview!
(Quote: "...nor does it help that the film’s sleeping-with-the-enemy plot is nearly identical to that of Paul Verhoeven’s "Black Book", which is comparatively stupid but much more trashy, lurid fun.
This is a wonderful looking transfer with all the right attributes - color, contrast and detail which all get top marks".)
ok, hier komt ie:
ik vind dit een verhelderende en evidente film.
Het spionageverhaal is voor mij slechts een vehikel om te vertellen waar het echt om gaat. Hebben we niet allemaal in onze jeugd een naïeve, idealistische periode gehad? Het is dan ook snel duidelijk dat de onschuld (letterlijk en figuurlijk) snel verdwijnt wanneer ze Yi leert kennen. Ik denk dat hier ook verteld wordt dat verlangen en pure, rauwe seksualiteit een band tussen mensen kan smeden, die liefde voortbrengt i.p.v. andersom. (daarom was het ook relevant ze zo vleselijk in beeld te brengen. Heb de film trouwens samen met mijn dochter bekeken en ik vond het nooit aanstootgevend, was nooit op mijn ongemak) Het wordt ook duidelijk dat het voor beiden nog het enige waarachtige, het enige waardevolle in hun leven is. Haar oorspronkelijke liefde is een onhandig knulletje, zijzelf is volwassen geworden. Deze momenten zijn voor beiden het échte leven. De rest is enkel een geconditioneerd gehoorzamen aan de situatie waarin ze nu eenmaal verzeild zijn geraakt. En dat is natuurlijk de tragedie…
likeahurricane
Mooie beelden, maar het verhaal raakte me niet.
Tony Leung speelde wel weer goed.
Alastor
Ik was met name verrast door de prachtige Tang Wei in haar even zo prachtige kostuums. Intens genoten van haar spel en haar verschijning.
gondwana
Ik kan deze jammergenoeg niet meer dan een 3.5 geven. Mooie beelden, sterk verhaal en goed uitgewerkte personages, én ik was zeer onder de indruk van Tony Leung, die ernstige rol gaat hem heel goed af...
Maar voor mij had het allemaal veel korter gemogen. ik denk nietdat de film aan schoonheid ingeboet zou hebben mochte het een half uur korter geweest zijn...
Opwindende beelden wel...
J.T.O
Doodzonde, ik had dit al ergens anders gelezen, maar waarschijnlijk zijn er vast wel andere regisseurs uit HK of TW die haar in hun films willen hebben
SubbiE
Schitterende film! Het eerste deel van de film kon me maar weinig boeien. Maar daar waar het eerste deel me in de steek liet, sprak het 2de deel me enorm aan. Hoofdrolspeelster speelt echt goed, sterk script. Is dit een waar gebeurt verhaal?
ralfsjam
mooie film in alle opzichten. wel wat lang, maar goed uit te houden. de sfeer was goed en de acteurs goed. ook het "lust"gedeelte was mooi in beeld gebracht. niet zo plat, maar op een mooie manier zonder dat het echt porno werd. verhaal was prima en het einde goed. kortom.... een dikke 4
timburton
M'n ma zei dat de film heel slecht was. Maar ja.... Moet ik nog zien. Brokeback Mountain viel me ook een beetje tegen.
Raffael77
Hele mooie film dit. Wel pure drama maar met kracht.
Goed acteer werk en mooie soundtrack.
matthijs_013
Zoals ik al ervaren heb bij eerdere van zijn films, werkt Ang Lee voor mij te traag. Waar is de tempo in de film? Toch kon ik de acteerprestaties, het plot en de sfeer van de film waarderen. Tenminste, totdat er veel onnodige seksscènes aan te pas kwam.
Jason28
Beste film dat ik in tijden heb gezien, heb 2,5 uur geboeid gekeken. Wat een goeie chinese actrice overigens en wat een scenes!! Het lijkt een beetje op het chinese antwoord op Zwartboek. Een aanrader voor mensen die het geduld hebben om alle attentie op dit mooie epos te storten en een afrader voor actie- en hollywoodgeile mainstreamers.
smeetsm
gisteravond gezien, lang, maar mooi. De lust gedeelte zeer goed, het einde klasse.
stefan dias
… totdat er veel onnodige seksscènes aan te pas kwam.
Mmmm, zo onnodig zijn die scènes niet.
Soms kan seks een band smeden tussen mensen die met geen woorden te verklaren is. Ideologisch zouden ze elkaar moeten haten, maar hun lichamen spreken gewoon een eigen taal.
Overigens een verademing mensen te zien vrijen zoals normale mensen dat ook doen. Voor veel gepornoficeerde jongeren zou het bijna verplichte kost moeten zijn.
Cuadros
Hmm, Brokeback Mountain vond ik ook enorm tegenvallen, deze film heeft echter goede acteurprestaties en (volgens mij) een realistische weergave van die periode
Malick
Helaas niet op grote doek kunnen bewonderen. Typisch voor Limburg! En met een copie in handen is de eerste indruk toch altijd minder...
stefan dias
Ik sluit me aan bij deze teleurgestelden in de Broke-backhype.
stefan dias
Ik sluit me aan bij deze teleurgestelden in de Broke-backhype.
JJ_D
Ang Lee heeft met ‘Se, Jie’ een pareltje afgeleverd, het moge duidelijk zijn. Achter de façade van een geduldige spionagefilm steekt hij een tragisch dubbelportret, gecombineerd met pure erotiek en een uiterst zorgvuldige stijl. Aan de achtergrond grijpt een oorlog plaats, de contouren van menselijk leed zijn alomtegenwoordig. Dat belooft...
Waar ligt de kracht van deze film? Voor het grootste deel in zijn acteurs: Tony Leung (mijn 'idool' in cinemaland) slaagt erin met één doordringende blik een hele persoonlijke geschiedenis uit te leggen. De drijfveren van deze figuur mogen dan niet volledig duidelijk zijn, Leung maakt zijn personages zodanig realistisch dat men hun handelen alsnog begrijpt. Zo sterk zag ik hem niet meer acteren sedert ‘2046’. Echter, ook Wei Tang verrast met een buitengewoon goede ingetogen vertolking; de rest van de cast insgelijks.
Wat verheft ‘Lust, Caution’ dan tot "iets méér"? In elk geval doet de stijlvolle aankleding wonderen: elk streepje lippenstift legt een ontroerend accent, elke zonnestraal valt precies goed. “Zorgvuldig”, zoals ik al zei. Bovendien is er de meeslepende soundtrack, die iets heel intiem over zich heeft – de gelijkenis met ‘The Painted Veil’ drong zich spontaan op. Bij nader opzoeken bleek inderdaad Alexandre Desplat aan het werk – altijd fijn om de hand van de meester te herkennen.
Er is echter, zoals altijd in de vervloekte 3e dimensie van het kritiek leveren, een keerzijde van de medaille. De film in zijn geheel is ontzettend geladen, maar Ang Lee gunt zichzelf toch niet iets te veel tijd. Pas naar het einde toe kan ‘Lust, Caution’ echt meeslepen, als beide partners de “caution” over boord gooien en zich overgeven aan de “lust”. Het morele gevecht van de achterliggende oorlog vervaagt, geen van beiden gaat op het moment van de “lust” gevrijwaard van schuld. Leung legt alle wroeging en plicht af en wordt Tangs gelijke, kan dat niet verkroppen en blijft een bruut. Tijdens de “lust” viert hij zijn verschrikkelijke sociale positie bot op haar, om te vergeten dat hij alle “caution” achter zich heeft gelaten. Hij hervindt zichzelf (als bruut), na de tederheid. Zij kan pas de “caution” loslaten als de “lust” geen voorbereid spelletje meer is, maar een persoonlijk en experimenteel gegeven. De spionne hoeft niet langer undercover te blijven, ze is vrij. Samen vrij. Het zou een onnozele roman kunnen zijn, maar deze keer is het de kern van een ontzettend fascinerende film.
Ook jammer is dat Lee niet meer aandacht besteed aan de ‘Pacific War’, die hij louter gebruikt als decorstuk. Die keuze heeft iets nobel: Lee wil niet de grote historicus spelen en de ‘stupid Westeners’ het hele conflict komen uitleggen. Anderzijds kan men, in al zijn nobelheid, ook gewoon té weinig loslaten, zodat enkele raakpunten (tussen conflict en personages) niets dan verwarring scheppen. Precies wat Ang Lee hier helaas laat gebeuren, helaas.
Dat kan de algehele pret echter absoluut niet drukken. Deze stille film begeeft zich twee uur lang naar een beklijvende finale, om uiteindelijk met een milde, übertragische ontknoping (die bovendien "onontkomelijk" lijkt) het doek te laten vallen over twee en een half uur grote cinema.
Zoals u ziet: één grote lofrede – moge het aanstekelijk werken voor diegenen die ‘Se, Jie’ nog niet gezien hebben…
3,75* (met veel kans op verhoging)
Grappig trouwens: precies 1 jaar geleden schreef ik hier het allereerste bericht, met de mededeling dat “het niet fout kon gaan”. Beetje profetisch, al zeg ik het zelf...

Videoland verhoogt per 3 maart 2026 opnieuw de abonnementskosten

Gigantisch datalek legt bijna 3,4 miljoen Netflix-gegevens bloot: wat nu?

Vanaf vandaag kijk je naar Marvel-serie 'Wonder Man' op Disney+

Huo Zhe
Drama, 1994

Chi Bi Part II: Jue Zhan Tian Xia
Actie / Avontuur, 2009
sexual obsessionchinaseksweerstandin love with enemybedrogtraitorshanghai, chinainsurgencewar on freedom minnaaroccupying powerinsurrectionsecret loveliefdespionagehong kongoudere man jongere vrouw relatiebuitenechtelijke affairemahjong resistance fightererotic thrillerjaren 40age-gap relationship