• 9.380.221 stemmen

Genre: Animatie / Sciencefiction

Alternatieve titel: Wall-E

Geregisseerd door: Andrew Stanton

Met onder meer: Ben Burtt, Elissa Knight en Jeff Garlin

IMDb beoordeling: 8,4 (1.306.219)

Releasedatum: 31 juli 2008

Plot WALL·E

"After 700 years of doing what he was built for, he'll discover what he was meant for."

Het is het jaar 2815. Terwijl de mensheid de planeet Aarde vanwege oververvuiling heeft moeten verlaten, is het kleine robotje WALL-E in zijn eentje nog steeds bezig met het schoonmaken van de verlaten planeet. Elke dag weer maakt hij van de grote bergen afval kleine pakketjes en neemt de unieke spullen die hij tegenkomt in het vuilnis mee naar huis. Op een dag wordt de robot EVE naar de planeet Aarde gestuurd om te onderzoeken of het leven op de planeet weer mogelijk is.

WALL·E / M-O (stemrol)

EVE (stemrol)

Captain (stemrol)

Shelby Forthright, BnL CEO

John (stemrol)

Mary (stemrol)

Ship's Computer (stemrol)

mister blonde

Het zal je verbazen, maar dat had ook mijn voorkeur. Maar ja, het was natuurlijk wel te verwachten. Snap daarom ook niet echt waarom je er over moet vallen. Past natuurlijk wel volledig bij de toon (die je zelf ook zo in je post omschrijft) van de film.

2001, tja denk dat ik een van de weinige in de bioscoop gisteren was die hem door had. Dat het voor ons 'kenners' zo duidelijk is, is toch niet echt een probleem? Snap niet waarom dat wel zo zou zijn. Film was dan ook gewoon een halve parodie (die meestal niet echt subtiel zijn) op 2001.

Onderhond schreef:

Omdat ze zo obvious is. Zowel de verwijzing zelf (muziek + HAL) als binnen een sci-fi film als Wall-E.

Heb verder niks tegen een happy end, wanneer het past in de film. Aangezien het naar het einde toe slecht lijkt af te lopen met Wall-E en het ding mij verder niet echt kon boeien prefereerde ik hier dus het verdrietige einde.
Verwacht je van een animatiefilm nu echt iets anders dan een happy end? Dat kan je toch niet menen! Een happy end past ALTIJD in een animatiefilm. Hoewel veel volwassenen er ook gek van zijn blijven kinderen een groot doelpubliek en ik denk niet dat een rauw realistisch einde het goed doet in die groep.
Ik zou dit soort films gewoon aan mij laten voorbijgaan als ik jou was Onderhond. Iets afbreken wat toch al volledig je ding niet is, dat is wel héél makkelijk natuurlijk.

Verwacht je van een animatiefilm nu echt iets anders dan een happy end?

Van een commercieel Amerikaanse niet nee. Maar op basis van hetgeen naar het einde van Wall-E opbouwt was het happy end absoluut niet op z'n plaats.

En blijkbaar mag je hier echt niets verwachten dat buiten het algemeen kader van een bepaalde doelgroep valt. Sorry hoor .

Onderhond schreef:

Wanneer de doelgroep jonge kinderen zijn dan hoeft daar niks buiten te vallen nee, dat weet je als volwassene ook wanneer je naar dit soort films gaat. En Wall-E is ook overduidelijk een Amerikaanse commerciele film, waarom zou je dan iets anders verwachten?

Omdat de eerste 20 minuten duidelijk gericht zijn op een doelgroep die ouder is als 4 jaar.

Had er trouwens ook niet veel van verwacht, 't is alleen altijd jammer om te zien hoe een mogelijkheid onbenut blijft, en men gewoon weer braaf binnen de regeltjes kleurt. Vind ik saai.

avatar van The Last

The Last

Toch blijft jou mening onder een kleine groep mensen.

avatar van gotti

Wel ok, maar helaas niet helemaal geschikt voor speelfilmlengte. Daar is het plotje toch echt te mager voor en de voorspelbaarheid komt er na verloop van tijd dan ook insluipen.

Maar wel verdomd mooi, op ons (de mensen) na dan...

Onderhond schreef:

Tja dat mag dan jouw mening zijn, ik vond er helemaal niks saai aan en hoewel het einde natuurlijk te verwachten was heeft de film me op andere vlakken wel weten verrassen.

Een mogelijkheid onbenut? Ik heb hier nergens het gevoel gehad dat de film er niet alles heeft uitgehaald wat erin zat, voor mij was hier helemaal niks teleurstellend aan!

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

Ik trek er ook een half puntje van af, omdat de dubbele gevoelens naar dat zwakke laatste stuk toch niet weggaan. Ratatouille en The Incredibles hebben dan toch mijn voorkeur als films met een werkelijk volwassen touch. Deze begint magistraal, maar eindigt mij te vlak.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

gotti schreef:

Maar wel verdomd mooi, op ons (de mensen) na dan...

Dat is ook een beetje mijn punt, de mensen deden voor mij echt afbreuk aan de film. Als ze echt guts hadden gehad bestond de film of uit alleen robots of bleven de mensen op de oppervlakte. Op deze manier storen ze voor mij de magie van wat er in zat.

avatar van KwintenS

KwintenS

Onderhond schreef:

Je kan je nu toch wel voorstelling dat een niet happy end een grote teleurstelling zou zijn voor een hele grote groep mensen Als ik moest kiezen tussen een kleine minderheid zoals jij of de grote massa, zeker bij een animatiefilm, zou ik ook niet twijfelen. Je moet niet vergeten dat dit een film is voor alle leeftijden en ook voor kinderen. Is het origineel? Wss niet. Maar het doet niks af aan de film.

Maar ik stem dan ook voor mezelf, en ik geef dan ook de argumenten voor mezelf. Wat heb ik er aan dat een grote groep mensen het wel leuk vind ?

Als Pixar massaconsumptiewerk wil maken is dat voor mij best, maar zal ik dat zo ook beoordelen.

mister blonde schreef:

Ben wel benieuwd waarom die verwijzing naar 2001 nu weer flauw is? Was toch juist wel geestig? Die film werd zelfs (een heel klein beetje) voor lul gezet. Moet jou toch juist kunnen bekoren?

Ik vond eerlijk gezegd dat Wall-E zeer respectvol om ging met 2001: A Space Odyssey. Geen enkele verwijzing kwam over als parodie. Zo'n HAL-stuurtje is meer een soort van eerbetoon; er wordt niets voor de gek gehouden. De muziek wordt zelfs gebruikt om thematische paralellen tussen 2001 en de tweede helft van Wall-E te benadrukken.

Juist doordat het niet de zoveelste parodie op een bekende scène in een animatiefilm is nog wel redelijk waarderen. Wel moet ik Onderhond erin gelijk geven dat de verwijzingen obvious waren. Ik had zelfs al van te voren voorspeld dat een verwijzing naar 2001 niet uit kon blijven. Al voorspelde ik dat ook van Star Wars en daar heb ik geen verwijzing naar gevonden.

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

Onderhond schreef:

Moet je hier in gelijk geven. Ben gek van Wall-E, maar had persoonlijk de film vele malen beter gevonden als Wall-E zijn persoonlijkheid was kwijtgeraakt aan het einde, en daarme de mensheid had gered. Beetje jammer inderdaad.

Onderhond schreef:

En dat is uiteraard je goed recht, zo moet iedereen stemmen.

Alleen weet je al op voorhand dat bij zulke films voorspelbaarheid troef is en dat het héél commercieel en Amerikaans is, mijn vraag: als je van al die dingen niet houdt waarom ben je die film dan in godsnaam gaan kijken?

The One Ring schreef:

Geen directe verwijzingen, maar het principe had verdacht veel weg van A New Hope. Vooral de uitvoering van het verhaal in het tweede deel dan.

avatar van BenicioDelToro

BenicioDelToro

mister blonde schreef:

Mooi dat je hem ook leuk vond! Maar vond je Ratatouille tot nu toe dan de beste van Pixar?

Ja, ik denk het wel. Finding Nemo, The Incredibles en Toy Story waren uiteraard ook geweldig, maar Ratatouille wist me het meest te bekoren. En nu dan Wall-E.

Toy Story 2, Monsters Inc en A Bug's Life waren leuk, maar in mijn ogen minder inventief. Cars vind ik denk ik de minste.

Maar een 'minder' werkje van Pixar vind ik nog altijd stukken mooier en leuker om naar te kijken dan de meeste andere (westerse) animatiefilms!

avatar van IveLoveMovies

IveLoveMovies

Juist terug van de bioscoop. En absolute aanrader !!!

Er zat zelfs een groene bootschap in de film. Terecht dat ze dit gedaan hebben het verhaal had ook heel goede humor een en goed verhaal. En loius armstrong met het nummer La Vie en Rose vondt ik een prima keuze.

Ik had ergens gelezen dat dit wel eens de beste pixar film kon zijn.

Maar finding nemo - Toy story - Ratatouille vondt ik toch ook niet slecht. Als je ziet hoeveel mensen er aan mee hebben gewerkt. En wat tijd het kost om een animatie als dit te maken.

avatar van superbieb

superbieb

Erg saaie film de eerste 30 minuten werd er helemaal niet gepraat en hoorde je alleen maar pakketjes ijzer op elkaar vallen. Daarna werd er een beetje leven in geblazen maar erg slaapwekkende film leuk voor kinderen onder de 9 jaar.

avatar van VS60*

VS60*

Damn! Kijk naar mijn top 10, en je weet genoeg over wat ik van deze film vond.

avatar van Angrod_Pallanén

Angrod_Pallanén

superbieb schreef:

Duidelijk niet jouw ding, ik bedoel, de animatie en de kleine grappen zouden genoeg vermaak moeten bieden om goed te maken voor het gebrek aan praten.

avatar van ewalk

ewalk

Nr. 5 is alive!

avatar van seth gecko

seth gecko

...je moet al een elitaire azijnzeiker zijn om deze film te gaan ontleden en de film niet te willen zien voor wat het is, simpelweg een vertederend entertainend stukje animatie.

In welk opzicht?

mister blonde

Serieus? Was dat niet obvious? De manier waarop Wallee het ruimteschip op glipt en rondrijdt onder de neus van iedereen die hem zoekt (of gaat zoeken) was heel erg Star Wars. Wallee komt terecht in een vuilnisstortkoker, beleeft avonturen op een space ship ala New Hope, zoekt naar zijn princess Leia etc. Dat je dat niet ziet.

avatar van jellecomicgek72

jellecomicgek72

Dit lijkt mij een erg leuke filmpje aangezien dat hoge gemiddelde en hij is pas net in de bioscoop! ga ik zeker kijken ben benieuwd!

( later volgt mijn recensie )

avatar van reinbertio

reinbertio

Nadat ik de fantastische Pixar films zoals: Monsters en co., Finding Nemo, The Incredibles, Cars en Ratatouille had gezien was nu WALL-E aan de beurt. Ik had er al wat over gelezen en het leek me weer een erg leuke film, maar het begin op aarde vond ik echt vreselijk saai, ik had de gedachte van "O de film moet op gang komen dus wachten tot hij de aarde verlaat", maar zelfs toen kon ik me niet echt vermaken, sommige kleine grapjes vond ik wel leuk maar verder echt niet, de bewegingen van WALL-E zijn echt geweldig, maar daar blijft het bij. Voor ik het wist was de film al weer klaar en ik dacht "zijn dit nou 103 min.? het lijkt wel minder dan een uur" ik vond de film tegenvallen. Erg jammer want het had gewoon een topper kunnen zijn

avatar van Malick

Malick

Met behoorlijke verwachtingen ging ik mijn eerste Pixar film in de bioscoop zien. Hoewel naar mijn mening de laatste sterke film uit de stallen van Pixar alweer dateert uit 2003, namelijk Finding Nemo, verheugde ik me wel op Wall-E.

Ik had een volkomen stille film verwacht. Zoals in de tijd van Charlie Chaplin en Buster Keaton. Allemaal visuele grappen dus. Helaas word dat maar deels waargemaakt. Hier en daar krijgen we piepjes en andere tonen te horen en dat vond ik lekker fris klinken. Eindelijk wordt er eens niet binnen de lijntjes van het animatie genre getekend.

Maar plots kreeg het verhaal een wending, althans er leek een verhaal aan te dienen in de vorm van EVE waar Wall-E smoorverliefd op wordt. Vanuit daar krijgen we weer alle clichés om de oren. En wordt er weer stroef binnen de randjes van het genre getekend.

De knipogen naar 2001: A Space Odyssey vond ik wel leuk gedaan. Denk darbij aan de muziek van Frank H. Straus en Hal (de boortcomputer). Er zaten gelukkig ook nog wat stille momenten in het tweede deel, denk aan de dood van Wall-E. Maar het tweede blijft helaas moralistisch en voorspelbaar. Waarom Wall-E niet doodlaten? Het zou meer impact hebben op de kijker plus het zou heel erg gedurfd zijn.

Maar om nu te zeggen dat Pixar terug is van weggeweest. Nee, ik blijf erbij dat Finding Nemo tot nu toe de laatste mijlpaal in de geschiedenis is van Pixar.

En the Incredibles dan?

Ook @ OH; Het eind was voorspelbaar, maar past natuurlijk volledig bij de film. Was toch gezien de toon van het tweede deel wanneer de film al heel nadrukkelijk ergens heen gaat, in complete harmonie? De Pixar's moeten het niet hebben van het doorbreken van conventies. Had ook een gewaagd eind gewild, maar vind dat een beetje vragen om iets wat je weet dat je toch niet krijgt. Dat mag natuurlijk, maar om er dan zo over te vallen vind ik een beetje zoeken naar punten waarop je de film kan afvallen. Hier past het happy end natuurlijk veel beter dan in de films van Miyazaki die goed aflopen. welke dat allemaal wel niet zijn, zal ik in verband met spoilergevoeligheid voor die films in het midden laten (OH weet wel), maar dat zijn juist veel meer films die schreeuwen om een open, of slecht eind. Geldt eigenlijk voor alle Ghibli films (maar heb die nog niet allemaal gezien. Die films zijn qua toon en thema wat uitdagender, dus ik zou juist verwachten dat je vindt dat het daar beter past dan hier (wat je sowieso al moralistische troep vindt).

mister blonde schreef:

Het is zo obvious dat het gewoon geen Star Wars verwijzingen meer zijn. Avonturen beleven op een ruimteschip? Dat kan net zo goed een verwijzing zijn naar Alien op ontelbaar veel sf-films. Het zoeken naar een personage (zoals naar Princess Leia) is zo'n standaardelement in avonturenfilms dat het niet eens meer een verwijzing kan zijn naar Star Wars. Bijna alle Pixarfilms hebben zo'n scène. Zelfs de wat specifiekere vuilnisstortkoker-scène doet nergens echt denken aan die van Star Wars. Dan gaan we wel uit van een heel kleine verwijzing. Je soms hier voor een deel gewoon genre-elementen op en niet Star Wars-elementen. Overduidelijke odes aan Star Wars zoals aan 2001 zitten er in deze film gewoon niet.