Genre: Avontuur / Fantasy
Gesproken taal: IJslands, Engels, Russisch en Frans
Releasedatum: 6 december 2007
Bekijk via Videoland
Plot The Golden Compass
"There are worlds beyond our own - the compass will show the way."
Lyra Belacqua leeft in Oxford in een parallel universum. Hier zijn de zielen van mensen zichtbaar als dieren die hen overal volgen. Bij kinderen kunnen de zogenaamde daemons nog van gedaante verwisselen. Op een dag hoort ze haar oom een discussie voeren over een nieuw fysiek element: Dust. Dit element heeft de kracht om werelden te verenigen, waardoor het zowel begeerd als gehaat wordt door verschillende partijen, waaronder het Magistraat. Lyra onderneemt een reis naar het element, en moet de strijd aangaan met demonen, geesten en andersoortige wezens, slechts bewapend met een magisch gouden kompas.
- IMDb (6,1 / 202922)
- Trailer (YouTube)
- Northern Lights (BoekMeter)
- The Golden Compass (MusicMeter)
- Game (GamesMeter)
John Faa
Farder Coram
Ragnar Sturlusson (stemrol)
geezoes
Wat is dit? Een kinderfilm? Een film voor volwassenen? Voor kinderen was het echt veeeeels te ingewikkeld en voor volwassenen veels te kinderlijk. Wie willen ze er mee bereiken?
Ik had het gevoel alsof ze een boek van 1200 pagina's in anderhalf uurtje film wilden proppen. Alles ging van de hak op de tak. Echt heel slecht.
Jorbmeister
Best een aardige fantasyfilm! De verhaallijn was erg mooi bedacht, typisch fantasy
wendyvortex
Lord Of The Rings met wat Harry potter-achtig ge-hocuspocus voor de kiddies.
Verhaal is misschien wel wat te ingewikkeld, maar ach dat maakt feitelijk niet zoveel uit. Die ijsbeer is ontzettend leuk.
Wel beetje geweldadiger dan de gemiddele AL-film.
Ook voor 18+ers nog goed te doen.
wendyvortex
The Most Evil Movie Ever Made:
Drezic
Het is toch een trilogie?? Dan hoort het einde vaag te zijn
Een open einde is nog geen vaag einde.
Het einde was zowieso merkwaardig; het strookt totaal niet met het boek. De rest van de film was van de hak op de tak, veel te snel om echt te begrijpen waar het over gaat.
De andere delen zijn in boekvorm nog grimmiger en diepgaander dan het eerste; ik vraag mij werkelijk af hoe ze daar een familliefilm als deze van willen gaan maken.
MasterRRR
Komt er nog een vervolg? Want anders is deze film sowieso niet veel meer waard, want het is duidelijk een prequel op wat komen gaat..
Roos.
Matige film. Ik heb eerst de film gezien, toen vond ik hem wel oké. Maar daarna heb ik op aandringen van mijn zus de boeken gelezen. De boeken zijn zo onwijs anders en beter, in de film gebeuren de dingen in een hele andere volgorde en laten ze veel dingen weg. Waardoor een tweede film best ingewikkeld kan worden.
seth gecko
leuk, een film die bedoeld is als eerste deel in een trilogie die er uiteindelijk niet komt. Wat je nu dus uiteindelijk te zien krijgt als je hier aan begint is een pompeus misbaksel dat gewoon richting de credits sleept zonder een einde te krijgen, nutteloos dus.
0.5
TragieStar.*
Er staat op Geen vervolg op The Golden Compass - Film - Kidsweek
dat er tijdelijk geen vervolg zal komen.
Het heeft te maken met de Economische crisis blijkbaar. :S
Als ik het dus zo lees dan komt er nooit meer een vervolg.
Jammer
JohnWilliams
Dit deel viel in Europe goed in de smaak maar dit was een flop in de USA.
mathias265
goeie film, maar het einde is echt zo gemaakt da er een vervolg moet komen, maar die komt er dan precies niet. raar
Thom1994
Deze film deed mij aan Narnia denken. Zowel de voorkant van de dvd als de film in zijn algemeen zijn een beetje van hetzelfde genre.
Ik vond het een goede film , maar zeker niet beter dan Narnia, een beoordeling van *3,5 vind ik erg geschikt voor deze goede, maar niet bijzondere familiefilm.
Renato23
Nee, ik vond het echt vet gedaan en van mij mogen ze nog een deel maken!!
Ik heb het boek niet gelezen, wat ik wel ga doen, vond ik de film
al aardig snel gaan. Het leek er wel op dat er stukken missen. Toch is het een zonde om voor zoveel fans, geen vervolg te maken, vind ik erg zwak!!
kom op!! Maak een vervolg!!
Alberic
Ik heb de boeken een paar jaar geleden gelezen en die vond ik al redelijk taai. Het was dat ik op vakantie was op een nogal saai Canarisch eiland, anders had ik ze niet gelezen denk ik.
Het duurt even voordat je in het verhaal komt, maar dan is het ook eigenlijk wel een mooie reeks. Ik moet ze nog eens herlezen.
Toen de film kwam zag ik dat helemaal zitten maar ik vond het resultaat echt niet goed. Het lukt gewoon niet om de hele basis uit het verhaal in een film te proppen en dan maar hopen dat het aanslaat bij een publiek dat de boeken misschien niet kent.
Had dan ballen gehad en de drie boeken tegelijkertijd verfilmd zodat je de trilogie echt neer had kunnen zetten.
Zak marketingeld er tegenaan en dan was het vast gelukt.
jakke36
Chris Weitz wil gewoon proberen wat Peter Jackson wel lukte, deze man heeft totaal geen verbeelding hoe hij deze soort fantasy films moet aanpakken.
komaan als je een regisseur van american pie, zo'n films laat maken, dat slaagt totaal op niks!
Near_Dark
Eindelijk heb ik het aangedurfd deze Fantasyfilm te bekijken, ik hou erg veel van dit genre maar had al vele slechte reakties gelezen over deze film.
In't begin vond ik hem erg goed, spijtig genoeg zakte hij vrij snel af naar een bedenkelijk niveau om hier en daar nog even op te flakkeren.
De special effects van de dieren zagen er over het algemeen genomen erg goed uit,
behalve dan het ijsberengevecht, dat was ongelooflijk "fake"
en hoorde eerder thuis in een Animatiefilm zoals Ice Age, die trouwens beter is dan deze prent
De andere effecten waren erg afwisselend in kwaliteit, soms schitterend maar meer wél dan niet ondermaats voor dit genre Blockbuster met een budget van rond de 180 miljoen Dollar
Ik heb zo'n vermoeden dat de boeken waarop het gebaseerd is erg goed zijn,
Alberic hier op MovieMeter vond ze blijkbaar niet slecht...?
Spijtig dat in de verfilming alles op een drafje wordt afgehaspeld, nergens wordt de tijd genomen om deze Fantasywereld écht tot je door te laten dringen,
een gemiste kans
6/10.
De moeite om één keer gezien te hebben ALS je een liefhebber bent van het Fantasy-genre. Indien niet kan ik me best voorstellen dat je dit een oeverloos vervelende film gaat vinden, bij deze ben je gewaarschuwd.
Ik zit alvast niet te wachten op het onvermijdelijke tweede deel, als dat er al komt...? Blijkbaar twijfelachtig afgaande op TragieStar.*'s info hierover...?
Indien Peter Jackson zich kandidaat zou stellen om die handel te regisseren rep ik mij als de bliksem naar de dichtsbijzijnde bioscoop, maar ik heb zo'n vermoeden dat het bij "wishful thinking" zal blijven
Filmsite : http://newline.com/properti...
Ceeda7
Ik heb het boek niet gelezen, maar je ziet zo dat de film op alle vlakken minder is. Zeer matige naïeve verfilming waarschijnlijk, en er wordt inderdaad van de hak op de tak gesprongen, om alles netjes in 1u40m af te haspelen.
Deze is gebuisd.
Fran
- 1953 berichten
De beelden en alle wezens in de film zijn schitterend. Optisch gezien is dit een hele mooie fantasyfilm. Maar af en toe komt het toch ook wel een beetje fake over. Je hebt zelfs af en toe het gevoel alsof je naar een kinderfilm zit te kijken.
Het verhaal vond ik ook best verwarrend. Wat had die berenkoning nou eigenlijk precies met het gehele verhaal te maken en wat was nou precies de bedoeling van het Magistraat ? En hoe zit dat verband nou precies tussen de lokkers en het magistraat ? Het zal allemaal vast wel uitgelegd zijn in de film maar ik vond het behoorlijk ingewikkeld en verwarrend weergegeven.
Ik vind het wel een gemiste kans want als ze de film wat langer hadden gemaakt en wat rmeer de tijd hadden genomen om het verhaal goed uit te leggen dan denk ik dat dit een veel betere fantasyfilm had kunnen worden. De ingredienten waren er wel.
t-i-m
het verhaal klopte niet helemaal na mijn idee....vooro mij was er geen touw aan vast te knopen....ook zaten er veel fouten in de film en zaten er onnodige dialogen en scenes in die nergens op sloegen...personages die onzin waren.....tsja jammer zeer gemiste kans want de effecten en acteurs zijn best mooi maar helaas konden die de film niet redden. ook raar dat ze er een open einde van maken als het nog niet eens zeker is of er wel een 2de deel van gemaakt kan worden. ik was zwaar teleurgesteld....
zillah
Ik heb de Noorderlicht triologie gelezen, zwaar onder de indruk van dit schitterende boek.. en dan de film... niet echt trouw gebleven aan het boek naar mijn mening.. toch hoop ik dat de 2de film nog wel vervolgd gaat worden.. weten jullie hoe dat nou zit?
rick*
Vond het einde afgezaagd, ik snap dat er nog 2 vervolgen hadden moeten komen maar aangezien die niet komen blijven we voor eeuwig zitten met een afgezaagd einde. Ik vond de film op zich wel leuk om te zien qua effecten en landschappen, dat was mooi en creatief verzorgd en ik vond dat er wel goed geacteerd werd, maar als je een leuke fantasie film wil zien dan kun je beter "Stardust" opzetten.
Z1ppo
Ik heb hem net gezien, vond het jammer dat het einde zo apart was.
Bedoel het is echt zoon film waar een 2de deel aan gemaakt gaat worden , is die trouwens ook nog gekomen?
Verders was de film wel leuk om te zien
lordsnoopy
Niet gekomen helaas; het is ook nog twijfelachtig of die er komt. Ik geloof dat de release in de VS namelijk was tegengevallen.
Thom1994
Ik denk dat ze na de beoordeling te hebben gezien zijn gestopt met het voorbereiden op een vervolg.

Nog niet gezien? 'Escape at Dannemora' kijk je nu gewoon op SkyShowtime

Hallam Foe
Drama / Romantiek, 2007

Man Cheng Jin Dai Huang Jin Jia
Drama / Actie, 2006
engelandgebaseerd op boekcompass experimentlordship oompolar bearsteampunkairshipweesdieralternative universe gebaseerd op een jongvolwassen roman