Jesus Camp (2006)
Geregisseerd door: Heidi Ewing en Rachel Grady
Met onder meer: Becky Fischer, Mike Papantonio en Ted Haggard
Releasedatum: 7 juni 2007
Plot Jesus Camp
"America is being born again."
Deze documentaire volgt het 'Kids on Fire' zomerkamp dat georganiseerd wordt voor een groep 'Born Again' Christelijke kinderen in North-Dakota. In het bijzonder drie kinderen worden gevolgd als zij dit kamp van Dominee Becky Fischer bezoeken en daar training krijgen in hoe ze Amerika 'terug in handen moeten krijgen' voor Christus en de religieuze kant al snel gecombineerd blijkt met een politieke missie.
jacom
Dit lijkt me toch niks in vergelijking met wat ik gisteren heb gezien op Louis Theroux over de 'Westboro Baptist Church'!
Mag trouwens deze donderdag gratis naar deze docu gaan zien. Ziet er toch best interessant uit.
BoordAppel
Die Westboro Baptist Church is inderdaad een eng clubje met een psychopaat als leider. Maar ze hebben maar erg weinig aanhangers in tegenstelling tot deze mensen.
Prudh
Het is bijna onvoorstelbaar dat mensen (veel mensen zelfs) zo kunnen doorslaan. De volwassenen die aan het woord worden gelaten in "Jesus Camp" zijn volslagen krankzinnig - je kan de wereld niet veel zwart/witter interpreteren dan zij doen. Ik vraag me trouwens af waarom zij zo overtuigd zijn van hun gelijk? En als je dan die kinderen hoort praten, hoor je eigenlijk niemand anders dan hun ouders en hun kerkleiders. Ze worden klaargestoomd tot slaaf van het geloof, een eigen mening zit er al lang niet meer bij.
De uitvoering had mijns inziens wel wat beter gekund, ik had liever een direct cinema-achtige documentaire gezien. Die DJ die een ander licht op de zaak deed schijnen was inderdaad vrij overbodig en onnodig.
Eigenlijk is alles wat die kinderen voorgeschoteld krijgen heel grappig en doorzichtig, maar omdat het voor die mensen bittere ernst is, is het eerder beangstigend. Ze hebben een vrijwillig bord voor hun kop, zo groot als de verscheidene billboards die door de film heengemonteerd zijn. Zielig hoor.
3,5* voor een raar en gemengd gevoel dat ik eraan over houd.
minus
Het is inderdaad een wat makkelijk onderwerp. De docu dan ook gezien met een "nog eens lachen met geconstipeerde Amerikanen" idee.
Film brengt wat je ervan verwacht. Een wat droge vertelling over geschift religieuze mensen met idiote ideeën. Da's leuk enzo, maar echt iets nieuws zie je niet. Schrijnend is het wel, ook voor Christenen die het wel een beetje serieus menen (wat zo'n beetje de enige interessante invalshoek van de docu was).
Het boeit zeker wel, docu is net iets te lang, verder is het gekende kost, die filmisch (en ja, ze probeerden echt wel) slecht gebracht werd.
Helemaal mee eens. Het is wel een interessant onderwerp, maar na een half uurtje weet je het wel. Ik ben in ieder geval niet veel wijzer geworden. Gelukkig maakte de film zich niet schuldig aan het Michael Moore-syndroom.
3,5
D-agmar
De radio DJ die in de film te zien is, is een acteur. De makers van de film hebben de DJ in de film gezet om zo nog meer een conflict op te roepen tussen de manieren van denken. zelf vond ik het wel sterk dat deze man er in zat aangezien het vaak de manier zoals wij buitenstaanders er naar kijken benadrukte.
De mening van de regisseurs is inderdaad duidelijk te zien, maar wat betreft de muziek. De meeste muziek die te horen was werd in het 'kamp' zelf gedraaid en was dus de achtergrond muziek die zij gebruikte voor hun preek.
Zelf vond ik dat de kinderen veel te veel angst werd aan gejaagd. ik citeer: 'o ergens moet je van deze letters ook bloederige letters maken, sin and death!'
De radio DJ die in de film te zien is, is een acteur.
Boudisque heeft hem wel, maar alleen de (nogal dure) import versie. Zal nog even duren voordat ie hier uitkomt...
eRCee
- 1978 stemmen
Een meisje van negen dat vertelt dat ze van nagellakken houdt. Want, legt ze doodgemoedereerd uit, dan kan je zo fijn vertellen over Jezus aan je vriendinnen.
Triestmakende documentaire. Kinderen die een levenshouding wordt aangekweekt van; "Jezus is het antwoord, wat was de vraag?". Christendom verwordt hier tot het zo goed mogelijk uitvoeren van een levensprogramma, waarbij het er vooral om gaat voor je eigen plekje (op aarde en in de hemel) te vechten. Hoe vaak er ook "Jezus" wordt geroepen, datgene waar het werkelijk om gaat komt totaal niet aan bod.
Verbazend is de onmogelijkheid van deze kinderen om op meerdere manier te denken. Ze zijn zich volgens mij niet bewust van verschillende levensdomeinen die elkaar wederzijds beinvloeden, alles in hun leven is geestelijk en wordt als zodanig benaderd. Daar valt niet meer tegen te praten.
Dat vond ik wel sterk aan de DJ-fragmenten. Niet alleen de houding van deze radicale groep tegenover niet-gelovigen, ook die tegen andere christenen komt aan bod. Dat laat zien hoe fundamenteel de scheiding is (zoals bovengenoemd meisje over 'Dead Churches' praatte, heel triest).
Uiteindelijk is het ook wel een beetje Amerikaans allemaal: niet te moeilijk denken, iets kiezen en daar tot in het extreme voor gaan, je land boven alles. Dingen die sowieso vaak al niet echt te begrijpen zijn voor ons, tenminste, voor mij niet.
Jammer dat dit gebeurt. Met volle overtuiging, waarschijnlijk ook met de beste bedoelingen. Inmiddels is het kamp trouwens stopgezet: link.
tzan
Rmie
Goede dokumantaire,
Het laat ook zien hoe groot de macht is van deze groep christenen.
Ik zag ook dat er een duidelijke milaire element in zat. De mensen spraken over "de overwinning"en "de duivel", strijd en vechten voor.
Van mij had deze film wat soberder gemaakt/ gemixt/gesneden mogen worden. Een aantal beelden waren ijzersterk en werden wat ondergesneeuwd door andere minder relevante beelden.
Redlop
Griezelig inderdaad. De kinderen snapten er vaak (terecht) weinig van. Toch oogde het nergens echt griezelig fanatiek, eerder boerenkneuterig. Een daadwerkelijke bedreiging voor het seculiere Amerika vormt deze beweging onder leiding van een Tedje van Es-achtige cowboy en een doorgedraaide tiepmiep geenzins.
Als docu wel een erg eenzijdige kijk op conservatief Amerika. Verhaal van de Dixie Chicks gaf mij een beter uitgebalanceerd beeld van de onderlinge verhoudingen in rural America. 2,5*
8 november op DVD bij A-film in hun documentaire reeks (dus meteen 10 euro).
Interessante documentaire, maar de materie is al eerder en beter aan bod geweest in andere vergelijkbare docu's. Redelijk subtiel en onpartijdig, voor zover je als maker dat kunt blijven bij een dergelijk waanzinnig onderwerp. De dreigende muziek zegt soms al genoeg. Echt weer zo'n docu waarbij je tijdens het kijken je bloeddruk voelt stijgen. Niet aan te bevelen dus voor mensen die zich snel opwinden.
masterblue
hmm die wil ik wel eens een keer kijken
Trouwens, wat ik jullie wil meegeven: de oorlog waar zij het over hebben is niet tastbaar maar geestelijk!
Koerok
Goede docu, maar ik heb 'm niet uitgekeken. Kon het niet meer aanzien. Wat een afgrijselijk imbeciel wijf die Becky....
Mescalino
Goede docu met sterke en zwakere punten.
Mijn opvatting is dat deze kinderen net zo gevaarlijk zijn of kunnen worden als de kinderen in palestijn die van jongs af aan geleerd worden om een wapen te hanteren of een bom te maken. Dit zit echt op het randje van extreemisme.
Ik ben het ook eens met voodoo. Geloof moet compleet afgeschaft worden want het is inderdaad alleen maar een bron van ellende.
SandLover
Als je het geloof wilt afschaffen begeef je je op het zelfde hellende vlak als die mafkezen in de docu. Het gaat juist om de acceptatie van andere culturen en geloven. Dan hoef je ook geen heilige oorlog te voeren. We weten intussen wel hoe het afloopt als we onze Westerse waarden en normen bij anderen door de strot willen duwen. In New York staat een heel mooi monument om ons hieraan te herinneren. Toch leren we er blijkbaar niets van. Deze docu is weer een mooi voorbeeld.
BenicioDelToro
Het meest stuitende aan deze docu vond ik dat de kinderen helemaal geen kind meer zijn. Een meisje van een jaar of elf hoort met Barbies te spelen en niet als missionaris te straat op te gaan om mensen over god te vertellen. Al die kinderen waren allemaal zo vreselijk ernstig. Terwijl ze juist nu moeten genieten van hun kind zijn, als ze straks volwassen zijn is er nog genoeg voor hen om zich zorgen over te maken.
Iemand zei dat de dj in deze docu overbodig was. Maar dat ben ik niet met je eens. Ook die dj is een christen, maar hij ervaart zijn geloof op een heel andere manier. De dj is er juist om de nuance erin te brengen dat bij lange na niet alle christenen in de VS zo extreem zijn als Becky Fisher en co. Het gesprek dat de dj had met haar was zó veelzeggend. De dj hangt de - zeer gezonde - gedachte aan dat iedereen zelf moet kiezen of hij gelooft in plaats van Becky die de kids indoctrineert. Als de dj daar zijn mening over geeft is ze ineens gepikeerd.
Die show-predikant Ted Haggard is trouwens recentelijk op heterdaad betrapt op iets wat hem door zijn aanhang niet in dank zal zijn afgenomen. Hij had een afspraak met een man voor seks... Wat een hypocriet, hè. Bewijst maar weer eens dat degene die het hardst roepen ergens tegen te zijn, er zelf ondertussen wel pap van lusten.
BigPun
Geloof kan zeer zeker een positieve invloed hebben op iemands leven, zolang de realistische boodschappen eruit gehaald worden waarmee je daadwerkelijk iets kunt. Die kinderen worden opgeleid als soldaten, enkel omdat Becky verwacht dat de kinderen van moslims dat ook doen. Er gaat zoveel geld in het christengebeuren om dat het logisch is dat ze nieuwe consumenten nodig hebben.
Misselijkmakende, haatkwekende propagande in dvd formaat verpakt in een sarcastisch jasje... !
janhero
Deze film is nog angstaanjagender dan de ergste horrorfilm. Ik werd er misselijk van. Helaas is dit geen gespeelde film maar dit een documentaire met echte mensen en helaas ook echte kinderen. Men zou deze gestoorde volwassen de kinderen moeten afnemen. Dit is kindermishandeling van het ergste soort. Helaas is dit in amerika niet te doen omdat deze gasten al zoveel macht hebben dat ze overal een vinger in de pap hebben. Het echte gevaar komt niet uit het oosten maar uit het westen. Dat laat deze documentaire weer duidelijk zien. Dit is geen propagande maar werkelijkheid.
ps. Die Beckey geniet van haar macht. Inhet gewone leven heeft ze waarschijnlijk geen enkele status.
goldflyer
De hoop die ik overhoud na het zien van deze film is dat de gematigde Christenen, gepersonificeerd in deze docu door de radiopresentator, de radicale Christenen onder de duim weten te houden.
De ideologie van de evangelicals is vergelijkbaar met elke andere nietontziende ideologie en is iets waar gematigde, genuanceerde, geleerde en weldenkende mensen tegenin moeten blijven gaan.
Trouwens. We hoeven niet overzees te kijken om dergelijk radicalisme aan te wijzen. In ons eigen land hebben we daar ook voorbeelden van.
Deze film niet kijken als je een zwakke maag hebt.
otherfool
JC is in the house
Ontluisterende docu over hoe, onder het mom van 'het gelijk aan je kant te hebben', jonge kinderen worden gebrainwashed. Met hetzelfde gemak worden onwelkome wetenschappelijke feiten met het oud vuil weggegooid en andersdenken weggezet als het kwaad zelve. Sterkste scenes waren die van het meisje die iemand probeert te 'redden' op de bowlingbaan en de hysterische mokkenscene... arme, arme kinderen.
3,5*.
Natuurlijk niet goed te praten hoe deze kinderen gebrainwashed worden.
Toch vele liever dit dan kinderen die geleerd worden te moorden en zichzelf op te offeren voor hun geloof!
janhero
Zo ken ik er nog wel 10
Phobophile
Natuurlijk niet goed te praten hoe deze kinderen gebrainwashed worden.
Er wordt ze geleerd zichzelf op te offeren. Die kinderen leveren hun jeugd in en krijgen er schuldgevoel, een verminkte geest en een republikeins stemadvies voor terug.
apolicum
Nog steeds vele malen beter dat dat ze geleerd worden hoe andere mensen te vermoorden
otherfool
En nog steeds vele malen minder dan de kids een liefdevolle jeugd te geven waarin ze gewoon kind kunnen zijn, zonder intolerantie, hel en verdoemenis voorgeschoteld te krijgen. Waarin ze potverdorie gewoon lekker Harry Potter mogen lezen...
Trouwens, als mevrouw Fischer de mogelijkheid zou worden gegeven staat zij vooraan om jonge kinderen zelfstandig de bomgordel om te doen, daar ben ik zeker van overtuigd. Dat wat ze nu doet 'minder erg' is doet er eigenlijk niet toe, het is hetzelfde als je voor de rechtbank verantwoorden voor een aanklacht voor aanranding met het verweer 'ja maar ik heb niemand vermoord'.
apolicum
"Natuurlijk niet goed te praten hoe deze kinderen gebrainwashed worden."
-> Zo was ik begonnen, dus ik geef toch toe dat dit ook minder is dat de kids een liefdevolle jeugd geven zoals je aangaf? :s
En aanranding is inderdaad een stuk minder erg dan moord, verdient dus ook een mindere straf! Net zoals dit een stuk minder erg is dan kinderen andere mensen te leren vermoorden

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song

The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara
Documentaire / Biografie, 2003

Baraka
Documentaire, 1992
christendomreligious educationzomerkampgodconservatism kerkevangelical christianity religious fundamentalismbelief in godright wingreligious fundamentalismindoctrination vrouwelijke regisseur