Genre: Drama / Romantiek
Bekijk via Videoland
Bekijk via Prime Video
Bekijk via CANAL+
Plot Atonement
"Torn apart by betrayal. Separated by war. Bound by love."
Zomer 1935. De 13-jarige, uit een gegoede familie afkomstige, Briony Tallis (Saoirse Ronan) is een ontluikende toneelschrijfster. Ze wil dat haar nichtje Lola en de tweeling Jackson en Pierrot een toneelstuk uitvoeren gebaseerd op één van Briony's verhalen, maar het lijkt nergens op. Die dag echter ziet ze hoe Robbie, de zoon van de bediende van het huis, Briony's zus Cecilia laat strippen en nadat ze daarna een obscene brief van Robbie aan Cecilia leest, trekt ze haar eigen conclusies. Wanneer haar nichtje Lola de volgende dag wordt verkracht, neemt het lot een desastreuze wending.
Cecilia Tallis
Paul Marshall
Emily Tallis
Danny Hardman
DragQueen
Stijlvolle Film. Erg mooi gefilmd ook. Het verhaal zit goed in elkaar, maar de uitvoering ervan had nog net iets beter gekund. Verder is de film wel onderhoudend op alle punten, en wordt er goed geacteerd door Knightley en McAvoy. 3 Sterren.
Nieksnut
Na herziening verhoogd. Door de prachtige beelden en het toch originele slot (wat een uitzondering bij dit type film) onderscheidt deze film zich duidelijk van anderen. Knightley zal nooit mijn favoriete actrice worden maar deze film maakt mij alsnog zeer nieuwsgierig naar het aankomende Anna Karenina met Knightley en Joe Wright.
Thomas83
Niet de geweldige film waar ik gezien de positieve verhalen op hoopte, maar desondanks toch behoorlijk sterk. Het begin imponeert gelijk al aardig met dat erg leuke trucje waarbij het typgeluid overgaat in de soundtrack. Even later wordt er ook nog leuk gespeeld met dezelfde situatie vanuit meerdere standpunten bekijken. Jammer dat dit soort dingen voor de rest eigenlijk niet meer voorkomen in de film.
De sfeer en het spel van de acteurs spelen duidelijk een belangrijke rol in de film. Saoirse Ronan en Knightley spelen goed zoals je van ze mag verwachten. McAvoy vond ik een wat minder geslaagde keuze. Het is niet dat hij slecht speelt, maar vond hem eigenlijk aanvankelijk maar een beetje afstandelijk en zelfs een beetje creepy op een of andere manier, waar het denk ik toch belangrijk is dat het personage je hart een beetje weet te winnen. Gek genoeg vond ik hem later in de film als soldaatineens een stuk sympathieker overkomen.
Visueel is de film verfijnd uitgewerkt. Het camerawerk is mooi, met als absoluut hoogtepunt dat lange shot op het strand van Duinkerken. Montage en kostuums et cetera zijn ook gewoon goed. Wat ik verder wel erg verrassend vond is dat er zo heel af en toe tussen al dat drama zowaar nog plaats is voor enige humor. Vond de film meeslepender worden vanaf het moment van Briony's grote vergissing. Bijzonder ook is het contrast tussen de grauwe en droevige scènes en de serene en gelukkige, en de wending op het einde vond ik echt verbluffend, want een totale verrassing maar toch volkomen geloofwaardig. 3.5*.
mrs A
Prachtige film!
Maar zo jammer van de 18-jarige Briony. Wat een draak van een actrice, in tegenstelling tot Saoirse Ronan. En dat vond ik toch wel heel erg jammer voor de film.
Re73
Voor nu 4* sterren mooi verhaal. Alleen het begin vond ik nogal aan de trage kant bijna saai.
AC1
Stijlvol, ja, dat wel, maar het blijft een love story over twee karakters waar ik geen moer kan om geven. Tijdens het hoofdstuk dat ze gescheiden zijn van elkaar (hij soldaat, zij verpleegster) verandert de film in huisvrouwentelevisie.
The Beast
Een mooi verhaal, appart ook, zoals je het verhaal vanuit het 1e boek van Briony word laten zien, en je dan op het einde ziet hoe het echt is gegaan, en dat ze hen toch nog het geluk schonk dat ze hun heeft afgenomen.
De Chemie tussen Cecilia en Robbie was goed, ook vond ik Briony wel goed spelen, je zou kunnen zeggen dit is een film zonder een "Happy Ending" , maar dat maakt de film juist goed, een keer iets anders, en ook meer geloofwaardig aan een kant, 3.5
Sergio Leone
Tegenvaller.
Het openingskwartier is anders veelbelovend. Atonement voelt dan nog aan als een echt kostuumdrama, met onderdrukte gevoelens en een probleempje hier en daar.
Maar dan verliest het ergens z'n focus. De onrechtvaardigheid die van het scherm zou moeten spatten heb ik niet gemerkt. Het hele verhaal inclusief dialogen voelen nogal statisch en afgebakend aan, alsof de makers op dat vlak strenge richtlijnen van de studio hadden.
Ook het hele oorlogsgedeelte kan nooit overtuigen en doet het tempo dramatisch dalen. Wanneer Briony eindelijk weer in beeld is - leuk personage, trouwens - komt er terug wat schwung in. Het koppel dat lieve woordjes naar mekaar (wilt) schrijven maar eigenlijk totaal niet boeit, wordt terug wat naar de achtergrond gedrongen. Briony is veel leuker en het einde is dan ook best sterk.
Het hoofdpersonage wordt door drie verschillende actrices vertolkt. Saoirse Ronan, Romola Garai en Vanessa Redgrave doen dat uitstekend. Alle tics en maniertjes zijn vrij accuraat overgenomen en ook uiterlijk kunnen ze min of meer voor dezelfde persoon door. Van het drietal vind ik Garai en Redgrave (spijtig van de beperkte screentime) het beste.
James McAvoy en een erg onaantrekkelijke Keira Knightley daarentegen zijn overwegend saai. Hun chemie samen is 0,0 en beiden werken hun lijntjes tekst koel en zonder inleving af. McAvoy heeft nog een aardig momentje hier en daar, maar Knightley is echt beschamend.
Juno Temple is ook weer irritant als vanouds (haar mimiekenarsenaal blijkt wederom erg beperkt), iemand als Benedict Cumberbatch had dan weer veel meer scènes verdiend.
Waar het lijkt dat de makers op verhaaltechnisch vlak beperkt werden, is dat absoluut niet het geval op visueel vlak. Joe Wright levert een mooi staaltje regie af. Atonement is een aaneenschakeling van mooie scènes (het shot waarin Robbie zijn schotwond controleert is briljant!). Er zit ook af en toe een mooi lang shot in zoals op het strand van Duinkerke - helaas heeft dat geen nut in het verhaal.
Het muzikale is me allemaal niet echt opgevallen.
2,5
Pazmaster
Zeer traag drama met een redelijk verhaal. Soms een beetje tuttig en hier en daar ook wel een beetje saai. Het einde is wel goed. Ook mooi gefilmd, vooral de scène op het strand is mooi gedaan. 3 sterren
brielen
Prachtige film. Op het Franse strand worden paarden afgemaakt. Weet er iemand waarom?
laundromat
Flink tegengevallen destijds in bioscoop. En ik ga al niet zo vaak naar de bios - wou deze graag zien. Ook omdat ik McAvoy toen cool vond (en vind). Nu die op tv komt, toch maar weer es een kans geven. Ik ben groot fan van Saoirse Ronan sinds haar rol in het fantastische The lovely bones. Ze is ook top in Hanna die ook van Joe Wright is. Wil alles met haar zien. Ook al heeft ze een kleine rol zoals in Atonement.
Boek staat ook, ongelezen, in de kast...misschien is het boek beter. Maar eerst de film maar herzien. Hoewel ik dat zelden doe met films die ik minder dan 3,5* heb gegeven.
dekschrobber
Vond de film erg mooi uiteen gezet qua filmtechniek. Maar het verhaal ging nergens over als je't mij vraagt.
Norma
Briony…sinds ik Atonement gezien heb krijg ik zodra actrice Saoirse Ronan ergens in beeld komt onwillekeurig de koude rillingen, omdat ze me altijd blijft herinneren aan het schijnheilige rotkind dat er telkens als de kippen bij is om te stoken om vervolgens de vermoorde onschuld te spelen. Ik zal het maar houden op een knappe acteerprestatie...
Na een sterk begin sleept het verhaal wat voort, het oorlogsgedeelte kon me minder interesseren. De beelden waren zo nu en dan zeer sfeervol en het einde wist me te verrassen, maar de ruime voldoende is toch met name voor Knightley en McAvoy in het eerste uur.
Dreiecke
Vanwege de titel en het genre dacht ik altijd dat het een doorsnee keiharde actie/oorlogsfilm was, maar wat blijkt? Het is een aangrijpende Engelse drama/oorlogsfilm met een sprookjesachtig mooie uitwerking.
Veel fraaier en boeiender dan ik verwachtte.
Goede muziek, zeer goede beelden, goede verontrustende en melancholische sfeer, prachtige kleding en overige stilering. Audiovisueel een plaatje dus, topcinema voor mij, zeer kunstzinnig.
Ook het verhaal bevat heel wat elementen die mij interesseren: de waanzin van oorlog met inzet van kids van 18 jaar, de gevolgen van de verklaring van een meisje van 13, wat ze pas op haar 18e kan rechtzetten, alle emotie rondom de verschillende kwesties en ontwikkelingen... echt prachtig!
De zusters in het ziekenhuis marcheren ook precies op de maat van de muziek door de gangen van het ziekenhuis. En zo zijn er meer dingen als je er op let. Verderop zijn er dus zeker ook verrassingen in de vorm van choreografieën en doordachte stilering in compositie van het beeld. En geluid dus.
Ik vind het op dit gebied heel bijzonder.
repok
Zeer boeiende film!
Over de paarden, het was een noodtransport terug naar Engeland. Men liet alle materiaal achter, maar om te voorkomen dat de Duitsers deze zouden inzetten, vernietigde men alles wat niet mee kon/mocht. Dat is de reden waarom de paarden werden afgeschoten en de auto's werden gesaboteerd. Zeker niet om ze op te eten!?
eRCee
- 1980 stemmen
Drie maanden geleden las ik het boek Atonement, dat onverwacht veel indruk maakte. Normaal gesproken zou ik met het kijken van een verfilming liever wat langer wachten, maar het kwam nu eenmaal zo uit.
Wright wordt door velen geprezen om zijn filmbewerking van McEwans roman, maar ik sluit me daar niet onverdeeld bij aan. Verhalend zit het op zich wel goed, en er worden prima oplossingen gevonden voor de wisselende perspectieven en tijdssprongen. Wel gaat het allemaal wat snel, waardoor ook de liefde van Cecilia en Robbie een beetje in het luchtledige komt te hangen. Het einde is niet slecht gedaan, maar doordat Wright het wel erg nadrukkelijk brengt deelt hij slechts een zacht tikje uit vergeleken met de mokerslag van McEwan.
Dan de hier veelgeprezen cinematografie. Zelf vond ik de beelden te gepolijst en tegen kitsch aanzitten. Vooral tijdens de oorlogssequenties ziet het er dankzij een filter te gladjes uit. Nu zou je kunnen stellen dat dit de romantisering van verteller Briony is, en daar zit ook wel wat in, maar in het boek is deze fase desondanks een stukje rauwer (op één scene na, die gelukkig de film niet gehaald heeft). Ook de long-take op het strand van Duinkerken kwam niet echt over bij mij; het rondjes draaien van de camera vond ik een beetje gezocht. Nu moet ik wel zeggen dat ik de beeldverhoudingen op m'n tv niet helemaal goed kreeg (aan de zijkant viel er wat beeld weg), dus ik zou deze take nog eens moeten herzien.
Het acteerwerk is redelijk maar valt verder niet bijzonder op, en hoewel Knightley prima is als Cecilia zie ik het wat betreft Anna Karenina helemaal niet zitten met haar.
Al met al geen onaardige verfilming, deze Atonement, maar ook geen hoogvlieger. Het boek is dat absoluut wel.
laundromat
Mening en stem blijft staan...eerste uur is het best. Het 'oorlogsgedeelte' kon me totaal niet bekoren. Mooi gefilmd en Ronan en McAvoy stelen de show. 2,5* voor hen, de cinematografie en deel van het verhaal. Ben benieuwd of ik het boek er ooit bij zal bij pakken...
panax
de waanzin van de oorlog !!!
het mocht niet zo wezen !!!
schitterende beelden en een chocaladefabrikant die gelijk al niet deugde
mooi gedaan,schitterende locaties en een onverwacht einde.
vond dit een mooi drama met een prima kiera knightly en macavoy
twee uur lang volldige aandacht !!!
Montorsi
Aardige film. Soms wat sentimenteel maar het werkt wat beter dan verwacht. Mede door goeie vertolkingen van McAvoy en Knightley die toch wat beter past in serieuzere rollen dan in Pirates-spektakel waar ze vaak echt niet te harden is. Leuke wisselwerking en de nodige dosis (subtiel) cynisme en humor in het eerste stuk. Het verhaal is verder ook behoorlijk de moeite waard.
Verder ziet het er behoorlijk mooi uit allemaal, visueel zijn de scenes in Normadië alleraardigst zonder echt geniaal te worden. Daarvoor is het allemaal net wat te degelijk.
Kleine 3.5*
Prachtige film waarin een jong meisje met een levendige fantasie een aantal gebeurtenissen omtrent haar wat oudere zus verkeerd interpreteert. Een mooi verhaal met een uitstekende opbouw. Een meeslepende eerste helft en een sterk einde. Mooi in beeld gebracht waaronder een indrukwekkend lange tracking shot op het strand. Ook de cast levert uitstekend werk.
Boneka
Uitstekend drama dat love and war eens van een andere kant benaderd. De oorlog draait er een beetje om heen en is feitelijk niet waar het om draait. De film heeft heel veel sfeer ziet er stilistisch uit en men heeft heel veel werk gemaakt aan de aankleding. Zo liepen er zo'n 1000 soldaten rond in Duinkerken. Geen computerwerk dus. Dat gedeelte op het strand had nog een bijzonderheid. Een steady camera shot van 5 minuten alsof je in een draaimolen zit van de openluchtmuseum. Fraai. Ook fraai is de muziekkeuze. Het verhaal heeft wel een lange aanloopperiode, maar zo leren we wel iedereen kennen. Daarna kiest de regisseur steeds voor een ander personage. The Atonement begint eigenlijk na zo'n half uurtje wanneer de verkeerde brief wordt overgedragen. Eigenlijk is dat de sleutel van het verhaal. Die brief.
De film heeft geen duidelijke aanwijspunten. Zo kom je regelmatig in een andere shot terecht zonder dat je weet dat ze of hij er naar toe gaan. Dat schept soms wel wat verwarring. Er gaan ook stapjes vooruit en achteruit, maar dit is goed te volgen. Sterkste gedeelte vind ik toch wel het laatste half uur, als het "kleine" zusje gaat opbiechten. Zat wel een gek plot tussen. Nadat Cecilia de ongelukkige brief had gelezen, komt ie daarna vreemd genoeg weer in handen van haar zusje Briony. Misschien heb ik het gemist, maar hoe ze daarna weer aan die brief komt is mij een raadsel.
Vond Briony een vervelend type, maar ze speelt het wel goed. En Keira Knightley vind ik een fantastisch mooie vrouw.
De film zal niet iedereen trekken. Maar tussen alle normalere actie films is dit een bijzondere film die zeker zal bijblijven.
Marvinleeaday
Film die 3,5 waard is maar het eind verdient zeker een extra punt.
Stijlvol stuurloos.
Mooi gefilmd liefdesverhaal waarbij het woord stijlvol geheel op zijn plaats is. Een van de gaafste shots is die op het strand, waar de geallieerden zich verzameld hebben. Sowieso neemt het camerawerk een prominente plek in bij dit goed geacteerde romantische drama. Het kijkersbedrog zorgt echter voor een afronding naar beneden, evenals de stuurloze tweede helft die rommelig aandoet en minder sterk dan het voorgaande is.
Goed.
shrink
Ik heb de film een tweede kans gegeven, maar kan wederom niet verder komen dan een 2.5. Dat komt omdat de film te traag en te weinig spanning geeft. En dan nog (trage film) komt opeens het einde.
Zwolle84
Wat een enorme meerwaarde heeft de blu-ray ten opzichte van de dvd, bij deze film. Heb hem echt met andere ogen leren zien; wat een prachtige beelden!
Zwolle84
Ik vrees dat je hem "verkeerd" (voor zover er een goed en fout is) bekijkt. Het draait m.i. bij deze film om de cinematografie. Het zijn de oogverblindende beelden en de mooie "melodie" die het voor mij zo geweldig maken. Klassieke cinema in optima forma. Het verhaal zelf (hoewel ook interessant) is haast bijzaak.
Boenga
Het draait m.i. bij deze film om de cinematografie........ Het verhaal zelf (hoewel ook interessant) is haast bijzaak.
Ik denk dat, om van een topfilm te kunnen spreken, ze beide 'af' moeten zijn, beeld én verhaal. Maar waar dit op het vlak van camerawerk misschien wel de beste film is die ik ooit zag, sluit ik me toch aan bij de groep kijkers die het verhaal te traag, te (s)loom, bij momenten echt wel saai vinden. Van bij het begin wordt stilaan een spanning in het verhaal opgebouwd - heel knap opgebouwd met de gebeurtenissen die vanuit een ander oogpunt bekeken worden - en met op het moment van de verkrachting zelfs het gevoel van een thriller-drama. Dan komt de oorlog erbij, krijg je een heel ander sfeer, en verliest het geheel heel veel van z'n waarde.
arno74
Mooie film, die langzaam op gang komt, en op het hoogtepunt een abrupte wending maakt die de film helaas niet ten goede komt. Die oorlogscene op het strand vond ik veel te langdradig en overdone. Werkelijk van alles gebeurt er op het strand op het moment dat ze langslopen, die sensatiezucht is een domper op de stijl van de film tot dat moment.
De film besteedt veel tijd aan de oorlog terwijl de bijdrage ervan voor het verhaal maar beperkt is. Vanaf de scene in het ziekenhuis pakt de film de draad weer op, al wordt het voor mijn gevoel overgedramatiseerd.
Een prachtig geschoten film, met mooie costuums en uitstekend acteerwerk, maar met een middenstuk die de score onderuit haalt. Hoe dan ook wel het kijken waard.
WB
...En toch vraag ik mij af of dat meisje daadwerkelijk verkracht is door Cumberbatch. Wie zegt dat ze toen niet op elkaar vielen en dat ze vrijwillig meedeed, ondanks haar te jonge leeftijd? Ze gaven elkaar al complimenten in het begin en later trouwden ze. Dus in plaats van verkrachting kan het ook "liefde" zijn (voor zover je van liefde kan spreken in zo'n pedofilische actie). Deelt iemand die mening, of kan die mij overtuigen van het tegendeel?

Romantische WOII-film 'Atonement' van Joe Wright verdwijnt binnenkort uit het Netflix-aanbod

Romantische WOII-film 'Atonement' van Joe Wright is vandaag te zien op televisie

De tien best beoordeelde films met de vandaag jarige Benedict Cumberbatch (46)

Plot-twists: vijf films met een ronduit verbazingwekkend einde

Changeling
Mystery / Misdaad, 2008