Genre: Misdaad / Thriller
Gesproken taal: Engels en Spaans
Releasedatum: 14 februari 2008
Bekijk via SkyShowtime
Plot No Country for Old Men
"There are no clean getaways."
Llewelyn Moss (Josh Brolin) stuit tijdens het jagen vlakbij de Rio Grande op enkele lijken, heroïne en een koffer met meer dan 2 miljoen dollar, de uitkomst van een mislukte drugsdeal. Moss besluit om de koffer met geld mee te nemen. Binnen no-time zit huurmoordenaar Anton Chigurh (Javier Bardem) hem op de hielen om de koffer te retourneren aan de rechtmatige eigenaar en laat daarbij een spoor van lijken na. Ze worden op de voet gevolgd door sheriff Ed Tom Bell (Tommy Lee Jones) die het allemaal probeert te bevatten.
Llewelyn Moss
Ellis
Man who hires Wells
El Paso Sheriff
Q Jones
was ook mijn eerste mening,
maar na een herziening had ik door hoe perfect het eind was.
ging me meer verplaatsen in de acteurs e.d.
Ik heb hem op dvd dus ik zal hem op jou aanraden nog eens bekijken
Q Jones
Graag had ik ook enige vorm van toepassende muziek in deze film gezien, hetgeen ontbrak. Voor mij heeft dat alleen maar een meerwaarde voor een film met spanning als oogmerk. Thans voel ik door het ontbreken van dit element een enorme leegte. Dialogen zouden dit enigszins kunnen compenseren.
Ik bedoel meer in de zin van: Moss had die badguy zonder enige ''moeite'' om kunnen leggen. Bovendien vond ik dit meer een principe-achtervolging dan iets van ''het moet wel c.q. het kan niet anders" hetgeen het naar mijn beleving ook weer minder overtuigend overkomt.
TrickySmalls ik heb nou al een paar reacties van jou gelezen, maar waarom moet jij altijd alles verglijken met The Terminator films. Ik zou daar deze film helemaal niet mee verglijken. Its a not done deal
AC1
Net wel. Beide films hebben een 'terminator' met superieure kracht, een onstopbare machine, een nooit eindigende nachtmerrie. Beide onmenselijke 'terminators' (de ene is een robot, de andere waarschijnlijk een gek) geven geen moer om het menselijk leven of voor zij die in de weg staan van hun dodelijke missie. Beide protagonisten gaan zelfs schuilhouden in een vrijwel identiek motel terwijl beide 'terminators' op hun beurt hun eigen wonden gaan 'herstellen' in een ander motel.
TrickySmalls
Ik vergelijk deze film met Terminator omdat het vrijwel eenzelfde grondslag heeft: een kat- en muisspel. Echter probeer ik te verklaren waarom ik de spanning van Terminator meer kan waarderen dan van deze film.
Even terugkomend op je opmerking: ik vind dat je spanning in een film wel kan vergelijken. Natuurlijk is het wel zo dat iedereen spanning op zijn of haar eigen manier ervaart. Ik heb het hier onder andere over bepaalde keuzes gemaakt door de maker in deze film, die een remmende werking hebben op de voortvloeiende spanning in deze film. Het ontbreken van sommige elementen (waaronder muziek) laat voor mij een bepaalde leegte achter wat betreft spanning in een film.
Waardoor vindt men iets spannend? Door dingen die hij ziet of hoort. Kortom: alles wat met elkaar samenhangt om de spanning te genereren.
@ AC1
Inderdaad ja, was me nog niet opgevallen van de situatie van het motel en het herstellen van de wonden. Vond dit in beide films wel tof. Toch blijf ik nog maar even herhalen: een robot is in tegenstelling tot een mens niet vatbaar voor kogels en dergelijke. Qua emotie en handelingen kwamen beide personages in deze films vrijwel overeen, maar voor mij is een onverwoestbaar(!!) persoon nou eenmaal spannender dan een kwetsbaar iemand. Bovendien kon Moss gewoon de tas als het ware 'achter laten' en was het klaar, dan wel de badguy elimineren door een simpel schot.
In de terminator is dit anders: De beschermer van Connor schiet de terminator neer na die schietpartij in de disco. En je neemt aan dat het over is. Maar schijn bedriegt en de beste man staat gewoon weer op.. Als kijker heb je iets van: "Nee, dit kan toch niet waar zijn! Hoe moet dit ooit eindigen dan?" Dat is voor mij absoluut genot van spanning in een film!!
wu-tang
deze film eerst met kameraden gekeken toen viel die flink tegen ook mede doordat je dan zoveel mist , nu ik deze nog eens alleen gekeken heb merk je pas hoe goed die is omdat je geen moment uit de film wordt gehaald !
einde viel nog steeds tegen maar dat mag de pret niet drukken
toch wel makkelijk om altijd een gasfles bij je te hebben haha
AC1
Niet meer doen dus, tenzij het cinéfielen zijn.
Forrest001
Het mooie aan deze film is o.a. de onvoorspelbaarheid van de gebeurtenissen. Vanaf het begin is onduidelijk wat er aan de hand is en je moet goed opletten om het geheel te begrijpen. Wanneer je dat doet blijven er weinig vragen over en is zelfs het bijzonder slot van de film te snappen, zeker als je naar de titel van de film kijkt.
Verder uitstekend acteerwerk van de heren hoofdrolspelers, prachtige beelden van dat deel van N-Amerika en het gebrek aan dialoog past heel goed. De film doet me wat denken aan de spaghetti-westerns uit de jaren 60.
Opvallend is denk ik dat de kijker over het algemeen of voor- of tegenstander is. Wat minder toegankelijk voor een groot publiek maar voor de liefhebber een must. Zelf heb ik hem twee keer in de bioscoop gezien en een maal op DVD. Een vierde keer komt ongetwijfeld.
loesje66
Een schitterend meesterwerkje waarin de Coens er weer in slagen de geschiedenis uit het landschap te zuigen!
Alle ingrediënten voor een geweldige western, maar in een modern(er) jasje.
Erg goed gecast ook:
Josh Brolin als Vietnam veteraan die bijna uit de Amerikaanse burgeroorlog lijkt teruggekomen te zijn, schitterend.
Bardem als premiejager uit 'god weet welk' continent die alleen aan zijn eigen (vreemde) wetten onderhevig schijnt te zijn. (vergelijk Bardem met de rol van John Hurt in 'the proposition' en Hurt wint geloof ik... hoewel Bardem natuurlijk de tijdsgeest moest ontstijgen...ikzelf was meer gecharmeerd van Macdonalds bijrol)
Schitterendste rol vond ik nog die van Kelly Macdonald, de zeker niet domme vrouw van Brolin met de volgzaamheid van een 19e eeuwse pioniersvrouw, het vreemde lot van haar man delend met een gelatenheid alsof het nu eenmaal zo hoort!
inderdaad, enkele scenes met TL Jones aan het einde waren misschien overbodig of overdone omdat deze film ook zonder (de toch brilliante) Jones/-dialogen de onvervalste sfeer van een Leone western uitstraalt.
Maar de Coens hebben vaak van die coming down scenes aan t einde, Fargo, Oh brother etc... het is hun typische stijl en hoewel de toevoeging naar mijn mening niet egt nodig is, het breekt absoluut niets af aan de film!
loesje66
Ook vond ik het jammer dat Brolin een beetje onnozel handelde, hij controleerde de koffer niet eens op een zender. Toen hij het doorkreeg was het al te laat....
Idd, dat was de enige flaw in t script... hij wist al dat t om 2 miljoen ging op het moment dat ie er de eerste avond mee thuiskwam en had dus duidelijk alles geteld!
Veel ellende later steekt ie lukraak zn hand in de koffer en haalt er in 2 seconden tijd een zender uit
MoFeDu
Aparte film die een beetje een vreemde indruk op me achterliet toen ik hem zag.
Om te beginnen zette Jardem een behoorlijk sterke psychopaat neer in de film, maar toch ook weer niet. Normaal lukt het me wel aardig om goed onder woorden te brengen wat voor indruk een acteur op me achterlaat maar bij Jardem ligt dit wat moeilijker. Hoewel hij de psychopaat behoorlijk goed neerzet schort het aan hem toch een beetje, ik weet niet wat het is maar hij weet me toch niet echt voldoening te brengen. Ik vond het wapen dat hij gebruikte trouwens wel leuk bedacht, weer eens wat anders dan een pistool.
De rest van het acteerwerk was wel prima in orde, het verhaal wist me niet echt heel erg te bekoren maar was vermakelijk. Zeker niet 4 oscars waard, maar goed ik ben het zelden eens met de oscar jury.
3.5 ster
Luppie00
in het begin vond ik echt het echt een goede film met veel spanning etc maar op een gegeven moment begon het toch een beetje sloom te gaan en met een iets minder einde dan dat ik op had gehoopt
Minotaures
Wat een einde voor Chigurh, als je van dat ongeluk niet schrok dan weet ik het ook niet meer. Wel grappig, want het sloeg bijna nergens op
Best een goed film. Ook spannend hoe de 2 rivalen tegen elkaar in elke motel vechten om 't geld.
yorgos.dalman
Javier Bardem speelde niets meer dan een excentriek typetje. Het personage van Tommy Lee Jones had de nodige diepgang en karakter en droeg de hele film. Het was Jones die hier excellereerde als het kloppend hart en de ziel van de film.
Toch gaven ze de psychopaat een Oscar en TL Jones niet. Amerika heeft wat uit te leggen.
Glacius

Integendeel. Hij is het onstopbare onverklaarbare kwaad. Sommige mensen hoopten misschien dat hij z'n straf nog zou krijgen, en dus de auto-ongeluk hierin succesvol zou zijn. Maar die voldoening wordt snel om zeep geholpen. Hij blijft onstopbaar.
Xx_se7en_xX
einde viel nog steeds tegen maar dat mag de pret niet drukken
toch wel makkelijk om altijd een gasfles bij je te hebben haha
Leuke avatar
Thom1994
Leuke avatar
Inderdaad. Zeer handig om een gasfles op zak te hebben. Heb er altijd een bij me in een tasje. Voor het geval dat..
Poepgezicht
Met een fatsoenlijk einde had de film van mij zeker 5* gekregen. De hele film was fantastisch op het einde na.
Driello
De hele film was fantastisch, zeker het einde. voor mij was het een film waarbij vooral het onontkoombare een rol speelt en overmoed bestraft wordt. Dat laatste overkomt Moss, Carsson en ook Chigurh.
Niet zozeer individuele acties leiden tot ondergang, maar meer het geheel aan gebeurtenissen (niet zozeer de beslissingen van Moss leiden tot zijn ondergang, maar meer het feit dat hij de gene was fdie het geld vond, bijvoorbeeld) . Het einde past daar ook perfect in, waarbij de raamvertelling met TL Jones, die een sherrif speelt die achter de feiten aanloopt, goed aansluit.
Tot slot: het is hierboven al eens door iemand gezegd, maar ik ben van mening dat er erg veel credit naar Bardem gaat, waar ik vind dat juist TL Jones een fantastische invulling aan zijn rol geeft. Vette pluim!
AC1
Ik had een déja-vu gevoel bij het kijken naar Tommy Lee Jones. Soms lijkt het wel of hij altijd dezelfde rol speelt. Dat kan je niet zeggen van Bardem die hier echt wel iets anders doet. Straffer nog, Anton Chigurh is een karakter waarvan je direct weet dat het de boeken van de filmgeschiedenis zal halen. Dat kan je niet zeggen van de sherrif.
....
88Fabian
Dit vindt ik juist de slechtste film van de coens.
Het gaat gewoon simpelweg over een country psycho die ff de helen buurt
komt ombrengen,met zijn nogal rare wapen.
SandLover
Ja, en Titanic gaat over een boot die zinkt. Volgens mij heb je een paar zaken gemist in de film.
88Fabian
Het is gewoon de film in een notendop.
Bartt88
Dit vindt ik juist de slechtste film van de coens.
Het gaat gewoon simpelweg over een country psycho die ff de helen buurt
komt ombrengen,met zijn nogal rare wapen.

SandLover
Het is gewoon de film in een notendop.
Dan delen wij niet dezelfde notendop. Bij mij staat de sherrif eerder centraal.
jansma
geweldige thriller. Heel de film hangt er een mysterieuze sfeer die je de hele lengte van de film in de greep houd. Je bent voortdurend aan de buis gekluisterd.. een geniaal goede film, mag wat mij betreft hoger in de top list staan.

Viervoudig Oscarwinnaar 'No Country for Old Men' van de gebroeders Coen morgen te zien op televisie

'No Country for Old Men' is morgenavond (20 januari) op televisie te zien: 'Prachtige film vol sfeer en dwaze figuren en dialogen'

'No Country for Old Men' wordt eindelijk in 4K verkrijgbaar: 'Meesterwerk, misschien wel de beste film van de Coen Brothers'

De beste tien films om de zomerhitte mee door te komen

The Shawshank Redemption

One Flew over the Cuckoo's Nest
Drama, 1975

Scarface
Misdaad / Drama, 1983
vietnam veteraansheriffgebaseerd op boektexasdrugshandelmotelhuurmoordenaarusa–mexico borderpsychopaathorrorwestersgeldgeweldwoestijnmodern-day westernneo-westerncold blooded killerneo-noirjaren 80coin tosscaptive bolt gunwestern noirhorror westernfaithful adaptation