• 9.378.919 stemmen

Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Jennifer Connelly en Djimon Hounsou

Gesproken taal: Afrikaans en Engels

Releasedatum: 25 januari 2007

Plot Blood Diamond

"It will cost you everything."

In het jaar 1999 is Sierra Leone verwikkeld in een gewelddadige burgeroorlog. Danny Archer is een smokkelaar die gespecialiseerd is in het verkopen van zogenaamde "bloeddiamanten", waarmee de rebellen gefinancierd werden. Zijn leven krijgt een wending wanneer hij in aanraking komt met een visser wiens zoon gevangen is genomen door de rebellen en is opgeleid tot kindsoldaat.

Solomon Vandy

Captain Poison

Benjamin Kapanay

avatar van Merel_*

Merel_*

Ik heb 'm gisteren gezien en vond 't echt een hele mooie film. En dat terwijl ik DiCaprio normaal gesproken niet uit kan staan. Meer dan ik er van verwacht had. Ik was ook blij dat de film niet ophield bij de dood van DiCaprio. Een mooi eind! Er zijn misschien mensen die deze film cliché vinden, maar wat er in de film gebeurt is gewoon de harde waarheid.. Natuurlijk is het eind te mooi om echt te zijn, maar daar is 't een film voor.

Ik bleef alleen wel lachen om Leonardo's "ja ja". En een klein foutje: als Connelly bij 't vluchtelingenkamp foto's maakt, zie je op de foto's geen hek, terwijl het hek duidelijk voor de lens zit..

avatar van lara1985

lara1985

Ik heb hem in de bioscoop gezien en vond het een onwijs goede film. Normaal ben ik ook geen fan van Di'caprio en en het leek me ook helemaal geen goede film maar ben blij dat ik hem gezien heb in de bios! Heb hem nu ook op dvd dus binnenkort maar weer eens kijken.

En door de realiteit die ze in de film gebracht hebben wordt hij alleen maar beter

avatar van Lenn

Lenn

Goede Dicaprio, al wordt hij nooit mijn lievelingsacteur. Mooie en soms harde film. En een pluim voor Djimon Hounsou!!

avatar van Falkor

Falkor

ik vond het nogal een harde film, met veel geweld.

heb zelfs een paar keer gehuild omdat het me zo raakte, bijvoorbeeld: dat al die mensen onschuldig werden doodgeschoten,

dat raakte me wel.

verder vond ik het een geweldige film, Dicaprio speelt zijn rol ook hartstikke goed

****sterren

avatar van JohnStacks

JohnStacks

Coop schreef:

Prachtige film !

Djimon Hounsou is een geweldig acteur, en Di Caprio deed het hier ook weer erg goed.

Net als American History X een verplichte film voor iedereen !

Waar slaat dit op...alsof jij geen diamantjes accepteert als je hem zou krijgen van iemand.

Wel een beetje toevallig he dat kort ervoor een of ander rapper een liedje maakte hierover..in 1 klap is het een trend

Sierre Leone !!!!

MarkFish

Schitterende vertolkingen. Vooral van DiCaprio en Hounsou. Ik hou er altijd wel van als de erge gebeurtenissen, die waargebeurd zijn, zonder veel poespas worden weergegeven en dat is in deze film zeker het geval. In vrijwel de eerste scene wordt je meteen duidelijk gemaakt hoe het er in Afrika aan toe gaat. Dat hele dorp uitgemoord/gevangen genomen. Extreem gewelddadig en alleen maar denkend aan eigenbelang. 'TIA'

Vond em qua historisch document vooral erg sterk, maar qua drama iets minder dan bijvoorbeeld Hotel Rwanda, omdat het onrecht je daar net iets meer naar de strot grijpt. Met DiCaprio heb je toch een beetje gemengde gevoelens omdat het een crimineel is, die vooral aan zichzelf denkt. Ik kreeg een brok in m'n keel in de scene dat het zoontje van Hounsou z'n pistool op Leo en z'n eigen vader richt. . Einde was wel bevredigend.

MarkFish schreef:

Vond em qua historisch document vooral erg sterk,

Vond hem als historisch document lachwekkend. Een flauw thrillertje die niet meer behelst dan een vervelende zoektocht naar een diamant. Ondertussen probeert men allerlei problemen in Afrika aan de kaak te stellen (de diamantensmokkel, kindsoldaatjes). Het erge is dat de film daar niets mee doet, het wordt zelfs op een vrij kwalijke manier gebruikt. Namelijk als spanningsboog en om punten te scoren bij het publiek door zogenaamd indruk te wekken. Immers brengen zulke thema's 'indrukwekkende' scenes met zich mee. En daar smult het filmpubliek van ('hmm een historisch document en een leuk actiethrillertje'). Afrika en zijn problemen zijn niet meer dan een ondergeschikt (maar spectaculair!) toneel in plaats van een onderwerp op zich. Ik heb nog nooit gruwelijkheid op zo'n afstandelijke en nietszeggende manier in beeld zien worden gebracht. Ik waardeer af naar 1,5 sterren.

MarkFish

Een flauw thrillertje...Kom op zeg. Dit is gewoon afzetten tegen een film die wijd en verbreid geprezen wordt. Okee, het is geen documentaire, maar je krijgt toch een aardig beeld van de ernstige zaken die daar spelen. Diamantsmokkel, burgeroorlog en kindsoldaten. Dat ze dit laten zien aan de hand van een zoektocht naar een diamant, vind ik niet kwalijk. Het greep mij wel aan, mede dankzij het goede acteerwerk van DiCaprio/Hounsou. Vond je dat ook niks?

erg indruwekkende film waarin goed geacteerd word maar het heeft wel wat zwakke momenten, zoals wanneer ze bij het vluchtelingenkamp komen met zoveel mensen en hij direct zijn familie vind of dat als ze bij die diamant terug komen (wat zowieso erg onwaarschijnlijk is) dat er allemaal kleine gaatjes in de grond zitten als die mensen opzoek gaan naar die diamand gaan ze natuurlijk niet willekeurig gaatjes in de grond graven. en bijna net zo onwaarschijnlijk als het terug vinden van een diamant is het terug vinden van zijn zoontje maar desondanks toch een behoorlijk goede film.

avatar van Roodkapje

Roodkapje

Ik vond de film ook wel iets meer dan gemiddeld. De film word gedragen door de sfeer en de mooie shots van de landschappen. De oorlog word erg gruwelijk in beeld gebracht - en ik denk wel dat dit wel realistisch is. Het enige waar ik me aan erger is dan een schurk opeens een "good guy" word en -zowaar- zichzelf opoffert voor een arme inboorling.

MarkFish schreef:

Ja, als iedereen een film hoog beoordeelt, geef ik hem snel een laag cijfer. Heb ik jullie mooi tuk. Nu snel 95% van mijn 5 sterren lijst naar beneden bijstellen.

Je krijgt juist helemaal geen goed beeld. Je ziet ernstige zaken, maar ziet niet of nauwelijks waarom ze ernstig zijn, waar het vandaan komt etc. Je ziet gruwelijkheid, maar zonder emotie. Zwick is sowieso al een hopeloos geval, als het aan komt op om goed uitgewerkte cultuurdramatiek. Wat ben je nu te weten gekomen? Iets dat je nog niet wist? Is er een stukje interessante achtergrond de revue gepasseerd? Wat wordt er nu concreet mee gedaan?

Verder vind ik het kwalijk dat de kijker gedwongen wordt om meer geïnteresseerd te zijn naar de vondst van de diamant, dan wat er met de mensen in Afrika gebeurt. Kies dan tussen of het drama of het avontuur/ thriller aspect. En probeer niet op beide vlakken punten te scoren.

Hounsou vond ik niet bijzonder (nooit eigenlijk). DiCaprio vond ik wel aardig. Maar hij moet wel werken aan zijn Zuid Afrikaanse accent (dat komt en gaat).

MarkFish

Dat die gruwelijkheden niet zo uitgebreid in beeld zijn gebracht en misschien niet meteen de heftigste emoties bij de spelers oproepen, maakt de impact niet veel kleiner. Je weet dat het gebeurd is en ik hoef dan niet beslist executies enzo te zien om betrokken te raken bij de film.

mister blonde

Het gaat er juist om dat het niet echt onderdeel is van het verhaal, maar als decor dient. Waarom, welk nu heeft. Wat probeert die drol van een Zwick ons in een paar belerende shots te laten zien? Dat het kut is Sierra Leone? Goh, wat een openbaring. De scènes staan los van het geheel en daarom kan ik me niet voorstellen dat die stukken emoties oproept bij iemand. Maar omdat het toch wel heel erg is, wat je ziet is het automatisch indrukwekkende cinema. Te kort door de bocht, gaar er bij mij niet in. Een nieuwe vorm (hoewel nieuw) van exploitatie cinema, dit...

avatar van The One Ring

The One Ring

Ik ben bang dat ik Mister Blonde bij moet staan in deze discussie. Na al het goede dat ik over Blood Diamond op MovieMeter en ook in mijn omgeving gehoort had viel de film me erg tegen. De film zou erg aangrijpend zijn. Maar ik kreeg net als Mister Blonde hier het gevoel dat het gewoon gemakkelijk scoren was. Alsof Zwick per se een Oscar wilde winnen of zo (dat idee had ik ook al bij zijn The Last Samurai). Gelukkig heeft hij er nog geen gekregen.

Blood Diamond snijdt een aantal moelijke thema's aan die met Afrika te maken hebben. Op zich niks mis mee, want er is veel mis in Afrika. Maar Zwick is niet bepaald subtiel in de manier waarop hij dit in beeld brengt. Eigenlijk pakt hij gewoon alle mogelijke ellende die hij weet over Afrika en gooit ze zomaar op een berg. Corruptie, uitbuiting van de armen, dorpsplunderingen, armoede, kindsoldaten, weinig steun van de westerse wereld, burgeroorlogen, familie's die gescheiden worden, een oneerlijke diamantindustrie; niets is te gek voor Zwick. En hij voegt er nog wat extra plotelementen aan toe: een groeiende vriendschap tussen twee totaal verschillende mensen, een romantisch subplot, wat actie, een zoek-de-schat-verhaallijn, zelfopoffering en zelfs de vraag of mensen al dan niet goed of slecht zijn uit zichzelf.

Zelfs voor een uiterst getalenteerde regisseur zou dit haast teveel zijn om tot een goed geheel te smeden. Voor een vrij ongetalenteerd figuur als Zwick is het gewoon ondoenbaar. Mister Blonde heeft wat mij betrefd groot gelijk als hij zegt dat er met bijna al deze elementen eigenlijk gewoon niks gedaan wordt. Ze zijn er wel, maar wat zegt Zwick ermee. Ja, een hoop ellende en ja, het is allemaal heel erg, maar Blood Diamond geeft naar mijn gevoel niet echt een goed beeld van Afrika. Hoogstens een samenvatting van alle ellende en niets meer. Voor een betere film over Afrika verwijs ik graag naar The Constant Gardener. Het is allemaal wel goed bedoelt en zo, maar het komt niet uit de verf. Ook het dan weer belachelijk optimistische slot voelt misplaatst.

Buiten dit alles blijft er niet veel over. Geen enkel plotelement komt echt goed uit de verf. DiCaprio speelt zijn rol goed, Connelly is overtuigend, Hounsou vond ik minder. Het ziet er allemaal prima uit, maar ook dit is door andere films beter gedaan. Maar uiteindelijk heeft Zwick zijn doel bereikt: door gewoon een hele berg ellende in zijn film te stoppen heeft hij het voor elkaar gekregen dat de film hier en op IMDB een belachelijk hoge score heeft gekregen. Soms snap ik niks van de filmwereld.
2* en dan ben ik vrij gul.

avatar van serpico

serpico

The One Ring schreef:

Soms snap ik niks van de filmwereld

Ik heb de film niet gezien, maar wat ik heb kunnen opmaken uit interviews met Zwick, is dat hij zijn film expres 'slechter' heeft gemaakt door actie, romantiek en dat soort dingen toe te voegen, zodat de échte boodschap, the troubles of Africa, door een groot publiek werden opgemerkt. Dat de film daardoor overvol raakt is wel logisch. En misschien verklaart het ook waarom een groot publiek ervoor valt: wat in andere, minder bekeken films zonder DiCaprio beter in beeld is gebracht wordt hier dunnetjes overgedaan, maar het grote publiek raakt overdonderd en geeft het 5*. Dat is mijn conclusie in ieder geval, ook al heb ik de film nog niet gezien.

avatar van W.M.J.M

W.M.J.M

Dit is de enige film die ik van Leonardo DiCaprio heb gezien waar ik hem echt goed vond acteren.

avatar van MJ_DA_MAN

MJ_DA_MAN

Topfilm, ik zelf ken veel mensen uit Sierra Leone die allen blij zijn dat ze nog leven dus kan erg meeleven met deze film. 4*.

Realiteit.

avatar van The One Ring

The One Ring

serpico schreef:

Als je verwijst naar het interview met Zwick in Filmvalley, die heb ik ook gelezen. Ik vond toen ik het las wel dat hij gelijk had dat je een onderwerp aan een groot publiek kunt brengen doormiddel van entertainment. Aan de geode bedoelingen ligt het niet. Maar alle goede bedoelingen ten spijt, is Blood Diamond gewoon te onevenwichtig en te vol met van alles om echt impact te maken, volgens mij. De film slaagt niet als entertainment en ook niet als film met boodschap. Ik kan me ook moeilijk voorstellen dat mensen die deze film kijken nog nooit van deze problemen in Afrika gehoort hebben. Zwick verteld niets nieuws hier. Op zich niet erg, als hij maar echt iets ermee gedaan had. The Constant Gardener vertelde ook niks nieuws over Afrika, maar wist het toch allemaal wat beter over te brengen. Minder spelend op effectbejag en meer gelovend in de boodschap die hij overbrengt.

Als ik voor mezelf spreek dan zeg ik dat het overvolle van de film juist de impact verkleind. Doordat de film zich niet focust op een specifiek thema of plotlijn komt geen enkel thema of verhaallijn echt goed uit de verf, want ze worden allemaal te kort belicht. Misschien had het allemaal gewerkt als Zwick de film 5 uur had laten duren, maar wie zit daar op te wachten?

avatar van serpico

serpico

The One Ring schreef:

Als je verwijst naar het interview met Zwick in Filmvalley,

Onder andere ja. Verder: Ik heb de film niet gezien, betwijfel of ik hem ooit zal zien, maar ik blijf erbij dat ik denk dat een hoop mensen deze zo goed vinden doordat ze te zien krijgen wat ze willen zien, plus wat Afrika-problemen. Dat Zwick dit dan niet goed uitwerkt ... dat zal dan blijkbaar maar weinig mensen opvallen.

avatar van Ann-G-Liek

Ann-G-Liek

Een top film!! Die Leo speelt erg goed in deze film.

Voor mij was het ook best een ontroerende film, maar je kan het ook niet normaal vinden wat er gebeurt. Verder wel harde waarheid. Een goed einde, geen zoetsappigheid!!

avatar van john kruger

john kruger

Ik begrijp een paar leden van dit forum echt niet. Mensen die een diepgaande 'filmhuisvariant' over de problemen in Afrika verwachten zitten bij deze film verkeerd, maar nogmaals wat verwacht je dan? In de opzet van het combineren van een aantal politieke thema's en domweg een aardige actiefilm is deze regisseur zeker geslaagd. Ieder z'n mening maar ik vind het een kulargument door te klagen dat een realistische reportage van de problemen in west-afrika achterwege blijft in een hollywood-productie. 4,5*

avatar van Dead01

Dead01

• 1977 stemmen

Gisteren voor het eerst gezien en moet zeggen het was wat ik er van had verwacht. Goede film dus:-).

Vond het een zeer aangrijpend verhaal en zeer goed uitgewerkt.

Leonardo DiCaprio zette hier een zeer goede rol neer vind ik persoonlijk, de andere ook natuurlijk.

john kruger schreef:

Je moet nog eens mijn commentaar lezen, want je hebt het niet begrepen. Met mijn verwachtingspatroon was niets mis. Verder is het misschien aardig ns te pogen, zelf te zeggen waarom de film zo geweldig is, i.p.v. alleen te zeggen waarom anderen hem niet slecht mogen vinden.

serpico schreef:

Klinkt als het slapste excuus ooit. Alsof het Zwick te doen was om the troubles of Africa onder de aandacht te brengen. Alsof dat nodig was in deze vorm (wie weet er nou niet dat het in Afrika niet leuk is) en wat is dan vervolgens het resultaat? Aan alleen een bewustwording heb je niets. Om de integriteit even verder in twijfel te trekken; Hoeveel extra winst zou the troubles of Africa deze film hebben opgeleverd (mond tot mond reclame 'hoe erg het allemaal wel niet was, maar tegelijk wat een vette actiefilm') En hoeveel procent van de winst van deze film gaat naar hulpverleners in Afrika? Deze film scoort goedkoop op de problemen in Afrika.

avatar van Albus Dumbledore

Albus Dumbledore

• 2041 berichten

een hele leuke film. Hij was heel mooi gemaakt. Het einde was best zielig. Er zat ook veel actie in.

4 sterren.

avatar van jurgen2807

jurgen2807

Wat een onwijs goede film. Goed verhaal en goed gespeeld. Dan te bedenken dat dit soort activiteiten ook in het echt gebeuren! Leonardo speelde fantastisch. Van begin tot eind spannend. Je hebt het gevoel dat je verder wil kijken! Beste film wat ik in 2007 heb gezien!

5 sterren!

avatar van Bananas

Bananas

Prachtig filmwerk en special effects. Verhaal is niet erg sterk en dramatisch acteerwerk van DiCaprio en Jennifer Connelly (in het bijzonder). Djimon Hounsou haalde het gelukkig nog een beetje op.

2.5* voor de scenery en special effects

avatar van brookie

brookie

Hij keek lekker weg.. Zo'n er bovenopliggende moraal vind ik vaak irritant. Ik heb twee ouders die mij vertellen wat ik MOET en NIET MOET en dat zijn er twee teveel . Maar goed de film is verder top. Het verhaal van dat neger gezin is erg ontroerend, leo speelt zijn rol goed en die journalist is een lekker wijf kortom.. 4*

avatar van The_Game

The_Game

Aardige film, vooral door Djimon Hounsou. De film had eigenlijk wel wat korter mogen zijn, want het begin was nogal lang. DiCaprio (waar ik geen fan van ben) word wel steeds beter (zie ook The Departed), ook al was zijn accent wel wat irrirant. Connelly is eigenlijk altijd wel sterk en leuk om te zien.

Helaas heb ik niet echt het gevoel gekregen dat ik een heel sterke film heb gezien, wat ik eigenlijk wel moest verwachten. Daarom deze normale waardering, voor een aardige film.

avatar van Jack Sparrow

Jack Sparrow

Sterke film die een grote indruk op mij heeft gemaakt. Leonardo DiCaprio, Jennifer Connelly en Djimon Hounsou spelen alledrie geweldig. Het verhaal is hartverscheurend, vooral wanneer je kindsoldaten voor het eerst te zien krijgt. Ook wanneer de zoon van Hounsou wordt meegenomen en langzaamaan veranderd in een moord machine is erg om te zien. Zeker in het achterhoofd dat dit helaas tegenwoordig ook nog veel voorkomt. Edward Zwick heeft een krachtige film neergezet met beelden die je niet snel zult vergeten verpakt in een film die ook nog eens spannend is. Dit is een goed voorbeeld van hoe je wereldwijde problemen meer aandacht kunt geven in de vorm van film.

avatar van Stefan_Ying

Stefan_Ying

Echt een hele goede film die een sterke indruk achterlaat. Alles word heel realistisch weergegeven. Veel van de erge dingen in de film zoals kindsoldaten komen ook nu nog veel voor en dit was erg indrukwekkend om te zien. Goed acteerwerk, vooral van Djimon Hounsou en echt een meeslepende film.