menu

Jerry Maguire (1996)

mijn stem
3,24 (1422)
1422 stemmen

Verenigde Staten
Drama / Romantiek
139 minuten

geregisseerd door Cameron Crowe
met Tom Cruise, Renée Zellweger en Cuba Gooding Jr.

Jerry Maguire is een succesvolle manager van topsporters. Als op een dag zijn geweten begint op te spelen besluit hij zijn nieuwe filosofie tot uitdrukking te brengen als onafhankelijke manager. Dit doet hij samen met de enige atleet die hem trouw is gebleven, de footballspeler Rod Tidwell, en zijn collega Dorothy.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=rCCaTPY-z4Q

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van kosmo
2,0
Het uitgangspunt van deze film is erg vergelijkbaar met dat van 'Moneyball'. In beide films is de charismatische hoofdpersoon niet akkoord met de gang van zaken en gooit hij het roer helemaal om. Met als gevolg dat vrijwel iedereen hem de rug toekeert. Alleen is de uitwerking in 'Moneyball' een stuk beter dan in 'Jerry Maguire'.

Het begint met een streepje patriotisme, volstrekt onnodig en bovendien gewoon storend. In de eerste paar scènes leren we Jerry Maguire kennen, enige sfeervorming wordt echter vakkundig de nek omgewrongen door de enorm storende voice-over. Die moest toch maar verzekeren dat werkelijk iedereen Jerry volledig begreep. Dan volgt de verschrikkelijke scène die Jerry tot het inzicht brengt dat de sector door en door rot is(OMG, het jongetje zei:"Fuck you!", zo schokkend). Waardoor Jerry niet kan slapen en een tekstje schrijft(terwijl Roger Daltrey op de achtergrond "I can't pretend there's any meaning here" zingt), ook hier wordt alles met de paplepel naar binnen gegoten door de voice-over.

Het meest storend vond ik echter dat dit plot volledig wordt vergeten in de rest van de film. In het tweede deel van de film gaat het enkel nog om de romance met zijn secretaresse en de vriendschap met de footballspeler. Want wat is eigenlijk het verschil tussen Jerry Maguire en zijn oude collega's? Minder sporters zegt hij in zijn mission statement, maar hij gaat wel achter cliënten van zijn mentee aan. Minder geld staat erin zijn tekst, maar de rest van de film probeert hij zoveel mogelijk geld uit de brand te slepen voor Cuba Gooding Jr.. Fijn om daar mee mee te leven overigens, De man zou ocharme 1.7 miljoen dollar gaan verdienen bij het oorspronkelijke 'schandalige' contract.

De film wordt nog enigszins gered door een charmante prestatie van Renée Zellweger, die er dus ooit nog best knap heeft uitgezien. Ook Cuba Gooding Jr. speelt heel degelijk, maar die oscar had natuurlijk altijd naar Ed Norton moeten gaan.


2*

avatar van gauke
3,5
Wat zwaar op de hand zou je kunnen zeggen dat deze film over idealisme, verlossing en liefde gaat, maar deze onderhoudende feelgood film is ook fris, grappig, romantisch, roerend en betoverend. Er zijn echter ongeloofwaardige scènes en bij tijd en wijle behoorlijk moraliserende onderdelen. Tom Cruise bewijst eens te meer dat hij kan acteren (hij is in topvorm) en de bijrollen (ik heb een zwak voor Cuba Gooding Jr.) zijn uitstekend.

avatar van xxc
2,5
xxc
Moeilijk, moeilijk, moeilijk.

Ik kan zelden van Tom Cruise genieten op het scherm, op wat uitzonderingen na. Helaas was dit voor mij geen uitzondering. Van Renee Zellweger daarentegen kan ik vaak genieten! Zie haar altijd graag spelen maar op de een of andere manier wist ook zij mij niet tevreden te houden in deze film. Cuba Gooding Jr. daarentegen wél. Als enigste eigenlijk.

Tja.. Ik vind dat het verhaal zeker potentie heeft. In principe is het gewoon een simpel liefdesverhaaltje. Normaal heb ik hier een zwak voor. Maar het deed mij totaal niks in deze film. Ik irriteerde me aan het jongetje, aan Tom Cruise, aan Renee.. De zus van Renee vond ik dan wel weer leuk..

Ik kan eigenlijk moeilijk beslissen wat ik nu precies van deze film vind. Als Cuba er niet in had gezeten was het voor mij duidelijk, maar ik vond zijn karakter toch ontroerend..

Voor nu.. een 2,5

avatar van Insignificance
2,0
Show me the money! Toch nog een behoorlijke catchphrase geworden. Met de film heb ik niet zo veel. De muziekkeuzes zijn wel voortreffelijk. Dat kan je aan Crowe overlaten en het begint allemaal best fleurig en leuk. Soms ook te flauw, maar het heeft een zekere schwung te pakken. Hoe dichter Zellweger en Cruise op elkaar komen, hoe meer het dat kwijtraakt en hoe muffer en kleffer het wordt. Het lijntje met Gooding Jr. implodeert op dezelfde manier. Het zoontje is ook te schattig bedoeld om het te zijn.

avatar van Lansiertje
3,5
Ik beken schuldig...dit is een chick flick, maar zo nu en dan samen met mijn madam in sofa naar een film zoals Jerry Maguire kijken, ik heb er geen moeite mee. En natuurlijk staat de film bol van de clichés, maar soms laat je jezelf graag meeslepen door het bijna voorspelbare scenario. En dat je daarna je wederhelft mag troosten is toch leuk meegenomen, of niet.

avatar van Flavio
3,0
Flavio (moderator)
Aardige film is vooral de eerste helft leuk, met een aantal sterke scenes. Maar helaas ontpopt de film zich tot een voorspelbare rom-com met een wat al te feelgood einde. Terwijl hij nog wel zo veelbelovend begon. Neemt niet weg dat ik me de hele film afvroeg waarom hij kapte met zn leven als gladde makelaar om er vervolgens alles aan te doen om weer toegelaten te worden tot het wereldje. Goed, Cuba hoeft niet op een kameel te zitten maar verder valt er weinig idealistisch te bespeuren in zijn aanpak, in dat wereldje draait nou eenmaal alles om geld. Als je echt wat anders wil met je leven ga dan soep uitdelen in daklozencentra of zo.

avatar van Captain Pervert
2,0
Jerry Maguire is een film die niet zo goed weet wat hij wil vertellen. Het begint interessant: Tom Cruise speelt een gladjakker die het op geld beluste wereldje waarin hij werkt, zat is en vindt dat het anders moet. Hij begint voor daarna voor zichzelf.
Daarna ontstaat een romance tussen hem en zijn assistente Bridget J.. Oh nee, Renee Zellweger. Helaas is die romance niet bijster boeiend en al helemaal niet geloofwaardig. Tom Cruise heeft nog enkele sterke scènes en aardige monologen en probeert duidelijk een soort realistisch personage neer te zetten. Zellwegger echter, speelt gewoon Bridget Jones compleet met cartooneske maniertjes, gebaartjes, gezichtsuitdrukkingen etc. Het is alsof een filmpersonage een relatie heeft met een tekenfilmpersonage.
Het personage van Cuba Gooding Jr. is al even cartoonesk en zo overdreven stereotype dat het vandaag de dag bijna als racistisch bestempeld zou worden. De film probeert 's mans pogingen een goed salaris te krijgen te verkopen als een nobel en rechtvaardig streven, maar uiteindelijk is hij niets meer dan een op geld beluste show-off die eigenlijk helemaal niet met geld kan omgaan. Dat staat compleet haaks op waar de film mee begon...

Inhoud rommelig, weinig interessant, karikaturaal, voortkabbelend.
2 sterren.

avatar van IH88
4,0
“Show me the money!”

Jerry Maguire blijft een onweerstaanbare film. Het kijkt allemaal ontzettend lekker weg en de regie van Crowe is subliem. Het tempo, de muziek, de personages, de dialogen, de cinematografie... Het voelt allemaal als een warm bad en het is uitermate sfeervol. Jerry Maguire is jeugdsentiment maar de film heeft voor mij nog niets van zijn oorspronkelijke magie verloren.

De film begint met Maguire die als sports agent een nieuwe koers wil varen met minder cliënten zodat hij meer aandacht aan hen kan besteden. Tegen het zere been van het management natuurlijk en hij wordt dan ook ontslagen, zodat er voor hem niets ander opzit dan voor zichzelf te beginnen met één secretaresse en één cliënt. Van een film over een sports agent met gewetenswroeging wordt Jerry Maguire steeds meer een normale romcom maar door de heerlijke vibe en de chemie tussen de acteurs stoort dat nauwelijks. Cruise is perfect gecast als charismatische gladjakker met een geweten en Zellweger is bijna nergens beter geweest dan hier. Wat een prachtige actrice (hier nog). Cuba Gooding Jr. is geweldig als een op geldbeluste football speler maar Regina King is misschien nog wel beter als zijn vrouw. En wat Jonathan Lipnicki voor de rest ook gaat doen in zijn filmcarrière, hij zal altijd worden herinnert als het aandoenlijke zoontje van Zellweger met de grote brilglazen."D'you know that the human head weighs 8 pounds?"... Als dan ook de muziek nog zo perfect gekozen is, heb je een film die voor mij een echte klassieker blijft en die nog steeds warme en nostalgische gevoelens oproept.

2,5
TMP
Tom Cruise zet een aardige rol neer als het titelpersonage Jerry Maguire. Verder valt het best tegen. Een slappe en ongeloofwaardige romance, voorspelbare verhaallijnen en weinig interessante personages. Het acteerwerk van Cuba Gooding jr. is veelal te overdreven en dat van Renée Zellweger overtuigt ook niet echt. Het uitgangspunt van het verhaal is nochtans best aardig, maar het komt onvoldoende uit de verf. Wel komen nog enkele oneliners langs die toch klassiekers zijn geworden: "Show me the money!" en "You had me at hello."

avatar van Ste*
3,5
Een film die van alles wil doen. Komedie, drama, liefde, sport. Ik vond dan ook niet alles even geslaagd. Met name alles rondom het agentschap van Jerry vond ik eigenlijk niet interessant genoeg en liet mijn aandacht vaak afdwalen. De verhaallijn met Dorothy vond ik dan ook telkens een welkome afwisseling, en het leek even of ik naar twee films voor de prijs van een zat te kijken, maar later komen dingen wel afgerond bij elkaar. Zij het ietwat gekunsteld en rommelig, en de film heeft nogal wat tijd nodig om zijn punt te maken. Ik vond het aanvankelijk jammer (maar verfrissend) dat het een film bleek waarin een getrouwd stel erachter komt dat ze de foute keuze hebben gemaakt, maar hoe kan het ook anders, toch nog een happy end omdat Jerry eindelijk snapt waar het om draait. Kon allemaal korter en bondiger wat mij betreft, maar ach uiteindelijk toch wel oke.

De acteurs en de rollen die ze vertolken maken hier en daar wel wat goed. Met name het zoontje (omg cute!) van Dorothy en haar zus zijn heel leuke personages, en ook Tom Cruise zelf is voor zijn doen erg goed aan te zien (zowel qua uiterlijk als acteerprestaties is dit wel een hoogtepuntje in zijn oeuvre denk ik). Dorothy is degelijk maar niet erg bijzonder, Rod vond ik wat overdone.

bescheiden 3,5*

avatar van N00dles
2,5
Aparte film. Het eerste half uur is bij vlagen enorm irritant en druk: het begint al met een ellenlange voice-over, een rommelige montage en een scala aan vervelende personages wordt geïntroduceerd. Het acteerwerk is all over the place. Het ene moment kijk ik naar een slechte komedie met een neurotische Tom Cruise, het andere moment lijkt het een soort Bridget Jones. Pas daarna vormt zich een duidelijkere lijn en wordt het beter kijkbaar, al komt de boodschap nooit echt heel sterk uit de verf.

Het schattige jongetje steelt wel de show, moet ik zeggen.

avatar van jono
1,5
Tom Cruise werkt bij een bedrijf dat als doel heeft zo veel mogelijk geld te verdienen met het verkopen van sporters aan topclubs. Wanneer hij last krijgt van zijn geweten begint hij voor zichzelf, en gaat in zee met het sporttalent Cuba Gooding Jr. Uiteindelijk weet hij die aan een topclub te verkopen, uiteraard voor zoveel mogelijk geld.
De moraal van dit verhaal: geld is belangrijk.

Wat een enorme flutfilm. Zoiets kan alleen in Amerika worden gemaakt.

avatar van Onderhond
1,5
Mager beestje.

Niet zo heel verwonderlijk, want Crowe heeft niet meteen een geweldig track record en kijkende naar speelduur en plot van deze film vroeg ik me al af hoe dit 140 minuten interessant zou moeten blijven. Uiteindelijk deed het dat ook gewoon niet.

Cruise kan ik af en toe wel waarderen, in deze film niet. Loopt te schmieren dat het niet netjes meer is, z'n personage is zo plat als een dubbeltje en het einde komt compleet niet over. Daar zit Zellweger ook voor wat tussen, want ook zij weet de romance niks bij te brengen. Als Cuba Gooding Jr. zo'n beetje het meest indruk maakt, dan weet je het wel.

Moraaltje is te melig, de romance veel te kitsch, sportdrama boeit ook al voor geen meter. Er zitten veel verschillende dingen in deze film gepropt en dat helpt het tempo, maar als niks echt wel boeien dan baat het uiteindelijk niet heel veel. Eentje om snel weer te vergeten.

1.5*

avatar van Shadowed
2,0
Matig.

Enkel opgezet vanwege zijn notatie in de Empire top 500. Die toplijstjes blijf ik altijd wel volgen, en dit keer dus ook. Jammer genoeg is dit de zoveelste teleurstelling uit Amerikaanse toplijstjes. Al moet ik toegeven dat dit soort film me ook gewoon niet zo ligt.

Trouwens de eerste aanraking met Crowe, waarvan ik er nog een paar wil zien. Maar na het zien van Jerry Maguire heeft dit geen haast. Alhoewel de eerste minuten van Jerry Maguire nog een heel redelijke film beloven, mede dankzij het tempo. Uiteindelijk zakt het helaas terug in wat tragere subtiliteit.

Wel leuk om Cruise in dit soort rollen te zien. Hij heeft ze vaker gespeeld, maar het maakt het allemaal wel een stukje leuker. Hij doet het ok. Niet bijzonder. Alhoewel de naam Jerry Maguire 100.000 keer voorbijkomt slaagt Cruise er helaas niet in om van zijn personage een memorabel karakter te maken.

De bijbehorende rollen zijn ook niet al te bijzonder. Zellweger speelt een type waarin ze zich later zou kenmerken, maar dit is niet speciaal uitgevoerd helaas. Gooding Jr. was dan wel weer beter, maar voor hem geldt hetzelfde. Het lijkt vooral een rol te zijn waarin hij plezier heeft en daarom energieker uit kan voeren. Wat mij betreft is Lipnicki de echte ster van de film. En Lipnicki was 6 jaar oud hier.

Het voornaamste wat me gewoon niet ligt in Jerry Maguire is de humor, die ik behoorlijk vermoeiend vind. Erg onrealistisch en druk voor een film met zulke subtiele romantiek. Ik blijf het een aparte combi vinden. Ik heb nergens moeten lachen of glimlachen in ieder geval. Soms wel lopen zuchten. Halverwege overwoog ik zelfs de film in 2 etappes te kijken omdat het te vermoeiend was.

De boodschapjes die de film af en toe meebrengt worden niet al te subtiel gebracht, Crowe verwerkt ze soms letterlijk in 1 zin. Het zijn ook nogal typische boodschapjes die hier worden neergezet. Niet iets waarvan ik zou denken dat Crowe er 3,5 jaar mee bezig is geweest om ze te schrijven.

De film duurt ook wel heel lang met een speelduur van 139 minuten. Richting de slotfase begint de romantiek iets subtieler te worden (eindelijk) en dan begint de film langzaam de balans te vinden. Maar dan is het eigenlijk al te laat. De film was namelijk al 90 minuten bezig om die te vinden.

Nee, ik vond het een erg irritante en vermoeiende film die wel elementen bevat die weer een stukje beter zijn uitgewerkt. Maar het blijft de humor voor mij die ik niet zo goed vind aansluiten op de rest van de film.

avatar van Basto
2,0
Wat blijft dit toch een enorme slappe zeikfilm. Begrijp niet wat die in de Columbia Classics box doet met Lawrence of Arabia en Dr. Strangelove. Je zou denken dat Columbia weinig goeds gemaakt heeft.

2*

avatar van Zinema
3,5
Zinema (crew)
Zwoele zoektocht.

Een van de pareltjes uit de nieuw verschenen 4K UHD Collection van Columbia, is Jerry Maguire. Een romantische komedie waarbij Tom Cruise en Cuba Gooding Jr. elkaar tot grote hoogten weten te brengen. De eerste is de snelle jongen die plotsklaps op straat komt te staan omdat hij een geweten begint te kweken. De tweede vertolkt zijn enige cliënt en broodwinning.

Toegeven, de film over de zoektocht naar jezelf is bij tijd en wijle mierzoet. Met name de zwoele en zwijmelende Renée Zellweger zorgt voor een flinke dosis suiker, samen met haar immer vrolijke zoontje. De balans wordt echter uitstekend bewaard en zo ligt een leuke avond voor zowel man als vrouw in het verschiet. Er is ruimte voor een lach én een traan. En natuurlijk overwint liefde alles.

Een bijzondere scène is die waarbij Gooding een liedje zingt tijdens Maguire's bruiloft. Hij lijkt het opzettelijk dik aan te zetten alsof hij maar wat aanklooit, maar in werkelijkheid is hij de zoon van senior; een begenadigd zanger en lid van de obscure 70's soulformatie The Main Ingredient, een lust voor het oor der muziekhebbers. Saillant detail is dat Glenn Frey van The Eagles tijdens het lied de percussie verzorgt.

Meerdere uitspraken van de hoofdrolspelers zijn inmiddels legendarisch, maar de meest bekende is 'Show me the money!' tijdens een hilarische scène waarbij je wel moet lachen. Gooding verdiende niet voor niets een Oscar met deze film. Het blijft een wonder dat hij nooit echt helemaal is doorgebroken naar de zogenaamde A-lijst der acteurs. Aan zijn talent kan het niet gelegen hebben.

***½

Net als de andere classics uit de luxe box met 17 discs inclusief boekwerk, werd de film voorzien van een kundige restauratie in 4K. Tom Cruise - hier nog zonder botox of beugel - wordt haarscherp door in beeld gebracht en het HDR-proces schijnt nogal wat voeten in de aarde te hebben gehad, maar kon de uiteindelijke goedkeuring van Cameron Crowe genieten. De audiotrack kent eveneens de hoogste resolutie middels Dolby Atmos. Al zijn plafondspeakers bij een film als dit niet echt nodig.

Met dank aan Columbia Pictures voor het recensie-exemplaar.

avatar van Don Homer
3,5
Don Homer goes 4K!

De vuurdoop van mijn 4k speler. Ik ben onder de indruk van zowel de beeld als de geluidskwaliteit (je ziet en hoort het pas goed als je daarna de NPO aanzet). Qua geluid vielen vooral de realistische sportgeluiden op. Wel vervelend was dat de film ergens halverwege in freeze ging en ik hem moest afsluiten en weer opstarten. Hopelijk iets eenmaligs.

Dan de film zelf. Waar het begin nog origineel verraste werd het steeds meer een voorspelbare romcom die inderdaad mierzoet werd. Geslaagde grappen waren tussen de drama te vinden. Tom Cruise was weer goed als zichzelf en ook Zellweger was prima. Cuba Gooding jr. stal echter de show als grappige authentieke sporter. Hij maakte voor mij de film.

Gast
geplaatst: vandaag om 22:48 uur

geplaatst: vandaag om 22:48 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.