• 9.372.468 stemmen

Met onder meer: Yuriy Solomin, Maksim Munzuk en Svetlana Danilchenko

Gesproken taal: Russisch

• YouTube Bekijk via YouTube

Plot Dersu Uzala

"Kurosawa's Academy Award Winning Masterpiece"

Een verkenner van het Russische leger die gered wordt in Siberië door een inheemse jager, hernieuwt zijn vriendschap met deze man jaren later als hij terugkeert aan het hoofd van een grotere expeditie. De jager ontdekt echter dat al zijn kennis van de natuur hem niets helpt als hij samen met de verkenner mee gaat naar de civilisatie.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Ramon K

Ramon K

Natuur vs moderne maatschappij. Ik vind dat 't wel wat heeft.

avatar van Mariami

Mariami

Spetie schreef:

Dersuuu!! Kapitaaan!

Even wat mierenneuken, Dersu riep eerst.

avatar van Spetie

Dat is behoorlijk mierenneuken inderdaad

avatar van Apster

Apster

Zeer aangrijpende en epische avonturenfilm. De thematiek is prachtig in deze film. Dersu is een soort van laatste der mohicanen die nog leeft in de wildernis en uiteindelijk noodgedwongen moet verkassen naar de moderne beschaving waarin hij niet past. De film laat ook zien hoe nietig de mens is in de natuur met al zijn krachten en ontberingen. Het camerawerk is erg goed, mooie shots van desolate landschappen die vaak surrealistisch en dromerig in beeld zijn gebracht.

avatar van Fikret8

Fikret8

Nou maar hopen dat er hiervan ooit een Nederlandse dvd-release komt met een goede beeldkwaliteit.

Is die van Moskwood niet goed dan?

avatar van starbright boy

Geen enkele release is goed. Want alle releases op de wereld zijn voor zover ik weet ports van de zeer matige Russische Ruscico-uitgave.

avatar van Montorsi

Montorsi

Prachtige film.

Erg simpel uitgangspunt eigenlijk. Een opvallende vriendschap tussen mensen uit een verschillende culturele omgeving. Niet perse origineel, wel erg mooi uitgewerkt. Vooral omdat het bijzonder interessante personages zijn, en de film erg fraai omgaat met de emoties. Ver weg van sentiment en zware thematiek is het op een bepaalde (luchtige) manier een aandoenlijk geheel.

Ook erg mooi hoe je de hele film lang de omgevingsgeluiden uit het bos blijft horen, zo dat je ze op een gegeven moment niet eens meer opvallen en gewoon puur deel uitmaken van de omgeving. Het trekt je dan ook mee in een vrij ongecompliceerde film over cultuurclash maar een mooie vriendschap.

avatar van kinjutsu

kinjutsu

Spetie schreef:
Mooie poster ja. Maar de betekenis ontgaat mij ook enigszins.

Het lijkt me dat de poster voor het minder worden van Dersu's zicht staat, nadat hij op de tijger heeft geschoten.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Mijn laatste Kurosawa ('Rashômon') was alweer van een tijdje geleden, dus het werd weer eens tijd voor een filmpje uit zijn oeuvre; de keus viel op deze Dersu Uzala.

Uitstekende film - geweldig (soms aandoenlijk) personage die Dersu! Een simpel, maar treffend verhaal, schitterende locaties, fraai geschoten en de chemie tussen Dersu en de Kapitein is gewoon érg mooi. Helaas is de film soms ietwat traag...

... en duurt het wat te lang, maar voor de rest heb ik best genoten. Het einde - de dood van Dersu is droevig, al had ik direct vrede met z'n dood. Misschien was het beter zo. De scéne met Dersu en de kapitein in dat gekapte hoge gras is trouwens ook groots én spannend.

Ik ben bang dat ik met 'Shichinin no Samurai' direct met de beste Kurosawa ben begonnen, maar ik ga vrolijk verder. Deze was ook weer mooi. Dikke voldoende.

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

De meeste positieve punten van Dersu Uzala zijn al vele malen opgesomd. Grotendeels ben ik het daar mee eens. Zowel de kapitein als Dersu zijn fascineerde karakters, die met gemak de film kunnen dragen. Helaas is het verhaal dat zij beleven minder meeslepend voor de kijker als voor de hoofdrolspelers zelf.

Het hoogtepunt in de film wordt gevormd door de scène waarbij beide personages met elkaar strijden om te overleven. Ook Kurosawa is hierbij het meest op dreef. De film haalt dit niveau helaas nergens meer. Hoewel de ontmoeting tussen beide, die daarop volgt, ook zeer fraai is.

Daarna zakt de film wat mij betreft in, zelfs het moment op de rivier kwam op mij niet bijzonder dreigend of opvallend over. Het laatste deel in de stad is vrij standaard en heb ik volgens mij al verschillende keren eerder gezien.

Uiteindelijk had ik deze film liever iets gewaagder gezien. Dat had mijn emotionele band met de karakters versterkt. Nu voelde ik mij meer als buitenstaander die de minder boeiende delen van hun reis heb mogen aanschouwen.

avatar van chevy93

chevy93

Zo te zien ben ik de enige die dit een oersaaie film vond.

avatar van flipsyde

flipsyde

Zo te zien wel ja.

avatar van chevy93

chevy93

Is dit Kurosawa? Veel lange shots waarbij weinig gebeurd? Met andere woorden: Heel erg de tijd nemend.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Geen idee hoe deze film is, maar zijn Samurai-films hebben een behoorlijke tempo. Vrij dynamisch ook qua vorm.

avatar van MoFeDu

MoFeDu

Mooie film,

bevalt me beter dan seven samurai, kijk toch wat liever naar kleur. Simpel maar aandoenlijk verhaal, mooie beelden en de band tussen Dersu en Kapitaan wordt prima in beeld gebracht.

Kurosawa heeft wel een wat trage manier van vertellen waardoor op het op sommige momenten wat langdradig wordt, maar het beviel me hier wel. Verder mooi lichtgebruik in de film en prachtige beelden van het siberische landschap, wat zou ik daar graag een keer heen willen. De film laat je langzaam een worden met het landschap door de geluidjes en details die continu aanwezig zijn, knap gedaan van Kurosawa.

Voor de rest is eigenlijk alles al over deze film gezegd en kan ik me in het meeste ook wel vinden. 4 sterren en veel dank aan de MovieMeter pakketservice.

avatar van Knisper

Knisper

chevy93 schreef:

In Seven Samurai wordt toch ook heel erg de tijd genomen? Maar ik zou niet weten op welk moment in deze film, weinig gebeurd. De scènes zijn wel lang, maar er zijn constant gesprekken of ontwikkelingen gaande.

• 2048 berichten

Net de eerste helft gekeken. Wat een prachtige film zeg. Misschien zelfs 5 sterren materiaal. Beeldschone uitgerekte shots van de Siberische natuur en een handvol briljante scènes (Die bij het bevroren meer en het schieten van de fles) ik kijk erg uit naar de 2e helft

You a bad fellow!

Wat moet ik zeggen? Dit is echt zo'n prachtige film op zoveel manieren. Visueel is het beeldschoon en dat zeg ik terwijl ik een erg matige beeldkwaliteit had. Die scène bij het bevroren meer zit nog steeds in mijn hoofd en de film heeft zo'n traag tempo, maar zo mooi weergeven dat ik er geen probleem mee had.

Kurosawa's haast perfecte mix tussen fotografie en inhoud wordt hier op een manier door elkaar gedaan dat me sprakeloos maakt. Het verhaal is simpel en doeltreffend. De relatie tussen Dersu en de kapitein is een van de mooiste die ik ooit heb gezien. Pure vriendschap en dan te bedenken dat dit waargebeurd is. Dat treurige hoofd van Dersu als hij naar de kachel kijkt maakt me al helemaal droevig. De man kan gewoon niet leven tussen zijn medemens en dat zorgt dus ook voor zijn dood

Toen Dersu's ogen begon te verslechteren, was dat ook volgens mij een verwijzing naar Kurosawa's gezondheid toentertijd. Hij begon namelijk ook steeds slechter te zien tijdens zijn oudere jaren. Ook werd deze film gemaakt na zijn vorige film Dodesukaden. Dit was een flop en hij probeerde zelfmoord te plegen, wat hij gelukkig overleefd heeft. Dit is waarschijnlijk de film waar hij het meeste van zijn wijsheid in stopte en hij het beste zijn fotografie gebruikt. Dit is Kurosawa, maar dan net anders. En het resultaat is een prachtfilm

avatar van Knisper

Knisper

Dersu Uzala is toch wel weer een fijne film. Het was een tijd geleden dat ik iets van Kurosawa had gezien toen deze film op mijn pad kwam. Veel typische dingen vielen me op. Het goede oog voor fotografie en locaties en dan vooral de Siberie-scenes en het in beeld brengen van de scene waarbij de boot wegdrijft.

Plottechnisch was het echter ook enigszins simplistisch en voorspelbaar: de naiviteit van de Russen, Dersu die overal een betere oplossing voor heeft. En ook het tweede gedeelte waar Dersu bij de Kapitein intrekt. Dat maakt het niet zozeer een mindere film, want de reis is zeer interessant te volgen, maar het maakt het wel minder groots en memorabel dan de film zou kunnen zijn. De vriendschap is erg mooi in beeld gebracht, maar alle personages handelen toch wel erg eendimensionaal.

Maar verder is dit gewoon een goede en prima film, maar meer eentje om bij weg te dromen of te relaxen, dan een waarbij je tot nieuwe inzichten komt.

• 2048 berichten

Moet maar nog eens zeggen wat voor mooie film dit wel niet eens is Van *4.5 naar *5!

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Adembenemend.

Het verhaal is zo eentje dat staat of valt met gevoel. Intelligente plotlijnen zijn hier niet van toepassing. Het draait allemaal om een simpele vriendschap. Maar wat voor eentje, zeg.
Dersu Uzala is één van de leukste personages dat ik ooit heb gezien. Zijn vriendschap met de Kapitan komt heel natuurlijk over. Het is allemaal zo prachtig om te zien.
Heel af en toe komt er eens een minder momentje langs, maar dat wordt dan ruimschoots gecompenseerd met schitterende shots (de zon en de maan, wat een prachtig moment!) of gevoelsmomenten (de foto-scène of het aangrijpende eerste afscheid).
Naar het einde toe gaat het opeens een stukje sneller en dat is eigenlijk zonde. Dersu in de "beschaafde" wereld had nog een pak meer mooie scènes kunnen opleveren en zijn dood is te snel afgehandeld.

Maksim Munzuk is fantastisch als Dersu Uzala. Heel de film lang geeft hij de indruk alsof hij in het 'echt' ook een natuurmens is. Zijn chemie met de eveneens uitstekende Yuri Solomin spat van het scherm. Ze moeten zowat het interessantste duo in een drama zijn dat ik ooit gezien heb.

Dersu Uzala is de eerste film van Akira Kurosawa die ik gezien heb, maar ik durf al te zeggen dat dit mogelijk niet meer geëvenaard zal worden.
Op cinematografisch vlak is niets aan te merken. Kurosawa laat zien waarom hij voor velen één van de beste regisseurs ooit is.
Ook de muziek is wunderschön, maar wordt bovendien ook uitstekend gebruikt.
Over het algemeen ziet de film er stevig gedateerd uit, maar geef mij maar een goeie, ouwe gevoelsprent in plaats van een dom, modern computergeanimeerd prulleding.

En terwijl ik dit typ, zit ik nog steeds met tranen in de ogen en een brok in de keel. Wat een film.

4,5

'Dersuuu!'

avatar van eses_26

eses_26

Wauw!

SnakeDoc

Een betaalbare variant met NL-subs lijkt haast niet te vinden. Ze zijn er wel ... maar dan betaal je ook gelijk iets van 40 euro :s

Iemand tips?

avatar van mister blonde

mister blonde

Engels leren. Betaalde via Play 8 euro, inderdaad zonder NL subs.

SnakeDoc

Ik vind Engels op zich niet zo'n probleem, mits de gesproken taal dan ook Engels is. En dat lijkt me hier niet het geval.

avatar van Nomak

Nomak

Bij die Artificial Eye uitgave staat op de hoes dat er Nederlandse ondertiteling is, maar dat blijkt toch niet zo te zijn op de dvd die ik hier heb.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

SnakeDoc schreef:

Nee, dan krijg je zo'n lelijke dub. En dat moet je niet willen. Ik vind Engelse ondertiteling meer dan prima, ook bij een film als deze.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Nomak schreef:

Merkwaardig. Ik heb het bij de mijne nooit gecheckt. Zal ik vanavond even doen.

Het openen van dit topic vind ik altijd een feest. Vind dit één van de fraaiste filmposters die ik ken.

Mochizuki Rokuro schreef:

Merkwaardig. Ik heb het bij de mijne nooit gecheckt. Zal ik vanavond even doen.

Helemaal met je eens. Samen met die van Stalker.

Wil deze snel gaan bekijken. Erg benieuwd.