• 9.381.586 stemmen

The Lord of the Rings: The Return of the King (2003)

Avontuur / Fantasy | 201 minuten / 251 minuten (extended edition) / 263 minuten (special extended blu-ray edition)

Genre: Avontuur / Fantasy

Speelduur: 201 minuten / 251 minuten (extended edition) / 263 minuten (special extended blu-ray edition)

Oorsprong: Nieuw-Zeeland / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Peter Jackson

Met onder meer: Elijah Wood, Ian McKellen en Viggo Mortensen

IMDb beoordeling: 9,0 (2.142.963)

Releasedatum: 17 december 2003

Plot The Lord of the Rings: The Return of the King

"There can be no triumph without loss. No victory without suffering. No freedom without sacrifice."

De hobbits Sam en Frodo beginnen samen met Gollum aan het laatste deel van hun reis richting Mordor, om daar te proberen in het hol van de leeuw de machtige Ene Ring te vernietigen. De legers van Gondor proberen ondertussen de stad Minas Tirith te beschermen tegen Sauron's legers.

avatar van Macmanus

Macmanus

En jij hebt de film wel objectief bekeken

Phoenix

Ik zou het niet weten... Het 1e deel in ieder geval wel. Toen was ik nog geen fan van Lord of the Rings (had er nog nooit van gehoord).

jassonn

Heb 'm net voor het eerst gezien.Wat een mooie film zeg!De locaties,de special effects,het geluid en het verhaal was prachtig.Heb aan het eind ook nog een traantje moeten weg pinken.
Weet niet of dit al eerder gevraagd is maar waarom ging Frodo aan het eind weg uit De Gouw? dit snapte ik niet helemaal.

Mijn visie:

Frodo gaat dood. Samen met zijn oom en Gandalf gaat hij naar de Onsterfelijke Landen (lees: de Hemel). Dit is ook waar oorspronkelijk de elfen vandaan kwamen. Galadriel zegt ook al in het begin dat Frodo de queeste niet zou overleven. Ze heeft gelijk gekregen.

jassonn

Bedankt voor je visie Phoenix.Hier kan ik me goed in vinden.

Phoenix schreef:
Frodo gaat dood.

Leuk hoor, dit soort interpretaties, maar wanneer hij z'n vrienden gedag zegt, op het eind, ligt hij dus eigenlijk op z'n sterfbed? hij verbeeldt zich maar dat 'ie echt op dat schip stapt? Vind het een beetje vergezocht.

jassonn

Denk dat Phoenix bedoeld dat hij wel degelijk op de boot stapt,en dan als ware naar de hemel vaart of zoiets.

avatar van gotti

Ik denk dat Phoenix bedoeld dat Frodo psychisch 'dood' is, wat hem langzaam stukje bij beetje sloopt.

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Volgens mij gebeurt er 'iets' met je als je de ring in handen hebt gehad. Frodo moest met dat schip mee, omdat hij misschien nog wel door zal draaien, als hij een tijdje zonder de ring zit, net als Gollum. Daarom moest Bilbo ook mee en als Smeagol het overleefd zou hebben, zou hij hoogstwaarschijnlijk ook mee moeten.

avatar van malkovich

malkovich

Het betekent inderdaad een hemelvaart. Dit omdat hij levensmoe is geworden. Daardoor kiest hij ervoor (in dit belachelijk langdradig slot) om met Gandalf op de boot te stappen naar de, wat wij noemen, hemel.

jassonn

Had je misschien wat spoiler tags om heen moeten zetten Malkovich.

Inderdaad...

Phoenix

Wat Malkovich zegt ja. Alleen omschreef ik het wat minder subtiel .

Jordy schreef:

Het is dus gewoon 1 grote metafoor. Ten minste, zo zie ik het.

Jordy

Dat begrijp ik, maar ik kan dat hier niet plaatsen... tenzij je gehele film als één grote metafoor ziet, maar dat vind ik weer wat ver gaan.

Phoenix

Tja, ik vind het juist wel mooi passen. Maar ja, wie ben ik .

Phoenix

Jaaa, dat wil ik jullie laten denken. Eigenlijk werk ik voor de NSA en...

avatar van Wouter

jassonn schreef:

Zo zag ik het ook, hoor.

avatar van davidov

davidov

ik zag het als een soort verlossing....

dat ik die etter frodo niet meer hoefde te zien

en dat het einde dan echt nabij was

avatar van flipsen

flipsen

De kaar van middle earth heeft wel wat van Europa weg. De udying lands, waar nog machtigere wezens wonen als in middle earth, lijkt mij analoog aan Amerika (ligt ten westen van euro, net undying lands ten westen van middle earth), dat veel machtiger is. Wie weet dat wanneer er echt iets ergs gebeurt in middle earth, dat de undying lands creatures wel ingrijpen.

Zo zie ik het ongeveer, maar ik heb het boek niet gelezen (foei, maar ga het nog wel doen hoor!).

[ikvind die elven trouwens allemaal maar mietjes dat ze vlak voor de strijd aftaaien naar veiliger] oorden!]

flipsen schreef:

Waar denk je dat Gandalf voor is?

Persoonlijk hoop ik ook niet dat Midden-Aarde gelijk staat aan Europa want het kwaad komt weer eens uit het oosten en zuiden . Wat ligt daar in het echt? Precies.

avatar van flipsen

flipsen

avatar van Melkor

Melkor

flipsen schreef:

Tolkien heeft volgens mij ooit gezegd dat hij nooit de bedoeling had om te verwijzen naar de werkelijkheid, en dat dit soort dingen op puur toeval berusten.

Lenting

Tsja wat zal ik eens even zeggen over lotr; toen ik het boek las een aantal jaar terug en hoorde dat er een film over werd gemaakt was ik natuurlijk vet blij... Jammer dat die peter de film alleen zo heeft verpest

*** voor de hele serie, laatste was wel de slechtste moet ik zeggen en de eerste was ook niet zo goed!!

avatar van pjotr

pjotr

Yeah right, hoezo verpest?

En noem dan een regisseur die de klus wel naar tevredenheid had kunnen klaren aangezien je eerst wel enthousiast was over een verfilming...

pjotr schreef:

Yeah right, hoezo verpest?

Hij wil zoveel mogelijk van het boek in de film doen, beter zou je zeggen, maar nee dus. Hij gaat alles gewoon af zonder ook maar ergens wat dieper op in te gaan (alles is erg oppervlakkig, ik zie weinig emoties en gesprekken tussen de leden). Hij wil gewoon zo snel mogelijk van actie naar actie; het is toch geen actie film ofwel...

avatar van Zelva

Zelva

Ik raad je aan de making-ofs op de special extended editions te bekijken. (die ongeveer net zolang als de films duren). Er komt écht wel iets meer bij kijken dan dat.

Zelva schreef:

Dat zal wel, maar andere regisseurs hadden het zeker niet slechter gedaan dan peter..

avatar van BoordAppel

BoordAppel

Lenting schreef:

En dat zag je in het boek wel?

Dat is onzin. Hij heeft het verhaal wel aangepast om iig iets sneller bij de actie aan te komen, iets wat elke regisseur zou doen. In boekvorm werk het nog wel, 300 pagina's met reisbeschrijvingen maar in een film niet. Dan wordt het dodelijk saai.

Phoenix

Komt bij dat een beschrijving van een reis/landschap/beeld in een boek pagina's tekst in beslag kan nemen terwijl dat in een film met 1 shot te vangen is.

BoordAppel schreef:

En dat zag je in het boek wel?

Ja er zat humor en emotie in het boek, dat heb ik in de film niet gezien! In de film vond ik bijvoorbeeld de band die er is tussen sam en frodo nauwelijks aan de orde komen.

Ik vind dat geen onzin! ze rennen (op een paard of niet) van actie naar actie. Ik heb nauwelijks gevoelens gezien van de fellowship.