Genre: Drama / Oorlog
Alternatieve titels: The Last Train / Auschwitz: The Final Journey / Auschwitz: The Last Journey / Poslední Vlak
Duitsland / Tsjechië
Geregisseerd door: Dana Vávrová en Joseph Vilsmaier
Met onder meer: Gedeon Burkhard, Lale Yavaş en Sibel Kekilli
Gesproken taal: Duits, Frans, Hebreeuws en Pools
Plot Der Letzte Zug
Deze film vertelt het verhaal van een jonge Joodse vrouw tijdens de Tweede Wereldoorlog in het door nazi's gedomineerde Duitsland. Samen met nog andere Berlijnse Joden, wordt zij op de trein gezet om naar één van de vernietigingskampen te worden gebracht.
Henry Neumann
Dr. Friedlich
SS-Obersturmführer Crewes
Erika Friedlich
Důstojník SS
Uitstekende film die zich bijna geheel in een treinwagon afspeelt en de waanzin van de oorlog onder de loep neemt..
danuz
Die rechter jongen op de poster lijkt verdacht veel op Ryan uit de jeugdserie Heartbreak High. (Moet ik me nu trouwens schamen dat ik direct die link zie en ook de naam erbij weet op te ratelen?)
Jean Rene
Ik had vrij hoge verwachtingen van deze film , maar het viel me toch wel een beetje tegen. Het is een weinig subtiele verfilming, er wordt steeds gebruik gemaakt van grove effecten, het is allemaal erg pathetisch, waardoor het nogal ongeloofwaardig en overdreven overkomt en mij niet echt wist te overtuigen.
Winston_LegThigh
Lag het aan mij of waren sommige stemmen ingesproken?
Ik wou de film absoluut zien omdat ik erg gefascineerd ben door WOII met in het bijzonder de holocaust. Hij was uiteindelijk niet wat ik ervan verwachtte, hij raakte me niet genoeg dat is volgens mij te wijten aan de iets of wat slechte uitwerking van de scenes.
Hij had echter sterke momenten zoals de dood van de zingende oude man.
Geen slechte film, maar ik zal hem geen twee maal per jaar bekijken.
Tarkus
Prachtige film die toont hoe het er aantoe moet zijn gegaan in een wagon tijdens de transport naar Auschwitz.
Dat deze film een Duitse produktie is maakt de prent nog eens zo goed. Het is algemeen bekend dat de Duitse cinema toont wat er in het verleden fout werd gedaan, en men windt er geen doekjes om, alles wat gruwelijk en onmenselijk is, wordt getoond.
Ook in deze film is dat zo, de mensen vergaan van honger en dorst, worden bovendien gepest door de SS-soldaten, want resulteert in koelbloedige moorden.
Maar ook alle andere ontberingen laat men zien, dat men zijn eigen urine drinkt om te kunnen overleven, moeders die hun baby verstikken omdat ze ze niet meer kunnen voeden, zelfmoorden, mensen die krankzinnig worden door de ondervoeding, en ga zo maar door....
Maar ook een zeldzame ontsnapping uit de Trein des Doods, zoals deze door het verzet werden genoemd, komt aan bod.
Kortom, alles wat schokkend was aan zulke reis naar Auschwitz wordt zonder schroom getoond en verteld.
Wederom is dit een prachtige film, over de niet zo mooie geschiedenis van het derde rijk, maar zulke filmen zijn wel nuttig, omdat de mensheid dit nooit zou vergeten.
Hoewel sommige beelden zeer schokkend overkomen raad ik de film iedereen aan.
AmazingPP
Indrukwekkende film over de laatste trein met Joden die naar Auschwitz afgevoerd worden. De personage's worden mooi uitgelicht, maar echt een binding kon ik me niet veroorloven. Soms doet de film wat amateuristisch aan, soms is er geen geluid bij een bepaald evenement, kortom: veel slordigheden. Jammer, het had veel meer kunnen zijn dat dit. 3,5 *
Naduah
Ik sluit me compleet aan bij de mening van Tarkus, een bijzonder indrukwekkende en aangrijpende film. Wij, als kijker, zitten 1,5 uur te kijken naar een wagon, waar de meest afgrijselijke dingen gebeuren, laat staan, dat je er zelf dagen in moet zitten en de krankzinnigheid je nabij is van de wanhoop. Als je goed in de film zit, voel je de spanning/sfeer en kun je bijna de stank ruiken door het beeldscherm heen. Ongelooflijk, dat mensen het leven van een ander zo verschrikkelijk kunnen verwoesten....maar helaas is dit nog steeds aan de orde van de dag, zij het misschien op een andere manier. Ik vind deze film een aanrader
Mooie en zeer indrukwekkende film een dagje met de NS stelt er niets bij voor
Buiten dat het een indrukwekkende film was, was hij ook nog eens vanaf het begin tot het einde boeiend. Er wordt best wel goed en realistisch in geacteerd en gelukkig is dit een Duitse productie i.p.v. een Amerikaanse. Bij een Amerikaanse productie zouden ze waarschijnlijk allemaal ontsnapt zijn, typisch dan een Hollywoodfilm.
vranque
prachtige film.
Deze hadden ze in zwart wit moeten schieten.
@Winston_LegThigh
de dood van de zingende oude man vindt ik een
erg hoog Ernest Borgnine gehalte hebben.
Ik ben verder meer dan geraakt door deze film. 4*
Malick
De film vertelt het verhaal van verschillende Berlijnse Joden die in de laatste trein zitten naar het vernietingskamp in Auschwitz. De treinreis staat hier centraal. Het wordt door het echtpaar Joseph Vilsmaier en Dana Vávrová indringend verteld. Maar toch kreeg ik geen enkele band met één van de reizigers. Geen compassie, nee, helemaal niets. Misschien kwam het omdat we te maken hebben met stereotypen Joden of omdat de clichés veelvuldig uit de kast worden getrokken. Of ben ik gewoonweg verzadigd qua oorlogsfilms? 6.5
lagaiske
Aangrijpend verhaal.
Deze film zouw verplichte kost moeten zijn voor alle Duitsers!!!!
Baggerman
Vannacht op de Duitser bekeken en daarna slecht geslapen. Qua invalshoek (alleen het transport laten zien) is volgens mij wel origineel. De film schokt daardoor meer; wat hier gebeurt is al vreselijk, maar wat nog komt is nòg erger!
Scorpio11
Aangrijpend verhaal.
Deze film zouw verplichte kost moeten zijn voor alle Duitsers!!!!
Waarom niet voor iedereen??
Jan met de pet
Mooie film.......ontroerend en zinloos wat mensen mekaar kunnen aandoen: 4,0
Chriet
Een met scorpio11! Waarom alleen Duitsers? Was het niet de Koatische SS die de trein bewaakte? Waren het niet Polen die de trein bestuurde en waren niet juist Duitse soldaten die tijdens een treinstop mededogen toonden?
Gorillaz
Ik ben het eens met Verhoeven. De film raakte me niet zo sterk als ik van te voren had gedacht. Ik kreeg geen band met de mensen in de trein. De flashbacks vond ik ook niet nodig. Iedereen kan wel bedenken dat hun leven voor de treinreis een stuk vrolijker was.
Het is ook weer niet zo dat ik de film het bekijken niet waard vond, maar het is wel heel makkelijk gemaakt vond ik. De acteurs spelen niet erg goed vond ik en de synchronisatie was vaak ook erg slecht. Maar dat kan aan mijn dvd liggen. Het verhaal had naar mijn mening beter verfilmd kunnen worden waardoor het geheel meer indruk had gemaakt.
speedy23
IDe flashbacks vond ik ook niet nodig. Iedereen kan wel bedenken dat hun leven voor de treinreis een stuk vrolijker was.
Het gaat niet alleen over het feit dat hun leven vrolijker was, maar ook over wie ze waren. Die flashbacks vind ik persoonlijk een heel goed gegeven die de personages veel meer kleur geven, ze echter maken zeg maar. En bewijzen dat ze niet de zogenaamde 'slechte Joden' waren zoals de nazi's beweerden.
briek
Wel realistisch en aangrijpend weergegeven film. De castings en de omgeving zaten goed in elkaar. De film was wel heel langdradig, maar dit was hier nodig om duidelijk te laten zien hoe eindeloos zo een treinreis was en aan de ellende hiervan wordt steeds de nodige aandacht aan besteed.
aedanhoff
Ik heb hem vanmiddag gekeken en deze film heeft me echt geraakt omdat hij zo realistisch gemaakt is. Heel sober maar wel indringend. Het is geen Schindler's list maar zeker wel een oorlogsfilm die het waard is om te bekijken
berghti
Het voordeel van de laatste trein is dat er gelukkig niet nog meer komen.
Aangrijpende film. Hoewel de kans bestaat dat films over WO II langzaamaan uitgemolken worden, slaagt Vilsmaier er evenals Stefan Ruzowitzky (Der Falscher) en Mark Herman (Boy in the Striped Pyjamas) in een onderscheidende invalshoek treffend uit te werken. 4,5*
willemfilm
Berlijn-Auschwitz met de huidige treinverbinding duurt dat ongeveer 8 uur. De mensen takelden in de film in deze treinreis wel heel snel af. Dat kan natuurlijk ook wel, het was heet en water was er nauwelijks, in een te kleine ruimte waarin mensen als vee werden vervoerd. Maar op één of andere manier kwam het wat vreemd over. De acteerprestaties waren niet echt van hoog niveau. De gebeurtenissen indertijd zijn afschuwelijk en aangrijpend. Om nooit te vergeten waartoe mensen in staat zijn. De film heeft hierin een bijdrage geleverd. Maar er zat m.i. meer in.
Weertenaar
(600!) Film moet je voelen, maar hier moet je dat zelf zien te vinden: 2.50 (2.30)
Afstandelijke vertelling over de omstandigheden in één van de treinen op weg naar Auschwitz. Met name het begin wist te boeien, maar naarmate de prent vordert toont men veel te weinig nieuwe inzichten die de kijker op sleeptouw neemt richting het einde. De klad komt er op een gegeven moment in, iets dat bijvoorbeeld voorkomen had kunnen worden als de karakters meer diepgang hadden gekend. We kunnen niemand van de inzittenden en dus voelen we ook geen emotie. Alleen de gedachten hoe het destijds moet zijn geweest blijft overeind, maar juist daar had de film zelf voor moeten zorgen, en dat gebeurt eigenlijk geen moment. Het acteerwerk is over de gehele linie matig en cinematogafisch doet men niet veel meer dan het bijstellen van de kleurbalans. Al bij al een zeer oppervlakkige uitwerking van een onmenselijke situatie. Ik kan er niet omheen; teleurstellend. Raar gemiddelde trouwens, laat ik het maar houden op een hoop sympathiestemmen.
[409/616]
BBarbie
Beklemmende, schokkende film over de Holocaust. Je kunt het je niet voorstellen. Dagen achtereen opgepakt zitten in een veewagen in een verzengende hitte, vrijwel zonder eten en drinken, op weg naar een wisse dood. Afschuwelijk! Dat er mensen zijn, die anderen dit kunnen aandoen, gaat mijn verstandelijke vermogens te boven. Beesten zijn het.
Darbie
Ik ben het voor 100 % eens met Gorillaz .
En omdat ik het goed vind dat dit onderwerp ter sprake blijft, heeft mijn 3,5 ster bij deze film een subjectieve waarde.
Bitbyter
Viel me tegen . Het melodramatische aspect is te sterk aangezet, waardoor het hoogdravend overkomt en jammerlijk faalt in z'n doel.
BBarbie
Wat is z''n doel dan?
Bitbyter
Doel van een oorlogsfim is om het dramatische aspect van een oorlog te belichten. Daar faalt deze hopeloos in omdat de boodschap te geforceerd wordt overgebracht ipv de kijker subtiel over iets te laten nadenken. Hierdoor wordt juist een tegengesteld effect bereikt.

Netflix neemt binnenkort afscheid van de horrorfilm 'The Watchers'

The Aryan Couple