• 9.378.603 stemmen

Met onder meer: Leonardo DiCaprio, Jennifer Connelly en Djimon Hounsou

Gesproken taal: Afrikaans en Engels

Releasedatum: 25 januari 2007

Plot Blood Diamond

"It will cost you everything."

In het jaar 1999 is Sierra Leone verwikkeld in een gewelddadige burgeroorlog. Danny Archer is een smokkelaar die gespecialiseerd is in het verkopen van zogenaamde "bloeddiamanten", waarmee de rebellen gefinancierd werden. Zijn leven krijgt een wending wanneer hij in aanraking komt met een visser wiens zoon gevangen is genomen door de rebellen en is opgeleid tot kindsoldaat.

Solomon Vandy

Benjamin Kapanay

avatar van 4leafclover

4leafclover

Zeer indrukwekkende film.

Acteerprestaties door de hoofdrolspelers vond ik ook heel goed.

Vooral de scene waarin de zoon van Solomon een wapen op hem richt.

Er zijn soms films die ik de volgende dag al weer 'vergeten' ben, bij wijze van spreke maar deze zal nog heel lang blijven hangen.

Zeker een aanrader.

TrickySmalls

Een aantal sterke scene's, maar jammer genoeg krijg ik meer het idee dat er meer een boodschap wordt overgebracht, dan dat er een echt verhaal wordt verteld. Dit in contrast met het beeld wat je al hebt van Afrika.

newG

Beetje jammer van de laatste 45min, want daar verloor de film toch duidelijk de pedalen. Waar het in het begin toch nog enigzins kritiek uitte op hoe het er aan toe gaat in Afrika (zowel door het westen als de rebellen), gaat alles wat er toen opgebouwd was verloren aan het domme sentimentele einde (wat overigens weer veel te lang duurde, dicaprio moet maar eens leren van met de korte pijn te sterven!)
De actie zit wel erg goed, en het geheel is nog wel realistisch, op een paar situatieontwikkelingen na dan. Zoals al eerder gezegt begonnen de aanvallen steeds net NA een gevoelige dialoog, waardoor de geloofwaardigheid soms weg viel, en tussen een paar duizend kogels door rennen en niet geraakt worden is ook niet meteen iets waar ik van hou.
Verder ergerde ik me enorm aan het accent van Dicaprio (wat sprak die nu eigelijk? Australisch of Brits Engels? Want zijn accent leek mij niet constant gedurende de hele film. Het was dan ook erg lachwekkend toen hij in het begin afrikaans engels praatte tegen die ene "Captain" op het vliegveld
Ik vraag mij af of er dan geen acteur bestaat die opgegroeit is met dit soort accent, of waarom Dicaprio gewoon niet amerikaans engels praat...
Ik hoopte op een iet of wat serieuze film over dit thema, maar kwam toch wel bedrogen uit door de overdaad aan misplaatste sentiment op het eind van de film.

avatar van maerk

maerk

newG schreef:

Zuid Afrikaans geloof ik en ik vond dat hij dat accent erg goed deed.

avatar van yeyo

yeyo

maerk schreef:

ik vond dat hij dat accent erg goed deed.

En waar baseer je dat oordeel precies op?

newG

Ik vond het toch maar inconsistent. Ik heb de film in groep gekeken en we waren het ons allemaal na 45min nog steeds aant afvragen wat ie nu eindelijk sprak...Allerhande complot theorieën werden gecreëerd (hij was een rasechte amerikaan maar sprak verwrongen engels omdat ze in afrika amerikanen neerknallen van de moment dat ze hun mond open doen... En australiers lijken wat neutraler ofzo...)De enige rede dat dicaprio in deze film zat was om volk naar deze film te trekken, an das toch wel jammer als je een serieuze film wilt maken...

avatar van ehs21

ehs21

Blijft een beetje herhaling van zetten hier: DiCaprio is 10x meer mensen naar de bios dan een zuid afrikaans acteur met vlekkeloos accent. Dus 10x meer mensen die de boodschap aangaande bloeddiamanten te horen / zien krijgen.

En dan gaan er nu weer mensen zeggen dat het niet om de boodschap ging maar gewoon om geld verdienen. Is er dan al iets verandert in Afrika door deze film... etc etc

avatar van yeyo

yeyo

ehs21 schreef:

Door zijn overige werk is het toch al lang duidelijk dat Zwick zijn thema's kiest voor simpel effectbejag?

avatar van ehs21

ehs21

Ik ken volgens mij niet 1 van zn andere films. Alleen Legends of the Fall klinkt me bekend in de oren maar kan me verder niet echt herinneren waar het over gaat. Maar The Last Samurai is ook van hem zie ik dus wellicht heb je gelijk (heb ik zelf ook niet gezien maar kan me er iets bij voorstellen).

TrickySmalls schreef:

Dat is een grapje zeker? Een boodschap overbrengen? Dat dacht ik de eerste 20 minuutjes ook, om vervolgens een 136 in een dozijn Hollywood verhaal met veel overbodige scènes door mn strot geduwd te krijgen. Áls Zwick echt een duidelijk statement had willen maken, had ie om te beginnen het probleem niet naar de achtergrond van het zeer ondermaatse verhaal moeten drukken en ook Leonardo thuis moeten laten.

• 19752 berichten

En Charlize Theron had als Zuid Afrikaanse wel een mooie rol van me mogen krijgen. En dan niet te veel aan uiteraard. Connelly mag overigens ook gewoon blijven hoor.

kuk schreef:

de kindersoldaten, de slavernij, de speech van Solomon die erop gericht is aandacht te vestigen op het probleem. Verhaal is uiteraard hollywoods, maar vanaf minuut 1 krijg je al het idee een boodschap door je strot te worden geduwd.

• 19752 berichten

Waarom dan toch 3,5 als je vindt dat de film je een boodschap door de strot douwt?

TrickySmalls

Omdat ik wél van het hollywood verhaal kon genieten. Bovendien ben ik erg vatbaar voor de wat sentimentele einde's. Waar ik me aan stoorde zijn de elementen die gewoon te geforceerd overkomen.

kuk

Nou dan heb je die film precies omgekeerd ervaren van hoe ik het heb gezien. Ik ben namelijk geen fan van Hollywoodverhaaltjes want daarvan heb ik er wel genoeg gezien. Je kan inderdaad zeggen dat sommige van die ernstige beelden een boodschap willen overdragen, maar dan gaat dat flutverhaal tussen westerse karakters er niet in. Neen, overrated modiocre entertainment imo.

avatar van 88Fabian

88Fabian

Deze film vind ik heel goed,de acteerprestaties,het camerawerk enz

allemaal top gedaan.

avatar van petersen91

petersen91

kuk schreef:

Waarom had hij Leonardo thuis moeten laten. Leonardo is wel een hele goede acteur, een veelzijdige acteur. Hij zet hier een goede rol neer

newG

De vraag is eerder: waarom dicaprio thuis laten als hij de naam is die het massapubliek naar de bioscoop trekt? Zijn kop staat voor puur geldmelkerij. Ik vind hem persoonlijk wel een degelijk acteur, die gelukkig voor hem een knappe kop heeft waar hij zich regelmatig achter kan steken

• 19752 berichten

Leo doet het gewoon prima hier. Accent valt over te discussiëren, maar verder niks op aan te merken. Zijn zoveel acteurs/actrices die zich achter hun knappe kop kunnen steken, maar Leo kan nog daadwerkelijk acteren ook.

kuk

Hij acteert best goed hier (al is het verreweg zn minste film), maar misplaatst. Want uiteindelijk verstigt alle aandacht zich op hem en dat is krom in een dergelijke setting. Blanke Amerikaan met zn persoonlijke probleempjes is het belangrijkste, en o ja, hier woedt ook al jaren een oorlog om dure steentjes. Maar we moeten vooral huilen als het met onze Leo wat minder gaat. Daar kan ik niet in komen.

avatar van petersen91

petersen91

kuk schreef:

Het is niet zo dat de hele film alleen maar over hem gaat. Ik vond het verhaal dat Solomon Vandy z'n zoon kwijtraakt en opzoek gaat naar hem erg goed. Leo speelt hier natuurlijk ook een rol bij, omdat hij hem helpt. Maar het is niet zo dat alle aandacht op hem gevestigd is.

Waarom misplaatst?

newG

wanneer de film gedaan is overheerst het ocharme-dicaprio gevoel en vergeet je waar de film echt op gaat, het drama in afrika. Persoonlijk vind ik dat een onvergeeflijke fout die de makers gemaakt hebben.

Daarom misplaats ja.

avatar van Peerslayer

Peerslayer

In een woord top! Voor mij de beste film ooit en staat bij mij op nr.1!!!! Een paar keer gezien en blijft me boeien. Goede acteurs, goed gefilmd en mooi gebied!

avatar van maerk

maerk

yeyo schreef:

En waar baseer je dat oordeel precies op?

Van al het Zuid Afrikaans dat ik eens in docu's etc. heb gehoord, vond ik Dicaprio's accent er goed op lijken.

avatar van stfuympos

stfuympos

newG schreef:
overheerst het ocharme-dicaprio
Is er is een keer geen goed einde gaat men weer zeuren om iets wat iedereen ook nog eens anders ervaart.

lol

Peerslayer schreef:

Hij staat bij mij niet op 1, maar zeker in de top 10. Zeer vermakelijke film. Houdt de spanning er goed in, en erg goed geacteerd. Dit kun je dan ook wel verwachten met deze cast. Hetgeen wat ik vaak het meest belangrijk vind is het verhaal/thematiek, en het thema bloeddiamanten vind ik een erg mooi thema. Kortom gewoon erg goede film!

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Als grote fan van DiCaprio was het eigenlijk een beetje beschamend dat ik deze film pas gisteren heb gezien! Nog steeds een beetje verbaasd en bijkomend van de prestatie in de meest overhypte film van de laatste tijd ("Inception", mijn God, wat een vehikel!!) besloot ik om Leootje toch maar weer eens een kans te geven om zichzelf opnieuw te bewijzen en dat is dan ook gebeurd met deze film. Erg goede opbouw van de film, welliswaar een beetje teveel tempo, wat dan weer naar het einde toe mist. Het tempo van de film had dus wat mij betreft meer in balans mogen zijn. Maar wat kan die man toch acteren! Op BluRay zie je precies alle nuances in zijn gezicht, iedere beweging van de spieren in zijn gezicht op bepaalde momenten, erg goed. De rest van de film was ook prima in orde qua acteer -en camerawerk. Goede film, kan niet anders zeggen. 4*

avatar van timmienoelie

timmienoelie

Ben wel een beetje fan van DiCaprio en ik moet zeggen dat ik dit veruit zijn beste film vind. Het was kei boeiend om zo de gang van zaken in de diamantenhandel te zien en aangrijpend om de kindsoldaten bezig te zien.

Djimon Hounsou's (ben zijn naam in de film kwijt...) verlies van zijn familie was zeer erg maar de hereniging met zijn vrouw en dochter en vooral zijn zoon was zo mooi!

Je krijgt gedurende de film vordert meer en meer sympathie voor Danny Archer (DiCaprio) en dan met als toppunt zijn zelfoppoffering op het einde...

Vond het echt boeiend, aangrijpend, mooi, erg en grappig. Vooral Djimon Hounsou was wel grappig als hij niet goed wist hoe te liegen over dat hij een cameraman is

Mijn stem is 5! en hij staat op 6 in mijn top 10!

Blijf dit ook een erg mooie film vinden. Het verhaal opzich is niet bijzonder of bijster origineel en in het script zijn wat clichè's verwerkt. Maar dit alles mag de pret niet drukken: het verhaal heeft een geweldige uitvoering dankzij een staaltje puik camerawerk, een goede cinematografie, ingrijpende actie, een prachtscore, prima uitgewerkte personages, mooie performances en een staaltje sterk en emotioneel drama. Een traantje moeten wegpinken is niet onbegrijpelijk. Ook na herziening houd ik het op een:

4,5 sterren