Bill & Ted's Excellent Adventure (1989)
Komedie / Sciencefiction
90 minuten
geregisseerd door Stephen Herek
met Keanu Reeves, Alex Winter en George Carlin
Ted en Bill zullen niet slagen als ze geen voldoende halen voor hun presentatie geschiedenis. Een zekere Rufus komt met een telefooncel uit de toekomst om ze te helpen. Samen reizen ze door de tijd om onderzoek te doen voor de presentatie.
Trailer
Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.
Mijn stem vandaag maar verlaagd van 4.5 naar 3. Zó goed vind ik 'm inmiddels ook niet meer.

Zeker waard om een keer gezien te hebben, maar zeker niet het kopen waard naar mijn mening.
Party on dudes!

Favoriete scene is en blijft to de mall scene
Ja, dat klopt als een zwerende vinger. Keanu was al 25 en een jaar ouder dan Alex. Met hun jonge gezichten, lichaamshouding en uitstraling is het heel goed gelukt om jeugdigen na te spelen.
Ik moet de film nog eens een keer zien, ik vind hem alleen al gaaf om het tijdreizen. Ik heb hem ook zelf gehad met een getekende hoesafbeelding op een roze achtergrond, waarop bill en ted op de knieen gehurkt over een stel tijdreis lijnen zaten met hun travel guide in de achtergrond in een soort meditatie houding. He, er zijn nu ineens zoveel verschillende hoesjes van dat ik hier geen bewijs meer van te vinden is.
Vraagje: Gedurende de film komen ze toch elkaars toekomst verschijning tegen en stellen ze een vraag om te achterhalen of zij het echt zijn. Een stuk verder in de film komen ze elkaar weer tegen, maar dan omgedraaid. Ik heb zoiets wel vaker gezien, dan wel als spoof dan wel serieus (monkey island 4, simon the sorcerer 2). Het geven van de juiste antwoorden en het overhandigen van de juiste objecten moest daar in dezelfde volgorde om geen time paradox te veroorzaken. Weet iemand misschien of dit uit een boek of een bekende film komt?
Verder geniaal natuurlijk dat George Carlin erin zit.
Bill & Ted is een erg leuk duo in het straatje van Wayne's World, je moet er maar van houden maar als je dat doet is het een erg leuke zit.
Zelf heb ik deze film gezien onder het genot van een paar gouden rakkers en die combinatie werkte toch wel erg goed.

Niet teveel verwachten en deze dude-film gewoon op je af laten komen, een hele leuke zit.

*How's it going, royal ugly dudes?*

Jaren geleden al eens gezien, de Hitchhiker's Guide to the Galaxy-achtige taferelen met sleutels kon ik me nog herinneren. Op die manier omgaan met tijdreizen vind ik altijd erg hilarisch, en een teken dat een film zichzelf niet bepaald serieus neemt, wat vaak erg leuk kan zijn.
Toch valt de herziening tegen. Inderdaad neemt de film zichzelf totaal niet serieus, wat ook blijkt uit hoe de historische tijdvakken worden neergezet: zo cliché-achtig als mogelijk. An sich kan dat heel leuk zijn, maar uiteindelijk werkt de humor niet. Napoleon die helemaal doordraait in een waterpark, Jeanne d'Arc die losgaat met fitnessen, mwah. Ik vind er maar weinig aan. En de film is iets teveel gevuld met dit soort dingen.
Wel leuk om Keanu Reeves in zo'n rol te zien. Ik vind hem over het algemeen maar een matig acteur, die heel erg houterig speelt, maar hier is hij veel losser, het plezier spat er duidelijk van af. Een verademing ten opzichte van die andere rollen.
Een paar leuke ideeën, maar meer dan dat is het helaas niet. De opvolger, die ik ook ooit in een ver verleden heb gezien, laat ik denk ik maar links liggen. 1*.
5*!
Ted: Iron Maiden?
Bill, Ted: Excellent!
[air guitar]
Evil Duke: Execute them.
Bill, Ted: Bogus!

Ik kan best begrijpen dat mensen zich irriteren aan die stonede typetjes (terwijl ze dat niet zijn) en dat de humor best lame kan zijn. Toch vond ik het allemaal behoorlijk amusant. Het plot is gewoon zo bizar dat het amusant wordt en als je daar mee om kan gaan, dan wacht je gewoon een leuke tijd. Het is allemaal wat oppervlakkig en het gaat allemaal erg snel, waardoor niet elk geschiedenisfiguur de volle potentie van hun gekkigheid kan laten zien. Toch is dat hele stel ongeregeld bij elkaar bijzonder amusant, duurt de film gelukkig niet al te lang en eindigt de film gewoon erg leuk met de geschiedenispresentatie, al was het allemaal wel erg professioneel in elkaar gezet voor twee losers die niks van geschiedenis afweten, opeens het ene na het andere feitje uit weten te poepen en ook nog eens 0,0 hebben voorbereid.
Natuurlijk is het geen kwaliteitsfilm en heeft de film 0 diepgang. Daar gaat het ook niet om.
Er is een hoop lol, het gezicht van Keanu laat me de hele film door lachen, en een aantal quotes zijn onsterfelijk.
Effecten hebben de tand des tijds (in tegenstelling tot bijvoorbeeld Back to the Future, die toch echt 5 jaar ouder is) niet heel goed doorstaan.
Het hele stuk met Napoleon in het heden, waar veel mensen enthousiast over zijn vind ik zelf dan weer veel te lang.
Al met al toch anderhalf uur een dikke glimlach op mijn gezicht (ongetwijfeld uit nostalgie) en toch een paar keer flink moeten lachen. Dus voor mij gewoon een dikke voldoende voor deze film, en zin in deel 2 en 3.
De sketches met de historische figuren zijn vaak wel wat flauw en afgezaagd, maar soms is het ook wel weer erg droog allemaal. Die grappen over de "stiefmoeder" vond ik ook wel mooi. "Now your dad's going for it... in your own room!". 3.0*.
3,5 sterren.
Tja, dit is toch wel een behoorlijk afgezaagde en flauwe film anno 2020. Nieuwere delen sla ik dan ook maar over. Wel leuk om George Carlin in een film te zien (ik had pas op het einde door dat hij het was).
Je moet gewoon wat meer blowen.