Genre: Romantiek / Drama
Alternatieve titel: Pride and Prejudice
Verenigd Koninkrijk / Verenigde Staten / Frankrijk
Geregisseerd door: Joe Wright
Met onder meer: Keira Knightley, Matthew Macfadyen en Donald Sutherland
IMDb beoordeling: 7,8 (344.368)
Releasedatum: 22 september 2005
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op meJane
- Vanaf zondag 26 januari in 2 bioscopen
Plot Pride & Prejudice
"A romance ahead of its time."
In het klassenbewuste Engeland van het einde van de 18de eeuw worden de vijf zusjes Bennet - waaronder de vastberaden Elizabeth (Keira Knightley) en de jonge Lydia (Jena Malone) - door hun moeder (Brenda Blethyn) opgevoed met één enkel doel voor ogen: een geschikte man vinden en trouwen. Als een rijke vrijgezel zijn intrek neemt in één van de herenhuizen uit de buurt, zijn de Bennets hoopvol: onder de vele vrienden van de nieuwe buurman zullen de zussen ongetwijfeld hun gading vinden. Maar als Elizabeth kennis maakt met de charmante en - zo zegt men - eerder snobistische Mr. Darcy (Matthew MacFadyen) gaan de poppen aan het dansen...
Elizabeth Bennet
Een mooie romantiek/dramafilm...
Mooi kostuumsdrama...
Mooi verhaal...
Prima acteerwerk...
Bekende actrice Keira Knightley speelt zeer goed....
Bekende acteur Donald Sutherland...
Uitstekend achtergrond klassieke muziek/geluid
(Dolby Digital)...
Super mooi HD kwaliteit...
Geno
Een ordinair boeketreeksverhaaltje.
Een hoop gesmacht en gedraal en misverstandjes.... en een bulkende rijkdom en pracht en praal. Vooral niets meer van maken dan dat.
Maar wat is het een tranentrekker en schitterend in beeld gebracht en prachtig verteld!
Oh ja... én goed geacteerd.... zeker!
; )
Suleika1
Hmm waarom had ik deze film ook alweer alleen maar een 4,5 gegeven? Dat moest omhoog natuurlijk, 5 sterren!!!
Het komt natuurlijk omdat ik in eerste instantie een beetje bevooroordeeld neigde naar de miniserie hiervan, waar ik al jaren fan van ben. Maar achja, dan kijk ik de film weer en dan zit ik toch ook steeds tevreden te zuchten van de schoonheid en romantiek ervan. Dus ik heb de miniserie weer gekeken en ze met elkaar vergeleken en ik moet zeggen: ze hebben allebei hun bekoringen, de een mist weer wat waar de ander in uitblinkt en andersom. De film heeft Keira Knightley ( prachtig als Elizabeth Bennet ) en de miniserie heeft Colin Firth ( zucht...ja die doet het nou eenmaal helemaal voor mij en geen ander kan daar nu eenmaal aan tippen, hij ìs gewoon mr. Darcy )..hoewel ik moet zeggen dat Jennifer Ehle ( miniserie ) en Matthew McFadyen ( film ) hun rol ook geweldig neerzetten. De film is ( natuurlijk ) korter en daardoor wellicht beter te behappen, de miniserie is uitgebreider en doet daardoor weer meer recht aan het boek in vele opzichten. De film heeft bepaalde scenes prachtig geromantiseerd ( Elizabeth en Mr. Darcy in de regen bijv., geweldig! ) en daarbij zijn de beelden over het algemeen mooier ( moderne technologie natuurlijk ), de miniserie heeft daarentegen ook prachtige beelden, landschappen en kleding en allemaal wat ingetogener weergegeven wat misschien weer meer in de Jane Austen sfeer past en net weer wat meer recht doet aan de dialogen. Oooh, en had ik al gezegd dat die doordringende blik van Colin Firth gewoon niet te versmaden is.. Maar goed, toen ik de film keek, deed Matthew McFadyen mijn hart toch ook wel sneller kloppen, dus zijn vertolking van Mr. Darcy was zeker ook subliem!
Dit was naar mijn mening Keira Knightley's beste rol tot nu toe, ik vind haar gewoon echt sprankelend als Lizzy Bennet. Jennifer Ehle ( miniserie ) vond ik dan weer net wat stijver of onsympathieker. En wat betreft de rest van de casting hebben zowel film als miniserie het gewoon geweldig gedaan: beide Janes zijn super, zo sereen en mooi als Jane Bennet hoort te zijn. Beide moeders zijn lekker irritant druk, al is de moeder in de miniserie soms een beetje té irritant. Beide vaders zijn ook prachtig gecast, die ironisch, soms een tikje sarcastische humor komt goed terug in beiden. De jongere zusters vind ik net wat beter in de miniserie, vooral Lydia; laatste bleef me wat meer bij. Mister Bingley is in allebei zo heerlijk braaf en zoetsappig naïef. De zus van Bingley vind ik beter gecast in de film; in de miniserie zijn het overigens twee zusters en allebei net een tikkeltje té overdreven onsympathiek. De belachelijke Mr. Collins wint het echt gewoon in de miniserie, zo heerlijk belachelijk als deze figuur heb ik het nog niet vaak gezien. Mrs Catherine de Bourgh is ook in beide, zowel film als miniserie, gewoon fenomenaal weergegeven en deze twee kunnen elkaar niet verslaan.
Maar goed, ik kan hier wel allemaal de film en de miniserie met elkaar blijven vergelijken, maar waar ik eigenlijk toch op uitkom, is dat ze allebei geweldig zijn! En er valt niet te kiezen! En nuja, ik ben nu eenmaal een echte Jane Austen-fan, dus hoe meer 'Pride & Prejudice', hoe beter! Ik zeg ik hou ervan!
De Knip
Eh...? Romantiek??!! Ik zie een dochter uitgehuwelijkt worden om geld, vrouwen die mannen afwijzen, een gestoorde moeder, etc... Voor mij niet echt interessant plot gebleken. Wel een top Keira Knightley inderdaad. Slap verhaal en toch meer een vrouwenfilm gebleken (wat ik ook al verwacht had, hoor).
Tijdsgeest staat me niet echt aan. Alleen een Keira Knightley kan het zwakkere geslacht redden in deze film:
**1/2
Mars4i
Een van de beste films in dit genre. Er is veel aandacht besteed aan de kleding, landschappen met daarin gigantische landhuizen, en het interieur van de huizen. Knightley zet weer eens een perfecte rol neer. Over het verhaal, dat het enige doel van families is het uithuwelijken van hun dochters, is volgens mij en historisch feit. Aangezien het terug komt in veel films die in dit tijd spelen. Zelfs op koninklijk niveau. 4 sterren.
panax
mooie film
geweldige mooi gespeeld
mooie beelden van engeland
prima in orde
kiera knightly speelt grandioos,maar sutherland is ook helemaal okee !!!
Valii
Prima romantische film, met Knightley in de rol van haar leven. Het plot wordt na een luttele vijf minuten al royaal voor je uitgespreid en de resterend twee uur worden gevuld met flinke porties emotioneel gedraal, maar deze verfilming van Britse literatuur blijft een acceptabele prent, die ook prima samen met vrouwlief gekeken kan worden.
JJ_D
....
Helemaal niet eens met hoe ik in 2009 naar deze film kijk. Cinematografie sloeg mij voortdurend met verstomming, de muziek zit perfect, de casting is grandiooos en de locaties konden niet beter. Voor mij een van de beste films die ik dit jaar zag. Beeldschoon. En nee, dan bedoel ik niet Keira Knightley.
Minstens 4* - traantjes in een hoekje moeten wegpinken, verdorie!
gauke
Meer een vrouwenfilm dan een productie voor de man, maar gelukkig heb ik deze zoveelste (verfijnde) verfilming rond trots, vooroordeel en liefde op waarde weten te schatten. En dat komt niet in de laatste plaats door de uitstekend acterende cast. Keira Knightley bijvoorbeeld zet een oogverblindende Lizzie neer (dan weer speels, onstuimig en kwetsbaar). Het kostuumdrama met mooie plaatjes is natuurlijk oerdegelijk, maar kent humor. Meerdere subplots uit het boek zijn verdwenen (twee uur speeltijd is precies genoeg), echter de meeste van Austen's dialogen zijn gebleven.
shrink
- 2074 berichten
Fantastische film. Naast 'the notebook' de topper in dit genre. Heel veel mensen maken de vergelijking met Antonement, maar die film kon me echt niet boeien. Het enige waar ik mij aan ergerde was die moeder. Pfff. wat een irritant gedrocht.
Sketchead
Ik ben me er volledig van bewust dat de haardrachten totaal niet kloppen met de Regency-style en het ligt vast aan het feit dat ik een kind van de jaren ’00 ben, maar ik kan die nonchalante haardrachten erg waarderen Het is wat me vooral ergerde in de andere series: die irritante krulletjes.
De feestjes zijn prachtig in beeld gebracht: Joe Wright maakt een schilderij. Hoe hij zijn camera 'door' het feestje liet lopen: je woonde het gewoon zelf bij!
Houdt zich niet echt aan het boek, maar daardoor lijken de dialogen wel wat meer ‘echt’. Elizabeth is echter wel wat onaardig, dat het eigenlijk niet helemaal duidelijk is waarom Darcy nu verliefd op haar wordt.
Voor mij de mooiste versie
Pim1993
Fijn kostuumdrama en een mooie versie van deze klassieker! Verzorgd en kijkt heerlijk weg. 3,5*
BlueJudaskiss (moderator films)
Aan het vriendinnetje achtereenvolgens Atonement laten zien, en daarna deze. Atonement vond ik altijd al schitterend, deze heb ik nu met een half puntje verhoogd naar ook 4,5*. Jammer dat Joe Wright geen films meer heeft gemaakt na flop Pan... Ik mis de speelse kostuumfilms als deze twee titels. Vooral dat camerawerk altijd bij hem, zo mooi! Van het boek was ik nooit zo'n fan, vond het érg droog, maar deze verfilming is dat verre van. Cast doet ook een hoop trouwens, met Donald Sutherland voorop. Wondermooi dit.
Zwolle84
Zijn film over Churchill (gaap) verschijnt bij ons in januari en hij is o.a. ook bezig met een period piece met Casey Affleck dat zich begin twintigste eeuw afspeelt.
BlueJudaskiss (moderator films)
Ja, ik zag het inderdaad net, over Churchill. Onderwerp trekt me totaal niet, maar dit zou zomaar een film kunnen zijn waar ik een tientje voor de bios over heb want Wright + Oldman.
Passiebloempje
Zo te lezen weinig diepgang. Maar ik laat mij vanavond toch pakken door deze romantische tranentrekker...
Zwolle84
'From the first moment I met you, your arrogance and conceit, your selfish disdain for the feelings of others made me realize that you were the last man in the world I could ever be prevailed upon to marry'
De Keira-herzieningen, deel 9
'Kies jij maar uit', zei ik 13 jaar geleden tegen m'n ex, me niet realiserend hoe schaamtevol een bioscoopbezoek kan zijn. Daar zat ik dan, amper de puberjaren ontgroeid me stoer te houden bij Pride & Prejudice. Van buiten vond ik het allemaal even stom, van binnen genoot ik stiekem best wel een beetje.
In de loop der jaren is Pride & Prejudice steeds verder in m'n achting gestegen. Nu kan ik inmiddels zonder schaamte zeggen dat het niet alleen een van de ultieme romantische films is, maar een overall monument in de filmgeschiedenis.
Overdreven? Ach, dat mag toch wel een beetje bij zo'n film met een van de ultieme rollen van de vrouw die me filmverslaafd maakte. Dé film waarmee Keira Knightley de oppergodin van de kostuumdrama's werd. En wat doet ze het goed. Ze is versmolten met Elizabeth Bennet, een koppige twintiger die twee uur lang met haar al even koppige partner-to-be een paringsdans uitvoert waarbij afstoten en aantrekken een delicaat spel vormen.
Die dans wordt gechoreografeerd door nog zo'n ster in opkomst: Joe Wright. Vrij letterlijk zelfs. Zo danst de camera mee tijdens het bal waar Elizabeth en haar vier zussen, niet al te subtiel aangemoedigd door hun moeder, de strijd aangaan om een zo rijk mogelijke man binnen te hengelen.
Bij zijn volgende film Atonement liet Wright pas écht zien wat een visionair hij is, maar ook met Pride & Prejudice liet hij al een duidelijke stempel achter. De camerabewegingen zijn schitterend vloeiend. Vele beelden zijn zo prachtig dat je ze net als bij een Barry Lyndon aan de muur wilt hangen. Dat, in combinatie met de mooie muziek, de fraaie Jane Austen-dialogen en bovenal het ijzersterke acteerwerk, tilt de film naar de hoogste regionen van het genre.
Keira doet het daarbij ronduit fantastisch, maar ook de rest van de cast mag er zeker zijn. Het zorgt ervoor dat je met de karakters vergroeit; een herziening voelt als een reünie. Denk aan stille bron Mr. Darcy, de lieve Lydia Bennet en Mr. Bingley met zijn hilarische maniertjes. Wat ook leuk is: de film laat de nodige acteurs - zoals Rosamund Pike en Carey Mulligan - in een pril stadium van hun carrières zien.
Zoals gezegd: Pride & Prejudice is een film die blijft groeien. Wat ik met name steeds meer waardeer, is hoeveel plezier het uitstraalt voor een genre dat vaak erg stoffig kan zijn. De humor is erg leuk en talrijk, iedereen heeft er zichtbaar ontzettend veel zin in. Het moet heel leuk geweest zijn op de set, dat kan bijna niet anders.
Wat zou ik graag weer eens 13 jaar teruggaan in de tijd en ditmaal zonder aan m'n imago te denken dit prachtwerk op het grote doek willen zien.
david bohm
Na een poosje had ik er een hard hoofd in dat ik de film zou uitkijken. Dit door een aantal ronduit vervelende personages. Ik noem de moeder en de jonge zusjes. Maar even later ben ik toch volledig ingepakt door de romantiek en het acteerwerk van Ms Knightley.
Fijne film.
IH88
“Only the deepest love will persuade me into matrimony, which is why I will end up an old maid.”
Geweldige film. Kostuumfilms kunnen zich soms iets te serieus nemen, maar als er zoals in Pride & Prejudice ook een komische en vileine ondertoon in zit dan is het genieten geblazen. De eerste scene tussen Elizabeth en Mr. Darcy is hier een goed voorbeeld van, en Knightley (bijna nergens beter) en Macfadyen lijken wel geboren te zijn voor dit soort rollen. De kostuums, sets en weidse landschappen geven Pride & Prejudice ook dat echte Engelse 18de-eeuwse sfeertje. Eén van Jane Austen’s beste boeken levert ook één van de beste films op gebaseerd op haar boeken.
TMP
Het boek waarop deze film gebaseerd is, heb ik niet gelezen, dus daarmee kan ik geen vergelijk maken. De film is een redelijk standaard kostuumdrama met hier en daar wat stroeve dialogen. Je ziet al vrij snel aankomen welke kant het uiteindelijk op zal gaan. Keira Knightley zet een prima rol neer en het is met name haar acteerwerk dat deze film de moeite waard maakt. Ook overigens een degelijke cast, maar veelal niet al te boeiende rollen. De aankleding is prima.
Pure romantiek uit een tijd waarin liefde vooral vertaald werd door de trots/rijkdom en de vooroordelen, omdat alles volgens regeltjes ging en etiquette. Het verhaal is bekend naar het boek van Jane Austin. Niet alleen al eerder verschillende keren verfilmd, maar ook enkele andere romcoms baseren hun rode draad op dit verhaal. De versie van Joe Wright wil het dan ook niet 'speciaal' maken door er te veel humor, modernisering of zo in te steken of er een musical van te maken. Het is een romantisch verhaal, dat de nodige romantiek, maar tegelijk ook stijl moet uitdragen. Zonder dat het belegen wordt.
Er is duidelijk aandacht geschonken aan het oog, zodat het een meerwaarde is om van boek naar film te gaan. Alles is met liefde en grote aandacht gemaakt. De kostumering zit goed, perfecte casting en elk shot dat geschoten wordt is een streling voor het oog. Ik denk bvb aan de scène waarin Elizabeth aan het water staat en perfect een troep zwanen het water opstijgt. Ik zit recht in een schilderij. Of alles geschiedkundig klopt zal me worst wezen, het komt zeer passend over bij het verhaal.
Joe Wright maakte hier na Atonement, ook met Keira Knightley. Ook een mooie film, maar je merkt wel dat hij misschien wel een stuk wilde verder bouwen op deze film. In Pride & Prejudice zit alles gewoon perfect. Het viel me vooral op dat acteurs al Keira Knightley en Donald Sutherland hier veel beter acteren dan je van hen gewoon bent. Veel rustiger en minder overacting. Ook Tom Hollander en Matthew Macfadyen zitten op de juiste plek in de juiste rol. Een aangename verrassing deze film. Romantiek was nooit zo mooi en zonder melig te worden.
gizzegiz
Ik hou wel van romantische verhalen en ik ben gewoon gek op films uit een (ver) verleden. Dus ik keek hier naar uit, maar hij is me enorm tegen gevallen. Zo zeemzoet, zo voorspelbaar... Gelukkig was er die hysterische moeder nog Géén aanrader volgens mij.
Angel9999
Je zegt : geen aanrader volgens mij...lol, ik zal je maar niet verbeteren want je snapt het nu wel. Bouquet reeks meer voor je geschikt?
Ik smul van deze film en zijn dialogen. Sorry ik moet van mezelf even niet coulant reageren.
Sergio Leone
Matig.
De eerste helft vind ik ronduit teleurstellend. De film is één groot festijn van karikaturen, van Keira Knightley's vrijgevochten Elizabeth Benett over Matthew McFadyen's belachelijk stijve Mr. Darcy tot de twee giecheltrutjes van zussen. De grandioze aankleding en kostumering ten spijt, valt de film daardoor heel lang behoorlijk zwaar op de maag. Het duurt erg lang vooraleer er een wat menselijkere en normalere manier van doen komt. Ironisch genoeg valt dit min of meer samen met de intrede van Judi Dench - een goede actrice maar ook een huizenhoog cliché, en dat is hier niet anders.
Het laatste half uur kon ik dus veel beter smaken dan het openingsuur, maar het bij de keel pakken zoals de latere genregenoot Jane Eyre uit 2011 bijvoorbeeld wél kon, zit er absoluut niet in. Een redelijke teleurstelling, dus.
2,5
Tina77
Mr. Darcy toch. Lach eens een keertje. Je bent op een feestje, en toen mocht het nog zonder 2de maal gezien. Half puntje erbij voor mij. Prachtige film.
Fisico (moderator films)
Niet zozeer mijn favoriete genre. Dat bleek ook vrij snel en ik moest me toch voorbij het eerste half uur worstelen. Buiten wat gegiechel van enkele pubermeisjes en veel gedans gebeurde er niet te veel. Gelukkig evolueerde het plot wel wat met Keira Knightley die meer op de voorgrond trad. Haar aantrekking en afstoting van "Mr Darcy" was redelijk fijn uitgewerkt.
Daarnaast kan je er niet omheen dat het decor echt prachtig was. Enkele schilderachtige mooie beelden langs het water. Maar ook de kostumering en het binneninterieur was voorzien van de nodige pracht en praal. Er is duidelijk veel moeite gestoken om alles tot in de puntjes te verzorgen. Verder ook een mooie cast. Niet voor het eerst dat Knightley schittert in dergelijke rol.
Rubie2208
Ik ben normaal echt niet van dit soort films , maar ik keek hem mee met een vriendin. Ik vind het dan ook moeilijk om deze echt te beoordelen.. het was voor mij persoonlijk een enorm lange saaie zit die ik het laatste half uurtje nog wel wat leuker vond.
Maar ja romantiek .. een gestoorde moeder die haar dochters als objecten behandeld om zo veel mogelijk poen binnen te slepen . Ik weet wel dat dit vroeger de normale gang van zaken was, maar ik vond dit lang en saai .. lees in meerdere recensies dat dit een tranentrekker is , maar vond dit totaal niet het geval.
Verder niks op de setting aan te merken hoor , prima acteer werk en alles zag er goed uit. Dit was persoonlijk gewoon echt niet mijn ding.
cinemanukerke
Mijn dochter is nog steeds op schoolreis in de UK en aangezien ik gisteren met Wuthering heights de bal een beetje missloeg (verkeerde locatie) wil ik het nu goedmaken met Pride and prejudice. Deze keer is de auteur van dienst Jane Austin, het boek werd voor het eerst gepubliceerd in 1813. Alhoewel minder literaire kwaliteiten dan Wuthrering heights (als ik mijn bronnen uit wikidpedia mag geloven) was het boek wel enorm populair. Ook deze filmversie kreeg veel bijval maar omdat ik nu eenmaal weinig gemeen heb met historische romans/kostuumfilms valt ook deze film onder de middelmaat. Een paar knappe shots (een steadicamshot dat door de kamers ronddwaalt op zoek naar Elizabeth bv) maar voor mij slappe kost met veel gedoe over 'ziet hij me graag, ziet hij me niet graag' om uiteindelijk tot het happy end te komen. Jawel, ze zien mekaar graag. Bals, vééél bals dat deden ze blijkbaar in die tijd. De tijdsgeest waarin huwelijk als een zakencontract wordt gezien om ver de sociale ladder op te klimmen en het plot waarin eerste indrukken verkeerd kunnen zijn, vond ik zeer luchtig uitgewerkt. Romantische verheerlijking , nu weet ik weer waarom ik die kostuumfilms niet hoog op heb. Veel meer kon ik niet halen uit de film. Fantastische panoramashots dat wel en dat je mooie wandelingen kan maken in country UK zal ik zeker beamen mocht men mij daar willen op wijzen bij een diavoorstelling bv.
Maar het was me vooral te doen om geografie, cultuur en traditie van de UK bij te schaven zodat ik met een vader–dochter gesprek volgende week moeiteloos kan aanknopen met de leefwereld van de jeugd. Ik hoop ook wat deskundige advies te verstrekken wanneer mijn dochter het zoveelste kasteel op foto met trots aan mij toont. Daarmee moet ik het doen om als gecultiveerde vader te worden aanzien bij de thuiskomst van mijn dochter. Ik zou natuurlijk kunnen vragen of ze daar geen Mr Darcy heeft ontmoet maar ik weet uit ervaring dat het terrein van prille liefde absoluut verboden terrein is voor een vader en dat ik mij moet neerleggen bij de eisen van de tiener romantiek. Bij deze is het duidelijk voor de goede verstaander dat ik nooit of te nimmer zal toegeven aan haar dat ik deze film ooit heb gezien.
AnyaH
Prachtig romantisch kostuumdrama gebaseerd op het boek van Jane Austen. Engelse kostuumdrama's zijn bij voorbaat geslaagd vanwege de gedetailleerde uitwerking van locaties en kostuums. Als fan van Downton Abbey moest ik natuurlijk ook de bekende klassiekers kijken. Ik had deze film al meerdere malen gekeken, maar nog niet op MM vermeld. De acteurs en actrices spelen hun rollen uitstekend met het bijbehorende drama. Verhaal over de huwbare meisjes binnen een gezin met alleen dochters. Herkenbaar omdat ikzelf ook alleen maar dochters heb...... Met omlijsting van prachtige klassieke muziek en alle pracht en praal in de Engelse landhuizen en kastelen. Ik vond de film in ieder geval schitterend. Nu ben ik ook nieuwsgierig naar de mini-serie, dus dan moet ik die ook maar eens gaan kijken......
Beroemde romantische dramafilm 'Pride & Prejudice' vanaf morgen te zien op Netflix: 'Een van de beste films in dit genre'
Matthew Macfadyen heeft gemengde gevoelens over zijn rol als Mr. Darcy: "Ik kon er niet van genieten"
Netflix verwijdert de komende tijd tientallen films, dit zijn de best beoordeelde
Netflix voegde vandaag onder meer deze vijf goede films toe
Eternal Sunshine of the Spotless Mind
Anne of Green Gables
Familie / Drama, 1985
The Help
Drama, 2011
engelandgebaseerd op boekbachelorfamilie relatiesprejudicesuitorperiode stukgeorgianpride 18de eeuwopposites attractgentlemangeorgian or regency era jane austen1790s sisters
Social media
- Registreer |