• 9.373.557 stemmen

Geregisseerd door: Joel Schumacher

Met onder meer: Nicolas Cage, Joaquin Phoenix en James Gandolfini

Releasedatum: 25 maart 1999

Plot 8MM

"You can't prepare for where the truth will take you"

De privé-detective Tom Welles wordt door een rijke vrouw ingehuurd wier echtgenoot onlangs is overleden. Zij heeft een stuk film gevonden in een kluis waarop te zien is hoe een meisje wreed vermoord wordt: een snuff-movie. Welles gaat op onderzoek uit en komt via de moeder van het meisje in Hollywood terecht bij een porno-producer. Welles raakt langzaam geobsedeerd door de zaak, en raakt steeds verder vervreemd van zijn vrouw en dochter.

Tom Welles

Janet Mathews

Mary Ann Mathews

avatar van speedy23

speedy23

Afgaand op de credits zou 8 MM veel in petto moeten hebben. Regisseur Joel Schumacher is niet de eerste de beste en hoofdrolspeler Nicolas Cage is een van Hollywoods meest getalenteerden, maar het scenario van 8 MM barst van voorspelbare wendingen en genreclichés. Schumacher probeert door klank en belichting ietwat nadrukkelijk een film noir-sfeertje te creëren. Dit zou nog redelijk geslaagd kunnen zijn, mocht Cage niet acteren alsof hij net een joint heeft gerookt. Volgens de normen van 8 MM lijkt elke doordeweekse schlemiel wel in staat privé-detective te zijn. Pluspunt van de prent is Catherine Keener als Cages vrouw, een steengoede actrice die veel te weinig sterke Hollywood-rollen toebedeeld krijgt (op haar Oscargenomineerde rol als zakenvrouw in Being John Malkovich na). Ook Joachim Phoenix (de slechterik uit Gladiator) als de insider uit de pornobusiness, die Cage helpt met zijn onderzoek, is te genieten. 8 MM is in het begin en het midden net boeiend genoeg om te blijven kijken, maar mist een sterke finale. Na het ultieme duel dat op het randje van campy balanceert, gaat Cage nog eens op pad om alle snuff movie-producenten ervan langs te geven, en daarbij produceert hij een gigantische dosis vals sentiment...

avatar van Chainsaw

Chainsaw

Niet een film die erg lang in mijn geheugen zal blijven ronddwalen. Film komt erg langzaam op gang en weet pas na een dik uur een beetje interessant te worden. Verder was Cage ook niet echt om over naar huis te schrijven. Een stuk leuker waren Phoenix en Stormare, die er nog enigszins wat van wisten te maken. Het einde maakte dan gelukkig ook een gedeelte goed, maar het is en blijft voor de rest een matig filmpje.

2,5 sterren. Voor het einde, Stormare en Phoenix.

Degelijke film dit. Vond em vroeger al wel goed, maar toen zag m'n filmwereld er iets ander uit.

Blijft redelijk goed staan bij herziening. Donkere, zware sfeer, luguber thema, alleen teveel Hollywood gebral erdoorheen. Cage is Cage (geen flauw idee hoe je hem in de ene film wel goed kan vinden, en in de andere niet), en de rest acteer vrolijk mee.

Degelijk Hollywood filmpje dus, lage gemiddelde verbaast me wel. 3*

avatar van otherfool

otherfool

Film exploreert de wereld van de snuff-video, maar werkt gewoonweg niet. Te lang misschien. Enfin, een nare film in al zijn facetten. 1,5*.

avatar van Matchostomos

Matchostomos

Van de getepelde kitch in 'Batman & Robin' tot het gerechterlijke bombasme in 'A Time to Kill', en van de tienergothiek in 'The Lost Boys' tot de oorlogsheroïek in 'Tigerland'. Schumacher lijkt schijnbaar veel weg te hebben van een filmische duizendpoot, maar enige kwalitatieve inconsistentie (lees: een gebrek aan visuele bravoure en inhoudelijke panache) behoedt hem van die gevleide stempel.

'8MM' is echter geen uitzondering op de regel en gaat naar het slot toe zelfs op schaamtelijk pompeuze wijze uit de bocht: een routineus onderzoek verandert gaandeweg in een persoonlijke wraakqueeste en leidt ons naar de dieptste en meeste gruwelijke groeven van de porno-industrie. Cages personage wordt gedurende dat proces getransformeerd tot een getormenteerde wraakengel, waardoor we als kijker elk vertrouwen in de kunde van Schumacher definitief zijn verloren. Niet geheel onverwacht, vermits Schumacher er wel vaker een gewoonte van maakt om zijn prent tegen het slot een valse, schijnbaar gerechtvaardigde moralistische toon aan te meten.

Ten slotte toont de intrige zich een graad of twee te plat en oppervlakkig, terwijl een kleurloze Cage andermaal geen enkele positieve noot weet achter te laten. Kortom: vintage Schumacher...

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Prima film. Nicolas Cage zet een uitstekende prestatie neer wat mij betreft. Ik hoor veel commentaar op hem, maar dat viel mij reuze mee. Hij speelt gewoon erg goed. Ook alle bijrollen zijn prima ingevuld, dus wat de cast betreft ben ik tevreden. Het verhaal is toch wel ''fucked-up''. Nicolas Cage die steeds verder wegzakt in een donkere, smerige, spannende wereld. De sfeer is uitstekend in de film, wat een groot pluspunt is. Lekker donker en later erg spannend, vooral de scéne in het huis op het laatst is erg goed. Voor de rest is de film met een aantal dingen niet altijd even overtuigend, maar echt storend werd het voor mij nooit. Dikke voldoende dus ook.

avatar van Legan

Legan

Een lange saaie film vol met bekende namen maar teleurstellend qua acteren. Vooral door Cage (Phoenix doet het prima). De sfeer is wel redelijk, hoewel ik dat echte deprimerende mis, maar voor de rest viel het tegen. Het verhaal is voorspelbaar, en dun en uiteindelijk een anti-climax.

avatar van dikkop

dikkop

Cage weet weer in zijn eentje de hele film te dragen. Geweldig gewoon hoe deze man je door zijn acteerwerk weet mee te slepen in de film. Het is een film waarin Cage zijn rol als privé-detective, die steeds dieper in the shit belandt, zeer sterk speelt.

Gewoon kijken dus!

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Stevige en oncomfortabele thriller die op het einde nogal overdreven is. Ik kan me niet voorstellen dat een normaal mens doet wat Cage doet met Gandolfini in deze film maar het blijft ergens wel binnen de lijnen van het script.

Het verhaal brengt ons in een ondergrondse wereld die balanceert op de rand van de illegaliteit. Cage overschrijdt de grens ruimschoots en belandt tussen een trio perverte criminelen. De film geeft ook antwoorden op het waarom. We kunnen ons verwonderen dat ze zo simpel zijn en in je ogen kun je deze misdadigers hierdoor alleen maar onbenullig en nietsbeduidend noemen. Een goede thriller, maar ik hield er toch een zwaarmoedig gevoel aan over.

avatar van WeZet

WeZet

Een moeilijk onderwerp, niet bepaald toegankelijk te noemen, de snuff-wereld. Nicolas Cage vertolkt met momenten een overdreven, doch over het algemeen de erg meeslepende rol van privé-detective Tom Welles. Een enkele plot-twist zorgt ervoor dat het verhaal blijft boeien tot het einde toe. Tom graaft zich te diep in zijn zaak, en handelt vanuit zijn emoties om een aantal mensen, of beter gezegd: beesten, te vinden welke het daglicht niet kunnen verdragen.

Schokkend, meeslepend en een zeer degelijke acteerprestatie van Nicolas Cage.

*3.5

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Gemengde gevoelens bij 8MM.

Het eerste deel van de film is sterk, de zoektocht naar het meisje is begonnen en als kijker wil je natuurlijk weten wat er met haar gebeurd is. Als detective Tom Welles dan uiteindelijk aan de weet komt wat er met het meisje is gebeurd verzandt de film van een thriller in een soort van wraakfilm. En dat stoorde me toch een beetje.

Eerst en vooral gaat het de detective nogal voor de wind in zijn onderzoek. De feiten dateren van 6 jaar geleden, maar toch slaagt hij erin wat politie en FBI niet kunnen. Maar goed.

Dan is er nog het wraakgedeelte. Kijk, mocht dit over z'n eigen kind gaan dan zou ik dat nog min of meer kunnen begrijpen, maar als een detective zich zo gaat hechten aan z'n case dan scheelt er iets. Erg goedkoop overigens om er ook de moeder van het meisje in te betrekken, alsof haar I love her-gesnik een rechtvaardiging is voor dit soort vergelding. Neu.

Schumacher snijdt met deze film een ranzig thema aan, namelijk de meest extreme vorm(en) van porno, en dat vertaalt zich ook in z'n cinematografie. De sfeer, de personages, de setting, allemaal grauw en ranzig. Dus dat zat wel snor. Alleen wat jammer van die (voor mij toch) anti-climax.

avatar van Zeriel

Zeriel

Heel langdradige, oninteressante "thriller", die nergens echt trilt. Cage is onevenwichtig. Mislukte personage-building;
Eerst is ie een mat personage die deze klus doet, en op het laatst wordt ie opeens heel erg boos, en wordt de film helemaal belachelijk.
De scenes met zijn vrouw; overbodig.

Alles wordt zo expliciet verbeeld (de kelder video-markt), alles wordt ook nog eens helemaal uitgelegd, en dan nog eens heel moralistisch veroordeeld, alsof we zelf niet kunnen bedenken dat dit slecht is. Van die typische boeven......... Het voelt nergens echt, maar er is te weinig aktie om onderhoudend te zijn. Om over de plotgaten en onwaarschijnlijke mazzel van Tom, maar te zwijgen.

De film is natuurlijk totaal achterhaald in het internet tijdperk.

Zo nu heb ik het eventjes gehad met Nicolas Cage. Vooral na ook net Next gezien te hebben.

avatar van booyo

booyo

Ontzettend duistere en rauwe film, die me tot het eind op het puntje van mijn bank deed liggen. Hele nare beelden, en een spannend verhaal. Niet heel ingewikkeld allemaal, zo komt Cage wel erg makkelijk achter alle informatie. Maar dit werd ruimschoots goedgemaakt door het hele sfeertje dat de film bevatte. Richting het einde is een geweldige scène in het huis van the Machine, zeer spannend opgebouwd tot wat je denkt een net zo'n geweldige climax. Dat viel wel flink tegen, ineens vielen ze van het dak af en veranderde het in een standaard gevecht. Echt ontzettend jammer. Het is een kleinigheidje, gezien over de hele film, dus ik weeg het niet te zwaar mee in mijn beoordeling. Maar in plaats van een ruime 4, dan toch een krappe 4*

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Soms wat clichématig, niet altijd even goed, maar wel vermakelijk en prachtig geschoten.

Cage speelt een uitstekende rol. Dan weer angstig en een familyman, dan weer vol wraak, maar altijd even geloofwaardig en krachtig. Ook de andere rollen waren prima in hun soort. Phoenix was een positieve verrassing als weirdo, door toch gevoelig en oprecht over te komen.
Het verhaal is niet heel bijzonder, evenals het gedoe met de vrouw en de baby. Dit wordt vaak in films gezet voor emotioenele diepgang of iets dergelijks, maar werkt meestal niet. Cage blijft zijn werk doen, ondanks de bezwaren van de vrouw. Dus voegt dit weinig toe. Beter is als meneer is gewetensnood komt en moet kiezen tussen familie of werk/taak en dat een evenzo belangrijke zaak in de film wordt (zoals bij The Insider met Crowe en zijn vrouw en dochtertjes wel uitstekend is gedaan). Ook het script is niet heel bijzonder. Grootste nadeel is nog echter de lengte. De film leek soms er langzaam te gaan, en zeker het laatste halfuur was anders van toon en voelde soms als te veel. Niet persé overbodig, maar was het dat echt nodig geweest? Had er niet een ander einde bedacht kunnen worden?

Wel is er een prachtige fotografie. Vaak grauw en viezig rond Cleveland en New York, en met een okerkleur in L.A.. Ook mooie sfeerzetting en geweldige locaties vol vunzig- en viezigheid in alle betekenissen van het woord. Daarnaast prettige editing en belichting.
Soms weet Schumacher echt wel spanning in de film te brengen. Vooral als de muziek in Machine's huis uitgaat en er ineens een volle stilte met enkel wat gekraak komt is erg sterk gedaan.

Al met al mooi geschoten, sterk gespeeld en heel vermakelijk.

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Ach, erg fijn filmpje alweer. Lijkt erop alsof dit een soort alternatief is van de Spaanse film Tesis, het concept komt overgens wel op hetzelfte neer, maar dan met een Hollywoodsaus en een detective verhaal. Om te beginnen was Nicolas Cage weer erg goed en het onderwerpje is natuurlijk niet om over naar huis te willen schrijven. Snuff, oftewel, naast dierenporno, incestporno en plas, poep en klysmasex de ziekste porno-thema die er bestaat. En daar gaat 8MM ook flink mee tekeer. Die Snuff moord op video was ook lekker bruut en Cage als Wells raakt erdoor bezeten en gaat de zaak flink serieus nemen en ik moet zeggen, alles pakt echt prima uit. De film is gewoon ziek en ook zeker niet subtiel, voorzichtig zoals de meeste Amerikaanse willekeurige film. Tis ook echt mooi om te zien hoe Cage zelf veranderd in een monster... tegen de daders dan. En ook word de film hier en daar ook erg spannend en eng bv in dat huis tegen het einde en dan ook met die geschifte soundtrack van Aphex Twin op de achtergrond.

Wat mij betreft een zeer geslaagde detective, met dit keer iets anders dan alleen maar een doodeenvoudige moord.

avatar van Spetie

Goede film van Joel Schumacher, die een interessant verhaal te vertellen heeft.

De film heeft vooral een sterke, grauwe, soms haast troosteloze sfeer. Het acteerwerk is sterk en dan vooral van de bijrolcast. Cage is degelijk, maar het zijn Stormare, Gandolfini en vooral Phoenix, die alle drie sterk spelen. Het eerste gedeelte van de film is duidelijk het sterkst. De film is dan nog redelijk mysterieus en ik was benieuwd, wat er nu met het meisje gebeurd zou zijn. De film is op sommige momenten dan ook daadwerkelijk spannend.

In de tweede helft vliegt de film iets uit de bocht. Het wordt een soort van wraakfilm en vooral de transformatie van Cage, van lieve vader naar een wraaklustige man, is niet overtuigend en balanceert op het randje van de geloofwaardigheid. Best jammer dat de film zo veranderd, want ik heb het idee dat er anders veel meer in had gezeten. Met een sterke sfeer, een mooie donkere visuele stijl en een inhoudelijk interessant onderwerp zijn drie sterren uiteindelijk maar een magere score. Maar ja, het is helaas niet anders.

avatar van frolunda

frolunda

Het camerawerk en de sfeer blijven de sterke punten van deze film.Cage doet heel behoorlijk en het verhaal is boeiend.Één van Schumacher's beste.

avatar van Moviestar1979

Moviestar1979

Een goeie film met een redelijk verhaal.

De gedachte is best wel ziek.

Vooral als je bedenkt dat je zulk soort gestoorde gasten ook in de realïteit hebt.

8MM kent wel een paar overbodige scènes waarbij het te langdradig dreigde te worden.

De acteerprestaties zijn goed, en vond ik Peter Stormare sterk in z'n rol.

Geen geweldige film, maar ook geen afrader.

3,0 *

avatar van niethie

niethie

Er is weinig op het gebied van horror wat mij nog echt angst aan weet te jagen, maar van een urban myth als de snuff-film wil ik nogal eens de koude rillingen krijgen. Het idee dat er ooit, enkele tientallen jaren geleden, ergens in een donkere stoffige kelder wat zieke figuren zo'n filmpje hebben opgenomen dat later misschien wel ergens in een oude doos op zolder, door een nietsvermoedende ziel, teruggevonden zal worden vind ik vreemd genoeg enorm fascinerend. Het liefst wil je er zo ver mogenlijk vandaan blijven maar diep van binnen kun je jezelf bijna niet beheersen er naar kijken, met elk mogenlijk trauma van dien. Brr! Een hele film over dit onderwerp en het twisted wereldje erachter leek me dan ook eindeloos boeiend. Maar wat vooral in het eerste uur een uitstekende triller was wordt een beetje om zeep geholpen door een nogal clichematige afbeelding van de (underground) pornoindustrie (alsof iedereen daar in in leren pakjes huishoud, zich schuil houd in obscure schuurtjes en foto's van kleine kindertjes verkoopt) en een vreselijk overacterende Cage (die speech tegen die opperbaas was inderdaad om te janken!) Het einde werd veels te lang gerekt ook en daarmee steeds ongeloofwaardiger. Nja een (3*) nog, maar had zoveel beter kunnen zijn als de Hollywood-formule niet zo geforceerd was doorgedrukt...

avatar van Taran Tiraki

Taran Tiraki

Een uistekende thriller met de oscar winnaar Nicolas Cage. De film is onderhoudend en erg duister wat een beklemmende sfeer aan de film geeft. De speutocht die privé detective Tom Welles maakt op zoek naar een snuffilm is spannend en intrigeren en weet je aandacht vast te houden. De duistere wereld van de subporno industrie is angstaanjagend en bezorgd je een onbehaagelijk gevoel. Hier en daar een scene die een sterke maag vereist.

3 sterren: Goud

avatar van TM Scarface

TM Scarface

Een goede spannende Thriller. Goed camerawerk en er zit een goed beklemmend sfeertje in. Soms wel wat langdradig, wat het tempo er soms een beetje uithaalt.

Wel een beetje een standaard politie/detective verhaal, met een vrouw en kind, zodat de hoofdpersoon ook daar mee bezig is(fysiek en emotioneel)

Verder gewoon een goede film, die je zeker een keer op tv kunt kijken. Een 7.5/8 zou ik geven.

avatar van leatherhead

leatherhead

Nogal suf, maar wel redelijk vermakelijk.

Het uitgangspunt van de film is interessant, de clichématige, Hollywodiaanse benadering ervan wat minder helaas. Niet dat het allemaal altijd zo extreem of hard mogelijk moet zijn, maar met een onderwerp als deze mag je toch best wat meer lak aan conventies hebben. Shockerend is het allerminst, en spannend eigenlijk ook niet.

Wat de film wel is, is simpelweg vermakelijk. Cage doet het wat minder dan ik van hem gewend ben, maar Phoenix heeft een geinige bijrol, en Gandolfini is ook wel oké. Beetje jammer dat de film een haast kinderlijke benadering van het onderwerp hanteert, en de eindscene hilarisch slecht is. Nogal jammer aangezien het stuk daarvoor in dat huis een aardige opbouw kent.

Doorsnee televisiefilmpje dus, maar gelukkig geen rampzalig geval. 2,0*.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Nicholas Cage is detective en stort zich in de freaky snuff-business tijdens een onderzoek naar een verdwenen meisje. Redelijk ranzig en luguber is dit allemaal, maar het gewenste shock-effect bleef bij mij uit. Daarvoor was het in bepaalde opzichten toch niet heel beklijvend en origineel. Wat dat betreft vind ik Joel Schumacher ook niet een hoogvlieger onder de regisseur. In de jaren '90 leek dit gewoon zijn niveau te zijn, niets meer en niets minder.

avatar van Alathir

Alathir

Sterke film met een ferme cast. Grootste minpunt is misschien enkele overbodige scènes zoals de telefoongesprekken die Cage voert met zijn vrouw, love you, yeah love you too, blablabla Voor de rest een fijne neo noir sfeer met soms best harde beelden. Cage speelt volgens mij hier één van de beste rollen van zijn leven en ook één van zijn betere films. Een must-see in dit genre.

avatar van baspls

baspls

Een prive-detective krijgt van een rijke weduwe de opdracht om de authenticiteit van een rol film uit de kluis van haar man te achterhalen. Op de film is te zien hoe een meisje vermoord wordt, het is een zogenaamde snuff-film. De detective gaat op onderzoek uit en komt terecht in de wereld van de hardcore pornografie.

8MM heeft een sterk uitgangspunt. Het onderwerp rond Snuff-films is zowel angstaanjagend als fascinerend tegelijkertijd en heeft veel mogelijkheden tot een spannende Mystery-Thriller. Je zal het maar tegenkomen zo'n film. De Spaanse film Tesis van Alejandro Amenábar, vond ik ook een erg sterke film over het onderwerp (alleen licht de nadruk daar meer op moord en minder op porno).

Voor de doorgewinterde Horror-fan zit er niets schokkends in de film qua bloedvergieten. De snuff-film waar het allemaal over gaat is niet heel expliciet, maar wel slim in beeld gebracht, waardoor het echter lijkt dan het is. De grote hoeveelheid perversiteit en freaky porno was wel vrij choquerend, hoewel je niet echt veel ziet (het blijft Hollywood).

Nicolas Cage kan zichzelf soms verliezen in overacting, maar hier zet hij toch wel een degelijke rol neer en waren de woede uitbarstingen toch ook wel op z'n plaats. Joel Schumacher ken ik voornamelijk van zijn lachwekkend slechte Batman-films. Met films als 8MM en Phone Booth bewijst hij echter dat hij helemaal niet zo'n slecht filmmaker is als eerder genoemde films je doen geloven. De film is namelijk bijzonder degelijk opgenomen, met mooie sfeervolle cinematografie.

Ondanks het zeer duistere thema blijft 8MM wel echt een Hollywood-film met de nodige clichématige momenten en de verwachte sentimenten. Dit is allemaal wel zo degelijk gedaan dat het nergens storend werd en de film over de hele linie vermakelijk blijft. Ik kan het echter niet helpen mezelf af te vragen hoe de film zou zijn als een regisseur als Brian De Palma de touwtjes in handen had gehad.

Al met al dus een degelijke en vermakelijke film. Begint als een geslaagde Mystery, slaat over in een spannende thriller en vervolgens zelfs een soort wraak-film.

avatar van PCTERN

PCTERN

Mooie en goed doordachte film.

Sfeer waarin Cage naar de donkere kelders van de obscure soms illegale pornografie afdaalt doet me soms denken aan grote klassiekers als Seven, maar is ook op zichzelf staand goed verfilmd.

Mooie verhaallijn met Cage die het pad kruist met de eenzame moeder die haar dochter kwijt is., terwijl hij een meisje uit een film opspoort.

Het einde (Cage die afrekent met de daders) vond ik wat te gemakkelijk. Ook de vervreemding van zijn vrouw had wat beter in het verhaal gemogen of helemaal niet.

Verder een goed verhaal die tot einde boeit.

Phoenix is acceptabel in zijn laatste rol voordat ie met Gladiator echt bekend werd.
Gandolfini doet het niet verkeerd in zijn typische mafiarol.
Stormare is altijd goed in zijn opvallende karakterrollen zo ook nu weer.

avatar van IH88

IH88

“There are some things that you see, and you can't unsee them. Know what I mean?”

Naargeestig, donker en soms misselijkmakend. Wat je te zien krijgt in 8MM is niet voor de gevoelige kijker. De sterke punten zijn Cage, de donkere sfeer en het mysterie rond een snuff-movie met een jonge meisje. Dat zorgt ervoor dat de film lang interessant blijft. Jammer genoeg is de film ook behoorlijk langdradig en het duurt lang voordat de film to the point komt. Hoe het mysterie uiteindelijk in elkaar steekt is voorspelbaar, en de grote bad guys komen te snel in beeld. De spanning is daardoor snel weg. Een actierijk laatste half uur is wat er dan overblijft. Ook niets mis mee.

avatar van Vidi well

Vidi well

Prima thriller die vooral in het eerste deel de sfeer goed neerzet. Ik zat meteen richting de krottenwijken van Seven te denken, of het smerige huis van Buffalo Bill uit Silence of the lambs. 8mm speelt zich net als deze jaren 90 thrillers af in de duistere onderwereld van de grote stad, waar de meeste mensen nooit een voet zullen zetten. En met goede redenen. De perverse wereld van gewelddadige porno die ons hier voorgeschoteld wordt is ziek, en doet je afvragen hoe mensen tot deze daden kunnen komen. Nicolas Cage heeft deze vragen ook maar vindt, net als de kijker, geen antwoordt hierop. De groezelige sfeer wordt goed neergezet met duistere kroegen, en vreemde figuren.
Het tweede deel van de film neemt de spanning wat af. Met dit soort sferen is het toch altijd het meest griezelen als alles wat mysterieus blijft. Wanneer duidelijk wordt hoe alles zit, is de waarheid weliswaar schokkend, maar niet meer zo spannend. Dat Cage aan het eind zelf ook het kwade pad kiest maakt het allemaal wat over de top. Dat hij zijn ziel zou verliezen werd al lang voorspeld door zijn collega Phoenix en kwam dan ook niet echt meer als een verassing.
De dramatische scenes met zijn vrouw en kind voegen weinig toe aan de film, en hadden wellicht sterker neergezet kunnen worden om het contrast tussen de ‘normale’ wereld en de schimmige onderwereld nog groter te maken. Desondanks, een nare, maar prima film om eens gezien te hebben.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

Valt veel aan 8mm op te merken, gewoon van die kleine details die de film iets minder geloofwaardig maken zoals dat gezeik in het begin over het roken, dat stereotype huis en gezinsleven, het harken van de bladeren in de tuin en wat voor rookbom ligt daar te roken op straat...?

Desalniettemin een hele aardige thriller die een bepaald beeld van de porno-industrie weergeeft, uiteraard niet zo'n best beeld. Het sterke aan de film is toch wel de buitengewoon sinistere sfeer. Donkerder dan donker. Dan is er de bijzonder muziekkeuze die licht Arabisch aandoet bij tijd en wijlen, maar het geheel toch iets aparts geeft. Verder prima rollen van Gandolfinni, Stormare en Phoenix. Cage is zoals Cage is. De ontknoping is eigenlijk even typerend als sneu. Een zoon die nog in huis woont bij een uber gelovige moeder en toegeeft een sadist te zijn. Het geeft de burger in die zin geen moed, het is wat het is, en dat maakt de film verontrustend echt.

avatar van Brabants

Brabants

Deze film neemt je als kijker mee in het zeer duister en pervers onderwerp van de pornografie. De verhaallijn is knap uitgewerkt en staat bol van emoties, duistere beelden en spannende momenten. De scenarioschrijver Andrew Kevin Walker die ook Se7en voor zijn rekening nam weet hier duidelijk raad mee. Het acteerwerk van Joaquin Phoenix en James Gandolfini is groot, maar het aandeel van Nicolas Cage doet voor mij hier zeker niet onder. Het laat zien dat de man tot meer in staat is, dan het grootste deel van zijn oeuvre is verknalt aan gruwelijk slechte B-films. Dit ter zijde is deze film gewoon zeer meeslepend en erg indrukwekkend.