• 9.374.935 stemmen

Met onder meer: Josh Hartnett, Melissa George en Danny Huston

Releasedatum: 8 november 2007

Plot 30 Days of Night

"They're Coming!"

Het geïsoleerde stadje Barrow, Alaska, wordt iedere winter 30 dagen lang in volledige duisternis gehuld. Veel inwoners zoeken in die periode hun heil elders. Deze winter vestigt een mysterieuze groep vreemdelingen, vampieren, zich in het stadje. Ze bereiden zich voor om zich gedurende de ononderbroken nacht-van-30-dagen tegoed te doen aan de overgebleven inwoners. De sheriff (Josh Hartnett), zijn vrouw Stella (Melissa George) en een steeds krimpende groep inwoners zullen alles uit de kast moeten halen om te overleven tot het weer licht wordt.

avatar van Marcusnld

Marcusnld

Lekkere doorsnee zaterdag avond film, niet nadenken en er is weer 1,5 uur voorbij.

Verhaal is flinterdun en wel erg voorspelbaar. Sfeertje is echter heerlijk al irriteerde met name de aktiescenes me mateloos.

Magere 3*

avatar van Insignificance

Insignificance

Het verhaal is idd niet echt origineel, maar dat hoeft niet erg te zijn. Locatie en concept zijn geweldig gekozen, absoluut pluspunt. Met de cast is niks mis en visueel ziet het er allemaal strak uit. Sfeer deed ook mij hier en daar wat denken aan 28 Days Later. De vampieren zien er best freaky uit en dat eigen taaltje is leuk gevonden. Helaas wennen deze happers na een tijdje, wat de punch er een beetje uit haalt.

Hier en daar wat gore, een paar schrikmomenten, wat onbeantwoorde vragen en, jammer genoeg, een onnodig overdreven heroïsch einde. Dat had wat mij betreft best wel wat subtieler gekund... Al met al toch een aardige zit, deze is in ieder geval beter dan de gemiddelde horrorcrap die ik de laatste tijd onder ogen heb gekregen.

3½*

avatar van Xstream

Xstream

Een goede solide vampieren film. De beste eigenlijk die ik in jaren gezien heb. Weinig nieuws wellicht, maar de makers kozen duidelijk voor een no-nonsense vampieren film zonder pogingen te doen de zoveelste variant er tegenaan te gooien. En dat hebben ze heel goed gedaan. Ik heb in geen jaren ook meer zo genoten van gore scenes.

Lees m'n volledige review >>

avatar van Bob Gray

Bob Gray

• 2048 stemmen

Sterk gefilmde en sfeervolle horror, maar erg matig uitgevoerd. Deed me af en toe denken aan 28 DL, vooral de schokkende cameravoering bij de actie scenes. Voor de rest haalt ie het niet bij die film.

avatar van alegondatje

alegondatje

Onsamenhangende film. De vampieren waren mooi gemaakt maar waarom ze nu ineens daar neerstreken ??????

ik vond dat er geen verhaal lijn in zat ............28 DL vond ik een stuk beter.

avatar van EenFilmPerDag

EenFilmPerDag

Voor mij een absolute topper, lange tijd geleden dat ik echt heb genoten van een film in dit genre. Eigenlijk niet meer sinds Silent Hill.

Overtuigend acteerwerk en een duidelijke verhaallijn. Het einde maakt dat er haast wel een vervolg van moet uitkomen, een waarvan ik hem liever gister dan morgen zie.

Nee, voor mij, is deze film een dikke must see als je van het genre houdt.

avatar van Bob Gray

Bob Gray

• 2048 stemmen

alegondatje schreef:

Omdat vampieren niet tegen zonlicht kunnen, en daar is het 30 dagen lang nacht.

avatar van WB

WB

Leuke film. Goeie sfeer zit er in de film en een goeie spanningsopbouw. Het was spannender geweest als je de 'niet-levenden' niet gezien had en dit in het ongewisse liet. Daarentegen waren de 2 uur wel snel voorbij. Josh Hartnett als Bad-ass sherriff is even een doorheenkijker, maar niet storend. Overigens zitten er best veel Gore-effects in de film. Geen superbijzondere film, maar kijkt lekker weg.

avatar van Sergio

Sergio

Zo voorspelbaar allemaal dat je bloed ervan wegloopt.

avatar van kaztor

kaztor

Zeer vermakelijke, traditionele horrorfilm volgens klassiek recept!

Gewoon niet teveel bij nadenken en slicen en dicen maar!

Dit soort films hoeven van mij niet beoordeeld te worden op basis van verhaallijn, logica of wat dan ook. Dit is gewoon ouderwetse fun!

avatar van Babybird

Babybird

Vond dit een hele aardige film. De vampiers waren zeer angstaanjagend, vooral de leider. De manier van spreken en bewegen.

Dit is een van de toppers van dit genre van de laatste tijd.

avatar van Eldarion

Eldarion

Film viel erg tegen. Soms was ie erg ongeloofwaardig en verwarrend. De vampieren waren wel te doen.

avatar van Sutherland

Sutherland

Best een aardig filmpje. De film wordt niet echt heel spannend of eng(sommige momenten daargelaten), af en toe wel een klein beetje goor. Grote pluspunt aan deze film vond ik de vampieren. Ze werden heerlijk neergezet en ik vond ze nogal eng, vooral met dat praten erbij. Deed me een beetje denken aan mensen uit de oostbloklanden.
Wat ik alleen niet snap is het einde waarin de sherrif zich eigenlijk opoffert door vampier te worden. Echter 10 minuten later na het gevecht waarin hij de baas van de vampieren vermoord, wordt het licht. Konden ze het dan net niet even iets langer uithouden?Ze hebben het 29 dagen lang uitgehouden en dan redden ze net die laatste 10 minuten niet. Vond ik een beetje vaag. Snapte wel dat zijn vrouw en dat kind onder die auto zat met die brand, maar in andere delen van de film hebben ze het ook gered door te vluchten(in die auto bijvoorbeeld toen er een hoop vampieren op hen afkwamen)
Verder dus best wel een vermakelijk filmpje.

avatar van Seifer

Seifer

Eindelijk eens een film dat Vampier waardig is, de sfeer is geweldig en tja het verhaal is lekker simpel, maar soms is dat maar beter ook. Het einde was ook niet verkeerd, was hij achter de vampieren aan gegaan, dan leek het net weer iets op The Forsaken.

avatar van Riddick

Riddick

Concept van de film is heel goed!.. De 'vampieren' zijn erg goed uitgewerkt en dat taaltje vond ik ook wat hebben!.. Het hele idee is goed, alleen klopt er iets niet aan. De films mist net datgene dat hem (erg) goed zou maken.

Daarvoor 3.5*

avatar van Altijdklagen

Altijdklagen

sterke horrorfilm met veel sfeer en ok acteer prestaties...

niet alle keuzes van de personages waren logisch, maar over het algemeen goed te doen.

Lekkere gore erin!

een van de betere horrorfilms van de laatste tijd!

avatar van Goldenskull

Goldenskull

de vampieren zagen er wel 'freaky' uit en die aparte taal was een pluspunt, maar ik vond de spanning tegenvallen.. de film kreeg niet echt vat op mij. Ook vond ik sommige dingen nog al onduidelijk en dan vooral waarom die vampiers opeens in Barrow waren.. of heb ik de reden daarvoor gemist? (jaja, vampiers kunnen niet tegen zon blabla, dat is duidelijk, maar toch..) hoe tegen het eind éen van die gasten met een bijl onthoofd werd, zag er wel strak uit ,3.5*

avatar van Betamax

Betamax

Teveel van het zelfde.

Je word de laatset tijd overspoelt met horror.

Ik heb er genoeg van en deze film viel tegen.

avatar van dulcinea

dulcinea

Geslaagde horrorfilm die toch ver boven de middelmaat in dit genre zit, vooral de locatie en sfeer zorgen daarvoor en ook het acteerwerk is beter dan in de meeste horrorfilms.

Verder is het verhaal natuurlijk niet zo bijzonder, maar wie kijkt nu echt naar een horror voor een sterk verhaal?

Ik vond hier alvast niks verkeerd mee en heb me niet verveeld, enkel bij het einde stel ik me dezelfde vragen als Sutherland hierboven, het had ook anders (en misschien beter) gekund.

Toch zeker goed voor 3,5*

avatar van Rutte

Rutte

Een van de betere horrorfilms van de laatste tijd.

Welliswaar hadden er wat meer schrikmomenten in mogen zitten zoals men dat bij een goede horrorfim zou verwachten, maar desondanks blijft de hele film toch redelijk de aandacht vast houden van begin tot eind, helaas echter zonder echt superspannend te worden.

Vooral dat laatste vond ik jammer en dat kost 'm bij mij dan ook punten.

Vooral de vampieren kwamen goed uit de verf, niet alleen dan door de uitstekende make-up, maar ook door hun vreemde manier van praten.

Al met al een prima film met enkele leuke bloederige scenes die je gerust kunt kijken, want deze ( vond ik ) ruim beter dan de meeste andere prut-horrors van de laatste tijd.

3,5 sterren

avatar van notsub

notsub

Van dit soort films gaan er wel meer dan 13 in een dozijn. Het is erg voorspelbaar en met een veel te serieus einde. Dit moet je vooral voor de lol kijken, het is zeker niet eng en de monsterlijke wezens zijn zelfs grappig. Een gebrek is dat het nergens echt eng is. Hoogtepunten zijn wat acties met een bijl en een meisje dat lekker aan het snoepen is. Zag ik Marylin Manson nog in een bijrolletje?

avatar van macrobody

macrobody

mwua, kan er mee door als horror film maar er zitten gewoon stukjes in die nergens op slaan of ze kloppen niet. Ik vond 'm ook niet echt supereng of spannend. Het einde was ok.

avatar van animalkrullie

animalkrullie

Een aardige horrorfilm die nergens echt eng word.

De nachtwezens zijn wel mooi gemaakt, maar er zitten wel veel gaten in de film.

De film zit ergens tussen origineel en doorsnee in.

Het word nergens echt een topper, gaat ook wel heel snel allemaal nergens een opbouw.

avatar van IcU

IcU

Mooie beelden en goeie effectens. Qua inhoud een beetje 'seen that, done that'. Ook de acteer prestaties waren middelmatig. Er werd helaas veel over gedramatiseerd, en de film duurde te lang. Maar goed, ik heb me vermaakt. Leuk om een keer gezien te hebben.

avatar van Fryce

Fryce

Sfeer is wel ok, leuke vampiers snap alleen niet helemaal wrom het 30 dagen moet zijn ipv 1 dag kon het verschil namelijk niezo goed ontdekken :-P

avatar van WB

WB

Fryce schreef:

Omdat je 1 dag in een schuilhokje wel vol kan houden en je niet per se naar buiten hoeft. In 30 dagen kan meer gebeuren. En natuurlijk omdat de natuur niet te beïnvloeden is

avatar van EveroN

EveroN

Qua sfeer en verhaallijn had dit net zo goed een verfilming kunnen zijn van een S. King boek. Vooral de sfeer deed me denken aan " Storm of the Century " http://www.moviemeter.nl/film/27594 Een lange zit maar zeker de moeite waard. Dit kan ik van 30 D o N. zeker niet zeggen. Het verhaal is iets aan de dunne kant en hoewel je denkt dat het wel ergens na toe zal leiden kom je na een uurtje bedrogen uit. De spanning is er dan al uit en het kwakkelt het laatste uurtje op het zelfde niveau door. Duurt naar mijn mening te lang.

Geef um toch 3* met name voor het heerlijk isolate sfeertje wat het uit ademt, de locatie en de make up effecten van de vampires zagen er goed uit.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Ik heb me goed vermaakt bij deze film. Er hing een erg duister sfeertje die me heel erg aan John Carpenter's The Thing deed denken. Daarnaast was de muziek werkelijk fantastisch. Een soort van Dark Ambient sound, bestaande uit rare geluiden en weinig melodieen. Acteerwerk was ook prima te doen, met wederom een prima Hartnett. De show wordt echter gestolen door Foster als de totaal geflipte vreemdeling. Jammer genoeg verdwijnt hij veels te snel uit beeld. Ook had de film wel wat spannender gemogen, want er zijn naar mijn mening te weinig schrikmomenten. En het einde, tsja... Ikzelf stoorde me er niet echt aan (hoewel het voor mijn gevoel een stuk slechter had mogen aflopen) maar dit is misschien wel een mooie tussenweg. 3,5*

avatar van kinjutsu

kinjutsu

Pastichio Rocker schreef:

Ja dat vond ik ook erg sterk aan de film.

avatar van xilyron

xilyron

Film was goed wegkijken, niet moeilijk. Verhaal was niet heel orgineel.