Genre: Misdaad / Drama
Met onder meer: Ice Cube, Cuba Gooding Jr. en Morris Chestnut
Releasedatum: 20 september 1991
Bekijk via Videoland
Plot Boyz n the Hood
"Once upon a time in South Central L.A... It ain't no fairy tale."
Drie vrienden, de halfbroers Doughboy en Ricky Baker, en Tre Styles, groeien op in de achterbuurten van Los Angeles. Tre wordt opgevoed door z'n vader, Furious Styles, die hem normen en waarden bijbrengt. Ricky staat op het punt om een football-beurs te krijgen op een universiteit, terwijl Doughboy zich vooral met geweld en alcohol bezig houdt.
- Trailer (YouTube)
- Boyz n the Hood (MusicMeter)
- Kijk op Videoland
Shalika
Brandi's Mom
The Old Man
daz
De hiphop is vreselijk en hier en daar zelfs ongepast, het acteerwerk is matig, de maatschappijkritiek is te makkelijk (vooral die speech is ergerlijk), bepaalde scènes zijn sentimenteel – maar bovenal de personages hadden veel beter gekund. We volgen drie stereotiepe jongeren die zeven jaar lang opvallend weinig ontwikkeling doormaken en bijzonder vlak blijven. Toch kan ik niet spreken van een echt slechte film. Volgens mij wordt er op een oprechte wijze een authentiek beeld van een gemiddeldehood geschetst door verschillende problemen aan de kaak te stellen zonder vervelend moralistisch te worden. Bovendien kijkt het allemaal wel lekker weg. 2*
De hiphop is vreselijk? Kijk dan geen hood-movie, dat hoort namelijk bij de ghetto. Ik vind juist dat ze hiphop en andere muziek goed afgewisseld hebben en dat er helemaal niet overmatig met rapmuziek wordt gestrooid.
Ik weet niet of de kritiek die je geplaatst hebt serieus is, aangezien bijna iedereen ong. 4 sterren heeft gegeven. Waarschijnlijk is dit gewoon niet jouw type film. Als je je verdiept in het leven in South Central L.A., dan begrijp je deze film beter en zul je hm ook meer waarderen...
Jawaddedadde
Schrijnend potret van het leven in het ghetto.
Schrijnend omdat het erg moeilijk is om uit die achterbuurten te raken en omdat vele levens verwoest worden, direct en indirect.
Eerste uur gebeurt er niet heel erg veel, maar da's prima voor de sfeerschepping en de karakterontwikkeling. Nadien komt er meer schot in de zaak (soms zelfs letterlijk) en krijgen we een best een beklijvend verhaal.
Prima acteerprestaties, prima verhaal, prima film dus.
mister blonde
Geen hippe gangsterfilm zoals bijvoorbeeld Menace 2 Society, maar een intelligent sociaal geëngageerd drama. Heb Spike Lee zelf maar een betere film zien maken. Indrukwekkend. 4 sterren.
TonyKing
Afgezien van Will Smith en Mark Wahlberg kunnen rappers gewoon absoluut niet acteren, maar dat is niet altijd erg. Als ze een rol spelen die dicht bij hun eigen leven ligt hoeven ze ook niet te acteren, maar gewoon zichzelf zijn, zonder dat ze hiervoor afgekraakt worden.
Maar ten opzichte van deze rappers/acteurs kunnen deze gasten dan weer heel erg goed rappen. En daarnaast gaan we Marky Mark hier aub niet als rapper bestempelen, want dat is wel een beetje denigrerend ten opzicht van rap-muziek;).
kella1993
Ik vond de film best wel tegenvallen.
Had er toch meer van verwacht!
goongumpa
Best een goede film. Beetje sentimenteel, maar wel oprecht. Ice Cube acteert verrassend goed, wat een uitstraling heeft hij toch.
dutchtuga
Iets te moralistisch en voorspelbaar, maar verder prima film. Boyz 'n the Hood lijkt een aardig reëel beeld te schetsen van het Amerikaanse ghetto-leven. Prima acteerwerk ook.
shrink
Redelijke film. Leuk om een keer te kijken, maar ook niet vaker. City of God is stukken en stukken spannender.
Fran
- 1953 berichten
Ik vond het wel een goede film om naar te kijken maar dan vooral vanwege het sterke acteerwerk. Vooral het samenspel tussen vader en zoon vond ik erg goed. Hoe hij probeert om met al zijn kracht om zijn zoon op het rechte pad te behouden. Toch heb ik niet echt het idee dat dit een heel realistisch beeld is van hoe het er echt aan toe gaat in een dergelijke achterbuurt. Ik heb het idee dat het er veel rauwer aan toe gaat. Dit kwam toch een beetje te slapjes op me over.
DBTim
Ontroerende film over het keiharde en onzinnige (bende) leven in South Central Los Angeles. Echt hele sterke rollen van Ice Cube, Cuba Cooding Jr. & Laurence Fisburne. Erg indrukwekkend zonder te moraliserend te zijn. Aanrader, en één van mijn favoriete films!
erik1677
Wat een fantastische film blijft deze Boyz in the hood toch, zelfs nog 20 jaar na dato.
Vanmorgen weer opnieuw genoten van het acteerwerk van Ice cube en laurence Fishburn.
Een topper.
gauke
Het lijkt wel een documentaire dit zo op het oog authentieke verhaal over het ingewikkelde, uitzichtloze en moeilijke opgroeien en bestaan in een ghetto in Los Angeles. De film laat overduidelijk zien hoe in de USA, na de officiële beëindiging van de rassenscheiding (in 1964?), de politiek de ogen heeft gesloten voor de discriminatie en de sociale problemen in de achterbuurten van de grote steden. De toen nog zeer jonge regisseur heeft een indrukwekkend draaiboek (twee Oscarnominaties) gerealiseerd en voor een intense soundtrack gezorgd.
Nieksnut
Weinig originele film die dankzij het geweldige acteerwerk van Fishburne en Gooding Jr. toch veel indruk maakt. Heel sterk. Niet voor niets een kleine klassieker.
Lewis-06
gisteren gekeken, te voorspelbaar en geen memorabele scenes en weer een irritante hoofdrolspeler net als bij menace II society. Deze 2 films zijn leuk om een keer in de klas te draaien op een middelbare school.
enob76
deze film is een van de beste gettofilms die er is. top muziek, niet alleen gangstarap. goeie cast (vooral ice cube) en een spannend verhaal. mensen die deze film niet leuk vinden of die met van allerlei interlectueel gepraat deze film gaan beoordelen snappen niets van de rapcultuur, bendeoorlogen, en hoe het is om in deze achterbuurten op te groeien.
Jasper69
Moet ik de titel uithalen Boyz IN the Hood of Boyz AND the Hood? Wel toffe film!
yeyo
Uiterst sfeervol geregisseerde debuutfilm van de toen 23 jarige John Singleton. Boyz n the Hood is misschien geen diepgravende sociologische analyse van het leven in armoedige wijken, maar slaagt er niettemin in ontroerend en levensecht te zijn door de oprecht overkomende dramatiek. Daarnaast wordt het gevoelige thema nooit overdreven aangedikt en wordt het criminele leven ook niet opgehemeld (i.t.t. dat vreselijke Menace II Society). De personages hier zijn geenszins steenharde, gewiekste bendeleden , maar worden voorgesteld als onwetend, naïef, en tegelijkertijd onschuldig. Het is dan ook opmerkelijk dat de 'antagonist' van het verhaal (Doughboy - schitterend gespeeld door Ice Cube) geen sadistische geweldenaar of zwarte Tony Montana is, maar een apathische sukkelaar.
De enige minpunten zijn de zwakke, onovertuigende acteerprestatie van Cuba Gooding Jr. en het rommelig verhaal. Zeker bepaalde subplots (bv. de voogdij problematiek en Tre's girlfriend) zijn niet zo sterk en voegen weinig toe.
Sumon
Een film die een diepe indruk op mij gemaakt heeft. Boyz n the Hood is keihard, kritisch en brengt zijn oprechte boodschap op een schrijnende manier. We zien een groep vrienden elk op een andere manier opgroeien in een ghetto, waarin criminaliteit, geweld en alcoholisme de enige manier zijn om een klimaat van armoede en werkloosheid te ontvluchten. Het hoofdpersonage is de intelligente Tre, die probeert te ontsnappen uit de 'hood' met een verhoopte studiebeurs en de wijze lessen van zijn vader. Tre's loyaliteit ten opzichte van zijn
vrienden dreigt hem echter in dezelfde valkuilen te doen stappen als het geboefte rondom hem.
Singleton is moraliserend maar vooral ook eerlijk en realistisch. Geen American Dream in de getto's, wel rassengeweld, analfabetisme, bendevorming, aids, etc.
De film is ook gewoon goed: een heldere structuur, waarin razend spannende scènes afgewisseld worden door pakkende beelden over vriendschap, vaderliefde en dat op een professionele en niet-clichématige manier. Bovendien kan de regisseur op schitterende acteerprestaties rekenen, omlijst door de lekkere beats van de oldskool hiphop.
Artistieke en historische hoogtepunt begin jaren '90.
Insignificance
Tijdgenoten als Menace II Society en New Jack City kwamen niet zo goed uit de herkijk, verschrikkelijk zelfs, maar voor deze valt wel wat sympathie op te brengen. Vooral omdat het in grote lijnen als een faire ghettoschets aanvoelt. In die zin dat Singleton's hoofdrollen uit acceptabele karakters bestaan. Niet de valse types die het ene moment overdreven stoer staan te doen en het andere moment worden gereduceerd tot zielige slachtoffers van hun omgeving.
En dat is al heel wat. Dat neemt niet weg dat de opmaat wel enkele moeizame scènes kent en wat onevenwichtig overkomt. Zo wordt er nogal wat tijd ingeruimd om iets over gebroken gezinnen e.d. aan te kaarten, maar onderweg dooft dat aspect stilletjes. De zwarte agent die tweemaal langskomt is dan weer niet al te subtiel en het dreigt even helemaal mis te gaan als Furious zijn wijsheden letterlijk de film in mag preken en daarmee een discussie aanzwengelt.
Zo ontstaat de indruk dat Singleton te veel wilde vertellen en daarin wat ongelukkige keuzes heeft gemaakt. Puur richting kookpunt gaat het in ieder geval stukken beter. Het naderende onheil zit er onmiskenbaar en toch redelijk geraffineerd in. De afronding daarvan is misschien wel het beste teken van Singleton's zuivere benadering. Soms een beetje wankel, ook omdat niet iedereen geweldig staat te spelen, maar zeker het slot maakt dit een waardevolle film.
Boneka
De film is alweer 21 jaartjes oud, maar kijkt toch nog heel aardig weg. De blu ray versie is heel behoorlijk. Geen beschadigingen te zien, alleen zijn sommige momenten (vooral binnen) wat minder kleurrijk. Geluid is goed. Okay anno 2012 zullen deze films in dit "tempo' niet meer worden gemaakt. Het geheel doet wat traag aan. Het zou anno 2012 best wel wat pittiger mogen en vooral heftiger. De film uit 1991 is best wel braaf als je dat afzet naar films van deze tijd. Maar dat is ie niet dus kun je het daar niet mee vergelijken. Zoals gezegd kijkt ie lekker weg, en zakt eigenlijk nergens in. De opbouw is goed verzorgd en het eind is gewoon goed. De film is vooral moralistisch gebracht, maar daar is niks mis mee. Het leven maak je veelal zelf en dus ook je keuzes die je maakt. Daarin is deze film geslaagd en op blu ray heel aardig uitgebracht. De film gaat ook mooi mee met zijn tijd en de AIDS cultuur. Muziek had wel wat meer op de voorgrond mogen komen wat ook geld voor het drugsgebruik. Eigenlijk gek dat we wel een lijk zien, maar drugs heb ik in de hele film niet gezien. Anyway geslaagde film.
Weertenaar
Er was eens een tijd dat film nog geen haast had. Zie daar Boyz n the Hood. Regisseur Singleton, wiens carriere na zijn debuut werd gekenmerkt door pieken en dalen, neemt uitgebreidt de tijd (misschien soms een tikkeltje te veel) voor zijn eigen geschreven Boyz n the Hood en dat werpt zijn vruchten af. Het harde en moeilijke leven in de ghetto's wordt realistisch weergegeven, al is het een tikkeltje voorspelbaar dat er wel 'een goede' geslachtofferd zou worden. Verder is Singleton bepaald niet terughoudend om het nodige moraal toe te voegen, maar dat zei hem vergeven. Cinematografisch oogt en ander degelijk en is ook het acteerwerk zeker niet slecht. Boyz n the Hood schurkt tegen een 3,5 aan, maar daar komt de prent uiteindelijk toch nét een streepje te kort voor.
ArjanB1
Damn, 23 was deze regisseur! En hoe kan je van deze film naar Abduction gaan...
FilmProduction
Ik had na het spelen van GTA: San Andreas ineens zin om eens een paar van die 'hood' films te gaan kijken, dit was mijn eerste op lijstje met onder andere Menace II society en Don't be a Menace to bla bla bla ( die overigens een parodie was van de eerdergenoemde films) en hij viel mij niet tegen. Je kunt ook wel zeggen dat GTA hier een beetje op gebaseerd is. Lekker geweldadig met ook een goede mix van drama en flinke actie, prima film en ik had na het zien van deze film opeens ook weer zin om GTA te gaan spelen haha.
PS: als iemand nog een paar 'hood' films weet, geef dan even een gil en stuur mij een berichtje
thegoodfella
dit lijkt toch niet op een docu. Daarvoor zitten er te veel slechte one-liners in en is de film veel te moralistisch
SiD3Sp|N
Als ik deze film zit te kijken dan blijf ik het gevoel hebben dat ze met Ice Cube en vooral Cuba Gooding Jr de verkeerde mensen hebben gecast. Ik heb de hele tijd het gevoel dat ze er te "lief" uitzien. Alhoewel Ice Cube volgens mij in het echt ook uit zo'n ghetto komt daar niet van maar vooral die Cuba met z'n baby face maakt het allemaal net te ongeloofwaardig.
Verder hele goede beelden en goed tempo.
sinterklaas
Het leven in de Gettho's van LA is geen sprookje.
John Singleton zet hier op vrij jonge leeftijd een behoorlijk sterk debuut neer die het echt niet moet hebben van de suspence, maar gewoon van de keiharde realiteit. Had ook ergens vernomen dat Singleton zelf ook in een gettho is opgegroeid en hier dus een beetje zijn ervaringen deelt. Je zou ook haast weer denken dat het hier weer draait om bendeoorlogen en drugssmokkel, maar dat is toch echter niet het geval. Hier volgen we gewoon 4 vrienden die opgroeien in South Central en vanuit hun naïviteit er al snel achterkomen in wat voor wereld ze zijn terecht gekomen. Ruziezoekertjes zijn de hoofdpersonages dus totaal niet. De film begint als een coming of age met de 3 vrienden in hun jeugd, Tre, Chris en de gebroeders Baker (Doughbey en Ricky) tot in hun volwassen jaren, nadat de broertjes uit de gevangenis komen wegens kruimeldiefstal. Alles word ook steeds interessanter wanneer ze volwassen worden en de broertjes Baker uit de gevangenis komen. De rollen zijn ook behoorlijk goed. Cuba Gooding Jr zet hier een fenomenale rol neer als Tre, waarbij je haast kan denken of dat waarschijnlijk, door de rechtvaardige opvoeding van zijn vader (ook een onvergetelijke rol van Laurence Fishburne) niet gewoon een van de verstandigste bewoners in een Gettho is, die in principe geen vlieg kwaad wil doen en de meiden ook weer als vliegen van zich af moet slaan vanwege zijn charme en niet vanwege zijn dure kleding en blingbling. De rest van het ploegje zijn meer een beetje uit op relletjes. Doughbey word hier goed vertolkt door Ice Cube, nog in zijn NWA periode, en is hier wel een erg koppig mannetje met een hoop eigendunk. Ook Ricky is hier erg sterk, en Chris is ook een behoorlijke moedige kerel die, als kreupele in een rolstoel, nog lang niet dood wil.
De scene's tussen Tre en zijn vader waren ook echt behoorlijk sterk en de film maakt hier wel goed duidelijk dat een goede opvoeding je op zijn minst nog verstandige keuzes kan laten maken door maar niet mee te doen aan de misdadige praktijkjes van je vrienden, maar hoe lang hou je dat vol als de tegenpartij het wel op jou munt omdat jij toevallig omgaat met de gebroeders Baker? Een ijzersterk en onvergetelijke climax!
Boyz N the Hood was een verassend goede film die eens een verhaal van de andere kant laat zien als het over gettho's gaat. Natuurlijk is het altijd wel leuk om er lekkere afreagerende brute geweld tussen te vinden zoals bijvoorbeeld in Menace 2 Society, maar ook zonder werkt het prima. Sterker nog, Boyz N the Hood is meer drama dan misdaad.
Prima vertelling.
John Lee Hooker
Doeltreffende weergave van het leven in de ghetto met grote bierflessen, lowriders en ook personages die wel degelijk nadenken over hun bestaan. Mooi om te zien dat twee verstandige knapen bevriend zijn met stompzinnige gangsters en zo een aantal keuzes moeten maken. Opvoeding blijkt een essentieel onderdeel te zijn om de jongeren een hoopvolle toekomst in kaart te laten brengen. Al wordt er pas op het einde echt opschudding veroorzaakt bleef het deze kleine twee uur toch continu boeiend. Zo'n baby die bijna wordt aangereden, het verhaal bij de billboard, de gesprekken met vader Furious, etc. De scène waarin Ricky wordt neergeschoten vond ik wat twijfelachtig uitgevoerd; hij was zich bewust van het gevaar in de buurt (die auto sjeezde naar de andere kant van de wijk) en toch blijft hij rustig zijn melkpak openkrassen. Gelukkig volgen er hierop een aantal sterke confrontaties. Vloeiend portret, gemaakt door John Singleton, die me nieuwsgierig heeft gemaakt naar zijn andere shizzle.
LPereboom
Een sterk misdaad drama, die toch wel een kijk geef hoe het zal gaan in zo een wijken! Verrassend goed vond ik de acteer prestaties van Ice Cube, die hier echt wel goed acteert! het verhaal is boeiend en houd je bezig tot het einde van de film, ik had misschien net dat tikkeltje meer verwacht van deze film!

Netflix kwaliteitscontrole 3: vijf keer 'Populair op Netflix' met een hoog cijfer

Bound by Honor

Tupac: Resurrection
Documentaire, 2003

Straight outta Compton
Muziek / Drama, 2015
straatbendeblack peoplerap muziekhiphopghettogangsterstreet warrapperviolence in schoolslos angeles, californiëvexedsouth central los angeles vindictivecautionaryblack american intenseantagonisticcallous