• 9.112.417 stemmen

Met onder meer: Cornelio Wall, Elizabeth Fehr en Jacobo Klassen

Gesproken taal: Spaans, Frans, Engels en Duits

Releasedatum: 14 februari 2008

Plot Stellet Licht

Stellet Licht speelt zich af in een streng religieuze, pacifistische mennonietengemeenschap in Noord-Mexico. Deze van oorsprong Europese protestanten, leven volgens de normen en waarden van hun zeer traditionele geloof. Johan is een getrouwde man - vader van zes kinderen - die verliefd wordt op een andere vrouw. Hij vecht tegen zijn gevoelens: moet hij zijn vrouw verraden of zijn ware liefde offeren?

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

Intrigerende film over een streng religieuze geloofsgemeenschap. We volgen hierbij een man Johan die worstelt met het dilemma van de liefde. Hij houdt van een andere vrouw en weet bijgevolg niet goed kiezen tussen haar en zijn echtgenote met wie hij een kind of zes heeft.

Opvallend is de mildheid die hiermee gepaard gaat. Je zou in deze conservatieve kringen verwachten dat hij verbannen of verstoten zou worden, maar neen dus. Respect voor elkaar staat blijkbaar hoog in vaandel. De film focust zich vervolgens op andere punten.

De film is erg traag met vele stilistische beelden. Ook de omgeving wordt vaak opgenomen in het geheel met vele landschapsbeelden. Weinig communicatie ook tussen de acteurs, veel stiltes waarbij het allemaal erg observerend wordt. Het toont ook de kilheid en afstandelijkheid aan in de gemeenschap. Minimalistische cinema, maar boeiend genoeg om te volgen. Het geheel overtuigt me niet om er een meesterwerk in te zien, maar ik was wel blij om dit te zien. Fijn was daarbij ook dat vreemde taaltje. Maakt het net allemaal iets authentieker.

Fisico schreef:

Ja absoluut. Ik heb de trailer nog eens goed beluisterd, ik denk dat het (oud) Zwitserduits dialect is.

Het gaat om Mennonieten, dus dan kan Zwitserse oorsprong verklaard worden.

avatar van John Milton

John Milton

• 22078 berichten
  • 11961 stemmen

Drie Reygadas films op één dag, (wel met slaap ertussen ) niet verkeerd! Batalla en el Cielo (2005) vond ik met 3,5* het lastigst om te beoordelen, maar deze krijgt net als Japòn weer 4*. Totaal andere films echt; maar van die drie is Stellet Licht denk ik mijn favoriet.

Ik verstond het zowaar een beetje, dat Plautdietsch dat die Mennonieten spreken. Bijzondere setting hoor, en wat een fraaie beelden weer.

avatar van lang pee

lang pee

Ik vond dit een ongelooflijke mooie film, ook al ben ik totaal niet gelovig. Kiezen is altijd verliezen, ook in de liefde. Soms iets prachtig liefde, maar soms ook vreselijk moeilijk. Heb van elke minuut van deze speciale film genoten, maar begrijp dat hij niet voor iedereen is.