Genre: Oorlog / Drama
Met onder meer: Ken Watanabe, Kazunari Ninomiya en Shido Nakamura
Gesproken taal: Engels en Japans
Releasedatum: 15 februari 2007
Plot Letters from Iwo Jima
"The battle of Iwo Jima seen through the eyes of the Japanese soldiers."
Tijdens de Tweede Wereldoorlog in 1945 was Iwo Jima gedurende twee maanden het toneel van bloederige gevechten tussen Japanse en Amerikaanse soldaten. Generaal Tadamichi Kuribayashi vocht gedurende 40 dagen voor zijn Japan tegen de Amerikaanse troepen. Al snel komen de generaal en zijn troepen erachter dat ze aan een zelfmoordmissie bezig zijn.
General Tadamichi Kuribayashi
Private Nozaki
Kashiwara
Lieutenant Okubo
Leno
De Japanse versie van Flags of Our Fathers. Hetzelfde verhaal, alleen dan vanuit het Japanse perspectief.
Esteban
In de Japanse trailer die op het net te vinden is, is de titel van 'Red Sun' veranderd in 'Letters from Iwo Jima'. Mogelijk zal dit een alternatieve titel zijn die in bepaalde landen zal gebruikt worden.
Leno
Net nadat ik 'm had toegevoegd en de crew de toevoeging had goedgekeurd was de titel veranderd. Inmiddels dan ook aangepast. Het is dus de officiele nieuwe (Engelstalige) titel.
peter74
is hier nog geen releasedatum van bekend, omdat er 2006 bijstaat.
Volgens mij kennen ze daar in Hollywood enkel Ken Watanabe. Zit hier in ieder geval niet op te wachten, na eerdere Amerikaanse pogingen om een beeld te geven van de Japanse cultuur/geschiedenis (Memoires of a Geisha/The Last Samurai).
BobdH
Ik vind het zowieso een erg goed initiatief om op deze wijze de beide kanten van een oorlog ruim en voldoende uit te lichten (door beiden een eigen film te geven).
mr.corleone
dit lijkt mij echt zo'n vette film,leuker als de amerikaanse versie
swankel
ik heb die trailer gezien ik ben zeer onder de indruk.Heel goed geacteerd enzo.Ik ben zeer benieuwd
Art
Het positieve aan deze film is dat ze dit keer wel de moeite hebben genomen om het Japans te gebruiken en dat ze gewoon Japanse acteurs gebruiken en niet zoals bij Memoires of a Geisha een mix van allerlei Oosterse acteurs. Ik ben er wel erg benieuwd naar
Goodfella_90
Overigens genomineerd voor een Golden Globe voor de beste niet-Engelstalige film. Ook nog een nominatie voor de regie van Clint (wie er overigens ook een heeft voor het andere deel).
T.S.S.A.
Geweldig een verhaal dat uit twee perspectieven wordt verteld. Trailers zien er beide super uit. Als dit twee blockbusters worden zal nogmaals blijken dat Clint op alle vlakken een van de beste is die Hollywood ooit heeft voortgebracht!
Koekebakker
Als dit twee blockbusters worden
Flags of Our Fathers is in Nederland alvast hopeloos geflopt. Was al na 2 weken bijna overal uit de bioscopen en draait nu (in week 4) alleen nog in Ede.
In de VS was Flags... ook al na 4 weken uit de meeste theaters verdwenen.
Misschien dat-ie hier vanaf januari nog in de filmtheaters aan de bak komt. De recensies waren er goed genoeg voor.
Goodfella_90
Mocht je nog zin krijgen iets meer te vertellen, dan zou ik daar heel content mee zijn.
streeter
Ja - hoewel het een beetje vreemd is om een Japanse film te zien die door Clint Eastwood werd geregisseerd, was ik het vrij gauw vergeten. Deze film geeft een uitstekend blik op de Japanse oorlogsmentaliteit. Eer is het belangrijkste, en hiermee is het een prima contrast voor Flags. En, het geeft een uitstekend blik op waarom Japan Iwo Jima verloor.
Watanabe verdient accolades voor zijn rol als generaal Kuribayashi.
Chr.s
Trailer maakt me toch wel nieuwsgierig. Wanneer komt deze uit in NL?
The One Ring
Hierboven staat al 22 februari. Hier verwacht ik wel veel van. Hopelijk verdwijnt hij niet zo snel uit de bioscoop als Flags of our Fathers. Maar deze wordt door kritieken ook beter ontvangen dan zijn voorganger.
silverfaustx
de film is 100% japans gesproken, engels talige versie bestaat niet
movie*freak
Deze film wil ik zien, ziet er echt goed uit.
dont judge a book by his cover
olivier
Eastwoods laatste zucht onder dezelfde problemen als deel één van het tweeluik. Het ziét er allemaal wel prima uit (Spielberg deelde duidelijk zijn wereldoorlog-film-ervaring met Eastwood), we kunnen niet spreken over een gebrek aan diepgang, realisme of historiciteit en toch laat het tweeluik ons siberisch koud.
Clints flashbacks die dan mondjesmaat emotie en traantjes zouden moeten losweken, werken in feite alleen maar op de zenuwen en halen compleet het tempo uit de film. Waar Clint vaak rechtoe-rechtaan-prenten maken die recht naar de keel grijpen, doen zijn twee laatste gekunsteld en gevoelloos aan. Het ontbreekt het Iwo Jima-tweeluik dan ook vooral aan dramatische opbouw en gevoelens.
De beelden van honderden schepen, uiteengereten soldaten en grootste bombarderingen mogen dan wel uit het boekje zijn, maar in feite kan geen enkele moderne kijker zich ontdoen van het been-there, done-that gevoel. Eastwood is altijd een man geweest die op oerklassieke films maakte die uitblonken qua stylisme en vormgeving. 'Letters from Iwo Jima' bevat echter amper tot geen beelden die op het netvlies blijven gebrand en dat is toch uitzonderlijk als we terugdenken aan pakweg de fantastische belichting uit 'million dollar baby'.
Niemand zal ons horen zeggen dat 'Letters from Iwo Jima' een sléchte prent is. Maar na de lovende kritieken op de film was een huzarenstukje te verwachten en dat is het in feite niet geworden. Is ie beter dan zijn voorganger? Moeilijk te zeggen, de films sluiten erg mooi bij elkaar aan en delen zelfs dezelfde problemen. Maar een sterk en zwak broertje is niet echt te vinden.
olivier
Even tussen haakjes: hoe kan deze film zijn genomineerd in categorie beste engelstalige film?
Matchostomos
'Letters from Iwo Jima' is nergens genomineerd voor beste engelstalige film, echter wel voor beste niet-engelstalige of gewoonweg beste film.
Pure kwatsch natuurlijk, aangezien 'Oscar' wel vaker zijn eigen regels wenst toe te passen. Niet-engelstalig is niet-engelstalig, ongeacht de Amerikaanse financiering.
Bovendien is de naam Eastwood an sich vandaag de dag een reden om hem te nomineren. Wil echter niet zeggen dat enkele daarvan onverdiend waren, 'Million Dollar Baby' is een terecht meesterwerk.
The One Ring
Die categorie bestaat niet. Die categorie heet gewoon beste film. Vandaar dus. Is niet de eerste. Zeven of acht films gingen hem geloof ik al voor. Recent nog Crouching Tiger, Hidden Dragon an La Vita e Bella.
olivier
Maar dat is toch je reinste onzin!? Als je een categorie beste niet-engelstalige film wilt hebben, is dat toch geldend voor alles? Ik twijfelde aan wat je zei TOR, omdat ik wist dat 'Crouching Tiger, Hidden Dragon' én 'la vita e bella' de oscar voor beste niet-engelstalige film hebben gewonnen, maar daarnààst heeft de prent blijkbaar ook een nominatie gehad voor beste film. Dat is toch allemaal te gek om los te lopen? En op de Golden Globes haalt 'letters from iwo jima' dan wel de nominatie in de niet-engelstalige categorie... Wat een boeltje.
De categorie zou eigenlijk Beste niet-amerikaanse niet-engelstalige film moeten heten, maar dat klinkt zo belachelijk. Amerikaanse films komen per definitie niet in aanmerking voor die oscarcategorie. Bij de Golden Globes geldt die beperking niet. Dat zijn gewoon de regeltjes van de prijs.
Trouwens: sowieso komen alleen de ingezonden films (één per land, waarbij Canada bijvoorbeeld alleen Franstalige films kan inzenden) in aanmerking en die moeten dan ook nog in LA vertoond gaan worden (dat laatste geldt trouwens voor alle oscarcategorieen). Die één per land regel geldt bovendien zowel voor Luxemburg (waar zelden een film gemaakt wordt) als voor India (waar er beduidend meer gemaakt worden dan in de VS).
Sowieso geldt dit voor veel meer prijzen en competities. Ook bijvoorbeeld voor veel literatuurprijzen. Daar dingen ook vaak alleen aangemelde boeken mee.

Flags of Our Fathers
2006

Waargebeurde WOII-film 'Letters from Iwo Jima' alleen vandaag nog te zien op Netflix

Vijf goede films tussen 2000 en 2010 die de Oscar voor beste film misliepen

The Stoning of Soraya M.
Drama, 2008

Senna
Documentaire / Biografie, 2010
tweede wereldoorloggrotsterven en doodpacific wariwo jima pacific theateranti warjapanese armyimperial japan jaren 40