Genre: Drama / Thriller
Gesproken taal: Afrikaans en Engels
Releasedatum: 25 januari 2007
Bekijk via Prime Video
Plot Blood Diamond
"It will cost you everything."
In het jaar 1999 is Sierra Leone verwikkeld in een gewelddadige burgeroorlog. Danny Archer is een smokkelaar die gespecialiseerd is in het verkopen van zogenaamde "bloeddiamanten", waarmee de rebellen gefinancierd werden. Zijn leven krijgt een wending wanneer hij in aanraking komt met een visser wiens zoon gevangen is genomen door de rebellen en is opgeleid tot kindsoldaat.
Danny Archer
N'Yanda Vandy
Captain Poison
Benjamin Kapanay
olivier
Matige prent toch maar. Zwick lijkt niet erg te weten waar hij naartoe wil; een politieke thriller of toch maar een actie-avonturenfilm? En dan doen we maar wat van beide. Geen vergelijk met het gelijkaardige 'constant gardener' dat bovendien kon buigen over een geweldige portie drama; het drama in 'blood diamond' wordt vooral verzorgd door aanzwellende piano- en vioolmuziek.
Hier en daar neigt 'blood diamond' naar het apocalyptische uit 'apocalypse now' maar die momenten zijn erg schaars. Bovendien zijn er - in tegenstelling tot opnieuw 'constant gardener' - weinig beelden die wat blijven hangen. Inderdaad, sommige beelden zijn "mooi", maar veder dan postkaart-mooi komen we niet echt. Qua montage en cameravoering weet men duidelijk niet wat te doen en dus wisselen we een beetje van alles en laten we de camera lekker trillen ("dynamische cameravoering").
DiCaprio bevestigt wel dat hij één van de interessantste acteurs van Hollywood is, maar dan zijn we ook wel ongeveer uitgesproken.
Gevleide 2*, voornamelijk de verdienste van good ol' Leo. Spijtig toch dat zijn oscarnominatie hiervoor is en niet voor het veel sterkere 'the departed'
killerfreak
Toch overgewaardeerd lijkt me. Ik kan me grotendeels aansluiten bij de mening van mister blonde.
Acteerwerk was zeer goed, vooral van Leonardo, die me na Departed nu dus al 2* kort na elkaar een heel positieve indruk op me achterlaat als acteur. Het is geen toeval dat hij meestal meespeelt in de echte toppers. Veel films staan en vallen met deze acteur (denken we ook maar terug aan Titanic)
Djimon Hounsou is natuurlijk ook zeer overtuigend in z'n rol. Dikke pluim hiervoor. Jennifer Connelly ziet er goed uit, maar ik kan het niet laten te zeggen dat haar acteerwerk toch eerder aan de magere kant was. Vond het wel een beetje jammer.
Ook op het camerawerk valt weinig aan te merken. Met paar schitterende shoots weet hij paar beelden op het netvlies van de kijkers te houden.
Tot daar het positieve, want jammer genoeg moet ik ook mister blondes en oliviers mening bijstaan wat betreft de mengeling van genres. Hij wilt beide inderdaad fel genoeg uitwerken, maar daardoor is het voor beide ook net iets te min.
Ook het einde gaat snel van het ene beeld naar het andere om maar snel snel er een einde aan te breien, terwijl het net om die diamant (en bijhorende journalistiek) ging in dit verhaal.
Twijfelde lang tussen 3,5 en 4*, en ik ga het bij de 4* zetten vanwege het toch overtuigende acteer-en camerawerk en het feit dat het weer van die films is die ons doet nadenken.
djerk_Corleone
Mooie film. Zit net als killerfreak te twijfelen tussen 3,5 en 4*. Mede doordat ze wel erg vaak weer ontsnappen door dat er net toevallig weer de RUF aankomt of het leger vond ik een beetje zwak. Zet en nu een 3,5* neer. kan nog veranderen.
djerk_Corleone
Ik kon me trouwens pas op het laatste moment echt meeleven met de hoofdpersonen (di Caprio met een blauwe boon in z'n longen). Lukte me in het begin ook niet.
(sorry voor m'n gebrekkige nederlands van hier boven trouwens). toch 3,5*
FisherKing
Ik las dat mensen in de bioscoop na afloop gaan klappen. Doet me denken aan het toeristenvee bij hun eerste vlucht...
Valt hier en daar best wel wat op aan te merken, maar overall een prima avonturenfilm met een boodschapsausje. Leo doet het goed, van Djimon Hounsou was ik een stuk minder onder de indruk.
jacobine_rodijk
Ik heb de al op dvd met 5.1 ik ga vrijdag kijken...
Bedankt voor de info.
melanie178
Op zich niet een hele slechte film, maar ook geen topper in mijn ogen.
Ik vond hem ten eerste te lang duren, ik denk dat 'ie beter was over gekomen als hij iets minder lang had geduurd en ten tweede vond ik het erg vermoeiend dat ze iedere keer nét op tijd konden ontsnappen..... komt niet erg realistisch over....is niet altijd erg (Arnie Schwarzenegger maait ook 500 man omver alsof t niks is
) maar in deze film stoorde ik me eraan omdat het een film is die is gebaseerd op waargebeurde feiten.
Leo's accent irriteerde me trouwens ook......
Verder vond ik de scene's met Dia ook wisselend, ik kan het mis hebben maar volgens mij is zo'n klein jochie niet ineens z'n hele familie vergeten hoor.....dat hij een stuk harder wordt in de loop der tijd dat geloof ik wel maar vond dit wel erg overdreven.....
Als ik het bovenstaande verhaal nog eens overlees moet ik al met al toegeven dat ik het eigenlijk helemaal niet zo'n goede film vond hahaha
2,5 sterren
HeatWave
Eigenlijk is over deze film bijna alles al geschreven dus veel toe te voegen heb ik niet.
Ik zal het dan maar kort houden. Ik vind dit een goede film, en waarom, omdat het een diepe lading heeft.
De foute gang van zaken rondom deze diamanten word hier goed uitgewerkt in dit verhaal plus de nodige aktie en spanning. Dit samen gehutseld zorgt er dus voor waarom ik deze film goed vind.
Blanky
De film net op DVD gekeken. Schitterende film die je toch wel even duidelijk maakt wat de vage term "Kind Soldaat" betekent. Goede film, goed geacteerd, mooie opnames, kortom: 5*****!
hinie
Heb deze film gisteren gezien, zeer aangrijpend. Alleen dat de keuze voor hoofdrol is gevallen op Leonardo begrijp ik niet zo goed. Verhaal is wel fantastisch, vandaar de 4,5 *
Vond Leonardo geweldig hier in zijn rol!
Mooie film. Wat een verschrikking om die kindsoldaten te zien. Waar gaat het heen met de wereld....
LiamC
Ik ben geen dicaprio fan, en ook in deze film vond ik hem niet echt overtuigen, maar het is opzeker een topfilm. Mooie beelden goed verhaal. Alleen het eind werd wel erg lang uitgeknepen. Een kwartier korter had niet misstaan. 3,5/4 *
%%%%%%
Goeie film
Mooie beelden, mooie muziek. zielig met die kindsoldaten dat raakte me wel. maar vond Leonardo DiCaprio Goed acteeren net als Djimon Hounsou vond
Jennifer Connelly wat minder dat was wel jammer. Maar krijg van mij een 4,5
joeri15
heel erg indrukwekkend! moest zelfs een klein traantje laten op het einde, 4.5*
Vinco
Echt een schitterende film met een subliem verhaal!
Dit verhaal maakt iets duidelijk en zet veel mensen aan het denken.
Deze film laat de situatie omtrent de diamanten handel in Afrika perfect zien!
Ik vond Leonardo op sommige momenten erg slecht acteren maar dat mag deze geweldige film niet drukken!
4,5 sterren
JeffreyZwolle
Als ik dit zo lees... echt sommige mensen hebben op elke film wat af te zeiken...
Ik vond het 1 van de betere films die ik afgelopen tijd heb gezien...
mister blonde
Sommige mensen vinden alles dat ze voorgeschoteld krijgen goed.
killerfreak
idd, iedereen doet hier alsof het de film der films is. Mag natuurlijk, maar iedereen die dat niet zo vindt heeft toch wel het recht om daaarop te reageren, zeker?
Koos
Aah kom op jongens, dit is natuurlijk gewoon een klassieker! Haha!......
akira124
Super film goed acteerwerk mooi verhaal.
Ik geef hem 5 xxxxx.
Dat is eigenlijk het enige probleem hier.
Ze hadden gewoon moeten werken van 1 t/m 10 net als imdb dan kan je de punten beter uitzoeken vind ik.
Mug

Net als op imdb heb je hier ook 10 stem-mogelijkheden. Totale onzin mijns inziens. Verdere discussie: dat kan hier.
Yuxel
Ik vond deze film veel weg hebben van The Constant Gardener. Verhaal is bijna hetzelfde maar voor de rest een top acteerwerk en ik heb me niet verveeld of zo. Kijkt lekker weg.
Gisterenavond gezien!
Ik geef deze film een 4,5
smennO
Gisteravond gezien en heb een leuk filmavondje gehad. Leo was sterk en Djimon Hounsou was ook erg goed. De film duurde me alleen ietsjes te lang maar zeker 4 * waard.
ludokrijger
Echt een heel goede film, goed acteer werk, meelevend verhaal, personages goed ingevuld, spanning, shockerend, maar vooral met een boodschap.
Echt een aanrader!
gwoon-liss
TOPFILM!
Als je hem niet gezien heb moet je hem zeker kijken hij is echt 5 sterren waard!!!!
En ik vind Leonardo topacteur!!
danny4826
ik denk dat deze film op dit moment iets te overgewaardeerd is. zie maar over een half jaar. dan zien mensen hem voor de 2e keer en zullen ze hun stem wel verlagen denk ik maar eens zo.....
ange21
zo deze filmf is goed echt goed. goeie verhaal. en wat er daar gebeurd is ook waar.
de min punten van deze film vind ik dat leonardo niet dood moest, vond het wel jammer hehehehe
maar verder is deze film gewoon GOED
hendrik119
ik snap niet waarom mensen zo'n slechte reactie kunnen geven op zo'n meesterwerk, dit is niet zomaar een film, het is ook een film met een achtergrondverhaal, over het feit dat de diamantsmokkel moet stoppen, ik weet ook niet of zei de film goed gezien hebben maar het straaltje acteerwerk dat ik net gezien heb was fabuleus.
mijn mening lijkt me duidelijk: Een schitterende sterke film met een goed verhaal, mooie camerashots en goed acteerwerk.
5* en dat verdient hij dik en dubbel.

Actiethriller 'Blood Diamond' met Leonardo DiCaprio vanavond (22 februari) te zien op televisie

De tien best beoordeelde films van de jarige Leonardo DiCaprio (49)

Bikkelharde 'Blood Diamond' met DiCaprio vanavond op Net 5

Netflix verwijdert binnenkort deze titels uit het aanbod

The Departed

The Butterfly Effect
Sciencefiction / Thriller, 2004

Man on Fire
Actie / Thriller, 2004
afrikarebelverlies van geliefdejournalistjournalistiekslavernijhuurlingdiamond minesierra leone bootleggervisserspecial unitsmokkelrwandan genocideoppressionmacabrejaren 90private military company inspirationalsinisterset in africa