• 9.380.122 stemmen

Aguirre, der Zorn Gottes (1972)

Avontuur / Drama | 95 minuten

Met onder meer: Klaus Kinski, Alejandro Repullés en Peter Berling

Gesproken taal: Spaans en Duits

Releasedatum: 15 juni 2023

Plot Aguirre, der Zorn Gottes

"A breathtaking journey into the heart of darkness."

Een groep van gewetenloze conquistadores trekt op zoek naar rijkdom een rivier op in het zestiende eeuwse Zuid Amerika. Het enige wat ze ontdekken is dat de onderneming steeds gevaarlijker wordt. Moraal en loyaliteit aan Spanje vervallen dusdanig dat er een machtsstrijd ontstaat onder de soldaten.

Don Lope de Aguirre

Flores, Aguirre's Daughter

avatar van Banjo

Banjo

• 2038 berichten

wat is dit... dit lijken carlo en irene wel!

is dit een zwarte humor film?

avatar van flipsyde

flipsyde

Nee, je kan toch lezen wat er boven aan staat?

avatar van Bartt88

Bartt88

Banjo schreef:

wat is dit... dit lijken carlo en irene wel!

is dit een zwarte humor film?

avatar van louisvf

louisvf

606 schreef:

Meerdere mensen ja ?

Dacht van wel ja, nuja het kan ook maar één iemand zijn...

avatar van Brix

Brix

• 19685 berichten

@louisvf:

Was dat wel bij deze film van Herzog?

Ik weet dat er dodelijke ongevallen zijn geweest tijdens de opnames van een andere Herzog film, eveneens met Kinski in de hoofdrol 'Fitzcarraldo'.

jipt

Ik was al een tijdje benieuwd naar Aguirre, het was een erg aardige film. Vond de gekheid en het sfeertje van de film erg goed, acteerwerk van Kinski was dik in orde en muziek was ook erg prettig. Camerawerk was ook dik in orde.

Daar tegenover mistte de film voor mij wel echt een hoop structuur. Ik miste een echt duidelijk verhaal, de film was namelijk af en toe erg vaag. Er werd te veel geconcentreed op het gekheid waardoor af en toe andere dingetjes werden vergeten. Ook vond ik de overgangen ik af en toe ernstig vaag (de ene keer is iemand aan het eten en dan ineens ligt hij in het water). De film had van mij ook wel iets langer mogen duren zodat er aan sommige dingen wat meer aandacht gegeven konden worden.

Kom toch neer op een dikke 3*

avatar van MrHorror

MrHorror

gisteren dan eindelijk gezien. en ik moet zeggen: het is lang geleden dat een film mij zó weet te raken! van de broeierige, mystieke, soms licht surrealistische ondertoon, tot de soms prachtige natuurshots met muziek, tot aan het verstikkende gevoel van 'ze komen hier nooit meer weg'... echt een meesterwerk!

en ja, idd, soms moest ik ook denken aan 'apocalypse now', maar om die film een zwakke remake te noemen van 'aguirre'... 'apocalypse now' ging over de waanzin van de oorlog, terwijl 'aguirre' meer ging om de waanzin van de mens, het feit dat hij tegen de natuur probeert te vechten. en ja, 'aguirre' is rauwer door het gebruik van de handheld camera, maar 'an' is veel breder, en richt zich niet zo specifiek op één iemand: dat gaat over de algemene waanzin van oorlog.

om weer even op de film zelf te komen:

jipt

Achja, Aguirre en AN zijn beide adaptaties van Conrad's 'Heart of Darkness'. Zelfde sfeertje en zelfde ondertoon.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

jipt schreef:

Dat de films een vergelijkbaar thema hebben en eentje gebaseerd is op Conrad a la. Maar waar haal je vandaan dat Aguirre een adaptatie is van Conrad?

jipt

Ik bedoel niet persé adaptatie maar eerder gebaseerd op Conrad's boek; bron wikipedia

avatar van louisvf

louisvf

Brix schreef:

@louisvf:

Was dat wel bij deze film van Herzog?

Ja, vrij zeker van.

Had even geleden een artikel in de Knack gelezen over het feit hoe ver Herzog wel niet wil gaan.

In het artikel stond trouwens ook dat er tijdens een interview op hem werd geschoten (sniper) en hij vervolgens gewoon verder wou gaan met het gesprek. Wat waar is zullen we natuurlijk nooit 100 procent weten. Ik vind de Knack (focus eigenlijk) alvast een betrouwbaar blad en Herzog een gek .

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

louisvf schreef:

Dat weten we wel. Het filmpje staat op You Tube, tamelijk bizar voorval.

avatar van MrHorror

MrHorror

hoeveel stemmen heeft dit meesterwerk eigenlijk nog nodig voor een plaats in de top-250? bij mij staat ie al op nummer 1...

avatar van Montorsi

Montorsi

MrHorror schreef:

250 stemmen, maar met dit gemiddelde redt hij het dan alsnog niet.

avatar van MicrowaveDemon

MicrowaveDemon

Een surreële film over een zoektocht naar utopia die gruwelijk misloopt.

Herzog heeft dit prachtig geschoten met zijn DIY camerawerk. Daarnaast zijn alle ongelukken die de productie belemmerden een essentieel aandeel geweest bij het maken van deze film. De nare sfeer druipt ervan af.

De kern van Aguirre blijft toch Kinski die een ijzersterke rol neerzet. De megalomane trekjes van de acteur sijpelde uiteindelijk door in zijn obsessieve conquistador, die ten koste van alles steeds dieper de onverbiddelijke jungle intrekt om het mythische El Dorado te vinden. (Het schijnt zelfs dat Herzog op het punt stond om hem met een shotgun te schieten nadat Kinski weer een van zijn bekende woedeuitbarstingen had!)

Dit spel, gecombineerd met de hypnotische muziek van Popol Vuh, sleept de kijker mee de waanzin in. Ik kan duidelijk zien waarom Coppola dit als een bron beschouwde voor zijn meesterwerk, "Apocalypse Now".

4.5, een toppertje!

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Lang niet zo hypnotiserend en poëtisch als verwacht. Dan doet een Apocalypse Now of The New World het voor mij toch stukken beter.

avatar van DwarreI

DwarreI

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Fitzcarraldo liet mij warmlopen voor die andere avonturenfilm van Herzog!

Aguirre, Der Zorn Gottes is voor mij lange tijd vooral die ene film geweest met zowat de lelijkste poster op MM. Na nog geen 5 minuten bleek mijn vrees, die na Fitzcarraldo toch al in volle sterkte was afgenomen, compleet ongegrond te zijn.

Een prachtige film, het moet een helse onderneming geweest zijn om alles zo te draaien op locatie. Een avonturenfilm in de pure zin van het woord, men is op zoek naar een fictieve locatie, waarvan men denkt dat hij echt bestaat. Men raakt echter steeds meer verblindt door jaloezie, hebzucht en grootheidswaan. Wie anders dan Klaus Kinski zou zo `n rol voor zijn rekening moeten nemen? Wat heeft die man een perfecte uitstraling èn kop voor de rol die hij speelt, namelijk een vrij gewetensloze, rauwe conquistador.

Op visueel vlak vaak prachtig geschoten, alhoewel hij niet meer kan tippen aan bv. Valhalla Rising. Deze film is anno 2010 nog steeds zo krachtig, vanwege zijn hypnotiserende sfeer ( geen contact met de buitenwereld ) vermengd met vleugjes poëzie ( het paard en de Spaanse koningin die haar mooiste kleren aandoet en haar dood tegemoet loopt ) en uitzichtloosheid ( of het nou een sterke stroming van de rivier of onzichtbare vijanden betreft ).

Het is belachelijk mooi en fascinerend om te zien hoe men met al hun materiaal, een voor hen onbekende wereld intrekt, waarvan niemand weet waartoe het allemaal gaat leiden. Als kijker ben je getuige van een onderhuids, zinderend spektakel waarbij de aftakeling van de personages bevreemdend mooi in beeld wordt gebracht.

Het einde is ook fenomenaal in beeld gebracht! Een film als Apocalypse Now kan daar nog vele puntjes aan zuigen. Zo breng je vervreemding in beeld.

Oh, ja...Tot slot wil ik nog even vermelden dat de dubbing bij Herzog `s films die ik tot nog toe gezien heb, absoluut geen schoonheidsprijs verdient, maar gezien de omstandigheden en de ultieme fixatie op psychedelisch zaken komt hij er bij mij zowat zonder schrammen vanaf omdat ik er gewoon niet zoveel acht op sla.

Normaliter zou ik na 2 x 4* vrolijk doorgaan met het doorspitten van het oeuvre van een regisseur, maar bij Herzog heb ik sterk mijn bedenkingen omdat ik het idee heb dat ik zijn 2 beste films nu gezien heb. Ik ben er wat bang voor dat zijn dramaflms mij onvoldoende kunnen boeien na zijn schitterende avonturenfilms.

Een bijzondere regisseur, die Werner Herzog! Zijn avonturenfilms liggen helemaal in mijn straatje, geweldige belevenissen! Een dikke 4*

avatar van Montorsi

Montorsi

DwarreI schreef:

Ik wil liefhebbers van Aguirre aanraden om Valhalla Rising te gaan zien!

Ik heb de omgekeerde weg bewandeld..

Wel een mooie Herzog, maar vooralsnog weet hij mij nog niet echt te pakken. Op de een of andere manier werkt de film wel, maar echt overweldigend vond ik het toch niet, en dat had ik bij Valhalla Rising tot op zekere hoogte wel.

Aguirre bruist van de geweldige personages, met name Klinski, maar ik moest me toch keer op keer over dat Duits heenzetten, vreemde keuze van Herzog, al weet ik ook niet in hoeverre hij aan de taalkeuze vast zat.

De film is erg mooi geschoten, waar vooral de scenes in het begin opvallen met het wassende water, en de reflecties van de rivier later in de film. Erg knappe soundtrack ook.

Mooi ook hoe de bemanning werkelijk alle moraal overboord gooit naar verloop van tijd, en Herzog speelt daar qua regie mooi op in.

Ik merk wel dat ik de film na afloop al beter vond dan tijdens het kijken, maar het echte briljante zie ik er nog niet in, misschien voor de volgende keer.

avatar van DwarreI

DwarreI

Ik moet eerlijk zeggen dat Aguirre mij in zijn totaliteit ook niet gelijk wist te pakken, daarvoor moest er eerst wat tijd en een tweede kijkbeurt overheen gaan..

maxcomthrilla schreef:

Herzog heeft naast avonturenfilms niet alleen maar drama gemaakt hoor.. Overigens heeft hij nog meer avonturenfilms gemaakt naast de twee die jij gezien hebt.

Het zou zonde zijn als je Herzog nu laat voor wat hij is want het is een unieke regisseur die totaal afwijkende films heeft gemaakt, kijk maar eens een film als Even Dwarfs Started Small of Stroszek zou ik zeggen..

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Ik zal hem ook zeker nog wel een kans geven hoor op basis van zijn verkregen krediet. Bedankt voor je tips in ieder geval, al ben ik er nog niet helemaal uit of ik mij nu eerst verder in zijn eerdere of latere werk ga verdiepen.

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Helaas als weinig bijzonders ervaren, deze Aguirre, der Zorn Gottes. Het begon allemaal zo goed, met dat prachtige shot van die stijle bergen en de mensen.

Helaas houdt de film dat niveau niet (constant) vol. Er zitten nog een aantal érg mooi geschoten plaatjes tussen, alleen wist Aguirre z'n ''avontuur'' me niet echt mee te voeren. De reis over de rivier (leuk vlot) en de momenten in de bossen zijn aardig, maar het verloop is te traag en oninteressant om constant boeiend te blijven.

De muziek is bij vlagen best mooi, op dat domme fluitje van die Indiaan na. Kinski is aardig, net als de sfeer. Helaas is het geheel minder fascinerend dan verwacht.

Ik wil niet vervelend worden,maar word het wel degelijk:

schrijven over "stijle" bergen getuigt ook niet van een constant hoog niveau...al geef ik je de kans om je tekst te bewerken en de mijne te verwijderen

avatar van VanRippestein

Mooie plaatjes, mager verhaal. Teleurstellende film voor mij; 2 sterren

What happened?

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Kom op zeg, dat bericht dateert alweer van 7 jaar geleden. Mensen krijgen door de jaren heen nieuwe inzichten (door o.a. meer films te gaan zien), maken persoonlijke ontwikkelingen door (m.b.t. cinema), doen aan herzieningen etc. etc. Kan mij nauwelijks voorstellen dat je over 10 jaar exact dezelfde smaak hebt als nu.

avatar van Ramon K

Ramon K

chevy93 schreef:

What happened?

Anderhalve herziening, that's what happened.

Ik wil jou over 8 jaar hier nog wel een keer spreken. Volgens mij ben ik hier ooit begonnen met 10 'moderne' Amerikaanse films in mijn Top 10.

Wat rokkenjager zegt.....

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Off-topic gedoe verwijderd.

avatar van erik neuteboom

erik neuteboom

Er zijn van die films die je altijd bijblijven, Aguirre is dat vanwege het originele idee en de meeslepende atmosfeer en de zeer toepasselijke muziek van Krautrock band Popol Vuh, vol onheilspellende Mellotron klanken. Er is een boeiend contrast tussen de wereld van de avontuurlijke Spanjaarden vol ruzies, hebzucht en spanning en die van de Zuid-Amerikaanse wereld vol exotische verrassingen en gevaar. Langzaam ontpopt Aguirre zich als een bijna hallucinerende ervaring waarin de hebzuchtige Spanjaarden zowel figuurlijk als letterlijk volledig de weg kwijt raken, werkelijk ontluisterend om te zien! Verwacht geen actiefilm of een film met een Hollywood kop-en-staart, dit is een soort psychedelica, ergens tussen Jefferson Airplane en Pink Floyd maar dan op film, volkomen uniek en zo avontuurlijk!

avatar van Friac

Friac

Ik kan er me erg vinden in de commentaar van erik neuteboom. Het is inmiddels vier dagen geleden dat ik de film zag - met in de tussentijd nog een hoop andere films - , en hij blijft zeker en vast nazinderen. Scènes als de slotscène op het scheepswrak zitten sowieso opgeslagen.

Ik hou erg van het vreemde in de films van Herzog, hij weet op de juiste manier het hele zaakje op te tillen naar een hoger niveau, een niveau dat de film meer "karakter" geeft dan een boel andere films. De vreemde intermezzo's (de slaaf met de panfluit) bv. zijn hier een hulpmiddel voor.
Aguirre bevat enkele schitterende scènes, vooral deze twee zullen me bijblijven: het paard dat aan de oever wordt achtergelaten en langzaamaan uit het zicht verdwijnt - ongelooflijk hypnotiserend/vreemd/treurig/onheilspellend/... - en de laatste scène op het wrak met de apen. Wanneer Aguirre de aap vastpakt en het ingehouden uitschreeuwt "I'm Aguirre, the Wrath of God. Who else's with me?", waarbij de aap - niet gepland, maar het geeft het geheel een diepere betekenis - op hem kakt net voor hij door Aguirre wordt weggeworpen: subliem, zeker met de voorafgaande cirkelbewegingen van het vlot dat verloren is op de stuurloze missie.
Tenslotte is er dan Klaus Kinski, die met zijn pure fysiek (die blik blijft prachtig) en talent het personage Aguirre erg sterk neerzet.

Aguirre, der Zorn Gottes is een film die je langzaamaan bekruipt en vooral zijn sfeer mee heeft. Een mooie 4*.

P.S.: Meteen na de eerste visie de film nog eens opnieuw bekeken met de audiocommentaar van Herzog erbij, en toch wel erg veel respect voor zijn aanpak.