• 9.375.420 stemmen

Met onder meer: Josh Hartnett, Melissa George en Danny Huston

Releasedatum: 8 november 2007

Plot 30 Days of Night

"They're Coming!"

Het geïsoleerde stadje Barrow, Alaska, wordt iedere winter 30 dagen lang in volledige duisternis gehuld. Veel inwoners zoeken in die periode hun heil elders. Deze winter vestigt een mysterieuze groep vreemdelingen, vampieren, zich in het stadje. Ze bereiden zich voor om zich gedurende de ononderbroken nacht-van-30-dagen tegoed te doen aan de overgebleven inwoners. De sheriff (Josh Hartnett), zijn vrouw Stella (Melissa George) en een steeds krimpende groep inwoners zullen alles uit de kast moeten halen om te overleven tot het weer licht wordt.

avatar van M.Goodkat

M.Goodkat

Ik heb veel verwacht van deze film en ik ben een persoon die van uitdagingen (ik hou van elke horror,alleen Japanse ni) en ben deze gisteren gaan zien.

Wat mij altijd aanspreekt zijn films met 'sneeuw' erin, is altijd bij mij gebleven.

de sfeer zit er goed in, Josh speelt een goeie rol hierin neer en bewijst dat die ook horrors kan doen.

De vampieren waren goed nagedaan, de taal vond ik supergraaf.

Ik heb deze film vergeleken met 'the thing' wat wel een betere horror is natuurlijk .

Goeie film van wie iemand van suspens houdt,er zitten niet over the top schrikmomenten in, het wordt alleen van tevoren gedaan zodat de schrik minder is maar toch effectief.

3,5/5

Slade

Zeggen dat het verhaal cliché is, is even cliché als het verhaaltje zelf. Vond het vooral een vermakelijke premisse die ruimte laat voor een hoop moois.

Dat er vanalles opengelaten wordt of zaken (zoals de stand van de zon bij opkomst) zal best, maar vind ik hoogst oninteressant. Vooral in een film waar het toch al nergens over gaat.

Verder is het vooral erg stijlvol. Slade weet geweldig alles in beeld te brengen. Het actie camerawerk lijkt wel wat op de 28 Days Later films (deze film past perfect in het rijtje trouwens), zo ook de vampieren hier. Heerlijk snelle, schel schreeuwende wezens. Hou ik wel van, zoveel leuker dan die oude horroriconen. Gaat toch echt dreiging vanuit.

Eng is het verder allemaal niet, maar dat zal mij ook een worst wezen. Harnett doet het verder wel aardig, rest van de cast is niet zo opvallend, behalve dan de hoofdvampier, die echt een creepy rolletje neerzet.

Visueel gewoon erg gaaf en sfeervol. 4*

avatar van aerts007

aerts007

Prachtige locatie, film vind ik beter dan verwacht. Alleen het einde slaat echt alles,gemaakt met de laatste 10 dollar vrees ik! Niettemin de moeite waard. 3.5!

avatar van jimbo79

jimbo79

heel sfeervolle film met zalige vampiers maar er werd toch soms wat te veel gezeverd en het had nog wel creepier gekund maar de omgeving waar het in gefilmd is is natuurlijk al lekker spannend

3* want was ook fun wanneer de vampiers aanvallen

avatar van Max en Joep

Max en Joep

Ik vond het wel jammer dat de vampieren niet griezelig waren.

De 'scary' oppervampier bijv sloeg voor mij de plank volledig mis.

Ik miste een tot de verbeelding sprekende opperschurk.

En ze hadden beter het (op zich erg toffe) vampieren taaltje niet kunnen vertalen, want ze zeiden me toch een zoute dingen...

avatar van triqo

triqo

Onderhond schreef:

Slade

Visueel gewoon erg gaaf en sfeervol. 4*

Dit is eigenlijk het enige wat me kon overtuigen, voor de rest deed het me weinig.. Ondanks dat ik ongeveer wist wat me te wachten stond was ik toch een beetje teleurgesteld na het type film als Hard candy te hebben gezien..

Vind hem er visueel ook best vooruit op gegaan t.o.v hard candy

avatar van onurdirenc

onurdirenc

mooie film vampiers konden zeker enger maar toch een aanrader om diep in de nacht met paar vrienden te kijken

een 3*

avatar van Dutch Ownage

Dutch Ownage

Helaas, het camerawerk irriteerde mij eerder dan dat ik vond dat de sfeer erdoor werd verbeterd.

avatar van Minority_Check

Minority_Check

behalve dat er te weining werd verteld over die monsters vond ik het erg leuk

ik vond alles goed

en josh hartnett is vet

avatar van Renfield1976

Renfield1976

Goede film!!!! Mede dankzij het camerawerk en de make-up is deze film bijna geweldig te noemen, ik ben het er wel mee eens dat er ietsje te weinig info werd gegeven over de monsters, maar dat maakte niet veel verschil, gewoon een té gekke film!!! ****

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Film met goede en slechte aspecten. Op het gebied van gore, camerawerk is 30 days tot in de puntjes verzorgd maar het gvoel was erg sterk dat hier zoveel meer uit gehaald had kunnen worden, vooral op het gebied van spanningsopbouw. Had Slade wat beter naar The Thing gekeken was dit een stuk beter geweest. Erg jammer.

avatar van Film Pegasus

Prachtig van beeld en Hartnett zit in een film waarin hij wel past. Het genre is weer in trek. Verrassing is ook dat de overlevende niet zoals je zou verwachten in het politiebureau wapens verzamelen en al die wezens afknallen. Dat helpt toch niet, zodat je als kijker ook afwacht hoe men het 'probleem' gaat aanpakken. Originele invalshoek voor een verhaallijn dat je zowiezo niet aux serieus moet nemen. Maar de film oogt mooi, is spannend en absoluut een plezier om naar te kijken. Verwacht geen Shake Spear, maar pure ontspanning.

avatar van melanie178

melanie178

Dit is best een spannende film, al hadden de vampieren wel wat beter gekund, ze waren nu niet echt angstaanjagend zoals ze dat in andere films wel vaak zijn.

De logica is vaak ver te zoeken, ze gaan maar 1 keer in die 30 dagen eten en drinken inslaan waarna ze dat vervolgens nog laten liggen ook, wonderbaarlijk dat iedereen nog vrij sterk is na 30 dagen zonder eten en drinken....verder liep dat kleine meisje Gail gewoon over straat te zwalken terwijl er van alles op de loer ligt (weet ook nog steeds niet wie dat meisje nou precies was)

Ik geef deze film 2,5 * omdat hij lekker wegkijkt, absoluut niet verveeld en toch wel spannend is.

avatar van Skeleton

Skeleton

Het idee van de film dertig donker en dat dan die vampiers komen is wel leuk. Maar echt bijzonder vond ik de film niet. Leuk om een keer gezien te hebben maar meer ook niet. Het eind overigens heeft wel weer wat.

avatar van theresia

theresia

Snap echt niet wat de mensen hier nu goed of zelf geweldig aan vinden.....

sjonge jongen wat een but film zeg.. leek wel of ik een film uit de jaren 80 aan het kijken was. heb het een uur volgehouden en hem toen uitgezet.. vond er geen zak aan en zeker niet de moeite waard om hem af te kijken want dan zakt mijn niveau wel heel erg..

omdat ik hem niet heb afgekeken ga ik ook natuurlijk niet stemmen.. Denk dat hij dan nog niet hoger kwam dan 0.5

avatar van Matchostomos

Matchostomos

Wanneer we de onmiskenbare visuele kwaliteiten van 'Hard Candy' (Slade's debuut dat ons letterlijk en figuurlijk bij de ballen greep) in achting nemen, zouden we op zijn minst mogen verwachten dat Slade die positieve lijn doortrekt. Jammerlijke vaststelling is dat Slade de desbetreffende potentiële visuele kwaliteiten deels onbenut laat, net zoals hij andere aspecten binnen het geheel onbenut laat. '30 Days of Night' behoeft geen psychologische uitwerking, dat ligt tenslotte niet binnen de intenties van de makers, maar een gebrek aan spanning, harmonische scèneovergangen en een angstinboezemende vijand (naakt van montage en cinematografie) maken deze prent niet geheel overtuigend. Bovendien voelen we ons allesbehalve geïsoleerd, dit ondanks de ideale setting, en zijn de menselijke personages ontbeend van enige overtuiging en charisma. Gelukkig dat de vinnige montage, de beangstigende geluidsband, het voldoende bloedvergiet en de bijwijlen solide comic-feeling de opwinding alsnog staande kunnen houden.

avatar van Pkunk

Pkunk

Ik ben het niet eens met het einde. Hadden ze wel beters voor mogen bedenken, als je het einde dan toch op laat..

Verder wel aardig. Leuke vampiers idd. 3*

avatar van nacht

nacht

viel mij tegen, had er wel wat meer van verwacht

avatar van Bramha Bull

Bramha Bull

een rete spannende vampier film met een paar lekkere schrik momenten, heerlijk.

niet bij nadenken maar je mee laten voeren met deze film.

goed camera werk met mooie locaties, prima acteerwerk.

aanrader!!

avatar van aphexfreak

aphexfreak

Al sinds ik ooit voor het eerst de Aphex Twin clip Donky Rubarb zag had ik een zwak voor deze getalenteerde regisseur.

David Slade weet als geen ander hoe dingen visueel mooi te maken, en bewees dit al eerder met Hard Candy.

Soms is de vorm zo ontzettend mooi dat de inhoud er eigenlijk niet meer toe doet en deze film is daar een goed voorbeeld van.

Maar dat stijltje, prachtig om te zien!

Overigens viel het wel mee met de hoeveelheid cliche's vooral naar het einde toe neemt alles toch wel een andere wending.

Een aantal ijzersterke horrorscenes die ook nog eens prachtig gefilmt zijn, en een fabuleuze score maken alles af.

En wat een prachtige aftiteling trouwens!

Voor mij 1 van de beste horrors die ik zag de laatste jaren, en zelfs beter dan 28 Days Later.

Deze gaat dan ook meteen mijn top 10 in.

David Slade, een man om in de gaten te houden.

avatar van scorepio

scorepio

Degelijke en klassieke vampierenfilm.

Kan gerust in het rijtje staan naast : Interview with a vampire en blade.

Sommige scenes waren idd wondermooi in beeld gebracht.

Het einde daarintegen werd er snel bijgelapt. Ook blijf ik met vele vragen zitten.

Al bij al zeker een aanrader maar niet de beste vampierenfilm.

Teleurstellende dertien in een dozijn horrorflick. Had hier op zich toch wel wat meer van verwacht, alhoewel een als sheriff gecaste Josh Hartnett me de wenkbrauwen al even deed fronsen van tevoren. Maar ach.

Originele setting voor een vampierenfilm, dat zeker, maar bovenal een te lang uitgesponnen wandeling langs het geijkte paadje. Dat verlooppatroon van vluchtende/zich verbergende karakters in het duister kennen we inmiddels wel, en het is weleens beter gedaan dan dit. Wat op zich niet erg is mits die 115 minuten nog een beetje onderhoudend zijn en je tenminste nog enige betrokkenheid voelt met de karakters. Couldn't care less though. Met de effecten is weinig mis en de baddies zagen er redelijk goed uit, maar beginnen al snel te irriteren. Z'n goede score hier verbaast me eigenlijk wat, maar misschien heb ik de laatste tijd wel wat teveel films in dit genre gezien.

Het weinig verrassende einde bezorgde me nog een dijk van een Blade 2 déjà vu ook..

Niets bijzonders. 2.0*

avatar van Tsolodimos

Tsolodimos

de film had zeker wel 'iets'

de sfeer was meer dan oké, de acteurs ook.

Toch was hij niet heel spannend, het was namelijk te voorspellen hoe het zou eindigen en verlopen..

ook jammer dat het verhaal niet heel realistisch was

verder wel:

de 'wezens' waren heel goed en mooi gedaan, een dikke plus

al met al, zeker 'leuk' om naar te kijken voor de genen die niet veel met horror te maken hebben..

voor de horror-fan waarschijnlijk een teleurstelling

3.5 *

avatar van Ché Cliché

Ché Cliché

Zware teleurstelling. Ben Foster is een koning en haalt de film nog enigszins omhoog. De rest is niet al te best. 2,5 ster.

avatar van malfunction

malfunction

totale waanzin........ik kon de film al vertellen voor ik em gezien had.

wederom vampieren die niet tegen uv kunnen.

Het verhaal vond ik zeer matig en er kwam geen einde aan.

Het begin was even van "dit kan wat worden"

dan kreeg je 1uur lang verstoppertje spelen waar geen eind aan komt.

en in de laatste 15 min. komt er eindelijk wat actie met een "blade" einde.

De locatie daarin tegen was een goed begin, deed me gelijk denken aan "the thing" met Kurt Russel.

Dit vond wel een creepy film waarbij je aan de stoel bleef hangen.

jammer 1 ster voor de locatie

malfunction schreef:

Nogal logisch he.

avatar van WeZet

WeZet

Leuke schrikmomenten en het einde is mooi, daardoor komt het otaal op een gemiddeld cijfertje.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

malfunction schreef:

totale waanzin........ik kon de film al vertellen voor ik em gezien had.

wederom vampieren die niet tegen uv kunnen.

Er komt een vervolg van 30 Days of Night, hierin zien we vampieren gekleed in avond jurken op een lekkere zondag middag een kopje thee nuttigen in de plaatselijke pub? Niet zo voorspelbaar nee dus is dat wat je wil zien?

Tuurlijk kunnen vampieren niet tegen UV, als dat wel zo zou zijn zouden het geen vampieren meer zijn.

avatar van minjatje

minjatje

'k vond t echt wel een leuke film .. dat einde had'k helemaal niet verwacht wel mooi einde =).

avatar van Ethicus

Ethicus

De film is leuk tot op een bepaald moment. Wanneer het kleine meisje zich tegoed doet aan een menselijk kadaver en zegt dat ze nu wel is met iemand anders wil spelen, is het voor mij gedaan.