• 9.378.371 stemmen

Aguirre, der Zorn Gottes (1972)

Avontuur / Drama | 95 minuten

Genre: Avontuur / Drama

Alternatieve titels: Aguirre, the Wrath of God / Aguirre: The Wrath of God

Oorsprong: West-Duitsland / Mexico

Geregisseerd door: Werner Herzog

Met onder meer: Klaus Kinski, Alejandro Repullés en Peter Berling

Gesproken taal: Spaans en Duits

Releasedatum: 15 juni 2023

• myLum (Lumière) Bekijk via myLum (Lumière)

Plot Aguirre, der Zorn Gottes

"A breathtaking journey into the heart of darkness."

Een groep van gewetenloze conquistadores trekt op zoek naar rijkdom een rivier op in het zestiende eeuwse Zuid Amerika. Het enige wat ze ontdekken is dat de onderneming steeds gevaarlijker wordt. Moraal en loyaliteit aan Spanje vervallen dusdanig dat er een machtsstrijd ontstaat onder de soldaten.

Don Lope de Aguirre

Inés de Atienza

Brother Gaspar de Carvajal

Don Pedro de Ursúa

Don Fernando de Guzmán

Flores, Aguirre's Daughter

avatar van Hannibal

Hannibal

Vannacht op de zender Arte ! (01:20 uur)

avatar van mister blonde

mister blonde

rick@themovies schreef:

Hefttige 'roadmovie' van Herzog, waarin fantasie en realiteit regelmatig in elkaar overlopen.

Roadmovie Maar weinig fantasiemomenten toch?

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

Mijn 1ste Herzog en toch wel aangenaam verrast. Laten we al toch maar beginnen met de minpunten: sommige acteurs waren echt wel toe aan een aantal bijscholingen. Het script kabbelt ook soms wat voort op een reeks nutteloze scenes, die werkelijk niets bijdragen aan de film zelf. Waar blinkt de film dan wel in uit? Zijn prachtig cameragebruik (Zouden de filmstudio's deze gewaagde onderneming nog toelaten?) en zijn ontroerend Shakespeariaans thema van de hoogmoed die voor de val komt. De speciale vermelding gaat natuurlijik naar Klaus Kinski. Naast de rivier, de ster van de film.

3.5*, met grote kans op verhoging.

avatar van mister blonde

mister blonde

Ik zou zo snel geen overbodige scenes kunnen noemen. Waar doel je op?

avatar van Pieter Montana

Pieter Montana

mister blonde schreef:
Ik zou zo snel geen overbodige scenes kunnen noemen. Waar doel je op?
Ja, overbodig is misschien wat verkeerd gebruikt, excuses. Ik doelde eerder op stukken in scenes zelf die te lang duurden (het vlot dat in de stroomversnelling raakt, zie je wel erg lang klungelen) Dat haalde soms echt wel het tempo uit de film. Eén van de meest nutteloze vond ik nog toen de keizer voor de 1ste keer naar het toilet zag gaan. Gewoon hop en buiten. Niets meer. Alleszins wil ik de film wel nog eens zien, maar dan in de Duitse versie. Ik hoop dat die box Kinski - Herzog niet alleen maar Engelse versies bevat.

Adrenal

Ik heb hem ook. Allen in originele taal en prima kwaliteit (zeker voor de prijs op Play.com)

avatar van wibro

wibro

Zeer bijzondere en mysterieuze film. Die Aguirre schijnt ook werkelijk bestaan te hebben, hoewel het verhaal zoals Herzog het verfilmde heel sterk van de historische feiten afwijkt. Als we de Wiki mogen geloven schijnt Aguirre zijn eigen dochter Elvira vermoord te hebben, omdat hij hiermee wilde voorkomen dat zij in de handen van zijn vijanden zou vallen, die meedogenloos jacht op hem maakten.

Niettemin vond ik dit een zeer goede film, die mij bleef boeien. Ook omdat je nooit wist wat voor onheil je uit het oerwoud kon verwachten. De score droeg ook extra bij aan de bijzonder sfeer in deze voor de mens vijandige natuur.

Verder goed acteerwerk trouwens van Klaus Kinski als de wrede en machtswellustige Aguire.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Aparte film, met een prachtige soundtrack en dito beelden zo nu en dan. Kinski is genieten natuurlijk.. verder is het een beetje oppervlakkig. Het concept is natuurlijk wel meesterlijk (je kan de boot niet meer af).

Flipman

Razend benieuwd was ik naar deze film, daar hij de stijl van Apocalypse Now zo beïnvloed heeft, volgens Francis Ford Coppola zelf. Dat was aan de film ook wel te zien; Aguirre, der Zorn Gottes heeft qua verhaal ook wel veel gemeen met het Vietnamdrama en Heart of Darkness, de novelle van Joseph Conrad die deze inspireerde. OK, in deze film zit dan weer geen Mr./Col. Kurtz, maar misschien moet je El Dorado dan als zodanig beschouwen.

De film stelde me echter zwaar teleur. De openingsshots van de mistige bergen, de karavaan die deze bewandelen en het subtiele muziekje stemden me hoopvol, maar Aguirre, der Zorn Gottes heeft héél veel gemeen met de rivier waarop de hoofdpersoon en zijn mannen moeten varen; hij kabbelt hemeltergend langzaam voort. Sterker nog, deze prent had wel een half uur á drie kwartier korter gekund! Er zaten zulke lange shots in die minstens in tweeën gehakt hadden kunnen worden, stiltes die veel eerder doorbroken hadden kunnen zijn. Waarschijnlijk wilde Herzog de kijker zich laten identificeren met de manschappen op het water, maar daarin is hij niet geslaagd. Een belangrijke reden kan zijn dat de overdub me heel erg stoorde; dat de dialogen nogmaals zijn ingesproken in een dergelijk gebied, OK, dat kan ik me voorstellen. Dat men in 1971/72 (film)technisch nog niet zo ver was als nu, daar kan ik ook inkomen. Maar er zaten zo weinig achtergrondgeluiden in de film, dat ze de consistentie doorbraken, dat stoorde me nogal en haalde me telkens uit de film.

Zeker, er zitten ook mooie thema's in. De machtswellust van de mens, de eeuwige eentonigheid, het nergens op gebaseerde optimisme om de Gouden Stad te vinden, de verpletterende verveling en het gevaar vanaf beide oevers. Mede vanwege dit laatste kon ik een link leggen naar The Lord of the Rings: the Fellowship of the Ring, als the Fellowship over the Great River Anduin varen. Bovendien is Gothmog met z'n opvliegend karakter en manke poot volgens mij op Aguirre gebaseerd.

Jammer genoeg duurde de film mij veel te lang en verloor ik snel mijn interesse. De geluidsband stoorde mij nog het meeste; als deze een beetje consistenter was, kon ik gemakkelijker naar de film kijken.

P.P.S.: Die Indiaan met dat panfluitgeval blies soms zo schel dat het geluid meer weg had van een tune van 'n Super Mario-achtig computerspelletje.Vond ik nog wel lollig .

P.P.P.S.: Wat ik wel een meesterlijke sequentie vond, was van die man die door Aguirre onthoofd werd, die zip-pan naar dat hoofd dat z'n laatste woord sprak, fenomenaal!

avatar van paffy

paffy

weet iemand waar ik de duitstalige versie kan kopen? heb namelijk net de engelse gehaald, maar die gaat morgen meteen terug!

Flipman

Bestaat die überhaupt wel? Volgens mij is de Engelse de originele, hoor.

EDIT: Nee, verrek, je hebt gelijk! Dan zou ik die ook nog wel een kans willen geven, want de nasynchronisatie verpestte voor mij de film grotendeels.

avatar van wibro

wibro

Het is de Engelse versie die hier in Nederland op DVD is uitgebracht. Het zou het beste zijn als de versie noch Engels, noch Duits zou zijn, maar Spaans. Het gaat in deze film over Spaanse conquistadores.

avatar van neo

neo

Een fascinerende begin van de reeks samenwerkingen tussen Werner Herzog enKlaus Kinski. Aguirre is een fascinerende, haast onaardse film. Zoveel gebeurt er op zich geen eens... Goed iedereen sterft, de hebzucht en onderhuidse spanning is om te snijden, maar het is heel kalm in beeld gebracht. Kinski is indrukwekkend als knettergekke Aguirre.

De sfeer doet, zoals zovelen vinden, denken aan Apocalypse Now, maar doet het mij persoonlijk aan The Thin Red Line denken.

wibro schreef:

Mja, maar dat heb je dan met zoveel films. En wellicht prefereer jij gewoon dat een film die zich in een bepaald land afspeelt ook in de taal van dat land gesproken is, dat kan . Hoeft voor mij niet per se.

Maar ik dacht dat deze film origineel in het Engels was opgenomen, alleen dat de dialogen opnieuw waren ingesproken.

avatar van Spetie

Best wel boeiende film van Werner Herzog, die van een boottocht op de rivier een spannende onderneming weet te maken. De openingsscene met bijpassende muziek geeft meteen de sterke sfeer van de film weer. Klaus Kinsky speelt overtuigend de rotzak, voor wie je weinig sympathie voelt en die zichzelf ook steeds meer tot waanzin lijkt te drijven. De rest van de cast was soms wel erg matig. De film is verder redelijk oppervlakkig en zakt op sommige momenten een paar keer wat in.
Toch slaagt Herzog erin het tot het einde redelijk spannend, mysterieus en zelfs beangstigend te houden, want ze kunnen immers niet van de boot af en je weet zelf als kijker ook niet wat er zich allemaal in het oerwoud schuil houdt.
Aangenaam kijkvermaak al met al!

Oppervlakkig!?

avatar van Spetie

Ja de personages worden misschien op Kinsky na niet echt uitgewerkt. Op dat gebied blijft het dus nogal oppervlakkig.

Adrenal

Hmm, je hebt gelijk, maar dat maakt niets uit. De film is écht een karakterschets van Aguirre, die wordt dan ook prima uitgewerkt. De andere personages zijn veel minder belangrijk.

avatar van 1976Ben

1976Ben

Kinski is hierin geweldig om naar te kijken en een paar van zijn monologen maken de film het bekijken meer dan waard. De film wordt echter serieus onderuit gehaalt door een aantal zeer flauwe grapjes"speren die weer in de mode zijn.... tsssss... ongelooflijk

avatar van PowerToTheFlower

PowerToTheFlower

Ik heb als ik de commentaar hier lees, geluk gehad dat ik de Duitse versie heb gezien. Ik kan me voorstellen dat de Engelse versie toch een stuk van de magie van de film weghaalt.

Klaus Kinski speelt de rol van Aguirre op fenomenale wijze, maar voor mij is dat dan ook het enige interessante aan deze film. Hij duurde te lang, de andere personages waren niet echt interessant en er zaten compleet bizarre en storende stukken in.

avatar van Brix

Brix

• 19684 berichten

Deze film bewijst vooral dat Herzog in zijn gedrevenheid als filmmaker bijna net zo ver gaat als Aguirre in zijn allesverterende hebzucht.

Je moet ook wel een beetje gek zijn om zo'n film onder dergelijke barre omstandigheden te maken.

(Fitzcarraldo is nog zo'n voorbeeld)

Een geschikter acteur als Kinski had Herzog nauwelijks kunnen vinden.

De meeste anderen zouden er denkelijk al gauw de brui aan hebben gegeven onder de primitieve omstandigheden in welke deze film tot stand is gekomen.

Kinski was er 'gek' en bezeten genoeg voor.

Ondanks de traagheid heb ik deze film toch meerdere malen gezien(in de Duits-talige versie)

Vooral de beklemmende sfeer boeit mij.

De gedachten aan hoe de opnames verlopen moeten zijn, met de lastige Kinski, en de ongetwijfelde botsingen tussen hem en Herzog laten mij daarbij nooit los.

Het laatste deel van de film blijft mij het meest bij.

avatar van kikondo

kikondo

De mooiste scene is te vinden op 48:00 (A-film uitgave). Wat een ruime keuze!

avatar van xangadix

xangadix

Nou, een zuinige voldoende dan, maar alleen maar omdat Klaus erin zit.

avatar van Freud

Freud

Prachtige film, rustig kabbelend en tegelijk hallucinant. Ik geef toe dat ik ook op meer spektakel had gehoopt, maar achteraf bekeken zou dat helemaal niet juist geweest zijn: welk spektakel moet je verwachten op een vlot dat op de amazone (of een andere rivier, geen idee) dobbert met een snelheid 2 km/u... Als halve documentairemaker kiest Herzog voor een realistische benadering, waarin mensen sterven zonder dat iemand het gezien heeft en waarin vooral verveling een rol speelt. De kleine totaal absurde momenten kan hij niet laten en storen misschien zelfs een beetje (de domme humor af en toe is eigenlijk niet nodig), hoewel ze wel voor wat afwisseling zorgen, en tonen dat de film met plezier is gemaakt, ondanks de helletocht die ervoor is afgelegd. Een verademing vond ik het dus eigenlijk, deze conceptuele avonturenfilm zonder veel avontuur (zonder grote waterslangen, vleesetende vissen, woeste watervallen of razernij-aanvallen...) Kinski is zijn waanzinnige zelf, de andere acteurs staan er, niet meer. Het landschap, de beelden, de spaarzame muziek: die zijn meesterlijk.

avatar van Legan

Legan

Aguirre, Der Zorn Gottes begint al gelijk met een aangename score welke direct voor sfeer zorgt. Gelukkig wordt deze maar sporadisch gebruikt, waardoor voorkomen wordt dat het de film zou kunnen overheersen. Maar naast sfeer, wint met de minuut steeds meer aan kracht, puur door de intensiteit die het uitstraalt. Hierbij wordt het geholpen door een interessant, boeiend en fascinerend neergezet verhaal en uitstekend bijpassend camerawerk.

En het zijn deze elementen welke andere zaken als het soms belabberd acteerwerk, de matige dub, het inhoudelijk povere verhaal, ... naar de achtergrond verdringt.

avatar van Baggerman

Baggerman

Flipman schreef:

P.S.: De film bevat de eerste filmrol van Natassja Kinski, Klaus' dochter. Kom ik net achter. Ze staat op de hierboven afgebeelde poster.!

Dan ziet ze er wel erg volwassen uit voor een twaalfjarige...

M.a.w. De dame op de poster is Helena Rojo en NIET Natassja Kinski!

avatar van garlic senior

garlic senior

De dame op de poster is Helena Rojo en NIET Natassja Kinski!

Volgens mij is degene die op de poster staat gewoon Nastassja Kinski, want die speelt de dochter van Aguirre of ben ik nou in de war

avatar van Baggerman

Baggerman

Nu je het zegt? Ik heb de film al een tijd niet meer gezien. Ik weet het ook niet zeker meer (dementie slaat toe?)!

avatar van lebowski

lebowski

Dat is wel degelijk Nastassja Kinski, ze speelt idd Aguirre's dochter, maar ze is niet in de credits meegenomen. 10 punten voor garlic senior.

avatar van Mr_White

Mr_White

• 2067 berichten

Mooie film. Camerawerk is schitterend, met name de scène waarin de camera rondjes maakt rond de boot met Aguirre en de aapjes. Kinski is ook echt briljant in zijn rol als de langzaam steeds verder weg kwijnende Aguirre.