The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)
Genre: Avontuur / Fantasy
Speelduur: 201 minuten / 251 minuten (extended edition) / 263 minuten (special extended blu-ray edition)
Nieuw-Zeeland / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Peter Jackson
Met onder meer: Elijah Wood, Ian McKellen en Viggo Mortensen
9,0 (2.144.734)
Releasedatum: 17 december 2003
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot The Lord of the Rings: The Return of the King
"There can be no triumph without loss. No victory without suffering. No freedom without sacrifice."
De hobbits Sam en Frodo beginnen samen met Gollum aan het laatste deel van hun reis richting Mordor, om daar te proberen in het hol van de leeuw de machtige Ene Ring te vernietigen. De legers van Gondor proberen ondertussen de stad Minas Tirith te beschermen tegen Sauron's legers.
- Trailer (YouTube)
- The Lord of the Rings: The Return of the King (BoekMeter)
- The Lord of the Rings: The Return of the King (MusicMeter)
- The Lord of the Rings: The Return of the King (The Complete Recordings) (MusicMeter)
- Game (GamesMeter)
Denethor
Faramir
Éowyn
Aragorn
onze vriend is ier ook weer terug ze, we weten het ondertussen al dajet dikke crap vind. heb je een paar maand geleden al meermaals "geargumenteerd".
Tomson_
Kritiek op het boek had volgens mij vooral te maken met het feit dat bepaalde personages voor honderden pagina's lang uit het oog verloren werden. Kan ik in principe wel begrijpen, hoewel het me persoonlijk niet heeft gestoord.
Ook ben ik het nog steeds niet eens met mensen die zeggen dat de personages geen diepgang hebben. Ik vind dat je dat juist wel kan zien. Het wordt alleen niet met grote neonletters aangegeven.
Je moet een beetje tussen de regels door lezen (kijken). Het zijn vaak kleine dingetjes die iets aangeven over het personage, al is het maar een bepaalde blik.
Als we het hebben over relevantie moeten we ook niet vergeten dat het verhaal al meer dan 50 jaar oud is. Toch zijn er thema's in het boek die ook nu nog relevant zijn. Het vernielen van de natuur ten behoeve van technologische vooruitgang? genetische manipulatie?
filosofische theorie: Niet iedereen is 100% goed of 100% kwaad, Iedereen heeft wel iets goeds en iets kwaads in zich.
Keutul
Metacritic verzameld reviews van alle er toe doende bladen en sites en baseert op al die reviews (in het geval van deze film 42) het gemiddelde. Zoals je kan zien is dat gemiddelde heel hoog en dus is je conclusie dat niemand een boodschap aan deze film heeft je reinste onzin.
Allemaal gehersenspoelt door reclame en krantenkoppen
Goodfella_90
Ach, in welke film zit dat tegenwoordig niet. Geen probleem dat je dit een geweldige film vind hoor, integendeel, maar ga geen onzin verzinnen om het goed te praten.
Tomson_
Een groot filosofisch inzicht is dat inderdaad niet.
Ik beweer ook nergens dat dit zo'n geweldig originele filosofie is, ik zeg alleen dat er wel bepaalde filosofieën inzitten.
En ja, zo is er geen enkele film die goed te noemen is als er persé een heel originele levensles achter moet zitten
Goodfella_90
Dat is helemaal niet wat ik probeer te zeggen, een film hoeft niet diep of filosofisch te zijn om te boeien. Je moet echter niet gaan lopen roepen dat LOTR iets van dit alles is, want dat is hij domweg in de verste verte nog niet.
bartman
En ja, zo is er geen enkele film die goed te noemen is als er perse een heel originele levensles achter moet zitten
Bedoel je nu werkelijk dat er geen enkele film bestaat die een originele levensles in zich draagt?
In dat geval had je toch beter kunnen inzetten op de moeilijk houdbare claim dat LOTR dat wél heeft.
mikeh
Zijn inderdaad zat films met een orginele levens maar niet Lotr.
Lotr gaat over vriendschap, opoffering, loyaliteit, enz. Maar een levensles? neeh
serpico
En in hoeveel films wordt dat nog zo overtuigend gebracht als hier?
Goodfella_90
In elke film waarin de goeden tegen de boeven strijden. Lijkt me echt geen achterliggende gedachte, eerder iets wat je sowieso krijgt wanneer een goede tegen een kwade partij strijdt.
serpico
Maar het werkt zelden zo sterk als hier, zo sterk zelfs dat je van een extra laag kan spreken imo.
Jabba
Ondanks een ander einde dan het boek. Het beste deel van de trilogie. Mede dankzij de overweldigende actiescenes op het slagveld.
Nymphus
echt een mooie film, ik was vooral geïntrigeerd door de overweldigende actiescenes op het slagveld. vijf sterren voor dit pareltje, een van de beste boeken ooit waarvan de verfilming bovendien extreem goed gelukt is hoewel het in het begin een onmogelijke opgave leek.
Aeneas
Ik heb deze film voor het eerst tijdens een Marathon gezien. Die avond werden deel 1 en deel 2 vertoond en om 12 uur 's avonds was de premiere van deel 3. De avond in één woord: Geweldig!
Het blijft een film met prachtig camerawerk, mooie scenery, (over het algemeen) goed acteerwerk en briljante special effects. Dat maakt het voor mij een van de beste films die ik gezien (en gelezen)heb.
Frankeermachine
Vandaag de extended versie gezien en ik verhoog mijn stem met een halve ster, want deze versie is veel beter dan de bioscoopversie.
JohnWilliams
Sommige scene's hadden ze gewoon bij de bioscoopversie moeten laten vind ik. Neem nou die scene met Gandalf en de Witch King...dat is toch een pracht scene...of het bier drinken tussen Gimli en Legolas.
Sasja
Vind ik ook maar ze hebben het wel slim gedaan. Veel mensen kijken een film maar 1 keer en dan hebben die mensen nog een reden om die film(s) te huren of kijken
Beitel
Nu ben ik echt niet de allergrootste van The Lord of the Rings, maar om te zeggen dat er geen achterliggende gedachte in zit... Natuurlijk, het is qua gedachtegoed vrij achterhaald, de basis is ook voor een gedeelte terug te vinden in de Eerste Wereldoorlog. Strijd, verwoesting van alle prachtige natuur. Persoonlijke zaken van Tolkien die heel duidelijk hun weerslag terug vinden in zijn verhalen.
Toch is er meer. LotR is vooral een mythologie en hijzelf heeft een afkeer van allegorie. Dat maakt de boeken (en de films) op een andere manier aansprekend, iets dat misschien ook wel meer gevoelsmatig ligt. Het gevoel van deze eeuwenoude werelden, waarbij al het mooie langzaam maar zeker verdwijnt maar wel in vage herinneringen overblijft is prachtig.
Toch is er een diep, verbindend thema te vinden in de films: corruptie. Slechtheid is vooral een zwakheid: om macht te verkrijgen ben je snel geneigd te vallen voor 'kwaadaardige' zaken. Voor je het weet ben je er door opgeslokt. De Ring is deze corruptie in materiële vorm: Isildur vernietigd de Ring niet en wordt erdoor verraden/Gollum wordt bijna letterlijk verteerd door de verslavende macht van de Ring/Boromir kan zijn verlangen niet meer inhouden, in tegenstelling tot zijn broer Faramir. Keer op keer wordt de aantrekkelijke maar ook verraderlijke kant van macht getoond.
Het thema kan je misschien niet aanspreken, maar deze mythologische wereld kent een veel diepere aantrekkingskracht dan slechts epische gevechten en prachtige landschappen.
(Dit doet me er aan denken dat ik deze film niet meer heb gezien sinds die in de bioscoop verscheen. Misschien dat ik de Extended Edition nog eens opzoek, alhoewel ik bang ben dat die nóg meer uitgerekt zal aanvoelen dan de oorspronkelijke versie. Die versie bevatte toch iets te veel flashbacks en eindes.)
xellesia1
ik heb ze allemaal gezien en ik vond het egt leuke films maar ook wel weer erg spannend !!!
tal1b
man! wat is het einde verschrikkelijk, met die jankert van die hobbit.
kan me er nog steeds over opwinden
Resh
oewh dangerous film echt spannend en een mooie vervolg en ja die Hobbit ergerde ik me ook aan
beter dan deel 2 alleen was wel een lange film
mikeh
waarom zo ergen aan Frodo op het einde?
Dat je gedurend de 1e 2e en het begin en midde van het 3e deel aan hem ergert oke. Maar vond hem op het einde eindelijk een beetje een man worden.
Albus Dumbledore
- 2041 berichten
Serieus mensen. Ik heb nog nooit bij een film moeten huilen. Maar de film die het dichst in de buurt komt is toch wel deze. Ik had er echt moeite mee om niet te gaan huilen toen ik het einde zag. Wat was dat mooi zeg! Heel de film was top!
ronengel
Ik had er echt moeite mee om niet te gaan huilen toen ik het einde zag.
Dat moet een flinke huilbui zijn geweest. Het einde duurt me een partij lang...
mikeh
Huilen? Hmmm nee had ik geen last bij bij deze films. Heb eerder een brok in me keel bij films als "The Green Mile"
Director-Lara
Geweldige film. Ik vind het namenlijk altijd weer een genot om LOTR weer te kijken. Ëén keer in de zoveel tijd is het weer tijd voor de LOTR-triologie. Het verhaal van Tolkien zit simpelweg prachtig in elkaar, het heeft weliswaar geen filosofische boodschap maar wat maakt dat nou weer uit? Het gaat erom dat het je doet inleven en meesleurd naar een andere wereld, dat is wat het genre fantasie doet. En om hier verder op in te gaan: zoals Beitel verteld heeft het verhaal wel diepgang. Het thema macht staat centraal (red.)
Alles wat de reisgenoten meemaken en voelen geeft je een soort gevoel dat je ze kent en als het dan over is (Sauron is verslagen) dan geeft het zo'n raar gevoel. Vooral als Frodo meegaat naar de andere wereld, de wereld van de Elfen, maakt het gewoon emotioneel. De Lord of the Rings heeft een eigen wereld, die helemaal compleet is gemaakt, je zou eigenlijk het boek eens moeten lezen, want dat geeft je zoveel meer informatie en inlevensvermogen in het verhaal. Peter Jackson heeft het juist gedaan.
Ik heb honderden films gezien en The Lord of the Rings is de enige film die helemaal klopt. De muziek, de beelden en het verhaal....
GreenHorN
Eigelijk best stom, tijd gelede dat ik ze weer gezien heb hoor, maar ik vond het superfilms. net als ongeveer iedereen hierzo. Toch vond ik het raar dat ik sam frodo en gollum helemaal niet leuk vind ofzo (als personage). de overige personages maken de film leuk.
het hele hoofdverhaal intereseerde me ook niet zo heel veel maar meer alles er omheen.

The Lord of the Rings: The Two Towers
2002

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
2001

'Lord of the Rings'-films populair bij Nederlandse HBO Max-kijkers

'The Lord of the Rings' krijgt een gloednieuw vervolg: releasedatum 'The Hunt for Gollum' bekendgemaakt

Nieuwe 'Lord of the Rings'-film op komst: project focust zich op Gollum

Peter Jackson overwoog serieus hypnose om zijn werk aan 'The Lord of the Rings'-trilogie te vergeten

The Shawshank Redemption

Pulp Fiction
Misdaad, 1994

Il Buono, il Brutto, il Cattivo
Western, 1966
elvesdwarforcsmiddle-earth (tolkien)hobbitgebaseerd op boekobsessiemagiekasteelsuspicionvulkaanpowergiant spiderbraverykingdomoorloglegerverslavingvervolghonorroyaltytrollkoningwreedheidgeweldkrankzinnigheidsplit personalitygeestfantasy worldtovenaarepic battlereisringquestlive action and animationhero's journeyhigh fantasywraith sword and sorcerypower madnessgreat war trekkinggood versus evilmiddle-earthsword making warmiddle-earthadmiringwinged creaturesarmiesspirits