Genre: Drama / Romantiek
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Bekijk via CANAL+
Plot Atonement
"Torn apart by betrayal. Separated by war. Bound by love."
Zomer 1935. De 13-jarige, uit een gegoede familie afkomstige, Briony Tallis (Saoirse Ronan) is een ontluikende toneelschrijfster. Ze wil dat haar nichtje Lola en de tweeling Jackson en Pierrot een toneelstuk uitvoeren gebaseerd op één van Briony's verhalen, maar het lijkt nergens op. Die dag echter ziet ze hoe Robbie, de zoon van de bediende van het huis, Briony's zus Cecilia laat strippen en nadat ze daarna een obscene brief van Robbie aan Cecilia leest, trekt ze haar eigen conclusies. Wanneer haar nichtje Lola de volgende dag wordt verkracht, neemt het lot een desastreuze wending.
Cecilia Tallis
Paul Marshall
Emily Tallis
Danny Hardman
grid8400
sfeervol en mooi enzo.. maar kon mij niet grijpen en boeien.
Blokland
Prachtige film. Wel vond ik dat bij de zo geprezen scene op het stand van duinkerken op een of andere manier het tempo op een hinderlijke manier begon te stokken...
iNSaNiaC
Erg mooi gefilmde film met een wat simpel verhaal.
Om een beetje te verbergen dat het verhaal nogal cliché en voorspelbaar is wordt er gewerkt met wat flashbacks en "ik vertel a, maar het is eigenlijk b "
Toch wel de moeite waard.
palingroker
Sorry, welke CGI?
Het strand bij Duinkerken, doel je daar op? Al die mensen?
Wat je ziet is echt en die mensen zijn allemaal figuranten.
Denk dat hij doelt op de achtergrond zoals het reuzenrad bijvoorbeeld. Viel mij in eerste instantie niet op, maar vond het wel de sfeer typeren waarin Robbie op dat moment leefde.
Mooie film en Knightly op haar mooist als ze net de fontein uit komt (gezicht). Erg mooie twist op het einde, 5,0!
motherwell1963
Mooie film en wat de scene op hetstrand betreft prachtig hoe de muziek het koor ondersteunt en je vervolgens naar een bijna surrealistisch landschap zit te kijken. Wel kreeg ik het gevoel bij deze lange scene dat het wel erg in elkaar is gezet maar vond het ook weer niet storen.
rose
Vind zulke films heerlijk om naar te kijken. En wat goed gecast van jong meisje naar oudere vrouw.
moulinrougelover
gewelide film! Keira Knightley en James McAvoy zijn echt fantastische!
maar ik vindt dat vooral veel lof moet gaan naar Joe Wright, hij is nog maar 35 jaar en hij heeft nu al twee geweldige films gemaakt(Atonment en Pride and Predudice)
(allebei met Keira Knightley trouwens= ze is een ongeloofelijk talent, ze is nog maar 22 jaar!!)
Bla
Begin was erg goed, goed geacteerd ook (heel de film trouwens) maar na het moment van arrestatie zakt de film in en ik vond hem erg traag. Verder kon het me moeilijk boeien na de voornoemde arrestatie en verlangde ik naar het einde. 3*
P.S.: Het was de 1e WO waarin het zich afspeelde (?) maar zij gingen beiden dood in 1940. Kan iemand mij nog eens vertellen wat er op het einde gebeurd? En dan bedoel ik het stuk waarin de oudere Briony vertelt. Ik heb de film in het Engels gekeken en ik kan iets gemist hebben.
Jeauhan
In werkelijkheid hebben ze beiden de oorlog niet overleefd. In het door haar geschreven boek heeft Briony het einde verzonnen zoals ze eigenlijk gewenst had, met daarin de verzoening etc. Dat dat uiteindelijk niet gebeurd is, is haar boetekleed (atonement)
Jammer dat je het einde niet goed meegekregen hebt, omdat dat juist een van de sterkste dingen aan de film is, omdat je eigenlijk voor een groot deel compleet op het verkeerde been bent gezet.
roozblooz
een super mooie film! heel speciaal gefilmd. Het verhaal zit goed ineen. tot nu toe, mijn lievelings film!
XX R
ulysses
De scene op het strand bij Duinkerken is werkelijk een prachtige scene, de omgeving geeft zegmaar het gevoel weer van Robbie, en dat vindt ik erg goed gedaan. Verder begint de film erg leuk, maar na een tijdje vind ik het iets te langdradig. Wat trouwens ook erg mooi is is de achtergrond muziek op sommige momenten, zoals het telkens weer terugkerende getik van een typmachine en dit is soms in combinatie met een ander geluid zoals het slaan van een paraplu op een auto. Dit aspect zorgt voor de nodige symboliek in de film.
3.5 *
something_else
Ja inderdaad, ik had hetzelfde gevoel over de fim, dat na de arrestatie de film erg afzwakte. Jammer, had meer van de film verwacht.
botersmaak
Matige film, dun verhaal. In grote lijnen met bovenstaande reactie van Bla eens. Edoch, hoe kom je erbij dat het zich in WOI afspeelt, Bla?!
Het speelt zich af in de periode na de Weimarrepubliek, de vooravond en begin van WOII.
McAvoy is een uitstekende acteur, maar zet op het eerste half uur van de film na, een vlakke rol neer. Zegt alles over de film.
deTuinman
Sorry, welke CGI?
Het strand bij Duinkerken, doel je daar op? Al die mensen?
Wat je ziet is echt en die mensen zijn allemaal figuranten.
haha denk je dat ik daar op doel? voor zo'n korte scene is het te zien dat een deel echt is en grotendeels het achtergrond cgi
Sjoerd111
Sfeervolle film met goed acteerwerk, een goed script en goede muziek. Geen kleffe roman, maar een goede dramafilm dat je tijdens het einde weet te ontroeren. Met een goede cinemathografie is de oscarnominatie voor beste film zeker niet onterecht geweest. Vooral de scène op het strand met een shot van 7 minuten is indrukwekkend.
Vantage
Ze hebben het in 5 takes gefilmd op 1 dag.
De mensen zijn allemaal echt (waren bewoners uit het dorp waar het gefilmd werd) en ze hebben een complete set gebouwd. Die set kostte een miljoen.
Wat bedoel je met 'het (?? =de) achtergrond?'
Jeauhan
Wat bedoel je met 'het (?? =de) achtergrond?'
Dan zou de zin nog niet kloppen
Maar je hebt wel gelijk, op foto's van de opnames zie je duidelijk hetzelfde als in de film zelf, daar is later niks in-, aan-, onder- of opgeplakt. En ik neem toch aan dat ze die foto's niet geshopt hebben om te laten lijken dat ze er niet aan gerommeld hebben.
Sigourney
waarom vindt iedereen dit zo'n goede film? Ik vind de film langdradig en saai en er is een slechte (geen)chemie tussen de twee hoofdpersonen. Normaal gesproken hou ik wel van dit genre maar dit was echt slecht. Het enige wat eigenlijk grappig was, was die brief met de verkeerde inhoud. nog een 1.5 voor de moeite
joey_saza
Ik vond het ook wat langdradig. Ondanks de mooie scenes. Alleen helemaal aan het einde werd ik even wakker toen het ware verhaal werd uitgelegd. Helaas duurde dat maar een minuut of 5. Had van mij wel wat uitgebreider mogen zijn.
Toch nog 3 sterren.
fanaat
Het enige waar ik echt van onder de indruk was in deze film was dat huis.
F. Gump
Met name de eerste helft van de film kon mij bekoren. De muziek, soms gewone filmgeluiden die tot simpele maar pakkende 'deuntjes' werden geperst, was zeer goed, en de flashbacks waren van waarde voor de film. De tweede helft was wat rommelig, niet eens onbedoeld, en het verhaal bleef een beetje steken. Het plot was zeer matig, en werd ook nog eens afgeraffeld. De manier waarop de kijker op het verkeerde been gezet werd was eerder gemakkelijk dan geraffineerd. En de oude vrouw die kort vertelt hoe het werkelijk afliep, het was voor mij geen bevredigend einde. En dan niet om de wijze waarop het verhaal afliep, maar om de wijze waarop het werd gebracht.
Aanvankelijk 4*, maar bij nader inzien wegens het einde, 3.5*
deTuinman
Simpelweg omdat deze film voor jou te hooggegrepen is.
febe
Ik vind t een beetje denigrerend om te zeggen dat de film dan meteen te hoog gegrepen is...
Ik heb m vandaag voor t eerst gezien en ik vond t een goede film,
hij is technisch goed in elkaar gezet en dan doel ik op de beelden, de muziek en de casting (vooral van Briony).
Maar het verhaal deed me niets, en dat vind ik erg jammer, ik kon niet meeleven met het romantische drama, voelde niet mee met de hoofdpersonen etc.. Het leek een beetje of ik vanaf een afstandje zat te kijken (ik weet niet hoe ik t anders uit moet drukken.)
Normaal ben ik echt geen koele kikker, ik pink regelmatig een traantje weg, maar dit deed me niets, ook het einde niet. Terwijl dit toch wel de bedoeling was van de film, denk ik.
Ik snap wel dat mensen dit qua camerawerk etc een goede film vinden, maar kijken die alleen maar naar het goede camerawerk? Vooral door gebrek aan uitdiepen van karakters, kon me de film niet echt bekoren. vandaar 3.5.
LeeGer
Viel me tegen. Boeide niet echt. Had er veel meer van verwacht. Met alleen mooie beelden, muziek en kostuums kom je er helaas niet. Je moet de kijker ook met je verhaal kunnen boeien en dat is hier helaas niet gelukt.
lagaiske
Zeer mooie film.
Met een goede plotwending op het einde.
De cast is ook schitterend.
Brunetti
Hele mooie film. De muziek past er helemaal bij. De kleding is goed. En de acteerprestatie's van Keira Knightley en James McAvoy zijn ook heel goed. Het is ook een mooi verhaal.
validius
verklaar je nader?
het is inderdaad een geprezen scene. Ik zelf vind het ook heel knap gedaan. Je moet aan zoveel dingen denken als je zo'n scene maakt.
staat het licht op de gehele set goed, en niet alleen het stukje waar de camera staat. en ook iedereen moet de juiste bewegingen maken zodat alles weer bij het begin (waar je begonnen bent) met de camera uitkomt. Zo'n lang shot maakt mij echt gelukkig. Ik ben benieuwd naar je argumenten waarom het begon te 'stokken' (niet dat je die mening net mag hebben maar ben gewoon benieuwd naar de gedachten erachter)
serpico
Een 'gelaagd drama' moet altijd uitkijken dat hij niet te saai wordt. Er moet iets in zitten wat de aandacht vasthoudt, iets dat deze film onderscheidt van andere films. En liever nog iets meer dan slechts 'iets'.
En Atonement heeft dat. Het verhaal zelf is toch al een best ingenieus in elkaar gezette emotionele ramp voor de betrokkenen, maar zou bij een verkeerde aanpak verderfelijk saai zijn. Maar Atonement heeft de perfecte aanpak. Dit uit zich al meteen in de prachtige cameravoering, de naadloze montage, de geweldige ontwerpen, en de visuele pracht die hieruit voortkomt. Wright bewijst een goed oog voor schoonheid te hebben, en ieder frame had gewoon niet beter, in de zin van mooier, gekund. En dat is nogal wat. Het verhaal staat bij voorbaat al sterk in zijn schoenen.
Maar de geniale gelaagdheid maakt het af. De acteurs acteren op hun top, en het slim in elkaar stekende script geeft alle informatie op het juiste moment. Dan weer vanuit het perspectief van de ene, dan weer van de andere. Er wordt prachtig op de kijker ingespeeld. Vooral het eind heeft dat goed in de gaten, en met een schitterende twist werd het ouderwets ontroerend. Zeker geen conventioneel liefdes-of oorlogsverhaal.
Atonement gaat veel dieper. Het is een ontleding van de wrok, het ego, de levendigheid en de keiharde schaamte van een meisje, een vrouw, en een dame op leeftijd. Iedere emotie is hierbij voelbaar, en tot in de puntjes fijn geacteerd.
Tel daarbij de, zeker niet suffe, gedesoriënteerde blik op de oorlog op, culiminerend in hét minuten durende trackingshot, en de uitkomst is een gebalanceerde, zware film met veel ruimte voor ontroering en haat tegenover bepaalde karakters. Na eerst een behoorlijk verhalend eerste uur, doelt de film in de 2e helft veel meer op sfeer en zelfs surrealisme. En het werkt. Machinegetik op de achtergrond en uitgekiende spanning incluis. Een wondertje.
ronengel
Het is niet mijn gewoonte om me te bemoeien met andermans beoordelingen, maar ik kan in je -mooie- stukje geen enkel punt van kritiek op de film ontdekken. Vanwaar niet de maximale score?
serpico
Dat is een gevoelskwestie. Er zit niet veel tot niets in de film waar ik kritiek op kan hebben, maar er ontbreekt tegelijkertijd iets wat hem 5* zou bezorgen... Iets magisch wat slechts een enkele film heeft.
De recensie opzich is slechts de helft van de beoordeling, hoe 'sterk' de beschreven facetten wegen blijkt uit de sterwaardering. Ik hoop dat ik zo een antwoord op je vraag heb gegeven

Romantische WOII-film 'Atonement' van Joe Wright verdwijnt binnenkort uit het Netflix-aanbod

Romantische WOII-film 'Atonement' van Joe Wright is vandaag te zien op televisie

De tien best beoordeelde films met de vandaag jarige Benedict Cumberbatch (46)

Plot-twists: vijf films met een ronduit verbazingwekkend einde

Changeling
Mystery / Misdaad, 2008