Genre: Komedie / Familie
Geregisseerd door: Harold Ramis
Met onder meer: Chevy Chase, Beverly D'Angelo en Randy Quaid
Releasedatum: 19 april 1984
Plot National Lampoon's Vacation
"Every summer Chevy Chase takes his family on a little trip. This year he went too far."
Clark Griswold heeft de gezinsvakantie goed uitgekiend. Samen met zijn vrouw Ellen, zijn zoon Rusty en zijn dochter Audrey wil hij heel Amerika doorkruisen om een paar dolle dagen te beleven in de pretparken aan de westkust. Dat hij weigert met het vliegtuig te reizen, kan niemand begrijpen. Zeker wanneer de nieuwe wagen een lelijke stationwagen blijkt te zijn in plaats van de bestelde sportauto. Saai wordt de trip niet, want waar Clark Griswold voorbij komt, gebeuren er altijd rare dingen...
Clark Griswold
Kamp Komfort Clerk
Cousin Catherine
Motorcycle Cop
Ibrahim
Een van mijn favoriete comedy films. Chevy Chase is hier op z'n top.
bennie jolink
ja echt een top film. vooral het idee dat alle duitsers in lederhosen rondlopen vind ik erg origineel. ook het liefdesverhaal is goed uitgewerkt en geeft inzicht in de verwarde ziel van de moderne jeugd.
Hobbes
da's die andere. deze is op weg naar 't pretpark.
U-96
- 2064 stemmen
Heb hem net gekeken, vroeger nog weleens eerder gezien. Een sterk akterende Chase maakt deze film tot een leuke film in de categorie komedies. ***
SSeagal
Leuke Chase film, prachtig hoe alles misgaat en hoe hij doorslaat aan het eind en de bewaker van het pretpark gijzelt om alsnog in het park te kunnen met zijn familie, geweldig. ****
Derkje
De beste van Lampoon uberhaupt, met een goeie chase, en een paar ijzersterke grappen, waaronder die over french kissing en de tante die onderweg overlijdt.
De beste van Lampoon uberhaupt.
Nee. Da's Animal House, vind ik.
Derkje
Dat kan, ik werd een beetje moe van die Belushi, deze vind ik iets leuker.
SSeagal
Prachtige scene is trouwens als Clark geld uit de kassa ript, vervolgens zo snel mogelijk weg wil, buiten komt en zijn vrouw zegt "Don't you wanna look at the grand canyon honey?", hij zijn vrouw even beetpakt, zijn hoofd even op en neer schud en dan "Beautiful"zegt en meteen weer weg gaat, gisteren zag ik deze film weer en moest ik weer erg lachen om deze scene onder andere.
John Doe
Zeker, dat is hilarisch. Alsof hij toch nog rustig alles in zich opneemt. Eigenzinnige humor, 2 en een halve ster.
Pikassolover
eey, weet iemand hier wat de titel van het nummer is als de griswalds naar de ingang van walley world lopen dat stukje is vertraagt, dus weet iemand hoe die muziek heet???
AHWA
Kijk even op IMDB.com bij deze film. Daar staat misschien iets bij de soundtrack listing.
mikey
extreem melige film over een man met gezin op zoek naar het geluk van amerika. En dat bestaat dus niet. 3.5. sommige momenten zijn legendarisch.
djelle
Inderdaad! De meeste films uit de Lampoon's reeks kunnen me hartelijk aan het lachen brengen. Het is eigenlijk wel een sympathieke zelfparodie op "het typische Amerikaanse gezinnetje" waarbij alles perfect moet verlopen voor zichzelf, en voor de buitenwereld.
Iedereen heeft zijn taak, alles is mooi gepland, alles is bespreekbaar en de relatie tussen ouder/kind is optimaal en men weet alles van elkaar. Iedereen leeft Christelijk en is braaf genoeg binnen de algemene Amerikaanse waarden. Yeah right. De typische kleine kantjes (bv de ietwat impulsieve vader die zijn "idee" over de trip wil doordrijven) zijn altijd zo leuk belicht. Het "doodnormale en stabiele gezinnetje" trekt deze keer op ontdekkingsreis met als eindbestemming het pretpark.
Natuurlijk loopt alles fout en daar zit de kracht in deze komedies. Veel komische situaties ontstaan die soms zelfs erg herkenbaar zijn. Er zijn echt wel hilarische scenes bij... Leuke films. 3,5
SuperSideSwipe
De eerste deel van Chase Lampoon vakantie films. En het is een hele aardige.
Er gebeurt in dit deel redelijk wijnig in vergelijking met de overige delen. Maar wat er gebeurt is genoeg om in een deuk over te liggen.
Hoewel simpel is het eind toch brilljant, na al die elende nog een erachter komen dat.........
Zeker een aanrader!
3,5
Waku
Hlarische komedie.
Heerlijk over the top geacteerd en onvoorstelbaar Amerikaans dus overdreven. Maar Chevy Chase is op zijn best.
Hoe rampzalig leuk kan een film over vakantie zijn..
Dennis Evahi
Hebben ze geen box hier van? Ik zou wel heel graag die collectie willen hebben. Echt mijn humor, lekker stom!
****-sterren
Turkeyloverz
Deze film is het tegenovergestelde van leuk en grappig, maar kijkt wel weg. Deel 1 vond ik stukken beter.
lowhusky
Leuke komedie, niet briljant wel voldoende 3*
Leno
Dit is toch het eerste deel?! Hierna kwam European Vacation, Christmas Vacation en Vegas Vacation.
Een laag gemiddelde trouwens hier, ik vind het een zeer geslaagde komedie. Vooral Chase is hier als een vis in het water.
Fangs (crew films)
Eenvoudig, maar erg leuk! Chevy Chase is hier echt op zijn best! > 3.5*
otherfool
Bijzonder aardige, amorele comedie met een uitstekende Chase. Film komt traag op gang maar wordt met elke onfortuinlijke wending genietbaarder. Prima vermaak, zal ook de andere Lampoons eens een kans geven.
3,5*.
Drazenko
Ja precies, weet iemand dat?
jumpstylemovie
is de beste uit de reeks , die nog veel flauwe vervolgen kreeg ..
alhoewel ik met christmas vacation oooonnntzettend veel gelachen heb met mijn vriend en hem 100 x achterelkaar keek..
3.5***

National Lampoon's European Vacation
1985

Team van HBO Max blijft ook na overname Netflix gewoon bestaan

Misdaadserie 'Memory of a Killer' trekt de aandacht: 'Keerpunt voor Dempsey'

Kijkcijferhits op Netflix: deze tien films worden nu goed bekeken

Nu op Netflix: documentaireserie over Take That vanaf vandaag beschikbaar

Over the Edge