• 9.377.938 stemmen

Geregisseerd door: Joel Schumacher

Met onder meer: Nicolas Cage, Joaquin Phoenix en James Gandolfini

Releasedatum: 25 maart 1999

Plot 8MM

"You can't prepare for where the truth will take you"

De privé-detective Tom Welles wordt door een rijke vrouw ingehuurd wier echtgenoot onlangs is overleden. Zij heeft een stuk film gevonden in een kluis waarop te zien is hoe een meisje wreed vermoord wordt: een snuff-movie. Welles gaat op onderzoek uit en komt via de moeder van het meisje in Hollywood terecht bij een porno-producer. Welles raakt langzaam geobsedeerd door de zaak, en raakt steeds verder vervreemd van zijn vrouw en dochter.

Tom Welles

Mary Ann Mathews

avatar van Flat Eric

Flat Eric

Sleaze and dirt

De onder de toonbank verkochte smerigheid moet ergens gemaakt worden en er is kennelijk een markt voor. Een verontrustende gedachte wat het kijken naar deze film over de donkere wereld van pornografie niet echt prettig maakt.

Nicholas Cage begint rustig binnenmonds mompelend in deze film als privé-detective die onderzoek doet naar de herkomst van de perverse tape maar gaat tegen het einde van de film weer Cagiaans los. De zoektocht is spannend maar het onvermijdelijke familiale tintje, inclusief zeurende vrouw en schattig kind, had wat mij betreft niet gehoeven. Dat spreekt allemaal wel voor zich.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Middelmatig.

8MM heeft de look van een grauwe jaren 90-thriller, de setting waarin de film zich afspeelt biedt dan ook alle kansen voor een vuile, donkere thriller. Het onderwerp indachtig had het van mij nog net wat extremer mogen zijn. De gore porno en het leed erachter moeten wij als kijker voornamelijk aflezen op het gezicht van Nicolas Cage, en dat is nu niet meteen 's werelds grootste acteur.

Verder wel een aardig kabbelend tempo, het geeft zo'n films - ongeacht het onderwerp - een zekere gezelligheid mee. Naar het einde toe verliest het wel wat de pedalen, als er belachelijk Hollywooddrama bij kijken komt (bv. akkefietje met de vrouw en dat soort onzin). Zo'n anticlimax doet dan toch altijd afbreuk van al het voorgaande. Spijtig.

2,5

avatar van The Oceanic Six

Het eerste uur is bijna niet door te komen, zo saai. Daarna komt er wel meer vaart en spanning in, maar echt pakkend is het nooit. Toch jammer, want het onderwerp is duister en freaky. Hier had meer uitgehaald mogen worden, ondanks dat ik Cage wel goed vond. Dit zijn toch nog de jaren dat hij er als acteur iets van probeert te maken, in tegenstelling tot vandaag de dag. De actiemomenten in de slotfase van de film maken het nog wel kijkbaar, maar de film had van mij best een half uur korter gekund.

avatar van Shadowed

Shadowed

Ok.

Schumacher vind ik niet de beste Hollywood-regisseur die er was. Hoewel hij zeker geen slecht regisseur was, wist hij toch vaak de interessante verhalen uit te kiezen om deze vervolgens op een erg standaard formule uit te werken. A Time to Kill is er een goed voorbeeld van.

8MM stond al lang op mijn lijst, vooral vanwege het onderwerp. Snuff bestaat zonder twijfel, maar in die tijd zal het vast heel anders zijn ervaren dan in de tijd van nu. Deze film geeft een best degelijk kijkje in hoe mensen het begrip toen ervaarde. Ook via de 8MM-bandjes opgenomen en dat maakt het wat groezeliger.

Het verhaal is best interessant en Cage is best degelijk. Natuurlijk een aparte acteur, maar zeker geen slechte, alleen wel dus een aparte. Hier houdt hij zijn gekke buien in en speelt subtiel genoeg als detective. Bijrollen zoals die van Phoenix neigen erg naar stereotiepe individuen, maar doen het qua acteren zeker aardig.

8MM heeft last van Hollywood-formules. Wat een erg interessante film had kunnen zijn is nu vooral een film die er perse elementen zoals een schurk in moet verwerken. Dat doet Schumacher wel vaker, en zeker in dit soort verhalen is het gewoon niet nodig. Ook de snuff-films zelf zijn erg afwezig en veilig in beeld gebracht. Logisch ook eigenlijk, want het blijft een Amerikaanse productie met een solide budget.

Spannend wordt het ook nergens, maar er heerst wel een naar sfeertje. Zeker tijdens het eerste uur is het nog onduidelijk waar het verhaal heen gaat en is het als geheel best boeiend te noemen. Zodra de typische clichés in de tweede helft bij komen springen verliest de film zijn spanning en sfeer. Eenmaal dat is begonnen is het bekend waar de film heen gaat en zijn alle verrassingen en enig mysterie van de aardbodem verdwenen.

Met 123 minuten op de klok staat er een redelijke speelduur op je te wachten, maar de film weet ze wel te benutten gelukkig. Hier en daar is voor een Amerikaanse productie tamelijk grof, maar ook veilig. 3,5* voor het eerste uur en 2,5* voor de tweede. Een 3,0* is dus het eindresultaat.

avatar van scorsese

Goeie film waarin een prive-detective de opdracht krijgt van een rijke weduwe om te achterhalen of een snuff-film authentiek is. Een onderhoudende speurtocht in de sleazy onderwereld van de extereme (porno) films. En deze donkere wereld wordt hier prima in beeld gebracht. Sommige personages zijn wat over de top, maar de cast komt hier wel mee weg.

avatar van Theunissen

Stiekeme remake van "Hardcore (1979)" waarin acteur Nicolas Cage de stadia verbeeldt tussen gezapige huisman en wraakzuchtige hellehond. De titel 8MM is ontleend aan het ooit gangbare smalfilmformaat.

In dit verhaal krijgt privédetective Tom Welles (Nicolas Cage) een eigenaardig verzoek, in een kluis van een zojuist overleden Multimiljonair is een 8 mm filmpje aangetroffen, waarop te zien is hoe een jonge vrouw op gruwelijke wijze om het leven wordt gebracht. De weduwe, te weten mevrouw Christia (Myra Carter) van de overledene vraagt aan Tom of hij de echtheid van het filmpje wil onderzoeken. Tom komt achter de identiteit van het meisje, en ontdekt dat zij, zoals veel anderen, op goed geluk naar Californië is afgereisd, in de hoop carrière te maken in Hollywood. Via de zekere Max California (Joaquin Phoenix), een verkoper van seksartikelen, komt Tom op het spoor van de mensen die het bewuste filmpje gemaakt hebben.

"Snuff movies", oftewel filmpjes waarin de getoonde martelpraktijken niet in scène zijn gezet maar echt worden uitgevoerd, heten officieel een urban legend te zijn, dat wil zeggen dat ieder bewijs ontbreekt dat ze werkelijk bestaan. In "8MM" draagt regisseur Joel Schumacher duidelijk een andere boodschap uit. Hij leidt ons aan de hand van Tom Welles langs de donkerste uithoeken van de seksindustrie en laat niet na ons deelgenoot te maken van zijn walging. Uiteindelijk wordt het Welles te veel en als hij ontdekt dat de schuldigen door de mazen van de wet zullen glippen, neemt hij het recht in eigen hand.

Tom Welles is een brave huisvader (die alleen een beetje vaak op pad is) en zijn burgermansmoraal wordt afgezet tegen de totale verdorvenheid van gevoelloosheid van de wereld van de pornografie. De boodschap lijkt wel dat iedereen die weleens een pornofilmpje opzet stiekem van "snuff movies" houdt. In het eerste uur werkt "8MM" nog redelijk omdat Schumacher het tempo er goed inhoudt en je als kijker niet te veel tijd krijgt om na te denken over datgene wat je krijgt voorgeschoteld. Daarna zakt echter het tempo in en wordt de sentimentaliteit en het opgeheven vingertje steeds vervelender. Welles voert om de haverklap telefoongesprekken met zijn vrouw Amy (Catherine Keener) die thuis op hem zit te wachten (met de baby op schoot), en je vraagt je ook af waarom hij dat filmpje niet gewoon in het laboratorium laat onderzoeken op echtheid.

Net zoals in veel jaren 90 films van regisseur Joel Schumacher, is nu ook weer de cast indrukwekkend met namen zoals Nicolas Cage, Joaquin Phoenix, James Gandolfini, Peter Stormare en Catherine Keener.

Al met al is "8MM" een onwaarschijnlijke, bij vlagen vrij onaangename Thriller / Mystery film. Het acteerwerk helpt een beetje. Nicolas Cage is even expressieloos als anders, maar James Gandolfini en Peter Stormare zetten geroutineerd een paar geflipte geesten neer en Joaquin Phoenix is vermakelijk als verkoper in een seksshop.

avatar van Partyboooi

Partyboooi

Ik vond deze film destijds meteen behoorlijk goed! In de jaren daarna nog een paar keer herzien en ik vind dat ze de donkere, vieze, mysterieuze sfeer goed neerzetten die hoort bij de (voor de meesten) onbekende wereld van de underground porno. Wat mij het meest beklijfde weet ik nog, was de morele vraag uiteindelijk;
Wil je weten wat er met je kind gebeurd is? Of wil je het niet weten en blijft de herinnering die je hebt, voortduren?
De cast doet het ook goed, Gandolfini altijd goed in zo'n rol!

avatar van Diederik58

Diederik58

Een film die zich afspeelt in de diepst duistere pornowereld. Ik heb niet eerder een film over snuff movies gezien. Walchelijk. Er worden weinig doekjes om gewonden. Expliciete geweldadigheid wordt niet geschuwd in de film.

Al met al vond ik het redelijk in elkaar zitten. Het was ondanks het trage tempo spannend genoeg om niet de aandacht te verliezen. Daar waar nodig wordt een griezelige sfeer gemaakt ondersteund door muziek die in Frankenstein films zou kunnen horen.

Ik ben geen fan van Nicolas Cage. Hij praat sloom, monotoon en kijkt voortdurend met van die zeehondenoogjes langs de camera. Toch vind ik hem in deze film te pruimen.

De actrice die zijn vrouw speelde vond ik uiterst irritant. Erg gemaakt.

Joaquin Phoenix eens in een rotaal andere rol gezien. Niet onverdienstelijk. Hoewel zijn personage wel zeer goed geïnformeerd was. Dat was wel erg toevallig.

Onderhoudende thriller die leuk was om te zien.

avatar van lang pee

lang pee

Wat een draak van een film, en dan altijd met die irriterende monotone stem van Cage, en dat flauw gebel naar zijn vrouw. Zal nooit een fan van Cage worden, vind hem echt str...vervelend, ook in deze film, die maar blijft duren. Kreeg zeer terecht slechte kritieken o.a op RT waar hij door de kenners maar 23 op 100 kreeg...prul

avatar van Kondoro

Kondoro

"There are some things that you see, and you can't unsee them. Know what I mean?”

Persoonlijk ben ik echt een liefhebber van dit soort misdaadfilms. Een “seriemoordenaar” wat het praktisch gewoon was maar, gewoon de dood van een persoon ontleden en uitvogelen, waar je eigenlijk altijd de lijntjes wel makkelijk kan uitstippelen blijft het vermaken. Zo ook deze film, die best een zwaar achtergrondverhaal kent. Het is alweer best een tijd geleden volgens mij dat deze film op Netflix kwam, en eigenlijk nooit echt een juist moment gevonden maar, nu was het moment daar en vond ik het een goed moment om hem eens te zien.

Nicolas Cage in een film als dit is een gewaagde keuze. Hoewel ik wel gewoon zijn films blijf doorkijken en ze stiekem toch vaak nog best vermakelijk zijn (zo ook de nieuwe films van hem) blijft het een acteer waar ik echt een haat/liefde relatie mee heb. Ook in deze prent vond ik hem nou niet heel interessant spelen verder, ik weet niet wat dat is maar, ik vind persoonlijk de beste man behoorlijk sfeerloos acteren, misschien soms iets te neutraal? Al zijn dit overigens wel echt zijn goede jaren en is dat hier nog niet héél erg sterk aan de orde, dat komt meer in zijn latere films. Ik ben in ieder geval eigenlijk nooit echt een fan geweest van de beste man maar, zoals ik al zei; vaak kijk ik zijn films toch wel.

Voor de rest bevat deze film een waanzinnige cast. Met voor mij toch wel de uitblinkers James Gandolfini en Peter Stormare al vond ik ik ook Phoenix hier heel fijn in acteren. De cast weet de film enigszins te redden van de soms misschien iets te zwak script. Al is het verhaal dan wel weer heel interessant. Ik vind het best indrukwekkend om te zien hoe men zo'n illegale porno-industrie in beeld brengen. Bijvoorbeeld die ondergrondse markt die ze hebben gemaakt is behoorlijk ziek. Tegenwoordig is dat natuurlijk meer gedigitaliseerd en voornamelijk via de krochten van het internet te vinden, waar dus ook de zo geheten SNUFF-films te vinden zijn. SNUFF-films zijn films waarin een echte moord centraal staat, meestal gemaakt voor mensen met extremere wensen. Laatst is een dader en maker van zo'n SNUFF-film ‘Luka Rocco Magnotta’ weer opgeblazen, dankzij een documentaire op Netflix.

SNUFF-films kunnen dus ook in het pornografische vak een doeleinde hebben. Wederom met een moord centraal, wanneer ervoor of na ook seksuele handelingen worden verricht. Dit is ook het thema in deze film waar een SNUFF-film wordt gevonden en waar dus op te zien is hoe een meisje is vermoord voor de video. Cage wordt ingeschakeld de daders te achterhalen van het filmpje, of het wel echt is etc. En komt hier in de criminele wereld van de pornografie uit. Erg indrukwekkend verhaal wat goed zijn werk deed.

Dus ja, over het algemeen was ik best enthousiast over deze film. Een paar kleine pijnpuntjes die er voor zorgend dat ik niet heel erg uitschiet met mijn stem maar, voor een leuke filmavond staat deze film zeker garant.