Jesus Camp (2006)
Geregisseerd door: Heidi Ewing en Rachel Grady
Met onder meer: Becky Fischer, Mike Papantonio en Ted Haggard
Releasedatum: 7 juni 2007
Plot Jesus Camp
"America is being born again."
Deze documentaire volgt het 'Kids on Fire' zomerkamp dat georganiseerd wordt voor een groep 'Born Again' Christelijke kinderen in North-Dakota. In het bijzonder drie kinderen worden gevolgd als zij dit kamp van Dominee Becky Fischer bezoeken en daar training krijgen in hoe ze Amerika 'terug in handen moeten krijgen' voor Christus en de religieuze kant al snel gecombineerd blijkt met een politieke missie.
morreke
ben eens benieuwd, als je ziet hoeveel positieve commentaren deze prent krijgt in de Amerikaanse pers.
Soeperman87
Bijbelkampdocumentaire doet stof opwaaien
De documentaire Jesus Camp doet in de Verenigde Staten momenteel een boel stof opwaaien. In de documentaire wordt een beeld geschetst van de dagelijkse gang van zaken in het Kids on Fire bijbelkamp van pastor Becky Fischer. Zo is onder andere te zien hoe de kinderen spreken in tongen, huilen om 'gered' te worden, bidden voor het beëindigen van abortus en een portret van de Amerikaanse president George W. Bush aanbidden.
"Ik wil zien dat deze jongeren net zo radicaal hun leven opgeven voor de gospel als de mensen in Palestina, Pakistan en al die andere plaatsen. Omdat, excuseert u mij, het gelijk aan onze zijde is", zo zegt pastor Fischer, de drijvende kracht achter Kids on Fire. Een van de jongeren voegt hieraan toe: "Een boel mensen sterven voor God en ze zijn niet bang. We worden getraind om krijgers te zijn, maar dan op een leukere manier."
Volgens Fischers collega, Heidi Ewing, is het kamp slechts één van de vele manieren waarop evangelische kerken momenteel proberen kinderen en jongeren in het geloof te houden. Liberaal feministe en schrijfster Lauren Sandler, die maanden onder de gelovigen doorbracht voor haar boek Righteous, bevestigt wat Ewing zegt.
"Het is een enorme jongerenbeweging, maar geenszins een positieve ontwikkeling voor de toekomst van ons land. Zelfs de meest gematigde jonge evangelisten hebben een onwrikbare mening over zaken als abortus en het homohuwelijk. Men denkt in absoluten, het is 'wij-tegen-zij'. Als je tegen hen bent ben je niet alleen een zondaar, maar werk je tevens voor de vijand. Die vijand is Satan", aldus Sandler.
Binnen de Amerikaanse christelijke gemeenschap heeft de documentaire de meningen over de toekomst én invloed van het geloof nog verder gepolariseerd dan al het geval was. De een zegt dat de documentaire is gemaakt om het prediken van het evangelie te demoniseren, een ander omarmt het gedachtegoed dat op het scherm is te zien en raadt een ieder aan de film te kijken.
Professor Chap Clark van de Fuller Theological Seminary vindt dat de documentaire én de jongerenbeweging niet zo negatief gezien moet worden. Volgens hem helpen jeugdpastors kinderen een gevoel van richting te vinden dat ze noch thuis, noch in de materialistische cultuur terugvinden en draait het evangelie zeer nadrukkelijk niet om politieke indoctrinatie.
De documentaire Jesus Camp is afgelopen weekend in Amerika in première gegaan.
Bronnen:
TimD
Wat een idioten.
Kinderen zo hersenspoelen is gewoon ziek.
danuz
Klinkt prachtig en fascinerend. Ben hier zeer benieuwd naar. Wauw.
TimD
Prachtig en fascinerend? Ik vind het eerder walgelijk klinken.
FillumGek
Klinkt voor mij als een film om heerlijk bij in slaap te vallen
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11902 berichten
Lijkt me een gave film, maar wel weer zo'n docu waarin de boodschap door je strot geduwd wordt.
Pastor will shut down controversial kids camp | Seattle Times Newspaper - seattletimes.nwsource.com
Draait op het IDFA trouwens.
Nixon17
Ik heb um gezien. Goeie documentaire geef um een 4,5*. Ik vind dat geloof verboden moet worden. Kerken, moskees en alles waar anderen kunnen zien of last van kunnen hebben moet verboden worden. Als je gelooft hou je dat maar lekker voor jezelf. Ook moet er op scholen zeker geen aandacht meer besteed worden aan geloof. En zeker geen christelijke of islamtische scholen meer! Ik vond dit trouwens ook al voor deze film. Kinderen mogen in geen geval beinvloed worden door geloof want geloof is het gevaarlijkste in deze wereld. Het zal ook goeie dingen opleveren maar dat weegt lange niet zoveel als het slechte wat geloof met zich meebrengt. Deze film laat duidelijk zien dat kinderen makkelijk te beinvloeden zijn je kunt het vergelijken met de hitlerjugend. Nogmaals dit is mijn mening en was al zo VOOR ik de film had gezien. (Niet dat gelovigen nu weer deze film de schuld gaan geven)
Safri
Heb je South Park (Go God go! episode) gezien? Dan zie je dat het ook niet goed met de wereld gaat als al het geloof verboden wordt.
Nephilim
Ik heb hem net gezien.
Fascinerende en beangstigende maar ook trieste documentaire maar als het aan mij had gelegen hadden ze de paar stukjes met die radiopresentator OF eruit mogen laten OF wat objectiever mogen laten. Een Documentaire behoort objectief te zijn en die stukjes waren een beetje ala Michael Moore AKA propaganda.
Derhalve heb ik gefascineerd zitten kijken. Ergens tussen een 3.5 en 4 sterren in.
Gertjan P.
Vanavond heb ik hem gezien. Ik ben benieuwd of de mensen die leiding geven op het kamp nu ook spijt hebben dat ze de cameraploeg hebben toegelaten. Een verbod op geloof lijkt mij toch niet goed; de oostblok-geschiedenis heeft ons geleerd dat dat niet echt werkt. Maar een verbod op indoctrinatie...
Een mooie film wel trouwens
Safri
Sodeju wat een film. Ik viel echt van de ene verbazing in de andere. Dat dit mogelijk is en dat dit ook op grote schaal gebeurd is een heel beangstigend idee. Wat mij betreft de engste film sinds tijden.
Verder is de docu erg goed gemaakt en denk ik dat er weinig is gemanipuleerd. Wel wordt de boodschap van de makers er behoorlijk ingehamerd door de scenes met de radio DJ.
Leuk is ook het optreden van Ted Haggard. De docu is voor de onthulling van zijn 'sins' gemaakt en dit moet voor de makers een aardige opsteker zijn geweest
Macmanus
Eng en Komisch tegelijk
Ik vond het niet zo verbazingwekkend wat ik zag. Meeste van dit soort idioten komen wel vaker voor in documentaires die over Amerika gaan. Maar toch blijft het vreemd hoe mensen zo maf kunnen doen.
Wat bij momenten overigens onbetaalbaar martiaal oplevert.
Zoals die man met die snor die over abortus verteld was echt hilarisch, wat een foute stem ook. Zo zitten er nog wel wat dingen in die me wel deden grinniken en huiveren tegelijk.
Verder is het geen film die het van de looks moet hebben. Montage was niet best. (zelfs met het martiaal) En het camerawerk zag er ook niet al te goed uit, dat in en uitgezoem de hele tijd. Beetje jammer maar dat zal ook niet snel zijn waarom je dit gaat kijken.
Aardige docu die je een mooi kijkje geeft in de Amerikaanse fundamentalistische christelijke keuken. Maar had mijn inziens niet heel veel nieuws te melden.
Kleine 3.5*
Het is inderdaad een wat makkelijk onderwerp. De docu dan ook gezien met een "nog eens lachen met geconstipeerde Amerikanen" idee.
Film brengt wat je ervan verwacht. Een wat droge vertelling over geschift religieuze mensen met idiote ideeën. Da's leuk enzo, maar echt iets nieuws zie je niet. Schrijnend is het wel, ook voor Christenen die het wel een beetje serieus menen (wat zo'n beetje de enige interessante invalshoek van de docu was).
Het boeit zeker wel, docu is net iets te lang, verder is het gekende kost, die filmisch (en ja, ze probeerden echt wel) slecht gebracht werd.
Onslaught
Erg schrikbarende documantaire en maar weer een voorbeeld hoe je een religie kan misbruiken voor hun eigen ambities in de naam van Jezus Christes..
Best schokkend hier en daar, vooral de scene waarin kinderen mokken moeten breken die symbool staan voor de overheid enzo, dan wordt het echt bijna kwaadaardig. Kan er de humor ook niet echt van inzien, maar extremisme blijft een onderwerp dat me fascineert. Zeker als het, zoals in dit geval, bepaald niet zeldzaam is. Neo-nazi's afdoen als idioten kan nog, deze groep is veel groter en veel invloedrijker. Al lijkt hun invloed met de grote huidige impopulariteit van Bush in de VS wel ietwat over het hoogtepunt. En in die zin overdrijft de DJ wel wat.
De documentaire vertelt me niet zoveel nieuws. Ik ben al langer gefascineerd door het thema en bijvoorbeeld Ted Haggard (die gladde man in die megakerk) kende ik al langer (hij heeft overigens toegegeven seks te hebben gehad met een mannelijke prostituee, zet zijn antihomopraat in een heel ander daglicht). Ook de link die door Becky gelegd wordt tussen extremistisch geweld in Islam en haar vorm Christendom vond ik vrij heftig. Dat zit niet heel ver meer van een oproep tot terrorisme af.
De DJ had eruit gemoeten of had juist veel meer aandacht moeten krijgen om een gematigd Christelijk tegengeluid te laten horen. Nu gebeurde er niets meer dan onder woorden brengen wat je als weldenkende, mainstream Amerikaan (want die zijn natuurlijk ook in meerderheid Christen maar veel gematigder) hoort te denken. De film had of registrerend moeten blijven of de twee visies serieus met elkaar moeten confronteren.
3.5*, fascinerend en hier en daar schokkend, maar uiteindelijk niet echt veel nieuws.
De docu heeft nogal wat stof doen opwaaien in de VS, zie de link die ik eerder poste.
BoordAppel
Hij heeft boete gedaan en toegegeven dat hij fout zat. Hij is weer 'genezen', dus nu is alles weer goed en komt hij toch in de hemel
xangadix
Die arme kinderen krijgen het nog zwaar... Erg interessante docu!
psychonaatje
Erg interessant, maar het levert weinig nieuws op. Wat dat betreft vond ik de tweedelige documentaire die Tegenlicht een tijd geleden uitzond net iets interessanter (voor de geinteresseerden: delen van deel 1 zijn te vinden op YouTube door op "friends of god" te zoeken, met name fragmenten met Ted Haggard en over evolutie en wetenschap, deel 2 is wel helemaal te zien via de website van Tegenlicht). Wat wel bijzonder is, is dat de praktijken van de evangelisten in Jesus Camp volop in beeld worden genomen en daardoor valt op hoe erg die kinderen gemanipuleerd worden. Je zou dit bijna objectief kunnen noemen, ware het niet dat een christelijke radio DJ in de film de kans krijgt kritiek te spuien. Dat had men eigenlijk niet moeten doen, het documenteren van de evangelisten was genoeg geweest. Laat vervolgens de kijker maar beslissen wat hij ervan vindt.
Merkwaardig was trouwens dat de christelijke Radio DJ zo hamerde op de scheiding van kerk en staat, terwijl dit onderwerp voor de rest weinig tot geen expliciete ruimte krijgt (wel impliciet bij de standpunten op het gebied van abortus en homohuwelijken). Op dat gebied had deze documentaire of niets of meer moeten doen. Vanwege de kritiekpunten geef ik drie sterren, maar de documentaire is wel een aanrader.
xangadix
De dreigende muziek die af en toe te horen is maakt mijns inziens de kijker wel duidelijk aan welke kant Ewing en Grady staan.
missl
Ik heb deze gezien vandaag, ik vond het een beetje raar, omdat die kinderen zowat gehersenspoeld worden. Ik had echter geen probleem met de dj, vooral de eind vond ik fascinerend, wanneer die vrouw praat.
Ik vond het wel een goede documentaire al vind ik het meestal een beetje raar om een cijfer te geven, ik heb denk ik niet genoeg documentaires gezien om een eerlijk cijfer te geven.
Best wel eng, en bekrompen, maar het heeft me vermaakt dus dan 2 sterren.
Hier krijg ik echt een steen van in m'n maag, enger dan welke horrorfilm dan ook.
En ik heb hierbij niet zo snel zoiets van 'lachen met die domme bekrompen Amerikanen' zoals enkelen hierboven, aangezien deze groep momenteel echt enorm groot is in Amerika en ze heel ver zijn doorgedrongen tot de machtscentra.
En dan te bedenken dat dat nog maar de figuren zijn die pas op latere leeftijd zijn bekeerd, moet je nagaan als al die kinderen over een tijdje aan de macht komen.

Fans door het dolle heen met nieuwe beelden van 'The Super Mario Galaxy Movie'

Waargebeurde dramafilm 'Dark Waters' met Mark Ruffalo vanaf komende week op Netflix

'Kidnapped: Elizabeth Smart' gezien? Op Netflix kijk je ook deze vergelijkbare docu's

O.J.: Made in America

The Fog of War: Eleven Lessons from the Life of Robert S. McNamara
Documentaire / Biografie, 2003

Baraka
Documentaire, 1992
christendomreligious educationzomerkampgodconservatism kerkevangelical christianity religious fundamentalismbelief in godright wingreligious fundamentalismindoctrination vrouwelijke regisseur