Don't Breathe (2016)
Horror / Misdaad
88 minuten
geregisseerd door Fede Alvarez
met Dylan Minnette, Jane Levy en Stephen Lang
Money hoort over een blinde veteraan die alleen woont en weleens een grote som geld zou kunnen bezitten. Alex is niet blij met de klus maar Rocky staat te popelen om snel geld te verdienen. Als ze vervolgens bij het enige bewoonde huis van het blok staan en de rottweiler van de eigenaar hebben weten te kalmeren, slagen ze erin om binnen te komen. Al snel wordt duidelijk dat de eigenaar dan wel blind mag zijn maar verre van hulpeloos is.
Trailer
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Links
Zoek naar deze film op dvd/blu-ray op AmazonIMDb (7,1 / 220689)trailer (YouTube, ondertiteld)filmscore (MusicMeter)koop op iTunes voor € 9,99Google Play: € 10,99 / huur € 2,99Pathé Thuis: vanaf € 8,99 / huur € 2,99huur bij Ziggo On DemandGelukkig duurt dit niet lang en komen ze al snel bij het bewuste huis aan hierbij maken ze zoveel lawaai om binnen te komen dat je denkt dat die kerel ook doof moet zijn. Spannend of eng is het dan ook niet en dat duurt dan ook nog wel even. Na ongeveer de helft van de speeltijd komt er wat meer tempo in en gebeurt er tenminste iets. De climax is uiteindelijk vermakelijk, al loopt het uiteindelijk wel weer erg slap af met een happy end.
Dat viel mij dus ook meteen op. Het lawaai wat ze maken. Oké hij slaapt en z'n TV staat aan.. Maar toch, ik had liever een stille inbraak gezien en dat de blinde man dan iets later alsnog wakker wordt omdat hij ... moet pissen of iets dergelijks.
Lekker spannende 'light-horror' / duistere thriller, met sterk overtuigende acteerprestaties en 'n aantal nagelbijtend spannende en vooral doodstille scènes.
Aan de ene kant heb je medelijden met de man dat hij zijn dochter verloren is in 'n ongeluk door iemand anders schuld, maar aan de andere kant natuurlijk erg gestoord wat hij dan met haar (en daarop volgend met Jane Levy's personage) wil doen.
Mooi om Jane Levy weer in de hoofdrol te zien van een film van Fede Alvarez, sinds hun samenwerking voor de Evil Dead remake.
Ook leuk Stephen Lang weer op het grote scherm te zien.
Na een relatief rustige aanloop vangt een rollercoaster ride van suspense aan, die begint als de drie tieners het huis bereiken. De kijker die vatbaar is voor een beetje spanning zal de filmtitel waarschijnlijk vrij letterlijk nemen, en vergeten dat 'ie ook nog popcorn voor zich heeft staan (overigens heb ik het wijselijk bij een flesje water gehouden). Die spanning compenseert grotendeels de voorspelbaarheid. Ik was eigenlijk nergens echt verrast door de wendingen in het plot, en stoorde me hier en daar ook aan een aantal clichés en ongeloofwaardigheden. Echter, doordat Don't Breathe een heerlijk snelle pacing heeft en een beklemmende geluidsband, denk je daar pas ergens na de aftiteling over na.
En dat vond ik wel zo prettig, want ik zat er echt geheel in nu, ook al vond ik de film niet zo eng als verwacht. Wel erg jammer van de morbide ontwikkeling rondom de 'kinderwens' van de blinde man; het riep in de zaal heel wat 'what the f*'-geluiden op, zelf vond ik het vooral erg onnodig. Dit bracht het niveau w.m.b. in de laatste pakweg twintig minuten nog wat omlaag.
Het plot rammelde dus, maar verder scoort Don't Breathe op alle vlakken voldoende tot goed. Een fijne locatie, een sterke geluidsband, prima regie en gedegen acteerwerk.
Qua score blijf ik net steken op een 3,5* (was na afloop 4*, maar dat heb ik al schrijvende toch bij willen stellen).
Maar goed. *2.5-
Ben er wel mee eens dat er iets niet klopt met het geluid die geproduceerd word tijdens de inbraak en met het gehoor van de man.
De film hoefde van mij niet zo nodig zo lang te duren, er had al eerder een eind aan gemaakt kunnen worden zonder iets te verklappen. Het einde snapte ik niet helemaal, helaas.
Al met al spannende film. niet echt horror.
Nog korter?? 88 min. is nou niet bepaald een lange zit.
Als een film spannend is kan hij mij niet lang genoeg duren. Vanavond maar eens gaan kijken , heb er iig veel zin in.
Fede Alvarez koos voor veilig met deze "Don't Breathe". Zo verzorgde Roque Baños weer de soundtrack (hij was tevens verantwoordelijk voor de Evil Dead OST). Een verzorgde soundtrack die wel spanning verhogend weet te werken. De jonge cast van Jane Levy (Evil Dead), Dylan Minnette (Goosebumps) en Daniel Zovatto (It Follows) komt wel goed over als het inbraaktrio.
Wel jamer dat men zeer snel Zovatto omlegt, want twee personages om te volgen is niet veel.
Stephen Lang heeft wel een imponerend uiterlijk en is dan ook wel goed gecast voor zijn rol. In de eerste helft van de film blijft de spanning ook wat meer doordat zijn personage weinig geluid maakt. Je kan het nog wel op die manier verkopen, aangezien je als kijker wel kan aannemen dat een army veteran geleerd heeft om vijanden stil te benaderen.
Echt meeleven met de slachtoffers kon ik eigenlijk niet. Jane Levy's karakter is de enige die wat diepgang en backstory krijgt.
Persoonlijk vind ik de plottwist een beetje stom, want hoe maak je het geloofwaardig dat een blinde man iemand kidnapt. Daarna word het al helemaal bont als we er ook nog eens achter komen dat hij een grote hoeveelheid zaad klaar heeft staan om zijn nieuwe dochter mee te verwekken.
Het morbide sprookje is iets teveel van het goede. Na al die omwentelingen is de spanning er wel wat af. Het einde waarin we te horen krijgen dat de blinde man alles heeft overleeft heeft dan ook weinig effect meer. Wat moeten wij als kijker dan denken. Dat hij er ook in slaagt om Jane Levy's personage uit het vliegtuig te plukken?
Afijn, nu begin ik misschien iets te veel te zeuren. De eerste helft weet Alvarez nog wel een solide thriller te leveren, maar helaas vliegt hij in de tweede helft wat uit de bocht.
Lekker spannende scenes en met oog op detail komt alles op het scherm voorbij....om nou net als mijn bovenbuurman alles te relativeren vind ik niet nodig want daarvoor kijk ik zulk soort films niet...en opzich helemaal onmogelijk vind ik het allemaal niet wat voorbij komt.
Acteerwerk is van een goed niveau zowel van Stephen Lang als van Jane Levy,ook de rest doet het aardig.
Een deel 2 zou ik niet eens gek vinden
Ik kan nu al niet wachten op Alvarez zijn derde project!!!!!
... valt deze horror in de categorie "geen aandacht schenken aan logica" (en in die categorie levert de houdini-hond een topprestatie af

Maar precies weet ik het allemaal niet meer, het kwam in ieder geval niet onlogisch op me over.
En in het huis kan die man makkelijk de deur weer open hebben gedaan (ze hoeven niet alles in beeld te brengen).
Ehhh...? Iemand die er alles aan doet om de inbrekers binnen te houden, zet tussendoor even de voordeur open?

Gaat om een binnendeur. Hond was opgesloten op een kamer.
Helaas zitten er wel wat oneffenheden in het verhaal, zoals niemand die de veteraan zou verdenken van het ontvoeren of ombrengen van het meisje die zijn dochter had overreden wanneer zij verdwijnt? Of het moment wanneer ze datzelfde meisje proberen te bevrijden terwijl hij hen op de hielen zit en dan nog het derde raam in de kamer waar de twee dieven opgesloten zitten dat niet gecheckt wordt en toevallig geen tralies heeft? Een beetje te makkelijk. plus nog een paar rare keuzes van personages, maar dat heeft de pret niet mogen drukken, want ik heb me er al met al erg mee vermaakt.
Deed me overigens een beetje denken aan Green Room, maar dan beter.
op het einde inderdaad, maar ik bedoel al eerder. Op een gegeven moment staat die hond in de woonkamer terwijl hij eerst nog buiten ligt te slapen.
Veel van verwacht na alle goede reviews,maar wat een amateuristisch slecht geacteerde flutfilm was dit. Onlogische dingen doen ze en maken het zichzelf steeds moeilijker. Nee deze film sloeg helemaal nergens op !
Ik geef een iets hoger cijfer maar sluit me voor t meeste bij je aan ..
Veel goede vondsten.
De twist in de plot in het laatste kwartier had niet gehoeven voor mij.