• 159.515 films
 • 9.821 series
 • 29.130 seizoenen
 • 608.965 acteurs
 • 355.388 gebruikers
 • 8.902.194 stemmen
Avatar
 
banner banner

Boyz n the Hood (1991)

Misdaad / Drama | 112 minuten
3,58 1.438 stemmen

Genre: Misdaad / Drama

Speelduur: 112 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: John Singleton

Met onder meer: Ice Cube, Cuba Gooding Jr. en Morris Chestnut

IMDb beoordeling: 7,8 (150.662)

Gesproken taal: Engels

Releasedatum: 20 september 1991

Plot Boyz n the Hood

"Once upon a time in South Central L.A... It ain't no fairy tale."

Drie vrienden, de halfbroers Doughboy en Ricky Baker, en Tre Styles, groeien op in de achterbuurten van Los Angeles. Tre wordt opgevoed door z'n vader, Furious Styles, die hem normen en waarden bijbrengt. Ricky staat op het punt om een football-beurs te krijgen op een universiteit, terwijl Doughboy zich vooral met geweld en alcohol bezig houdt.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Social Media

Volledige cast

Acteurs en actrices

Jason 'Furious' Styles

Darin 'Doughboy' Baker

Reva Devereaux

Brenda Baker

Young Tré Styles

Lewis Crump, USC Recruiter

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Lebarron

Lebarron

 • 1019 berichten
 • 702 stemmen

Boyz 'n the Hood was het debuut van John Singleton als regisseur en van Ice Cube als acteur. De film is een semi-autobiografische film omdat hij deels op de jeugd van Singleton is gebaseerd. De film verteld het verhaal van drie vrienden Trey Stiles (Cuba Gooding jr.) en de broers Ricky(Morris Chestnut) en Darren Baker(Ice Cube). We ontmoeten de drie wanneer ze nog jong, rond de 10, zijn en daar al de eerste passen op hun latere loopbaan zetten. Trey woont bij zijn moeder Reva(Angela Bassett) maar vertoont onhandelbaar gedrag en moet daarom bij zijn vader Furious(Laurence Fishburne) gaan wonen. Furious is streng en zit hem continue acter zijn vodden. Dat geeft hem structuur. Ricky en Darren worden door hun moeder Brenda (Tyra Ferrell) opgevoedt. Ricky kan niets fout doen bij haar terwijl Darren alleen maar verrot gescholden wordt. Ricky hoopt footballer te worden en zeult overal zijn bal mee naar toe. Darren is vooral bezig het respect wat hij van zijn moeder niet krijgt op straat te krijgen en wordt opgepakt. 7 jaar later is Trey een serieuze leerling en heeft een bijbaan in een kledingwinkel. Ricky is een veelbelovend atleet maar een matig student. Hij is ook al een tienervader. Zijn vriendin en kind wonen gewoon bij Ricky en zijn moeder in. Darren is een berucht ganglid met de bijnaam Doughboy. De film is een sterk debuut van regisseur Singleton en hij is bijna 30 jaar later nog actueel . Hij benadrukt met deze film het belang van een vader in het leven van een tienerjongen maar stipt ook andere issues die in getto's in Amerika aan de orde van de dag zijn aan. Zoals drugs, gangviolence, teenage-sex, gentrification en racial profiling. Deze film is verantwoordelijk voor het ontstaan van het genre Hoodfilms. Net als dat hij ook de carrieres van Cuba Gooding, Angela Bassett en Ice Cube lanceerde en Laurence Fishburne promoveerde van bijrol acteur tot leadactor.


avatar van Curry

Curry

 • 289 berichten
 • 89 stemmen

dat onhandelbare gedrag van Tre als kind komt eigenlijk helemaal niet uit de verf, zeker niet vergeleken met Doughboy als kind. Het is slechts een middel om Tre bij Fishburne te plaatsen voor het verloop van de film


avatar van Lebarron

Lebarron

 • 1019 berichten
 • 702 stemmen

Curry schreef:

dat onhandelbare gedrag van Tre als kind komt eigenlijk helemaal niet uit de verf, zeker niet vergeleken met Doughboy als kind. Het is slechts een middel om Tre bij Fishburne te plaatsen voor het verloop van de film

Ach hij deed behoorlijk bijdehand tegen de juf en het was niet was niet de eerste keer dat hij in een gevecht was geraakt bleek uit het telefoongesprek tussen de juf en Reva. De juf zegt ook dat hij een kort lontje heeft, al vond ik dat dat andere ventje wel erg nadrukkelijk solliciteerde naar een pak op zijn sodemieter in dit geval. Maar hij had dat contract getekend met zijn moeder op basis van eerdere gebeurtenissen. Vaak is het incident dat de druppel vormt niet het ergste in de reeks. Ik spreek dan ook uit eigen ervaring.


avatar van CocoNutz_IV

CocoNutz_IV

 • 49 berichten
 • 62 stemmen

Prachtige film over het sombere (ghetto) leven in de jaren ‘90 in Amerika. Film zovaak gezien inmiddels en vervelen doet het niet.

Iedere keer bij het ouder worden merk ik toch weer kleine details waar ik van onder de indruk ben of waar ik begrip voor krijg.

De band met de vader of juist de zorgzame woorden van de vader. Maar ook de machteloosheid en onbegrip van de jongeren (zoals Cuba Gooding bijvoorbeeld).

Blijft een geweldige en tijdloze film en heeft voor mij een hoog jeugdsentiment.

4*


avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

 • 13038 berichten
 • 3809 stemmen

Vol met clichés en een irritante Ice Cube in die rol (die de film echt wel naar beneden haalt), maar verder wel een fijn sfeervol filmpje met een prachtrol van Fishburne. Je krijgt ook het idee dat men voor GTA San Andreas hier wel inspiratie heeft opgedaan. Ook sterk hoe constant politiesirenes en een helikopter te horen zijn boven die wijk. Inhoudelijk wel oké, maar niet heel bijzonder. Wel fijn dat het vooral sfeer is en weinig plot zodat je echt vooral een inkijkje in dat sociale milieu krijgt. Visueel verder niet heel spetterend. 3,5*.


avatar van mirjo 2

mirjo 2

 • 276 berichten
 • 3540 stemmen

Tegenvallend. Een bekend thema, ook al in 1991, maar het blijft te lang braafjes doorkabbelen totdat tegen het eind de zaak ontploft. Acteer prestaties waren wat mij betreft op het niveau van de toneelschool: veel overacting en te duidelijk dat iedereen krampachtig zijn best deed om het zo echt mogelijk te laten lijken waardoor dat juist mislukte. Alleen Laurence Fishburne haalde wat mij betreft een (dikke) voldoende.

Wat wel duidelijk werd is dat de randgemeenten in de VS niet "the place to be" zijn, maar dat is een gigantische open deur. Kijkend naar de ontwikkelingen in de VS de laatste jaren vraag ik mij trouwens af of er überhaupt nog "places to be" zijn in de VS.


avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

 • 7945 berichten
 • 3520 stemmen

Ergens tussen balorige nineties-nostalgie en een oprecht sociaal-realistisch drama. Het hart van 'Boyz n the Hood' (1991) is de vader-zoonrelatie tussen Furious (een jonge Laurence Fishburne) en Tré (een piepjonge Cuba Gooding Jr.). Fishburne zal voor mij altijd vervlochten zijn met die ijzige Morpheus, maar juist in deze rol speelt hij een warme en feilbare mentorfiguur. Een charismatische buurtvader die de verleidingen en valkuilen van het straatleven kent, terwijl hij onmachtig is om het op te nemen tegen zoveel sociale ongelijkheid. Zijn eigen cynisme verbijtend omdat hij weet dat opgeven ertoe kan leiden dat Tré verloren gaat aan criminaliteit of politiegeweld. Een gelaten triestheid die als een mokerslag binnenkomt. Het is alleen jammer dat Doughboy (Ice Cube) en zijn kornuiten - als Tré's foute vrienden - op het niveau blijven steken van karikaturale bijrollen. Eerder grappig en over the top, dan dat ze de gevoeligheden blootleggen waardoor jonge mensen vatbaar zijn voor straatbendes. Het geeft 'Boyz n the Hood' (1991) ook een te duidelijk omlijnd goed tegenover fout waardoor het prekeriger overkomt dan zou moeten. Maar misschien zijn we inmiddels verwend met grilligere, genuanceerdere achterbuurtvertellingen als 'The Corner' (2000) en natuurlijk 'The Wire' (2002-2008)!?


avatar van armantico

armantico

 • 24 berichten
 • 0 stemmen

Prachtige ghetto drama over 3 vrienden!!

Die elk op hun eigen manier proberen te overleven in het zware ghetto leven. Cuba Gooding junior, Ice Cube , En Morris CHestnut doen het goed in deze film ik ben nu 44 jaar en kan nog steeds genieten van deze film. Ik heb in de jaren 90 veel van deze ghetto films gezien. Waar van een kwart rotzooi was. Maar deze film niet die grijpt je op bepaalde momenten toch naar je strot wie deze film niet gezien heeft dit is een aanrader!!!


avatar van Curry

Curry

 • 289 berichten
 • 89 stemmen

gisteravond was ie weer op de BBC en weer gekeken ondanks het late tijdstip.

Fishburne heeft hier zo'n glansrol.

Blijft geweldig met de laatste scene tussen de sprong naar 7 jaar verder als little Chris en Doughboy afgevoerd worden door de politie en dat nummer op de achtergrond en Fishburne Tre naar binnen neemt.

Ik denk toch wel dat dit mijn favouriete 90's film aan het worden is


avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

 • 2946 berichten
 • 2150 stemmen

Drama die ik vooral maar eens geprobeerd heb vanwege het goede stemgemiddelde. Verder was er geen voorkennis aanwezig wat het onderwerp betrof, maar dat dit naadloos aansloot bij het gemiddelde gedrag en problemen binnen de ghetto's was al snel duidelijk.

En zoals de gemiddelde film met een dergelijke thematiek vind ik het héél moeilijk enig sympathie op te brengen voor de gemiddelde Afro-Amerikaan waar de woorden fuck, bitch en niggah schering en inslag is, niet perse in die volgorde. Duidelijk is maar weer dat het een soort cultuur is waar men elkaar mee besmet, wie met pek omgaat wordt ermee besmet. Boeiend is toch wel de verschillen tussen de drie hoofdpersonen van ex-bajesklant, sportman en studiebol en vooral het welbespraakte en overwogen karakter Furious, heel goed gestalte gegeven door Laurence Fishburne, die maar al te duidelijk maakt dat het leven altijd vol met kansen en keuzes zit.

En vooral in dat laatste zit juist de kneep bij Boys N The Hood. Want keuzes en kansen zijn er namelijk altijd, de drank en wapenwinkels mogen dan dichtbij zijn, de keuze is toch aan jezelf daar iets te halen. De achterbuurt en matige perspectieven lijken dan ook eerder een excuus voor de gemakkelijke keuze die criminaliteit en verloedering inhoud. Iets dat uitermate zelfkritisch geduid wordt door de oude man. Net als de haat, verongelijktheid en drang het kleinste geschill al met wapengekletter te beslechten. Het lijkt een selffullfullingprophecy die zich over zichzelf afroepen met hun gedrag en de vooroordelen die worden bevestigd, niet te vergeten zelfdestructief gedrag. Beklijvend en wrang zijn dan uiteraard de 'onschuldige' slachtoffers die vallen en de hysterie en verdriet omtrent. Want ja, behalve keuzes en kansen heb je ook nog zoiets als pech en geluk. En die balans maakt de film tot een goede, namelijk die tussen het dodelijke milieu enerzijds en de mogelijkheid er meer uit te halen als je kop er maar bij houdt anderzijds.


avatar van Film Pegasus

Film Pegasus (moderator films)

 • 30287 berichten
 • 5154 stemmen

John Singleton was de eerste zwarte regisseur die een Oscarnominatie voor beste regie kreeg. Een verhaal over sociale ongelijkheid en racisme, maar tegelijk laat Singleton een gemeenschap zien die meer is dan de clichés. Het is hoofdzakelijk een coming-of-age film met de problemen die velen kennen. De eerste liefde, denken aan de toekomst, ouderschap, ... Alleen zijn die problemen een pak groter als je in een zwarte buurt in Amerika woont. De toekomst is zo onzeker, waarbij verdere studies eerder uitzondering is dan de regel. Je hoort de sirenes en de helikopter bijna heel de tijd door en tegelijk zie je amper agenten opduiken.

Boyz n the Hood is geen film over gangsterbendes, maar zoals de titel zegt over jongens in de achterbuurt. Het leven lijkt al uitgestippeld te zijn voor hen richting afgrond en het is geen evidentie om daar niet in te vallen. Indrukwekkende film!


avatar van Fisico

Fisico (moderator films)

 • 7574 berichten
 • 4394 stemmen

Ik zag op dezelfde avond Do the Right Thing (Film, 1989) van Spike Lee. Misschien qua gelijkaardig onderwerp van discriminatie en sociale verpaupering van de zwarte gemeenschap net wat te veel van het goede.

Desalniettemin een sterke film over sociale ongelijkheden en territoriumafbakening van diverse jongerenbendes met het nodige geweld tot gevolg. Een hoopvolle toekomst van talentrijke jongeren wordt onder deze omstandigheden vaak gehypothekeerd. De machteloosheid van de vader (Laurence Fishburne) vond ik vervolgens vrij pakkend en ik ervoer de machteloosheid wel. Er tegenin gaan of preken leidt mogelijks tot het verder afstoten van je zoon. Moeilijk soms.

Verder een mooi portret van drie opgroeiende jongeren in een coming of age verhaal. Zeker een aanbevelingswaardige film waarbij opgroeien en groeien centraal staan.


avatar van john mcclane 2

john mcclane 2

 • 3122 berichten
 • 6315 stemmen

Ik kan deze niet openen op video land .

Iemand tips ?


avatar van hdehoon

hdehoon

 • 348 berichten
 • 303 stemmen

Hoewel een interessante opbouw en goed spel, ging me die straattaal van die jongens en meisjes op den duur enorm vervelen. Ik kreeg ook wel een sombere blik op de Amerikaanse samenleving. Zelfs een brave huisvader die, zonder eens te kijken of iets te vragen, dwars door de voordeur naar buiten schiet met een pistool omdat hij een verdacht geluidje hoort 's nachts? En dan speelde zich dit niet eens af in een achterbuurt in een grote stad, maar zo op het oog in een hele normale middenklasse wijk. De zg. 'strenge maar rechtvaardige' vader in het verhaal, daar had ik ook mijn twijfels over. Een vader die zijn kind alle huishoudelijke werk laat doen en als zoontje vraagt wat hij eigenlijk doet zegt: 'Ik hoef niks te doen hier want ik betaal de rekeningen'.... Misschien heb ik iets gemist, maar mij leek dit een twijfelachtige moraal.


avatar van Tanita

Tanita

 • 532 berichten
 • 4958 stemmen

mirjo 2 schreef:

Tegenvallend. Een bekend thema, ook al in 1991, maar het blijft te lang braafjes doorkabbelen totdat tegen het eind de zaak ontploft. Acteer prestaties waren wat mij betreft op het niveau van de toneelschool: veel overacting en te duidelijk dat iedereen krampachtig zijn best deed om het zo echt mogelijk te laten lijken waardoor dat juist mislukte.

Ja klopt. Ik vond het een vervelende film. 1.5


avatar van arnodw

arnodw

 • 202 berichten
 • 2428 stemmen

MDRAIJER schreef:
Was trouwens de scène waar ze als jonge jochies langs het spoor lopen om een lijk te zien een referentie naar Stand By Me?
Ja, leek me heel duidelijk een bijna 1-op-1 referentie.

edit: zie ook How Did 'Stand By Me' Help Inspire 'Boyz n the Hood?' - rockthebells.com


avatar van Kondoro

Kondoro

 • 10453 berichten
 • 2396 stemmen

Gisteren een rewatch. Blijft een goede film!