• 9.375.336 stemmen

Oorsprong: Verenigde Staten / Canada

Geregisseerd door: Roger Spottiswoode

Met onder meer: Jamie Lee Curtis, Ben Johnson en Hart Bochner

Plot Terror Train

"The boys and girls of Sigma Phi. Some will live. Some will die."

Een groepje jongeren haalt een grap uit bij een leerling, de grap gaat mis en er gebeurt een ongeluk waarbij een van hen in een ziekenhuis terecht komt. Vier jaar later is het examenjaar van de studenten en besluiten ze een gekostumeerd feestje te houden in een oude en vervallen trein. Die nacht sluipt er ook een moordenaar rond de verloren trein rond, verkleed in een kostuum, en slacht de studenten een voor een af.

avatar van Halcyon

Halcyon

Zoveelste film die tijdens de hoogdagen van de slasherfilm op het publiek werd afgevuurd. Maar toch net iets anders dan wat je al gezien hebt. Ondanks het feit dat het hier een typische formulefilm betreft bevat het scenario genoeg originele en atypische ingrediënten om zomaar in de vergetelheid te verdwijnen.

Drie factoren maken van Terror Train een film die een geheel eigen stempel op het genre drukt:

1) De gemaskerde killer die, verschillend van bv. Jason en Michael, steeds de identiteit aanneemt van z'n slachtoffer. Het gemaskerde bal dat plaatsvindt in de trein biedt namelijk genoeg mogelijkheden om je in anonimiteit te hullen.

2) David Copperfield die de "dode" momenten opvult met door discomuziek begeleide goocheltrucks.

3) Een ideale setting die sterk contrast voorziet tussen feestelijk gedecoreerde wagons en claustrofobische gangen waarin de moordenaar zijn prooi besluipt.

Dit alles wordt met zoveel enthousiasme gebracht dat de typische high school sfeer weer van meet af aan voelbaar is. Bovendien blinkt Terror Train uit in sterke belichting en magisch kleurgebruik, waardoor je meermaals in een dromerige rit wordt ondergedompeld. Spanning en bloed worden gereserveerd voor de eigenlijke finale en dat is zowat het enige minpunt aan Terror Train, dat in vergelijking met genregenoten relatief soft is. Maar afgezien van deze uitschuiver is Terror Train de ideale slasher die in de voetsporen van Halloween en Friday the 13th een heerlijk avondje griezelen garandeert.

avatar van Naomi Watts

Naomi Watts

Heerlijk sfeervolle eighties slasher. Vooral door de setting in de trein voelt het heel claustrofobisch aan. Typisch high school sfeertje weer, en de personages zijn ook enorm genietbaar. Erg sfeervol en ook een erg toffe killer. Die de identiteit van zijn laatste slachtoffer aanneemt. Visueel ook erg subliem, wat de claustrofobische lading een extra impuls geeft. Ook de betrokkenheid van Copperfield is een geniale keus, die de dode momenten opvult en die ook nog eens zorgt voor meer mysterie. De dader had wat mij betreft wel wat meer mogen toeslaan en had wat mij betreft ook niet zo ten onder moeten gaan. Ook zonder masker was ie heerlijk geschift.

Weer zo'n geweldige eighties slasher, wat waren horrors toen toch goed.

avatar van 606

Aardige eighties film met de nodige spanning.

Leuke locatie en redelijke slashers.

Acteren was ook niet slecht.

avatar van perceived

perceived

Aardige old skool slasher die na herziening toch wat tegenviel. Goed maar niet heel bijzonder.

avatar van FillumGek

FillumGek

Aardige slasher die helaas toch wat gewoontjes was. Zoals ik van te voren had verwacht is het sterkste punt de sfeer. Het gekostumeerde feestje is gezellig en natuurlijk de ideale situatie voor een moordenaar om ongestoord je slag te slaan. Niemand gelooft immers dat er echt wat aan de hand is. Daarnaast is de trein een originele, maar bovendien een claustrofobische en beangstigende locatie waar je onmogelijk van kan ontsnappen.

Scream Queen Curtis kan natuurlijk weinig fout doen in dit soort filmpjes, de rest van de cast kon me niet zo bekoren. Maar zolang er maar hard gegild wordt is het goed. Tof hoe de psychopaat te werk gaat, maar jammer dat veel kills offscreen gebeuren. Het einde was ook een beetje teleurstellend, ik had graag een verrassinkje gehad. Nog een thumbs up voor de goocheltrucs door de film heen, erg vermakelijk.

avatar van jordandejong

jordandejong

Terror Train is een aardige slasher die ondanks het bijna compleet ontbreken van gore door de hele aardige setting toch erg vermakelijk is.

De moorden zijn teleurstellend. Weinig suspensevol en het ontbreken van de gore vind ik bij een slasher bijna altijd een minpunt. Gelukkig ziet de killer er gedurende de film wel erg tof uit omdat hij steeds een ander kostuum van de feestgangers aantrekt.

De setting is wel enorm sterk in deze film. De zwarte stoomtrein die door de winterse landschappen rijd is enorm sfeervol en af en toe behoorlijk claustrofobisch. Ook de confrontaties tussen de killer en Jamie Lee Curtis zijn zeer de moeite waard.

Jammer genoeg is de film wel behoorlijk tam en wordt het tegen het einde pas wat spannender. Gelukkig wordt de rest van de film opgevuld met geinige goocheltrucs .

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Zeer aardige slasher die zijn punten scoort met de setting en de sterke sfeer. Ook de vermommingen en de uitdossing van de killer geven Terror Train een meerwaarde. De climax is voorspelbaar maar dat is haast inherent aan het subgenre. Sterk.

avatar van ZeppelinNL

ZeppelinNL

Moet bekennen dat deze film mij zeer tegenviel. Het idee van de gemaskerde killer is natuurlijk niet nieuw, maar dat deert op zich niet. De opbouw van het verhaal is slecht naar mijn mening, ook is het jammer, dat in tegenstelling tot andere slashers, je meteen al vanaf het begin van de film a): met zeer grote waarschijnlijkheid kan zeggen wie de dader is, en b): het motief van de dader weet. Dit vind ik juist zo leuk aan andere slashers, dat je als het ware vanuit het perspectief van de slachtoffers meedenkt over wie het nou is. Jamie Lee Curtis speelt wel goed, en ook de rol van David Copperfield vond ik geweldig.

Het einde vond ik enigszins slordig en abrupt. Misschien dat ooit na een tweede kijkbeurt ik mijn mening bijstel.

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Net niet helemaal overtuigende Halloween in een trein. Maar wel mooi met Jamie Lee Curtis en een soort van remake van één van de bekendste scenes uit de John Carpenter-film. Eerste uur gaat er nogal wat onnodige tijd verloren aan de vervelende jaren 80 goochelaar David Copperfield. Laatste half uur is spannende slasher-horror. De echte rij eindeloze imitaties zouden gedurende de hele jaren 80 nog komen en daarbinnen is deze helemaal zo slecht nog niet.

avatar van Theunissen

Deze typische jaren 80 Horror film (een slasher) had ik schijnbaar nog nooit gezien (tot gisternacht dan) en dat is eigenlijk wel jammer, want ik vond het best allemaal vermakelijk en sfeervol (vooral omdat het zich afspeelt in een feestende trein) en de laatste 30 minuten zijn ook nog eens spannend en het einde zelfs verrassend (ik had de twist in ieder geval niet zien aankomen en dacht ook dat het de goochelaar was).

In dit verhaal draait het om een groepje jongeren van de medische studentenvereniging "Sigma Phi Omega", die tijdens hun studentenfeest een grap uithaalt met leerling Kenny Hampson en waarbij die grap volledig mislukt en er tevens een ongeluk gebeurt met Kenny, die tijdens de grap volledig doordraait en daardoor in het ziekenhuis terecht komt. Vier jaar later houdt de studentenvereniging tijdens hun examenjaar een groot gekostumeerd feest en viert dat in een oude stoomlocomotief trein. Daarbij sluipt er ook een moordenaar rond, die het groepje jongeren (die verantwoordelijk waren voor het ongeluk van Kenny) één voor één vermoord.

Hoewel het verhaal nu inmiddels wat oubollig en flauw oogt en dat laatste zeker in het eerste uur (komt o.a. door goochelaar David Copperfield, die veel goocheltrucs doet in de trein) van het verhaal, zat het verhaal opzicht best leuk in elkaar en weet het daarbij ook nog eens te vermaken en te boeien en wordt het op het einde ook nog eens spannend, als men denkt wie de moordenaar is en men deze probeert op te sporen. De moordenaar gaat opzicht best creatief te weer en gebruikt daar o.a. de kostuums (o.a. van Groucho Marx en een hagedis) voor van de personen die hij één voor één vermoord. Van de moorden krijg je opzicht wel niet veel te zien, waardoor de film niet bepaald hard is (het meest harde in de film was nog een oorbel welke van een oor werd afgetrokken). Maar omdat je niet weet wie de moordenaar is (je hebt wel een vermoeden en datzelfde vermoeden hebben de personen in de trein ook), blijft het wel allemaal lekker mysterieus en spannend tot het einde, welke ik zelfs zeer verrassend en sterk vond.

Het hele verhaal wordt best sfeervol (ook visueel gezien) in de trein weergegeven en ook de cast deed het best verdienstelijk en vooral natuurlijk hoofdrolspeelster Jamie Lee Curtis (in de rol van jongere Alana), die ook een paar keren lekker schreeuwt (door haar geschreeuw heeft ze ook als bijnaam gekregen "Scream Queen"). Jamie Lee Curtis was destijds ook best vaak te zien in horrorfilms (de bekendste is natuurlijk "Halloween (1978)", maar ze speelde ook mee in "The Fog (1980)" en "Prom Night (1980)". Samen met deze, zijn het dus drie horrorfilms voor haar in het jaar 1980 ). Veder was het leuk om Ben Johnson (in de rol van sympathieke en behulpzame treinconducteur) weer eens terug te zien in een film en hem kan ik vooral van de legendarische keiharde Western film "The Wild Bunch (1969)". Een mooie verschijning in deze film vond ik overigens Sandee Currie (in de rol van jongere Mitchy) en ik vond het best jammer dat zij niet bloot te bewonderen was. In deze film zit eigenlijk ook geen bloot m.u.v. de scene waarbij de hangborsten van Joy Boushel (in de rol van jongere Pet) heel even te zien zijn.

Al met al gewoon een leuke, vermakelijke en sfeervolle typische jaren 80 Horror film, die ook nog eens weet te boeien en op het einde zelfs spannend is. Omdat de film ook maar circa 90 minuten duurt, kijkt hij verder lekker weg.

avatar van Gang_Star

Gang_Star

Een film die mij vooral interesseerde dankzij 'Scream Queen' Jamie Lee Curtis en vooral de hoes. Qua verhaal hedendaags wat minder interessant, deze horrorfilm die zich bijna volledig afspeelt in een rijdende trein waarin een moordenaar aanwezig is, maar toch vooraf boeiend genoeg om mij nieuwsgierig te maken. Terror Train heeft een fijne sfeer en is bij vlagen redelijk spannend, maar dan eigenlijk voornamelijk richting de ontknoping die ik zelfs niet doorhad, ondanks dat wanneer je goed nadenkt je best de ontknoping kunt raden. Teveel matige karakters, een tegenvallende moordenaar en de overige scenes die spanning misten zorgen dat Terror Train niet hoogstaand is en dus eigenlijk een gemiddelde film in het genre is.

avatar van joolstein

joolstein

Een nogal tegenvallende slasher, een soort Halloween-on-a-train. Maar zonder een erg indrukwekkende killer en een stel slappe kills. Alhoewel er nog wel één iemand zijn hoofd verliest. Blijft er weinig over dan natuurlijk Jamie Lee Curtis die met deze film haar status als Scream-Queen nog maar eens bevestigd! En ja, schreeuwen doet ze ... veel! Enige spanning komt er dan nog doordat erop de trein een feest bezig is met gekostumeerde jongeren en de killer zodoende steeds een nieuw vermomming heeft. En David Copperfield mag in de rol van Ken the Magician met wat goocheltrucs de tijdsduur komen oprekken. Door het camerawerk, een aardige tempo in de montage en de aanwezigheid van Curtis is de film te bekijken maar heel veel meer is er ook niet. Dat maken zelf een paar ontbloten borsten niet meer goed!

avatar van Shadowed

Shadowed

Pff.

Nog een vroegere film van Curtis, die rondom deze periode duidelijk populair was in de horrorwereld. Daar heeft Carpenter ook voor weten te zorgen, maar ik heb al vaker benoemd dat ik een Curtis vooral in haar latere rollen beter kan pruimen. Waar ze hier nogal onzeker overkomt werd het later echt een charmante actrice die sterk overkwam.

Een probleem dat ik voornamelijk heb met deze film is dat er geen hol te zien is. Niet dat er niks in gebeurt overigens. Er zitten nogal wat scenes in deze film die het tempo erin moeten zien te houden en de opening trapt meteen lekker door, maar verder is de film zeker in de tweede helft zo donker belicht dat je je ogen fijn moet knijpen om nog wat te kunnen zien.

Verder is het acteerwerk ronduit klunzig en de film alles behalve spannend of sfeervol. Het helpt ook niet als je een moordenaar hebt die een tweedehands komediemasker opzet. Dat doet gelijk al een hele hoop spanning teniet gaan, vooral omdat je de film er maar moeilijk door serieus kan nemen. Enkele pogingen tot diepgang kan ik wel meer waarderen, maar omdat ik er in 't algemeen met moeite doorheen kwam haalt het niet veel meer uit.

De finale is aardig en enkele scenes tussendoor zijn de moeite waard. Godzijdank dat Copperfield nog een beetje komt goochelen tussendoor, anders was het al helemaal onuitstaanbaar geweest. Terror Train had potentie om een degelijke film te kunnen zijn, maar ik mis bijna alle elementen die een horrorfilm compleet voor me maken. Geen spanning, geen sfeer en geen sterke look. Het is dat de film zich op andere momenten kort kan onderscheiden, anders was het cijfer nog lager geweest.

avatar van Collins

Collins

Een nieuwjaarsparty met verklede studenten aan boord van een rijdende trein wordt steeds minder feestelijk als de film zich ontpopt tot een slasher. De bekende ingrediënten zijn voorradig. Een killer met een jeugdtrauma en veel potentieel hakvlees, waaronder Jamie Lee Curtis die een vergelijkbare rol in Halloween vervulde. En tussen de kills door nog een paar optredens van David Copperfield, met trucs die leuk zijn, maar geen bijdrage leveren aan een beklemmende sfeer.

Terror Train is geen goede film. Hoewel de setting origineel is, kreeg ik er geen treingevoel van. De meeste scènes doen het zonder de typische bewegings- en geluidservaring die je hebt als je in een trein zit. Het idee is leuk. De uitwerking is steriel. Een ander negatief puntje is de rol van Curtis. Als hoofdrolspeelster onderscheidt zij zich niet van de andere feestvierende reizigers. Ze is even oppervlakkig vormgegeven als de andere feestgangers, heeft niet aanzienlijk meer speeltijd en speelt amper een onderscheidende rol. En ja, in slashers draait het inderdaad om de kills, maar zelfs dan is een iets beter uitgewerkte protagonist wenselijk voor de beleving.

De kills zijn trouwens niet bijzonder opwindend. Behalve de zwakke enscenering ligt het gebrek aan spanning ook aan de hoedanigheid van de killer. Die draagt in het kader van het gekostumeerde feest steeds een andere outfit. Op zich een goed idee om het suspensegehalte op te hogen maar dat werkt alleen als je niet weet welke outfit de killer draagt. Dat belangrijke detail waren de makers blijkbaar vergeten.

Terror Train is een matige slasher.

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2072 stemmen

Heeft een sfeervolle proloog waarin het latere motief van de seriemoordenaar wordt meegegeven. De pulserende kleurrijke belichting creëert een onwerkelijke sfeer à la Argento. Nadien vraagt het toch wat tijd eer het goed op gang komt. De aanwezigheid van David Copperfield is verrassend. Hij was the big thing in die tijd maar ik had geen idee dat hij ook acteerde. En dan nog wel in een horrorfilmpje. Enerzijds is zijn aanwezigheid wel cool, anderzijds haalt zijn show het tempo van de film verder naar beneden. Al zal bij de ontknoping blijken dat het toch nog functioneel is (zelfs al weegt die functie erg licht). Na het showgedeelte gaat het beter met de spanningsopbouw. Al had ik ook weer het idee dat het gevecht tussen Jamie en de moordenaar op een bepaald ogenblik wat klunzig overkwam. Waarbij het vooral de bedoeling was om Jamie veel bloed aan haar lijf te smeren. Ondanks het gebrek aan ‘gore in actie’ toch goeie momenten meegemaakt met deze slasher. Topsetting en mooie fotografie. Fascinerend en vermakelijk ook hoe de kus van Jamie op het eind een kus des doods blijkt. De kus laat de moordenaar ontwaken uit z’n psychose, met instant traumaverwerking. Op dat moment ziet hij de realiteit onder ogen zoals het is en kan hij het niet meer aan. Instant genezen en het volgende ogenblik morsdood.

Niet echt een topper maar goed genoeg om te vermaken. Mijn score rond ik af naar boven.

avatar van ibendb

ibendb

Terror Train is een standaard slasher maar dit keer op een trein. De sfeer zit er goed in en de set designs zijn prachtig. De kills zelf zijn wat teleurstellend maar gelukkig is Jamie Lee Curtis er om de boel op te leuken. Ook dat het whodunnit-aspect perfect werd uitgevoerd. Lange tijd kon ik totaal niet raden wie de moordenaar is. De verrassing op het einde liet me volledig sprakeloos achter. Ik was stomverbaasd.

Langs de negatieve kant zijn de personages niet echt interessant en kon deze Terror Train een hoger tempo gebruiken. Het laatste half uur is horror-goud dus dan ben je dat snel weer vergeten.