• 9.378.919 stemmen

Met onder meer: Keira Knightley, James McAvoy en Romola Garai

Gesproken taal: Frans en Engels

Releasedatum: 1 november 2007

Plot Atonement

"Torn apart by betrayal. Separated by war. Bound by love."

Zomer 1935. De 13-jarige, uit een gegoede familie afkomstige, Briony Tallis (Saoirse Ronan) is een ontluikende toneelschrijfster. Ze wil dat haar nichtje Lola en de tweeling Jackson en Pierrot een toneelstuk uitvoeren gebaseerd op één van Briony's verhalen, maar het lijkt nergens op. Die dag echter ziet ze hoe Robbie, de zoon van de bediende van het huis, Briony's zus Cecilia laat strippen en nadat ze daarna een obscene brief van Robbie aan Cecilia leest, trekt ze haar eigen conclusies. Wanneer haar nichtje Lola de volgende dag wordt verkracht, neemt het lot een desastreuze wending.

Cecilia Tallis

Emily Tallis

Danny Hardman

avatar van Querelle

Querelle

Begint ijzersterk, goeie erotische spanning. Slaat op hol als de oorlog begint en eindigt weer goed met Vanessa Redgrave.

avatar van xray

xray

Ik had hoge verwachtingen van deze film.

Maar die zijn helaas niet waargemaakt.

De film begint nog vrij sterk met een ontluikende liefde tussen tussen Keira Knightley en James McAvoy.

Maar daarna wordt het allemaal te langdradig en erg saai.

Vooral de oorlogs scene, duurde veel te lang en voegde niet veel toe aan het verhaal naar mijn idee.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11918 berichten

xray schreef:

Dan heb je niet goed opgelet. Deze schitterende scene illustreert juist die waanzin, die gekte van de tijd. Hij loopt daar rond, terwijl hij een paar jaar geleden onder de pannen had kunnen zitten en een mooi leven had kunnen lijden met Keira. En vergeet niet dat zonder deze scene minder duidelijk is hoe en waarom hij doodgaat.

avatar van anne J

anne J

Ik heb deze film (na heel lang ernaar uitgekeken te hebben) een week of zes terug dan eindelijk in de bios gezien.
Ik heb een hele tijd geen zin gehad om op MovieMeter dingen te schrijven, dus doe ik het nou pas weer

Ik vond de film prachtig, vooral het tweede deel ervan, en het ging mijn verwachtingen gewoonweg te boven!
Ik verwachte zo'n zelfde visuele prachtige film van Wright zoals Pride & Prejudice en dat was ook, maar zelfs nóg (stukken) beter. Bij P & P werd ik soms wat verveeld door de té lange shots/scenes, het wat trage verhaal en af en toe oppervlakkige dialogen/acteerwerk, maar bij Atonement heb ik dat geen moment gehad!
Deze film krijgt dan ook de maximale score van mij, want dit is gewoon een van de beste films die ik in tijden heb gezien.

Wat ik bijzonder sterk vond was dat je alles kreeg te zien voordat het gezegd werd (als het uberhaupt al gezegd werd), dus het visuele aspect zou je kunnen zeggen (de Duinkerken scene was echt mooi gedaan). Je zag ook alles door de ogen van de persoon die je op dat moment volgde. Onder andere daarom kon ik mij meer inleven in deze film dan veel anderen, want daar bekijk je het meestal meer. Bij Atonement word je er echt bij betrokken, deel ervan.
Ik neem ook mijn petje af voor de muziek. Het matchte steeds perfect met de beelden door de geluiden en instrumenten die ze gebruikten. Zoals de typmachine natuurlijk en bijvoorbeeld wanneer de moeder van Robbie op de auto van de politie slaat wanneer hij mee wordt genomen, dit duurt ook nog voor in het nummer ook al ben je niet meer buiten bij hun (maar o.a. bij Briony die zit te kijken door het raam)
Daarbij kom ik trouwens bij Saoirse Ronan, mijn god dat meisje kan acteren! Ze was een hele overtuigende Briony. De twee anderen die Briony speelden gingen ook goed verder met de rol. Vanessa Redgrave sprak me ook heel erg aan met de older Briony.
Ook Keira was top bezig, ze is al een hele tijd nou mijn lievelingsactrice en Cee was misschien wel haar beste prestatie tot nu toe. Ik ben weer impressed door Keira.
Van James McAvoy had ik nog nooit iets gezien (ik wil wel al erg lang The last king of Scotland zien en nu al helemaal), hij was erg goed en zette ook een krachtige rol neer vond ik.

Ik kan me opzich wel kan laten meeslepen door films en onder de indruk zijn, maar ik moet nooit en dan ook nooit huilen bij een film. Ik heb ooit één keer gehuild bij een film, bij het einde van The Libertine. Dat was ook het teken voor mij dat ik er écht onder de indruk van was.
Bij Atonement heb ik niet één keer gehuild, maar maar liefst twee keer! Ik weet niet precies meer waar die eerste keer zat, ergens op de helft geloof ik. Toen liet ik een paar traantjes ontsnappen. En bij het einde, de ontknoping: de oude Briony vertelt (daarbij had ik al zoiets van oh) en dan zegt ze dat Cee en Robbie eigenlijk allang dood zijn en die tijd samen nooit hebben gehad.. En toen kwamen er een paar traantjes en nog wat meer traantjes uit. Bij mij wil dat heel veel zeggen.
Zo, wat een einde zeg, dat had ik echt nooit verwacht. Ook de vriendin van mij die naast me zat, was echt helemaal 'wow'.

De film krijgt dus een dikke 5* van mij.
En die 7 Golden Globes nominates zijn helemaal verdient! Hopelijk winnen ze veel ervan.

Een geweldige film. Dit is een oscarwaardige! Wat een ongelooflijk keihard verhaal voor iedereen. De ontknoping is prachtig. In keiharde bewoordingen niets dan de waarheid.

Geloof me, van deze kwaliteit worden helaas te weinig films gemaakt!

avatar van martenaria

martenaria

idd fenomenale ontknoping. mooie film, een van de betere in dit genre!

avatar van stinissen

Ik had hoge verwachtingen van deze film maar die kwamen helaas niet uit , het ziet er allemaal gelikt uit maar de film maakte niks bij me los en de nodige flashbacks deden hier ook geen goed aan.

avatar van Voodoo

Voodoo

Wat een k.t film. Had er wel heel wat meer van verwacht. oorlog??? heb geen gevechten gezien. En wat een teleurstellend einde. bah zonde van mijn tijd. Het begin boeide me wel, maar werd als maar minder. vooral het einde.

avatar van stinissen

Ook nnog een kleine opmerking over Keira Knightley, ze moet nu echt worden opgenomen haar gewicht zal nu ongeveer een zakje aardappelen zijn, en ze wordt hier echt niet mooier van , wat een skelet , een vrouw met een zeer zwaar probleem, Anorexia.

avatar van tonniedorrie

tonniedorrie

Ik vond het begin en middenstuk best langdradig en kon me niet echt meeslepen deze film , kon ook niet echt begrijpen waarom Briony de verkeerde dader aanwees , alleen omdat ze ook verliefd was op de hoofdrolspeler?? vond ik dan toch wel vergezocht , nee dan miste ik toch wel wat spanning

Dan vond ik het einde nog het mooist van de film , daarom van mij maar een 2,5*

avatar van Norma Jean

Norma Jean

Prachtige film, prachtige beelden, prachtige muziek.

Het gebruik van de flashbacks vond ik mooi, het einde verrassend.

De rol van Briony wordt door alle actrices goed gespeeld.

Keira speelt haar rol ook prima (maar inderdaad, wat is ze mager!)

Ik vond alleen de scènes in het ziekenhuis wat heftig, maar da's persoonlijk.

avatar van strangerD

strangerD

Viel een beetje tegen. Desalniettemin, geen slechte film. Jammer van het gebrek aan chemistry. Had beter gekund!!

avatar van HentheMan

HentheMan

Matige film, erg langdradig, slaapverwekkend!

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11918 berichten

HentheMan schreef:

Matige film, erg langdradig, slaapverwekkend!

'Matig' klinkt als 2,0*, niet als meteen 0,5*!

avatar van mishad

mishad

Begeleid door een onrustige typemachine ontvouwt zich een intiem drama over oorlog liefde, leugen en jaloezie. Het sterke intelligente verhaal, het schitterende camerawerk en de uitstekende ingetogen vertolkingen van de gehele cast maken 'Atonement' een van de betere films van het jaar. Hoogtepunt is een minutenlang ononderbroken dwalend shot op het strand bij Duinkerken, die waanzin en wanhoop bijelkaar brengt. Prachtig!

avatar van Poisonthewell

Poisonthewell

Dat shot op het strand van Duinkerken ^ is een van de hoogtepunten van alle recente cinema. Mooier nog dan het soortgelijke hoogstandje in Children of Men.

avatar van otherfool

otherfool

Atonement. Alleen de titel al.

Behoorlijk schitterende film ontroert, verrast en schokt en laat de kijker na de laatste klap in het gezicht als een verslagen bokser, met tranen in de ogen van verbijstering en onmacht, achterover vallen op de klaarstaande bank.

De eerste drie kwartier leveren prachtige plaatjes op van een gegoede Britse familie in het interbellum. De zon, het groen, het landhuis, heerlijke dialogen, de spanning die rondzweeft... er hangt liefde en erotiek in de lucht.

Na het incident dat de hele film op zijn kop zet verplaatst het strijdtoneel zich letterlijk naar Duinkerken (met oa een briljante minutenlang durende scene op het strand) en een ziekenhuis in Londen, waar de hoofdrolspelers moeten boeten voor de leugen van 1 meisje, dat niet wist wat ze zag, niet wist wat ze deed, en daar al die jaren later elke dag mee geconfronteerd wordt.

De slotsom is één van de zwaarste in tijden, en zal geen kijker onberoerd raken. Alles klopt verder; cast, look, muziek, werkelijk alles. Serieuze meedinger voor film van het jaar, een meesterwerk.

4,5*.

avatar van christophel

christophel

ik vraag me af wanneer je een film nog echt goed kan beoordelen, en waarop.. deze zou toch erg goed moeten zijn...voor mij , niet meer

al ***3

avatar van jherb

jherb

keira is wel echt teringmooi zeg. 4,5 voor haar eigenlijk

avatar van rvasperen

rvasperen

Goede film en goed slot ook ! Verassend.

avatar van roy7477

roy7477

Weinig op af te dingen! Prachtige opnames, goed acteerwerk. Vooral het slot van de film is verrassend. Een aanrader!

avatar van wimspeedy56

wimspeedy56

Ontroerend meesterwerk! Kan eigenlijk geen zwakke scenes ontdekken en dat geldt ook voor de spelers. Misschien had de trouwerij en de vermoedelijke link met DE gebeurtenis jaren eerder meer belicht kunnen worden. De waardering is 4,5 sterren.

avatar van Stefman

Stefman

Een zeer mooie film, ik kan me voorstellen dat sommige mensen iets teleurgesteld zullen zijn je verwacht wellicht iets meer actie in de film na het zien van de trailer.

Maar zelf heb ik dit totaal niet gemist een mooie film geweldig plot jij krijgt iets van wat gebeurt er nu, en dan Keira Knightley ik ben niet zo bekend met actrices maar zij is echt heel mooi

avatar van Raffael77

Raffael77

Ijzesterke film en dat op 01-01-2008 gekeken.

Zeer goed acteer werk en hele mooie soundtrack.
Goed camera werk ook nog.

Later in de film lijkt het net of het waargebeurd is.

Mocht het zo zijn dan ben ik dat daar pas achter gekomen.

Mooi eind.

Voor mij behoord deze film toch wel tot 1 van de beste Drama's van 2007.

Keira Knightley is idd een hele leuke dame. Ze is ook puur natuur en heeft nauwelijks make-up op.

Ze is ook gewoon erg goed en denk ook wel dat zij 1 van de betere actrices is die er op het moment zijn.

avatar van anne J

anne J

Raffael77 schreef:

Mee eens

Kan overtuigend en zeer goed acteren vind ik.

avatar van hanskarin

hanskarin

Smaken verschillen zoals je weer kunt zien aan de reacties en de sterren. Ik kan alleen maar zeggen een top film. Goed acteerwerk en goed verhaal dat van het begin tot het einde blijft boeien. En een film hoeft niet boordevol actie te zitten om hem goed te vinden!

avatar van alikab

alikab

Saai, te traag, Een verhaal voor een film van 15 minuten hebben ze 90 minuten over gedaan. Wel 2,5 voor de mooie einde.

avatar van Touchwood

Touchwood

Na alle lovende recenties waren mijn verwachtingen hoog gespannen.

En natuurlijk zijn alle recenties waar als je ze leest op de feiten: mooie plaatjes, goede muziek, goede acteurs.

En natuurlijk krijgt deze film van mij ook een positieve recentie.

maar,

voor mij geen klassieker. Ik heb 'm gezien, heb er geen spijt van, maar een tweede keer zit er voor mij niet in. Het leven biedt teveel om hier nog een keer 130 minuten aan te spenderen.

avatar van tim d.s.

tim d.s.

film zit mooi in elkaar, flashbacks die je niet door hebt, soms (vooral in het het begin) wel wat traag, maar wel een sterk verhaal. 3,5

avatar van Daana

Daana

keek erna uit om de film te zien , maar het was een teleurstelling

ik verwachte meer .En het einde was kloote. 2.5 dat krijgt deze film van mij.