Genre: Actie / Thriller
Alternatieve titels: Grindhouse: Death Proof / Grindhouse Presents: Quentin Tarantino's Death Proof
Geregisseerd door: Quentin Tarantino
Met onder meer: Kurt Russell, Rosario Dawson en Vanessa Ferlito
Releasedatum: 7 juni 2007
Bekijk via Videoland
Bekijk via CANAL+
Plot Death Proof
"A crash course in revenge."
Voor Austins coolste DJ, Jungle Julia, biedt het vallen van de nacht de gelegenheid zich te ontspannen met haar beste vriendinnen, Shanna en Arlene. Van Guero's tot aan de Texas Chili Parlor worden deze sexy chicks verlekkerd nagekeken. Niet alle aandacht is echter onschuldig: ongemerkt worden ze gevolgd door Stuntman Mike. Deze doorleefde rebel loert naar ze vanuit zijn opgevoerde Chevy Nova, en terwijl de meiden zich aan het bier zetten, loopt slechts enkele meters verder het toerental van Mike's geheime wapen gevaarlijk hoog op....
Stuntman Mike
Pam
Shanna
Warren
chevy93
Ik denk dat Tarantino over het algemeen meer gewaardeerd wordt door mannen. Vanuit dat oogpunt is men Death Proof gaan kijken en zo op iets heel anders gestuit dan Tarantino normaal voorschoteld.
De vrouw is deze film gaan kijken vanuit het oogpunt een leuke, luchtige carsploitation te gaan kijken. Dat denk ik althans.
Madecineman (moderator films)
Nee dat is dus niet zo. Tarantino heeft altijd een belangrijke rol weggelegd voor vrouwen in zijn films. Het verschil in beoordeling tussen mannen en vrouwen is ook helemaal niet zo groot, zijn films worden door beidde sexes goed gewaardeerd.
chevy93
Als ik een dergelijke film in mijn omgeving moet plaatsen, denk ik dat de film toch zo goed als zeker meer de kant van de jongens op ligt. Maar goed, dat kan ook aan mijn omgeving liggen.
AC1
]Ik bagatelliseer helemaal niks. Ik snap niet dat jij 6.000 stemmen van vrouwen representatief vindt voor de vrouw.
Ik snap niet dat jij geen rekening houdt met de score van 6000 stemmen. Is dat niet bagatelliseren? De kleine partij heeft haar stem uitgebracht en ik hou daar rekening mee.
Dat is duidelijk. Alleen gaan de inhoud en de waardering van Death Proof ergens toch wel hand in hand. Trouwens, ik denk dat de mening van mannen en vrouwen over het algemeen niet zo ver uit elkaar liggen. Dus moeten we de informatie gaan zoeken in de kleine verschillen. Opvallend blijft dat Death Proof bij vrouwen een hogere score heeft opgeleverd. Het is een opvallende anomalie. En de reden voor de anomalie is best aantoonbaar.
AC1
Dus jij heb je gebaseerd op 1 of 2 stemmen?
Dit heb ik van de Everything Tarantino website:
"Death Proof Is A Chick Flick
Death Proof makes the cover of Creative Screenwriting magazine. [thanks David] Here, Tarantino tells you why you should love B-movies, the joy of writing quickly, and why his stalker car-chase movie Death Proof is a chick flick."
Je moet wel betalen voor deze site.
Ik snap niet dat jij geen rekening houdt met de score van 6000 stemmen
Dus jij heb je gebaseerd op 1 of 2 stemmen?
Dit heb ik van de Everything Tarantino website:
"Death Proof Is A Chick Flick"...
blonde redhead
Beetje raar dat mensen denken dat er niet meer mannen dan vrouwen kijken naar Tarentino films. Dat is bijna hetzelfde als zeggen dat net zoveel mannen als vrouwen kijken naar Titanic. Dat betekent overigens niet dat vrouwen geen liefhebber kunnen zijn van Tarentino want die zijn er natuurlijk genoeg, maar toch zijn de films meer gericht op de man.
de kardinaal
Dat vreselijke gelul van die wijven.
Werd er kotsmisselijk van.
Geef mij stuntman Mike maar. Meer een man van daden. De ware held van de film.
AC1
Ik hou wel rekening met die 6.000 stemmen. Maar een dergelijk aantal stemmen is voor mij geen doorslaggevende factor om te bepalen of iets een chick flick is of niet.
Nee, zucht, de reden is de inhoud en de geest van de film zelf. De cijfers werden er alleen bijgehaald om het te staven.
Mijn omgeving is vele malen groter dan 1 of 2 mensen hoor.
Weet je, ik ken jou en de "mensen uit je omgeving" niet maar ik geloof nooit dat je een zelfgemaakte enquete had klaarliggen. Misschien zat je op je werk en vroeg je het terloops aan je collega's in de buurt? Of had je na het kijken van de film de behoefte om iedereen uit je omgeving op te bellen om te vragen of het een chick flick is of niet? Misschien heb je 12 dochters? Eender hoe, ik zou niet weten hoe dit abstract argument zwaarder doorweegt dan concrete dingen zoals film zelf en de cijfers van IMDb.
Het gaat mij erom dat je het baseert op een aantal stemmen. Iets wat helemaal niks hoeft te betekenen.
Nogmaals, ik gebruik de stemmen om mijn vermoeden te staven en om aan te tonen dat jouw bewering ("Ik denk niet dat er veel vrouwen zijn die een film als deze leuk vinden.") wel eens niet zou kunnen kloppen.
Jeez, als zelfs Tarantino het zegt, dan is het toch beslecht?
Conclusie? Chick flick, chick flick, Death Proof is een chick flick! (plagerige zangtoon)
....
yeyo
Beschouw je de inspiratiebron van Tarantino voor deze film (het oeuvre van Russ Meyer) dan ook als 'chick flicks'?
AC1
Vraag het aan Tarantino! Hij zal waarschijnlijk wel 'ja' zeggen want sterke, zelfstandige vrouwen die elke situatie aankunnen hebben wel iets feministisch en emanciperend. Eerlijk gezegd, van het oeuvre van Russ Meyer heb ik alleen Beyond The Valley Of The Dolls gezien en daar is het toch vooral de waarde van de man die word aangetast. Trouwens, wist je dat Oprah Windrey Aliens op nr. 14 heeft staan in haar chick flicks top 50?
Bottleneck

Behalve in Reservoir Dogs dan waarin er maar een of twee heel kort voorkomen
AC1
Behalve in Reservoir Dogs dan waarin er een of twee heel kort voorkomen
En kijk wat ervan komt!
yeyo
Vraag het aan Tarantino! Hij zal waarschijnlijk wel 'ja' zeggen want sterke, zelfstandige vrouwen die elke situatie aankunnen hebben wel iets feministisch en emanciperend. Eerlijk gezegd, van het oeuvre van Russ Meyer heb ik alleen Beyond The Valley Of The Dolls gezien en daar is het toch vooral de waarde van man die word aangetast. Trouwens, wist je dat Oprah Windrey Aliens op nr. 14 heeft staan in haar chick flicks top 50?
De toon van de films zijn uiteraard nogal feministisch, maar of de 'gemiddelde vrouwelijke kijker' er door zal aangetrokken zijn, is een andere vraag. Het lijken alleszins films met een overwegend mannelijk doelpubliek.
Tarantino borstelt er natuurlijk netjes de kantjes vanaf. Zijn films zijn in het algemeen veel toegankelijker (voor elke doelgroep) dan de films waarop ze gebaseerd zijn.
Dat noemt men een 'bedenkelijk gezagsargument'. (dat mens spoort namelijk voor geen meter.
AC1
JAMES CAMERON: Oh yeah. All of my movies are chick flicks. I can't, I can't help it. Aliens was a chick flick. So was, so were the Terminator films, you know? And this film is no different because I love strong female characters. I love writing complex women. And even though this is Sam Worthington's character's story and we follow him, we have these amazing women in the story as well and there's a love story.
Ja, Aliens een chick flick noemen is natuurlijk voor de meeste mannen een regelrechte bedreiging voor hun mannelijkheid. Maar de boodschap die Oprah heeft begrepen is dat het toch maar steeds de vrouwen zijn die het hoofd koel houden en zo als overwinnaar uit de bus komen. En in Aliens (of Avatar) komen niet eens die oeverloze vrouwengesprekken voor waarmee Tarantino de mannelijke bevolking weet te teisteren.
yeyo
Heeft niks met de bedreiging van de mannelijkheid te maken. Het begrip 'chick flick' slaat trouwens volgens mij maar op een bepaald genre en is meestal een nogal pejoratieve term. De term heeft verder ook betrekking op het doelpubliek en niet op het feit dat het hoofdpersonage een 'sterke vrouw' is. Je mag er zeker zijn dat de films van Cameron (met uitzondering van Titanic natuurlijk) hoofdzakelijk een mannelijk doelpubliek hebben.
Dat is gewoon een ode aan Russ Meyer, die op zijn beurt gewoon een fascinatie had met dominante vrouwen. De katjes om niet zonder handschoenen aan te pakken. Maar of dat zo een vrouwvriendelijk concept is weet ik niet.
AC1
Maar films waarin de vrouw als het sterke geslacht wordt afgebeeld zullen zeker de vrouwelijke doelgroep aanspreken. Misschien zijn dit wel de echte chick flicks en niet die voorgeprogrammeerde rommel die de vrouwenzenders elke dag uitzenden. Ik bedoel, niet alle vrouwen vallen in zwijm voor films waar ze steeds worden afgeschilderd als wezens die alleen maar op zoek zijn naar prinsen op witte paarden.
Daar ben ik niet zo zeker van. Cameron spreekt waarschijnlijk beide sexen aan, anders zouden zijn films niet alle records breken.
Ode of niet, de mannelijke bevolking schijnt er een broertje dood aan te hebben. Ik herhaal, Death Proof is de enige Tarantino film waarbij vrouwen een hogere score geven dan mannen. Is Death Proof dan vrouwonvriendelijk? Ik vind het eerder manonvriendelijk.
....
yeyo
Ik bedoel niet dat vrouwen alleen naar het aanbod van Vijf-tv kijken, maar de term 'chick flick' heeft enkel betrekking op rom com's/romantische drama's. Het heeft niet veel zin om daar verder over te twisten.
En die cijfers bewijzen ook enorm weinig, aangezien de vrouwelijke bevolking maar voor 10% vertegenwoordigd is. Echt representatief is het dus ook niet.. De films van Meyer (Death Proof heb ik nog niet gezien) ontspringen bovendien louter uit een mannelijk fantasietje. Is dat dan zo enorm vrouwvriendelijk?
AC1
... de term 'chick flick' heeft enkel betrekking op rom com's/romantische drama's. Het heeft niet veel zin om daar verder over te twisten.
Als regisseurs zelf naar hun films verwijzen als "chick flicks" zie ik niet in waarom ik daar geen rekening mee mag houden. Misschien dat ik net zoals zij de term ruimer bekijk dan het cliché-beeld dat we van 'chick flicks' hebben.
Kijk, iemand hier beweert dat Death Proof de vrouwen niet aanspreekt. Zijn argument: "de vrouwen in zijn omgeving". Dat is op z'n minst erg vaag te noemen. Waarover spreken we dan? 1, 3, 4, 10 vrouwen? En die informatie heeft hij klaarliggen op het moment van de discussie?! Ik beweer dat de 'girl power' inhoud van de film, de 6000 stemmers van IMDb, de negatieve commentaar van mannen op de eindeloze vrouwenpraat en de regisseur zijn eigen beschrijving van de film dit niet beamen. Punt.
Mij zeggen ze wel iets want die minderheid is nu eenmaal een constante op IMDb. Trouwens, de meeste enquetebureau's publiceren hun resultaten met heel wat minder stemmen. En het verschil in stemgedrag bij Death Proof is gewoon opvallend. Gewoonlijk geven mannen Tarantino de hoogste score en dat is nu voor één keertje niet het geval.
Waarschijnlijk niet, maar zoals je zelf zegt, Tarantino heeft de scherpe kantjes (
) eraf gehaald.
Bottleneck
Dat heeft niets met representativiteit te maken, 6.000 stemmen zijn simpelweg ruim voldoende voor een hard cijfer, ongeacht of dat 1% of 50% uitmaakt van het totaal.
Vind het ook wel een opvallend en leuk gegeven dat alleen deze Tarantino door vrouwen (net) beter wordt beoordeeld dan mannen. En in mijn zeer grote omgeving van vrouwen hoor ik ook vooral positieve dingen
Zonnedaeler
Wat een vage, nutteloze, slome, aparte maar toch boeiende film ...
Hij komt zeer traag op gang, er is ontzettend veel doelloos gepraat, kansloze stukjes en een vaag onderwerp. Maar man wat is die sfeer die er rondhangt geniaal. het is allemaal prachtig in beeld gebracht en de oneliners vind ik ook super (bijv. I'm not a cowboy, I'm a STUNTMAN)
Hoe goed de sfeer er ook in zat, en de prachtige achtervolging aan het eind, toen er in beeld kwam THE END voelde ik me toch best verkracht.
Waar ging dit over? wat heb ik nu gekeken?
Na een nachtje geslapen te hebben denk ik TOCH: Die film wil ik nog een keer zien!
Briljante Regisseur met een aparte kijk op de wereld die Quentin Tarantino....
yeyo
Leuk filmpje van Tarantino. Veel beter dan de Grindhouse-tegenhanger van Rodriguez, waardoor ik het kijken van deze film al lang had uitgesteld.
Het is bij mijn weten de enige Tarantino met een lineaire vertelstructuur: er worden geen onnodige zijspoortjes of flashbacks gemaakt. Ook qua personage introducties blijft het zeer minimalistisch. Dat komt de film ten goede. Audiovisueel is het ook een pareltje: het kleurgebruik voelt authentiek retro aan, er zijn een paar eigenzinnige, 'Tartineske' shots, leuk zoomgebruik en ook de soundtrack wist me te bekoren. Bij momenten wil men de grindhouse-omkadering wat ver door drijven door o.a. constante haperingen en krassen op het beeld, maar dat kan de pret niet bederven. Zelfs qua personages en dialogen slaagt Tarantino er in om niet in het teveel geforceerde te vervallen.
De tweede helft van de film voelt echter als een herhalingskunstje aan en langzaamaan begon de enorme langdradigheid en eentonigheid mij parten te spelen. Daarnaast vond ik Death Proof ook wel enorm braaf in vergelijking met de films waar het een ode naar is. Er valt geen enkele blote borst te zien (voeten genoeg natuurlijk) en ook het geweld zit op een laag pitje.
Dan zul je waarschijnlijk niet uitkijken naar Rodriguez nieuwste film Machete want die borduurt daar min of meer op verder (dezelfde stijl).
yeyo
Raar genoeg kijk ik enorm uit naar Machete! Danny Trejo is te cool voor woorden, ook de trailer belooft veel goeds, maar toch hou ik m'n hart vast..
Ik kijk er ook enorm naar uit maar ik geloof wel nooit in trailers want die laten juist vaak de beste fragmenten van een film zien (en soms zijn dat juist alle hoogtepunten van een film), want de film moet immers goed verkocht worden. Regelmatig geven trailers een vertekend beeld van de werkelijke film.
Maar van deze film heb ik eigenlijk hoge verwachtingen, want hoofdrolspeler Danny Trejo is inderdaad enorm cool maar ook de rest van de cast (waaronder vele bekende van Rodriguez) spreekt me enorm aan. Verder verwacht ik een rollercoaster aan actie, geweld, humor en schaars geklede vrouwen
Het verhaal lijkt enigszins op dat van "Shooter".
JTV-kijker
- 2017 stemmen
Een echte bad-ass film van Tarantino, zonder twijfel! Het 2de deel zal ik maar zeggen, vond ik wel een beetje minder. Het effect was een beetje weg en ik verwachtte eigenlijk nog wat meer dood en verderf
De filmstijl had wel iets aparts en kwam de film wel ten goede. In het begin dacht ik dat het aan onze dvdspeler lag dat het beeld er zo oud en versleten uit zag
Misschien iets minder dan zijn andere films, maar ik vind hem hier toch een beetje onderschat als ik het gemiddelde zo bekijk.
Naomi Watts
Drie maanden geleden al herzien en toen had ik een vernietigende review klaar voor Death Proof. Ik moet helaas, concluderen, want ik geef mijn fouten niet graag toe, maar echt reëel was ik destijds niet. Eigenlijk is dit een ideale genrefilm van Tarantino, vooral omdat dit genre erg veel betekent voor mij als cinema liefhebber. Wel een kanttekening dat Tarantino dat vooral bewerkstelligt in het eerste segment, het tweede segment, vond ik op Winstead in cheerleader pakje niet zo geweldig.
Eerste helft is gewoon briljant. Het grindhouse gegeven wordt perfect geïllustreerd. De cracks in het scherm, de sfeer, sterke dialogen, het hele design en natuurlijk erg fijne references naar films binnen dit genre. Vooral dat shirt van Shanna waar Tura Satana op afgebeeld stond vond ik erg tof. Satana ook één van mijn exploitation heldinnen en Shanna vond ik dan ook nog wel het leukste personage uit DP. Dan kom ik dus gelijk bij een ander sterk punt uit DP en dat zijn de karakteristieke personages.Enorme uiteenlopende persoonlijkheden die elkaar perfect aanvullen, ook een leuke wisselwerking met elkaar. Leuke bijrollen van Tarantino en vooral Roth, en die lapdance mag er ook wezen
. Ferlito is sowieso een ideale cast, komt altijd erg trashy over en de juiste vrouw voor deze scene. Nogmaals nog even benadrukken hoe subliem de sfeer is in die eerste helft, echt exploitation in it's purest form trouwens. Russell is ook een ideale bad guy en de hell ride die het einde inluidt van het eerste segment is briljant. Heerlijk bloody ook.
Tweede helft gaat het wel wat mis. Die grindhouse 'feel' verdwijnt en het gaat de richting naar de carsploitation flicks als het vaak aangehaalde Vanishing Point. De dialogen vond ik hier wel veel interessanter, komt mede door her personage Kim, die lekker venijnig uit de hoek komt. Ook zo'n heerlijke Afro-Amerikaanse stereotypering. Winstead haar personage is zo aandoenlijk, zo naief en heerlijk in dat cheerleader outfitje, leuk dat Bell zichzelf speelt, alleen jammer van Dawson. De finale is dan wel weer erg de en ik ook erg gek op. Die finale moeite waard, feminisme en girlpower zijn vaak terugkerende thema's in deze films en daar ben ik persoonlijk ook wel erg dol op.
Mijn discussie met HarmJanStegenga en jeroentjuh hebben mij laten beraden op de strenge criteria die ik voorheen toepaste op moderne exploitation, en moest ook wle toegeven dat dat niet reëel was. Nu ik dat niet had beleefde ik de film totaal anders en is deze genrefilm (de eerste helft althans) eigenlijk een perfect fit voor iemand met mijn zwak voor de exploitation richting waar de eerste helft een ode naar is. De tweede helft wel wat minder maar ik ga dat niet te zwaar laten wegen aangezien ik de eerste helft echt weergaloos vindt. Bij deze de rectificatie en de corrigerende tik richting mijzelf.
chevy93
Hmm.... Goed dat je het nu een stuk beter vindt, maar van een 0,5* naar een 4,5* lijkt me een erg groot verschil.
Tonypulp
Lekker stukje! Krijg meteen weer zin om deze (en planet terror) te herzien
Zag toevallig laatst nog de scene met die botsing (dus de overgang naar de 2e helft) en die blies me nogmaals compleet weg, écht fantastisch hoe het zichzelf herhaalt en dan de inzittende allemaal apart laat zien
Naomi Watts
Tof was dat ja
. Heerlijk stuk dat, en ideale transitie. Wel benieuwd hoe DP en PT uit de verf komen in Grindhouse, aangezien ze ingekort zijn daar.

Quentin Tarantino blikt terug op zijn flop 'Death Proof': "Schok voor mijn zelfvertrouwen"

Reservoir Dogs

Sin City
Actie / Misdaad, 2005

Kill Bill: Vol. 1
Misdaad / Actie, 2003
disc jockeysports carbarladykillerexploitatiesadismevrouwelijke vriendschapvrouwengevangenisstuntstuntmanpsychopaatstalkerbloedvergietengrindhousebeaten to deathslashersadistgeweldauto achtervolgingcynicalkiller car macabremisogynistduringcreditsstingerangryaggressivedomineeringfranticmaliciousmischievousbloodyapril march hilariousintensesinisterapatheticaudaciouscruelenraged harshmean spiritedpowerful