• 9.380.719 stemmen

Met onder meer: Keira Knightley, James McAvoy en Romola Garai

Gesproken taal: Frans en Engels

Releasedatum: 1 november 2007

Plot Atonement

"Torn apart by betrayal. Separated by war. Bound by love."

Zomer 1935. De 13-jarige, uit een gegoede familie afkomstige, Briony Tallis (Saoirse Ronan) is een ontluikende toneelschrijfster. Ze wil dat haar nichtje Lola en de tweeling Jackson en Pierrot een toneelstuk uitvoeren gebaseerd op één van Briony's verhalen, maar het lijkt nergens op. Die dag echter ziet ze hoe Robbie, de zoon van de bediende van het huis, Briony's zus Cecilia laat strippen en nadat ze daarna een obscene brief van Robbie aan Cecilia leest, trekt ze haar eigen conclusies. Wanneer haar nichtje Lola de volgende dag wordt verkracht, neemt het lot een desastreuze wending.

Cecilia Tallis

Emily Tallis

Danny Hardman

avatar van skip

skip

Scene-opbouw en de onderlinge balans is nagenoeg perfect in deze meesterlijke film. Iedereen die aan deze film heeft meegewerkt kan trots zijn op het resultaat. Atonement maakt bewust en is daarnaast een streling voor je zintuigen. Dit is filmkunst met een dikke streep onder kunst. En zoals het vaker is met kunst kunnen de meningen daarover nogal eens verschillen.

avatar van Tenshinhan

Tenshinhan

Mooie film die toch wel één van de mooiste shots moet hebben die ik de afgelopen tijd gezien heb in een film, namelijk die ene op het strand. Keira Knightley en James McAvoy schitteren in hun rollen en de verschillende actrices die Briony spelen doen hun werk, vooral de 13 jarige versie. Toch verwachtte ik net wat meer romantiek en miste de soundtrack van de film wel een beetje de kracht die een films zoals deze zou moeten hebben, hoewel dat indringende getik van een typmachine wel weer erg effectief was.

avatar van maerk

maerk

Verrassend mooie film die in tegenstelling tot wat ik dacht zeer origineel is.

Bij Atonement dacht ik aan een liefdesdrama dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog, en dat is het ook, maar op een bijzonder mooie manier gefilmd. Ik heb Atonement gezien met een inleiding en een toelichting van een recensent voor een filmblad (Screen). Die man, Peters geloof ik, was gespecialiseerd in boekverfilmingen en liet een aantal interessante punten zien. Maar het ging natuurlijk om de film.

De manier waarop Joe Wright het mooie verhaal van Ian McEwan heeft geregisseerd is prachtig. Je ziet scènes twee keer, vanuit verschillende standpunten. Namelijk die van Briony en daarna zie je meestal wat er nou echt gebeurde. Erg mooi en gedurfd van Wright. Het acteerwerk is ook zeer goed, het meisje dat de jonge Briony speelt is heel goed en James McAvoy doet het ook uitstekend. Alleen Keira Kneigtly valt er een beetje buiten. Ze doet het opzich wel oké, maar ze speelt altijd hetzelfde en dat valt me een beetje tegen. Cinematografisch is de film prachtig. De belichting, de bewegingen de kleuren alles ziet er prachtig uit. Een scène die iedereen bij zal blijven is het lange shot op het strand dat waarschijnlijk heel veel tijd heeft gekost om goed te krijgen. Ikzelf vind dit een mooi shot maar er is een moment dat ik verreweg het beste vond. En dat is wanneer de oudere Briony zegt dat Robbie en Cecelia elkaar nooit meer zagen maar allebei stierven. Dat was best een ontroerend moment. En de muziek is zeker ook noemenswaardig. Geweldig hoe geluiden zoals die van het typemachine verwerkt worden in de muziek.

P.S.: Aan het einde zien we de te vroeg gestorven Anthony Minghella nog in een piepklein rolletje. Hij is de interviewer.

avatar van Lovely Boy

Lovely Boy

Hele sterkte twist op het eind dat zeker. Zeer realistist en aangrijpen wat de scene's van Duinkerken en het ziekenhuis betreft. Goed geacteerd. Prachtig verhaal. Het ademt drama van begin tot het eind.

Prachtige scene ook op het strand van Duinkerken.

Een film die zonder twijfel samen te noemen valt met Un long dimanche. Er komt zeker veel minder oorlog in voor maar goed. Gewoon een hele mooi film ook duurt het eerste uur met alle beslommeringen in dat grote landhuis tijdens die warme dag wel erg lang.

avatar van gotti

Lovely Boy schreef:

Hele sterkte twist op het eind dat zeker.

En jij pikte dat? Vond het héél erg zwak namelijk...

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Ik vond de film een beetje lijken op The Notebook alleen veel slechter. Soms beetje saai en erg zwak einde.

avatar van mnrk

mnrk

Dit vond ik nu een mooie film, normaal kijk ik dit soort films nooit.

Maar deze heb ik toch in z'n geheel gekeken....

De acteerprestatie's in deze film zijn gewoon geweldig. Ook de decor's en kleding in deze film zijn helemaal geweldig.

Maar net zo belangrijk is het verhaal...zeer goed over nagedacht.

En iedereen heeft wel een scene in de film die hem of haar aanspreekt...mijn scene/shot is toch wel "wakker worden in Frankrijk en dan de shot dat Robbie buiten staat en net de zon opkomt bij de schuur/huis"...de combinatie van omgeving en tijdstip is hier super gebruikt.

Een aanrader voor iedereen deze film.

avatar van _Moonwalker

_Moonwalker

Ik ben het helemaal eens met mnrk. Ik kijk bijna nooit naar dit soort films, maar ik dacht laat ik deze film maar uitzitten. Heb er geen spijt van gehad.

De acteerprestaties zijn geweldig. Zelfs de kleintjes hebben hun rol meer dan goed gespeeld. De gekte van de oorlog is goed naar voren gebracht, al vraag ik me af waarom we nog steeds niets leren van de geschiedenis. (offtopic: een idee is om iedereen die oorlog wil de macht ontnemen en in de gevangenis stoppen. Wedden dat we vrede krijgen?)

Er waren een paar zeer mooie shots in de film en het einde had ik al helemaal niet verwacht. Een goed doordachte film met prima acteurs en een nog betere regisseur. Dit is idd Kunst met een hoofdletter K.

Aanrader.

avatar van MissyNador

MissyNador

Een mooie film! Het einde was vooral erg sterk toen ze het ehte verhaal vertelde.

avatar van Prinsesje..

Prinsesje..

serpico schreef:

Dat is een gevoelskwestie. Er zit niet veel tot niets in de film waar ik kritiek op kan hebben, maar er ontbreekt tegelijkertijd iets wat hem 5* zou bezorgen... Iets magisch wat slechts een enkele film heeft

Hier sluit ik me bij aan.

Prachtige film. Goede acteurs.

Het einde is erg mooi, al baalde ik er wel van....

avatar van RodneyS

RodneyS

Sterk geacteerd, mooie plaatjes en redelijk verhaal. Vond het niet allemaal even boeiend, maar bovengenoemde positieve punten maken veel goed.

avatar van ADIYOK

ADIYOK

een hele goeie film.

keira is weer helemaal top

een film die iedereen moet zien

avatar van helleke

helleke

Mooie film, redelijk goed verhaal en prima acteerprestaties.

Het slot gaf toch een extra dimensie aan het hele verhaal.

3,5 sterren.

avatar van ICE1907

ICE1907

Sigourney schreef:

waarom vindt iedereen dit zo'n goede film? Ik vind de film langdradig en saai en er is een slechte (geen)chemie tussen de twee hoofdpersonen. Normaal gesproken hou ik wel van dit genre maar dit was echt slecht. Het enige wat eigenlijk grappig was, was die brief met de verkeerde inhoud. nog een 1.5 voor de moeite

En zo denk ik er ook over.

avatar van roccamorice

roccamorice

Eerste keer dat ik de film beter vind dan het boek. Het boek is wat langdradig, maar de film is echt perfect. Vooral James Mcavoy acteerde heel goed. Voor mij echt een raadsel waarom deze film geen oscar gekregen heeft.

avatar van _Moonwalker

_Moonwalker

Sigourney schreef:

Je moet het kunnen appreciëren. Ik bedoel te zeggen dat dit geef film is waarin een personage zonder diepgang iedereen zit neer te knallen, onderwerg een mooie leeghoofdige blondje redden en als hij nog tijd heeft ook de wereld redden van de ondergang.

Dit is een film waarin je de characters moet leren kennen en ja dan wordt het wel een beetje langdradig. Alleen als je de characters kent, dan kun je de rest van de film begrijpen en meeleven in het verhaal. Niet iedereen kan dat waarderen of wil dat wel doen. Voor de meesten is het genoeg als ze de naam van het character kennen. Dat gaat niet op voor deze film.

Heel sterke film.

Het einde doet het toch.

Achter het mooie sprookje dat vele mensen in het dagelijkse zien of willen zien bestaat er echter een keiharde waarheid die niet onder stoelen of banken is te schuiven.

avatar van wibro

wibro

Uitstekende verfilming van het boek van Ian McEwen met zeer goed acteerwerk van vooral Keira Nightly. Het eerste deel, dat zich afspeelde in het landhuis van de familie Tallis vond ik verreweg het best. Ik leefde volledig mee in het verhaal en de jaren dertig sfeer in de gegoede kringen in Engeland werd er ook ontzettend goed weergegeven. Ik het tweede deel zakte de film wat in, het werd wat rommelig, wat als oorzaak had dat de regisseur te veel van het boek in een film van 110 minuten wilde stoppen. Wat niet weg neemt dat sommige scenes toch zeer indrukwekkend waren. Vooral de scene in het ziekenhuis nadat de gewonde soldaten binnengebracht werden. De gruwelijkheden van de oorlog waren ook hier ook goed zichtbaar. Van een visuele schoonheid waren de beelden op het strand van Duinkerken, hoewel deze wel erg surrealistich oogden of misschien juist daarom.

Al met al heb ik van deze film enorm genoten en vind ik deze film als boekverfilming meer dan geslaagd.

Waardering; 5,0* voor het eerste deel, 4,0* voor het tweede deel.

avatar van wrist

wrist

Deze film ( en tevens ook het boek) legt de pijnlijke ervaringen van de mens bloot die, als ze een fout hebben gemaakt, toch proberen door te gaan, facing een hard en lang leven tegemoet...[/quote]

treffender had ik het niet kunnen omschrijven, ik heb er dan ook niets aan toe te voegen.

groet

avatar van marlijn

marlijn

MissyNador schreef:

jep dat vond ik ook.

avatar van eefke123

eefke123

wat een tranentrekker zeg! vooral het einde!!

roccamorice schreef:

Mee eens! Ook al heb ik eerst de film gekeken en daarna het boek gelezen.. Ik vind het inderdaad ook een beetje apart waarom ze geen oscar hebben gekregen..

Ceeda7

no country for old man was een taaie klant...

avatar van Dianaa`

Dianaa`

Prachtige film! Het einde was totaal onvoorspelbaar! Ik had nooit gedacht dat het zo zou eindigen. James McAvoy en Keira Knightley hebben erg goed geacteerd. Deze film is zeker een aanrader!
Bovendien is het camerawerk een pluspunt van deze film. Je ziet een gebeurtenis en daarna wordt het verteld hoe dat zo is gekomen! Erg goede keuze.

Waarom ging Lola met Paul Marshall trouwen, terwijl hij diegene was die haar had verkracht?

Ze had het graag.

Sommige vrouwen zitten zo in elkaar...

avatar van danny61

danny61

Awel ik vond het niet veel soeps,ik had er veel van verwacht maar het was eigenlijk niks.

Langdradig,en veel te veel van de hak op de tak.

De eerste drie kwartier en het laatste kwartier ging nogal.

Ik geef 2,5 op 10

avatar van griffier

griffier

Een verantwoorde, professioneel literaire verfilming met goed acteerwerk, mooie beelden, sprekende symboliek en prachtige muziek.

Maar is het ook een goede film?

Ja en nee.

De film is opgebouwd uit drie delen die nogal verschillen van elkaar. Het eerste deel is magistraal en toont het leven op de engelse countryside in de jaren dertig, met weelderige landhuizen, eindeloze tuinen en broeierige relaties tussen lords, ladies en personeel. Deel twee speelt in de eerste jaren van de tweede wereldoorlog, de jaren van bloed, zweet en tranen, met Duinkerken als bloedig brandpunt. De scenes lijken te komen uit een musical van Joop vd Ende, inclusief de bordkartonnen decors. De acteurs zijn het niet, ze spelen het. Ook het derde deel, het heden, lijkt meer op een gefilmd toneelstuk dan een filmische vertelling.

Moet je de film gaan zien?

Zoals gezegd, het eerste deel is magistraal. Daarna doe je je ogen dicht en luister je naar de prachtige muziek.

avatar van Ciai

Ciai

Wat een pracht en een praal aan filmmateriaal, hypnotiserend werkelijk!
Net, toen ik de film keek, dacht ik: "Ik moet enkele van de mooiste momentjes van de film in mijn hoofd prenten".
Het is me niet gelukt, omdat alle scenes zo ongelooflijk prachtig zijn.

Beginnen bij het begin.
Het kleine meisje vertolkt haar rol echt geweldig. Opgevoed in een enorm weelderig, maar nog enormer streng milieu, moest alles voor haar precies volgens de regels van gemanierdheid gaan, zo loopt ze ook door de gangen van het lichtelijk oversized huis, met een snelle vaste tred, zonder te rennen, met een kaarsrechte rug, en haar haren in een vlijmscherpe boblijn. De gedachte aan seks doet haar walgen. Die ziekelijke welgemanierdheid doet er voor zorgen dat twee levens compleet verwoest worden.
Ondertussen wordt Cecilia geïntroduceerd, en omdat het een film van schoonheid is, is Keira Knightley toch wel perfect gecast voor die rol. Haar gezicht is zo puur, dat het echt helemaal in de film past. Daartegenover staat Robbie, gespeeld door James McAvoy, die wel goed acteerde, maar naar mijn mening niet écht iets toevoegde aan de film, zoals Keira Knigthley dat zeer zeker wel deed.
Oh oh oh, en daar gebeurde het, Seks. Klein mevrouwtje Proper kan er niet tegen, en ze vormt een wrok tegen Robbie, de aanstichter van de rimpels die het egale wateroppervlak van haar zondeloze leven beroerden. Een van de plaatjes die me toch wel is bijgebleven, bovenop al het andere moois, is die van Robbie die door de politie wordt opgehaald. De politiemannen, strak in 't pak, de moeder, en Cecilia staan op een bordes toe te kijken hoe Robbie wordt afgevoerd. De lichtinval vanuit het huis zorgen er voor dat het een plaatje wordt, zoals je alleen in je stoutste filmdromen kunt dromen, met een Afrodite, ohnee foutje, Keira Knightley, die met haar (overigens wel érg dunne) gestalte de schoonheidszintuigen in mij volle toeren liet draaien.
Overigens, ik vond het ook erg mooi gedaan, het af en toe terugspoelen van de tijd om de gebeurtenissen vanuit een ander perspectief te laten zien. Het verhaal vond ik trouwens sowieso goed.
Ik moet trouwens toegeven dat de film op een gegeven moment, toen de oorlog begon, breukjes begon te vertonen. De schoonheid bleef nog wel (Robbie die voor het filmdoek staat, oh oh oh), maar toch ontbrak er iets aan. Ik kan het niet goed onder woorden brengen, waarschijnlijk omdat ik het zelf ook niet precies weet.
Toch vond ik het weer geweldig om te zien hoe Briony, het mevrouwtje Proper, haar strakgelijndheid terug liet komen in haar latere leven, door een zuster te worden. Sommige vrouwen houden er van om streng aangepakt te worden, volgens mij is zij er ook zo een. Naja, om nog maar een geweldige scene aan te halen, een verslagen Briony die met een kaarsrechte rug in de trein zit. Prachtig vind ik de emotie die dan van haar gezicht druipt.
Ook een grappig draaitje aan het einde trouwens, (of eigenlijk niet zo grappig, maargoed), met een oude Briony die het verhaal afmaakt.
Ai ai. Hoe moet ik deze parel van filmbeelden beoordelen? Let me think about it.

avatar van Ciai

Ciai

Dus.

Ik kwam er achter dat ik de film geweldig vond omdat de film zo schoon en puur is, maar dat is maar een deel van een film. Het verhaal was niet meer dan een goed, en op een gegeven moment was mijn aandacht niet meer zo geboeid als bij het begin.

Voila, 4*

avatar van McAvoy

McAvoy

Wat een prachtige film vond ik dit zeg, met toch wel een onverwacht einde. Heb van begin tot eind genoten, en sja, James McAvoy hè...toch 1 van de beste acteurs op dit moment wat mij betreft!