• 9.379.584 stemmen

No Country for Old Men (2007)

Misdaad / Thriller | 122 minuten

Genre: Misdaad / Thriller

Geregisseerd door: Ethan Coen en Joel Coen

Met onder meer: Tommy Lee Jones, Javier Bardem en Josh Brolin

IMDb beoordeling: 8,2 (1.172.891)

Gesproken taal: Engels en Spaans

Releasedatum: 14 februari 2008

• SkyShowtime Bekijk via SkyShowtime

Plot No Country for Old Men

"There are no clean getaways."

Llewelyn Moss (Josh Brolin) stuit tijdens het jagen vlakbij de Rio Grande op enkele lijken, heroïne en een koffer met meer dan 2 miljoen dollar, de uitkomst van een mislukte drugsdeal. Moss besluit om de koffer met geld mee te nemen. Binnen no-time zit huurmoordenaar Anton Chigurh (Javier Bardem) hem op de hielen om de koffer te retourneren aan de rechtmatige eigenaar en laat daarbij een spoor van lijken na. Ze worden op de voet gevolgd door sheriff Ed Tom Bell (Tommy Lee Jones) die het allemaal probeert te bevatten.

Llewelyn Moss

Anton Chigurh

Carla Jean Moss

Carson Wells

Loretta Bell

Man who hires Wells

El Paso Sheriff

dragje

Korte reactie van mijn kant dan....

Ik heb de film bij een kennis bekeken. Hij viel me erg tegen. In The Three Burials of Melquiades Estrada vond ik dat Tommy Lee Jones een soortgelijk karakter speelde, bijna identiek als in No Country For Old Men.

Voorts vond ik Javier Bardem helemaal niet overtuigen.

In Mar adentro schitterde deze acteur en verdiende hij mijns inziens alle lof en de daarbij behorende onderscheidingen.

De "psycho" kwam er deze keer niet uit. De volstrekte willekeur en immoreel gedrag, vaak de geijkte ingrediënten voor een acteur/actrice als we over "psycho's" spreken, vond ik eenvoudigweg niet overtuigen.

Kort gezegd, ik kreeg absoluut geen "rillingen" van Javier Bardem. Jammer, het betreft werkelijk een top (!!) acteur.

Voetnoot, de beste psycho die ik ooit op het witte doek heb mogen aanschouwen betreft, mijns ziens, Dennis Hopper in David Lynch's Blue Velvet.en anders Ken Ogata in Fukushû Suruwa Wareniari, a.k.a. Vengeance is mine.

No Country For Old Men betreft een aardige film, maar blijft steken in patronen die helaas te vaak zijn herkauwd.

avatar van Bla

Bla

Erg goede film, top acteerprestaties en heel mooie dialogen. Het einde vond ik wat onbevredigend. Van mij had Josh Brolin Bardem ook een muntje mogen laten tossen. Maar ondanks dat blijft voor mij een stevige 4,5* staan.

avatar van cinema.

cinema.

dragje schreef:

Hmm .. en toch kan ik me niet voorstellen dat de Coens blijven steken in conventies. Daar moet toch echt hun eigen stijltje in zijn verwerkt. Hun eigen trademark, subtiele details. Mocht dat niet zo zijn dan vrees ik het ergste ..

cinema. schreef:

Nu ja, het betreft natuurlijk mijn mening maar. Het valt nog te bezien of deze overeenkomt met de mening die jij erover gaat vormen nadat je de film hebt gezien.

Doch is met name het gebrek aan typische "Gebroeders Coen" methodiek die parten speelt. Zonder nu al te diep in te gaan wat die methodiek omhelst waardoor men kan spreken over zo'n specifiek Ethan en Joel Coen type film betrof het gebrek hiervan toch het gevoel dat bij mij overheerste.

Het is geen "slechte" film. Er wordt adequaat in geacteerd door met name Josh Brolin.

Maar het zijn telkens aspecten, met name met betrekking tot het script en de dialogen, die een zekere vorm van déjà vu gevoel teweeg brengen.

Vergelijk bijvoorbeeld Sheriff Ed Tom Bell (Tommy Lee Jones) met die van Pete Perkins (eveneens gespeeld door Tommy Lee Jones in The Three Burials of Melquiades Estrada). Hoewel het karakter in laatst genoemde film stuurs en weerbarstig is vergeleken met die in No Country for Old Men, treft men een zekere consensus aan in de houding van beide personages.

Natuurlijk kan een verhaal daar op zichzelf niet op afgerekend worden, maar dit, samen met de kritiekpunten die ik al eerder had opgegeven, zorgen er wel voor dat ik deze film niet meer geven dan 3*.

Degelijke film, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

avatar van wimaroca

wimaroca

Een goede film,alleen het 4e kwart van de film valt m.i. tegen,ik verschoot ervan dat ie plots was afgelopen,dat vond ik een van de beste schrikmoment van de film.

toch nog een 3*

avatar van The Last

The Last

Ik had hier eigenlijk wel wat meer van verwacht. Niet dat de film zo slecht is, maar als je ziet wat voor score er op IMDB staat (een score van 8.8 na 30.000 stemmen is niet niks) en allemaal uitstekende recensies op verschillende sites, had ik er toch wel ietjes meer van verwacht.
(Het kan ook aan mij liggen: Ik had geen lege dvd's meer thuis liggen, en naar de stad gaan had ik ook geen zin in, en ik was al zo REUZE benieuwd naar deze film dat ik 'm maar besloot op de computer te kijken, ik zat dus 2 uur lang met m'n rug verstijfd een film te kijken op een kutstoel!!).

Maargoed, nu over de film zelf. Verhaal stelt eigenlijk niet zo heel erg veel voor, maar op de een of ander manier blijft de film erg spannend, dat kwam denk ik ook door het 'kat-en-muisspel' tussen Josh Brolin en Javier Bardem, wat erg spannend, maar vooral angstaanjagend was. Acteerprestaties waren ook erg goed, met name Bardem was echt briljant als sadistische, psychopatische, 'met een munt gooiende' moordenaar (Oscarwaardig).

Ik heb me dus erg goed vermaakt met No Country for Old Men: de mooie landschappen, een aantal zeer erg gefilmde beelden en een uitstekende sadistische moordenaar.

Ik vond het einde overigens erg vreemd, je ziet eerst Anton Chigurh (Javier Bardem) gewoon weglopen na de auto ongeluk en dan later zie je Ed Tom Bell (Tommy Lee Jones) praten met z'n vrouw over een of ander verhaal, en op een gegeven moment is het ineens voorbij. Erg merkwaardig. Had wel wat meer overtuigender gemogen wat mij betreft.

Ik houd het voorlopig op 3,5 sterren, omdat ik NCfOM op de computer heb gezien. De kans is in ieder geval erg groot dat ik 'm met een half puntje verhoog als ik 'm op dvd zie. Want een film op een computer bekijken is niet bepaald een pretje.

avatar van Slow Dog

Slow Dog

cinema. schreef:

ja dat is toch ook heel slecht geformuleerd vind ik. de coens hebben zomaar bijna elk genre in de filmgeschiedenis aangepakt...

Slow Dog schreef:

Ik zou stellen bekijk de film en beargumenteer dan de opvatting.

The Last schreef:

Ze praten over 'een of ander' verhaal..

Heeft hier nog nooit iemand gehoord van metaforen en symbolische betekenissen? Die laatste zin alleen al zegt zo veel, en toch niet. Niet op de opervlakte in elk geval. Ik begrijp dat het niet bevredigend is, dat gevoel overheersde ook bij mij de eerste 2 minuten na de film, maar toen begon het erin te sluipen....ah...zo subtiel. Zo prachtig.

avatar van Flanagan

Flanagan

Volgens mij weet jij het einde zelf niet eens uit te leggen lykathea want je hebt het nog geen 1 keer uitgelegd .Wel eens van spoilertags gehoord want daar zijn ze voor .

Ben jij nou zo slim en wij zo dom ...........................

avatar van Stefman

Stefman

Film net gezien,

En ik moet zeggen een zeer goede film alleen ik wil verdomme het einde veranderen of toch niet.................

In ieder geval het einde kwam zeer onverwacht.

Een van de betere films dit jaar dat is zeker..

Flanagan schreef:

Ben jij nou zo slim en wij zo dom ...........................

Waarom zou ik een spoilertag gebruiken als ik niks verklap? En waarom zou ik door mijn eigen interpretatie van het einde iemands anders z'n plezier ervan ontnemen, ik probeer juist door stimulatie, alhoewel zonder lieve toon en daardoor misschien minder bevordelijk, de persoon het einde nogmaals te laten herleven en 'm misschien in een ander daglicht te laten schijnen.

avatar van stinissen

Geweldige film die bijna om zeep wordt geholpen door het voor mijn afschuwelijke einde van de film, het eerste uur is werkelijk geniaal met een wereld rol van Josh Brolin die nu echt uit de schaduw van zijn beroemde vader is getreden en zelfs de kwaliteit bezit om een echte topper te worden.

De vele gewelddadige scenes worden echt super in beeld gebracht en daarom was het einde van de film voor mezelf een anticlimax......

avatar van botssiee

botssiee

Heeft hier nog nooit iemand gehoord van metaforen en symbolische betekenissen? Die laatste zin alleen al zegt zo veel, en toch niet..

Zoiets doet Ed Tom Bell (Tommy Lee Jones) toch ook al in het midden van de film als hij wat uitlegt aan Carla Jean Moss. Maar toch vond ik ook dat het einde wel beter gekunnen had.

avatar van han de barman

han de barman

echt een klote film

knetter saai en langdradig....

een paaaaaar aktie momenten, maar verder waardeloos...

avatar van die hard

die hard

De film begon veelbelovend.

Maar schijn bedriegd

De film heeft niks met de werkelijkheid te maken. Steeds worden mensen moeiteloos opgespoord in een mum van tijd.

Echt overdreven en bovendien erg langdradig.

De enkele goede scene's kunnen de film niet redden.

Tommy kan beter met pensioen gaan, hij is slaapverwerkend

avatar van mixmaster

mixmaster

een hele goeie film die anders is dan een standaard actie filmpje.

er word niet zo heel veel in gesproken maar dat maakt deze film nou juist zo goed.

keiharde scenes afgewisseld met grote stiltes geeft deze film een heel aparte sfeer mee.

maar zoals al zovelen voor mij hebben gezegd , het einde van de film is ongelooflijk jammer en slecht.

avatar van SaBBeS

SaBBeS

Tja ik moet me daar ook bij aansluiten.

De sfeer en soort dreiging die van de film uitgaat is echt heerlijk. Er wordt vrijwel nergens muziek gebruikt! Het eerste anderhalf uur helemaal prima, verveelt geen moment (niet zo van: ik zet de film maar uit), maar dan het laatste half uur verloopt als een kaars die langzaam uitgaat en uiteindelijk blijf je als kijker enigszins verbaasd achter wanneer de credits over het scherm rollen. Desalniettemin geeft dat voldoende stof tot discussie over de inhoud van de film, maar ik vind het ook een beetje een makkelijke uitweg.

Toch 4 sterren van mij.

botssiee schreef:

Hij doet het zelfs vaker, denk aan z'n verhaal tegen de hulpsheriff over de "hondenriem".

Daarom, terugkijkend, is het einde minder verrassend dan je zou denken. Alleen, we zijn het niet gewend. De Coen gebroeders doen alles behalve de makkelijke uitweg zoeken, dit is innovatief en gewaagd. Het onconventionele raakt het publiek altijd, maar vaak met een negatieve nasmaak. - Maar zal bij een herkijk waarschijnlijk veel beter geapprecieerd worden.

avatar van Sergio

Sergio

Prima film, niet het beste werk van de Coen broers maar wie weet als je deze film nog een keer ziet dat je sommige dingen anders kan uitleggen zoals het einde.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

2008 lijkt een prachtjaar te gaan worden, ik word overladen met geweldige films.

No Country For Old Men is mijn 3de Coen film, dus je kan zeggen dat ik niet te bekend ben met hun stijl en werk, hiervoor enkel O brother where art thou en The Big Lebowski gezien en die vond ik goed tot erg goed. Maar deze film bleek een hele andere kijk en stijl te hebben, voor het eerst geen zwartenhumor, waar ik stiekem toch blij mee was, en wat de film ook erg goed doet.

laat ik beginnen met acteerprestaties wat hier op hoge niveau waren, Josh Brolin als Cynische jager met zijn countryaccent vond ik overtuigend. Dat geldt ook voor Tommy Lee Jones waar ik absoluut geen fan van ben, maar hij viel toch beetje in de schaduw, eigenlijk is Javier Bardem diegene die de show steelt. Ik heb hem nooit eerder zo angstaanjagend zien acteren, ik heb de film gisteravond om 12 uur nachts opgezet en het leek alsof ik en me vriendin beland waren in een marathon Aziatische horror picture gemixt met Trillerachtige hitchock films. Het lijkt wel of Bardem elke seconde iemand kan vermoorden, toegevend Bardem krijgt in mijn ogen de Oscar niet, maar dat zegt natuurlijk niets! (Alpacino in Scarface, Pesci in Casino, Eli Wallach in The Good The Bad The Ugly, Cary Grant in North By Northwest werden niet eens genomineerd , dus Oscar zeg niet alles.

Het script is formidabel die volzit met intelligentie en genialiteit, Dat geldt dan ook voor het unheimische cinematografie, het geeft een akelige sfeer wat erg goed bij de film past. kortom No Country For Old Men is een meesterwerk en een van de beste films in tijden die je niet wil missen. Acteren, Script, camerawerk, regie, Cinematografie, allemaal eerste klasse. Van de andere Golden Globes genomineerde films die ik heb gezien (American Gangster, Eastern Promises, Atonement,) is dit me favoriet en de film mag van mij Oscar voor beste regie, film en Cinematografie mee naar huis nemen.

4 en half sterren

avatar van Koos

Koos

Ik ben het wel redelijk eens met de rokkenjager, alleen vind ik het 2e deel toch wel minder dan het oh zo sterke 1e deel (laten we zeggen laatste 45 minuten). Einde vond ik verder wel prima.

Maar ik geef toe dat ik in lange tijd niet zo een sterke opening van een film heb gezien, met een angstaanjagende Bardem en een sterk spelende Brolin, doordat we Jones al van dit soort rollen kennen, is het niet wonderlijk dat hij goed speelt; in een interview las ik ook dat hij de rol bijna had laten passeren, maar er toch voor koos om met de Coen brothers samen te werken.

De Coens halen weer alles uit de kast om het richting een meesterwerk te loodsen, met een ongelooflijk oog voor detail, locatie keuze en mooie beelden. Helaas toch wat minder tegen het einde, misschien doordat het een beetje meer van hetzelfde wordt en de scenes ook wat miner expliciet zijn naar mijn idee. Ik ga zeker naar de bios voor deze; helaas net geen 4.5 maar een dikke 4, wie weet kan een groot scherm hier verandering in brengen!

avatar van SiSsY bOY

SiSsY bOY

Vond hem op den duur erg langdradig worden. Heb het op den duur ook niet meer helemaal kunnen volgen. Misschien nog maar eens een keer kijken. Ik vond Bardem wel heel erg goed en ook het camerawerk is prachtig. Voorlopig 3***

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Wow, wat een prachtige film maken de Coen broertjes toch weer zeg! Zoals eerder aangegeven is de eerste helft van de film erg sterk, neemt voor mij niet weg dat het tweede deel ook verschrikkelijk goed is. Javier Bardem zet een sublieme rol neer. Ook Josh Brolin zet zijn rol perfect neer. Eindelijk zie ik eens een andere rol van hem en ik had niet gedacht dat dit zo goed zou uitpakken.

We krijgen prachtige beelden voorgeschoteld. Het verhaal dat erg langzaam en rustig verteld wordt is geweldig. De film bevat een paar prachtige scenes die niet snel zullen worden vergeten. Één van de sterkste scenes vond ik dat Josh Brolin de op hem afkomende pitbull afschiet. Prachtig gefilmd, spannend en de omgeving eromheen maakt het helemaal af. Precies de sfeer die ik vraag voor zo'n film. Tommy Lee Jones speelt ook een leuke rol, maar had wel gedacht dat ik meer van hem kwam te zien. Het einde laat misschien wat te wensen over, maar de Coen brothers leveren een pareltje af die zeker een kans krijgt op verhoging!

-edit- inmiddels verhoogd

Leland Palmer

yrrab schreef:

vind het echt een groot drama de hele film

voor de moeite 1,0

Leg uit, met zo'n reactie kunnen we niks natuurlijk

avatar van cinema.

cinema.

lol die 0.5 en 1.0 stemmers

avatar van The Last

The Last

Volgens mij hebben die de film geeneens gezien.

The Last schreef:

Volgens mij hebben die de film geeneens gezien.

Laten we het hopen.

avatar van Lenny_DH

Lenny_DH

!!!WINNAAR VAN TWEE GOLDEN GLOBES!!!

BESTE SCENARIO

BESTE MANNELIJKE BIJROL (JAVIER BARDEM)