• 8.839.989 stemmen

Met onder meer: George C. Scott, Peter Boyle en Season Hubley

Gesproken taal: Spaans en Engels

Releasedatum: 10 mei 1979

Plot Hardcore

"Oh my God, that's my daughter."

Jake Van Dorn (Scott) is een oerconservatief, gelovig mens. Op een dag verdwijnt zijn dochter tijdens een jeugdbijeenkomst in Californie. Hij geeft een prive-detective (Boyle) de opdracht haar terug te vinden, en die stuit op een porno/snuff-movie waarin ze de hoofdrol speelt. Van Dorn vertrekt naar L.A. waar hij de plaatselijke porno-wereld uitkamt op zoek naar zijn dochter. Een afdaling in de hel...

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Prima dit! Lekker sfeertje in dat vieze onderwereldje daar in LA. Veel neon, gore hokjes, losgeslagen meiden, geslenter over straten en een zoektocht die je steeds dieper de treurnis in trekt. Had 'm bij nader inzien toch liever laat in de avond gezien met een borrel erbij. Maar heb me ook prima vermaakt met een kop koffie. Scott die als conservatieve, stijve lul langzaam maar zeker loskomt met z'n zonnebril en sleazy shirtje is lekker bezig wat mij betreft. Boyle is alleen om z'n kapsel al geinig om erbij te hebben altijd.

avatar van Noodless

Noodless

Boeiende dramatische film van een conservatieve vader die op zoek gaat naar zijn verdwenen dochter in L.A. waar hij vol ongeloof en afkeer stuit op de wereld van de seksindustrie, vooral wanneer hij in een spiraal komt van volledige waanzin met betrekking tot porno/snuffmovies. Fantastische rol van George C. Scott, maarook privé-detective (Boyle) weet een overtuigende rol neer te zetten. Opvallende soundtrack die de nare sfeer nog extra in de verf zet. Jammer van de makke uitwerking naar het einde toe waardoor de film net geen 4 sterren krijgt. Beetje te snel en te gemakkelijk afgerateld. 7,5/10

avatar van Theunissen

Het moet een nachtmerrie zijn voor elke ouder, je dochter wordt vermist en ze blijkt in de seksindustrie te zijn beland. Dit gegeven wordt door regisseur Paul Schrader op een inktzwarte, hartverscheurende manier in beeld gebracht in zijn Drama film "Hardcore", die min of meer de voorloper is van de film "8MM (1999)" met Nicolas Cage in de hoofdrol. Gesteund door een groezelige setting en een sterke cast, sleurt Paul Schrader je mee in een queeste naar de donkerste uithoeken van de (westerse) maatschappij.

Jake VanDorn (George C. Scott) is een oerconservatieve en gelovige zakenman. Op een dag verdwijnt zijn dochter Kristen (Ilah Davis) tijdens een jeugdbijeenkomst in Californië. Hij geeft privé-detective Andy Mast (Peter Boyle) de opdracht haar terug te vinden en die stuit op een pornofilm waarin ze de hoofdrol speelt. Jake ontslaat uiteindelijk Andy en gaat zelf naar Los Angeles, waar hij de plaatselijke seks- en pornowereld uitkamt op zoek naar zijn dochter.

Ondanks dat "Hardcore" inmiddels al ruim 40 jaar (gemaakt in de tijd dat de Sciencefiction / Fantasy film "Star Wars (1977)" zeer populair was, want diverse verwijzingen ervan zijn in deze film te zien) oud is en er wat oubollig uitziet, is het wel nog steeds een film met een heel menselijk verhaal dat tegelijkertijd ontroerend en schokkend (o.a. wordt er een snuff-film getoond waarin een man en een vrouw vermoordt worden met een mes door de zekere Ratan gespeeld door Marc Alaimo) is en er valt ook relatief viel naaktheid (vooral borsten, zo had Linda Morell best flinke borsten, maar af en toe is ook een behaarde schaamstreek te zien) in te zien en dat o.a. van de mooie Season Hubley (is ook een tijdje getrouwd geweest met Kurt Russell) in de rol van pornoactrice Niki. Met name tijdens een piepshow scène (waarbij ze volledig naakt is en alleen open schoenen met een hoge hak draagt, die ze dan tegen het glas duwt, waardoor Jake haar schaamstreek goed kan zien, die wel niet in beeld getoond wordt) mocht ze er wezen.

Controverse is niet vreemd in Schraders oeuvre, maar er zit altijd een dubbele rand in de schijnbaar simpele typeringen van goed en kwaad. De regisseur speelt met de visie van de maatschappij waarin afgebakende, dubieuze en oppervlakkige waarden en normen centraal staan. In "Hardcore" is dat o.a. de positie van de vrouw. Zo blijkt de zonet genoemde pornoactrice Niki (Jake huurt haar o.a. in om Kristen te vinden) op het eerste gezicht een dom, oppervlakkig meisje te zijn, maar na afloop van de film moet je je mening over dit personage grondig bijstellen. Niki blijkt een sterke, jonge vrouw te zijn die haar weg probeert te vinden in een door mannen gedomineerde maatschappij. De hypocriete manier waarop de wereld de porno-industrie benadert, zet aan het denken. De veroordelende houding ten aanzien van de pornowereld, in een maatschappij die seks als marketingtool gebruikt, is op zijn minst dubieus te noemen. Daar staat het conservatieve gedrag van het hoofdpersonage tegenover dat vrouwen in de seksindustrie als minderwaardig ziet, maar ondertussen zelf in een streng, seksistisch rolpatroon tussen man en vrouw gelooft.

Maar je hoeft het niet met Schraders visie eens te zijn om van "Hardcore" te genieten. De film is boeiend en op bepaalde momenten ook spannend en ook het acteerwerk mocht er wezen. Met name George C. Scott wekt indruk. De gevoelens van onmacht, opgekropte woede, radeloosheid en interne droefheid worden op een prachtige, ingetogen manier vertolkt door hem. En ik moest zelf even lachen toen hij zich voordeed als porno-filmmaker, voorzien van pruik en snor, opzoek naar mannen voor zijn film (zo wijst hij o.a. de imponerende Afro-Amerikaan "Big Dick Blaque" af, die tien keer per dag klaarkomt, zijn penis twee uur achter elkaar stijf kan houden en een penis heeft van 23 cm ) om zodoende de man tegen te komen die het deed met zijn dochter in de pornofilm "Slave of Love", die hij te zien kreeg van privé detective Andy Mast. Want als uiteindelijk die man, te weten Jim Sloan (Will Walker), langskomt voor een rol in de film en Jake hem een foto van Kristen laat zien, zegt hij tegen hem:

"Ik heb werk nodig en ik wil heel graag meespelen. Maar met die bitch ga ik niet meer werken. Mijn pik was zo gaar dat ik twee weken niet heb kunnen lopen."

Jake is dan zo woedend, dat hij hem neerslaat met een schemerlamp en daarna zet hij hem onder de douche en ondervraagt hij hem om informatie over Kristen te krijgen.

Ook is het wel geinig als Jack naar de sympathieke porno-filmmaker Ramada (Leonard Gaines) gaat om zogenaamd te investeren in een pornofilm en hij een bezoekje brengt bij het jonge hoertje Felice (Leslie Ackerman, waarvan ook de borsten te zien zijn) en haar dan vragen stelt over Kristen. Ze zegt dan op een gegeven moment tegen hem:

"Haal je lul te tevoorschijn."

En dit om erachter te komen of Jake misschien voor de politie werkt (want hun lul tevoorschijn halen mogen politiemannen namelijk niet doen, dat zou namelijk uitlokking zijn).

Omdat het spel van Scott zo puur en oprecht overkomt, raak je als kijker al snel betrokken bij dit personage. Als de scherpe, donkere karaktertrekken van deze hoofdpersoon naar boven komen, zijn de acties van de man begrijpelijk, maar desondanks niet te rechtvaardigen. George C. Scott weet een memorabel personage neer te zetten.

Naast George Scott zet ook Peter Boyle een sterke rol neer als een louche privé-detective. Hij houdt er enkele vreemde opsporingstechnieken op na die soms komisch overkomen (zo houdt hij van jonge meisjes en kijkt hij ook graag mee op filmset bij het maken van een pornofilm). Boyle’s personage zorgt voor wat lucht in de toch wel grimmige sfeer van "Hardcore". Season Hubley speelt ook goed en de overige castleden zetten ook mooie vertolkingen neer.

Hoewel de film een happy end heeft, zo vindt Jake Kristen in een seksclub en daar wordt de eerder genoemde Ratan doodgeschoten door privé-detective Andy Mast die weer ingehuurd is door de zwager (Dick Sargent) van Jake, was het ook een beetje een anticlimax en vooral als er tussen Kristen (ze wilde overigens zelf weg bij haar vader, ze is dus niet ontvoerd geworden, en dat omdat hij volgens haar geen reet om haar gaf en zij niet in zijn wereld paste) en Jake het onderstaande gezegd wordt:

Kristen: Ga weg. Alsjeblieft.
Jake: Wil je echt dat ik wegga?
Kristen: Nee.
Jake: Breng me dan naar huis.

Daarna praat Jake nog eventjes met Niki en Andy Mast en is de film na circa 105 minuten afgelopen.

Al met al is "Hardcore" een uitstekende Drama film waarin alles klopt. Het einde van de film komt in eerste instantie over als een anticlimax. Maar na afloop zul je beseffen dat het onverwachte, hoopvolle einde van de film perfect passend is.

avatar van Basto

Basto

Prima en degelijk drama over een gereformeerde vader die de duistere spelonken van de seksindustrie induikt op zoek naar zijn vermiste dochter. Het moet even op gang komen, maar eenmaal in LA zit er een goed sfeertje en tempo in. We zijn tegenwoordig natuurlijk het nodige gewend, maar voor de 70’s geeft het goed beeld. Op het eind wordt het ook visueel wat interessanter.

Blu ray van Indicator is zoals altijd goed van kwaliteit en verzorgd.

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

Een sterke film waarvan de titel blijkbaar een dubbele betekenis heeft. Het kan even goed slaan op de conservatief religieuze inslag van de gemeenschap waaruit het personage van George C Scott afkomstig is. Al denk ik dat tot 99 % van het publiek toch aan iets anders denkt bij deze titel. De naam en de connotaties hebben verder ook niet geholpen om de film ingang te doen vinden bij een breder publiek. Vergelijk het maar eens met de bekendheid van Taxi Driver. Bevat een aantal gelijkaardige thema’s, ook geschreven door Paul Schrader. Hardcore heeft een prima opbouw en toont in feite de neerdaling van George C Scott in de aardse hel, of vergelijk het met de tocht van Orfeus in de onderwereld, in dit geval op zoek om zijn dochter terug naar boven te brengen. Deze tocht voert hem langs peepshows en bordelen (op locatie) waarin hij kennis maakt met een attitude van uitbuiting, geheimhouding en onderdrukking. Ik vind dat Paul Schrader heel integer omgegaan is met dit gevoelige materiaal. Ondanks het aanwezige potentieel worden de geseksualiseerde vrouwen en mannen op haast klinische wijze in beeld gebracht. Er is wel bloot maar geen moment kreeg ik als kijker het gevoel dat de camera mij ergens in wou verleiden.

Het calvinistische element van de film grijpt terug naar de eigen jeugd van Schrader. Het basisidee van het jonge meisje dat terechtkomt in de seksindustrie was dan weer gebaseerd op media berichtgeving uit die tijd. Mooi dat Schrader erin slaagt die elementen te stroomlijnen tot één geheel. En blijkbaar was The Searchers van John Ford ook nog een inspiratiebron. Achteraf gezien inderdaad wel wat gelijkenissen.