• 9.380.126 stemmen

Genre: Mystery / Drama

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Hugh Jackman, Christian Bale en Scarlett Johansson

IMDb beoordeling: 8,5 (1.570.261)

Releasedatum: 8 februari 2007

Plot The Prestige

"Are You Watching Closely?"

Robert Angier en Alfred Borden zijn al van jongs af aan, toen ze nog lerende goochelaars waren, elkaars rivalen geweest. Nu, rond 1900, zijn ze beiden volleerde illusionisten en is hun rivaliteit tot immense proporties gegroeid. Zelfs zo groot dat alles en iedereen in de buurt van de aartsrivalen gevaar loopt.

avatar van Fran

Fran

• 1953 berichten

Ik had hele hoge verwachtingen van deze film en het is mij eigenlijk een beetje tegengevallen. Ik vond het begin best verwarrend. Veel flash forwards en dan weer terug. Sommige dingen werden ons wel getoond maar het waarom kreeg je pas veel later in de film te zien. Een voorbeeld hiervan zijn de dagboeken. Ik snapte steeds maar niet hoe het kwam dat ze elkaars dagboek in het bezit hadden. Nu hoort mysterie en magie natuurlijk bij het thema van deze film maar het begon mij te irriteren dat ik de uitleg van sommige dingen zo laat te zien kreeg.

Het plot had ik ook best snel door. Ik dacht direct al dat er vast een dubbelganger of een broer in spel moest zijn en dat dat die handlanger wel eens zou kunnen zijn. Dat maakte dat voor mij de mysterie ook iets minder werd.

Deze film wordt vaak vergeleken met The Illusionist maar ik vind deze twee films toch behoorlijk verschillend. Toch is deze film wel de moeite om naar te kijken. Vanwege de mystiek en mysterie en het goede acteerwerk. Maar helemaal gegrepen heeft deze film mij niet.

avatar van TwoM

TwoM

Goede, zeer spannende film met enkele dramatische momenten.

Blijft verrassend tot het einde, al had het einde in mijn ogen beter gekund, maar wie ben ik om te klagen...

Al bij al een zeer goede film, met een pracht van een cast!

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Een moeilijke rating ditmaal. "Prestige" zit vol prikkelend mysterie en roept veel vragen op. Het lukt Nolan om het ingewikkelde verhaal op een eenvoudige manier te vertellen. De bijna ziekelijke obsessie van die twee goochelaars is verrassend goed op het scherm gebracht. Je ziet het in hun ogen en aan hun gespannen gelaatsuitdrukkingen. Bale en Jackman doen hun job goed. Ook de anderen doen het naar behoren. Niks te zeggen over het acteerwerk.

Ik vroeg me vaak af hoe ver ze zouden gaan, en dat maakte het razend spannend. De film flirt op het randje met science fiction op het einde. Hier gaat het een beetje te ver voor mij, en verpest de volledige truc die de film wil zijn. Velen hier beweren dat je de film meermaals moet zien om hem te appreciëren. Het gevaar is dat ik dan misschien op plotholes val die ik niet had gezien en niet wilde zien. Voorlopig niet dus.

Aanvankelijk ging ik voor een 4, maar het einde was een mislukte "prestige" dus nog een halfje eraf.

avatar van patrick21079

patrick21079

Zeer goede film van een geweldige regisseur. Ik had nooit gedacht dat er over dit onderwerp een goede film gemaakt kon worden, dit had ik dus fout. de verassende plotwendingen houden je aan de buis gekluisterd. Je weet niet welke illusionist nou de goede is, eigenlijk beide niet. Angier is jaloers omdat Borden de betere goochelaar is en heeft daar nog al moeite mee, en wil bovendien wraak voor de dood van zijn vrouw. Je weet gewoon niet meer welke kant je moet kiezen.

Op het einde draafde ze wel iets te ver door over die machine, ik snapte het ook nog niet helemaal maar dat gebeurd wel na een herziening. Het einde was wel goed. De acteurs zijn perfect en zetten een hele sterke vertoning weg, en zag ik daar nou ook David Bowie? Het mysterieuze sfeertje dat gecreërd wordt is ook erg goed.

avatar van rep_robert

Ik ben toch onder de indruk van deze film.
Sterk plot, goed acteerwerk, lekkere sfeer over de hele film, mooie concurrentiestrijd.
Deze film heeft veel te bieden!

Het verhaal lijkt lekker simpel te beginnen, lijkt weinig interessant, maar naarmate de film voortduurt stijgt het niveau tot hoge pieken.

Ik dacht dat ik aan het begin het einde al wist, maar de film heeft me toch enigzins verrast. Er zaten een aantal goede plottwists in, de 1 voelde je aankomen, de ander was weer briljant.

Het heeft in ieder geval een geweldige indruk op me achter gelaten.
Denk niet dat ik Hackman eerder zo goed heb zien acteren.
Bale doet het eigenlijk ook weer geweldig, ben nog geen slechte film van hem tegengekomen.

De hele film verlang je naar de geheimen van de trucs en de grootste truc vind plaats op het einde.
Zo leer je maar weer dat je niet al te moeilijk moet denken en dat het antwoord vaak voor de hand ligt.
Alleen een meester kan ervoor zorgen dat je er toch intrapt!!

Zeer verdiend dat deze film een gemiddelde van 3,86 heeft(tot nu toe). Al mag ie wel wat hoger van mij!

avatar van thunderball

thunderball

Deze gisteren bekeken, nadat ik destijds hem toch niet interessant genoeg leek om er een kaartje voor te kopen.

Film had op zich een origineel uitgangspunt, want niet alledaags plot, de uitwerking vond ik hier en daar wel wat minder. Zat soms tegen saai en oninteressant aan.

Grootste minpunt was de beginscene, waarbij je ziet hoe Jackman om het leven komt. Het is een film over twee illusionisten, dus wanneer je dat meteen aan het begin ziet, rijst al snel het vermoeden dat het wel eens anders in elkaar zou kunnen zitten en Jackman waarschijnlijk nog in leven zal zijn. De hele rest van de film zat ik eigenlijk op die onthulling te wachten.

Verder had ik vrij snel door dat Fallon ook gespeeld werd door Bale, doordat zijn baard er zo nep uit zag ging ik er extra op letten ook.

De rol van David Bowie als Tesla was een verrassing, maar niet bijster goed geacteerd.

Ik vond de film niet echt mooi gefilmd of in beeld gebracht, dat had gezien het onderwerp toch wel beter gekund.

Wat voor mij echt ook een negatief punt was is de inbreng van die kloonmachine. Tot dan toe -hoe onwaarschijnlijk misschien ook- had alles wel echt gebeurd kunnen zijn, echter van af daar wordt het pure SF-nonsens, wat totaal niet bij de rest van de film pastte.

Verder hoor ik hier en daar opmerkingen dat men denkt dat de machine niet echt zou zijn.
Echter de scene, waarin Jackman hem voor het eerst uit probeert en zijn kloon dood schiet, bewijst dat hij echt werkte, anders zou die scene werkelijk nergens op slaan en valt dit ook niet uit te leggen.

Kortom: origineel & leuk bedacht, niet geheel super goed uitgewerkt.
Een zes, ofwel drie sterren.

avatar van Gil -Galad

Gil -Galad

Vond hem nogal tegenvallen. Aardig verhaal met een leuk, maar voor mijn gevoel nogal gemaakt einde. Acteerwerk vond ik niet heel bijzonder, vind Bale niet bepaald een interesante acteur, hoewel Jackman wel aardig op dreef was.

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Na stevige miskleunen als Insomnia en Batman Begins is Nolan eindelijk weer een wat betere straat ingeslagen. De ontsponnen strijd tussen Bale en Jackman met Johansson als joker, keek na een stroef eerste half uur mooi weg. Jackman blijf ik alleen een zeer beperkt acteur vinden. Temeer duidelijk gemaakt tegenover Bale, die een wat sappigere, duistere en smerige performance weggeeft.

Sommige locaties waren goed gekozen, waarbij ik vooral het lichtveld mooi en sfeervol over vond komen. Verder huist er betrekkelijk weinig sfeer in deze film, die het vooral moet hebben van plottwists om een verhaal van meer impact te voorzien. Overigens vond ik het idee dat Bale een dubbelganger had zo slecht nog niet. Maar had er veel meer met dit gegeven gedaan kunnen worden.

Mijn licht brandde nooit volledig voor The Prestige, getuige het afzetten van de film na het eerste half uur. De andere dag alleen nog even verder gekeken en de 2de helft beviel mij wat beter. De harmonie tussen beeld en geluid verliep soms wel fijn al heeft het allemaal ook weer niet het desgewenste effect aangezien ik de muziek niet blindelings aan de beelden kan koppelen. 2,5*

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Leuke film hoor, wel ietwat ingewikkeld doordat twist na twist volgt en ik sommigen dingen van te voren wel zag, maar andere dingen weer niet. Het gekut tussen de twee goochelaars in het middenstuk was en David Bowie als Nikola Tesla is overigens hip.

avatar van Flipman

Flipman

wibro schreef:
Interessante maar wel ingewikkelde film, want je moet je hoofd er telkens goed bijhouden. Na een aantal spoilers gelezen te hebben heb ik jammergenoeg moeten constateren dat ik toch nog het een en ander gemist heb. Misschien moet ik deze film daarom nog maar eens bekijken. Film oogde in ieder geval stukken beter dan de beide door Nolan geregisseerde Batman films die ik niet meer dan simpel en inhoudsloos vermaak vond.

Ik kan me erg vinden in jouw mening. Ik had geen flauw benul dat Nolan het in zich had om zo'n sterke thriller te maken als deze en dan ook nog met een heel magisch sfeertje wegens het feit dat de film over twee rivaliserende illusionisten gaat.

Wat ik ervan begrepen had was dat het slechts zou gaan over twee toneelmagiërs die elkaar proberen te overtroeven, maar de strijd is een stuk bitterder dan ik had verwacht. De uitersten die de beide mannen gaan om elkaar een hak te zetten drijft de spanning enorm op.

Wel jammer dat ik vrijwel meteen doorhad dat Fallon ook gespeeld werd door Bale; in de eerste plaats kon ik door diens vermomming heen kijken en ten tweede kregen we nauwelijks iets van hem te zien, wat ik direct verdacht vond en zo ontstond meteen het vermoeden dat hij de spil was van de teleportatie-truc.

Nolan heeft een buiskluisterende film gemaakt die tot het einde bleef boeien, desondanks. De laatste tijd ben ik iets minder gecharmeerd door Christian Bale, omdat ik het vaak moeilijk vind naar een door hem gespeeld karakter te kijken, ik zie altijd hém. Hieraan kon ik me tijdens The Prestige echter niet storen.

De perfecte tegenspeler werd gevonden in Hugh Jackman, een acteur die juist steeds hoger in mijn persoonlijk aanzien komt te staan. De door hem neergezette Angier, die bergen wil verzetten om de grootste truc van Borden te ontfutselen en verbeteren maken het moeilijk om met hem mee te leven, maar de tragedie die wellicht door Borden is veroorzaakt en die Angier in een groot zwart gat heeft gegooid doet dat weer wél. Dat is ook het heerlijke aan de film; partij kiezen is zo moeilijk!

Verder heeft de film een perfecte supporting cast en de production design/art direction zorgen voor een adembenemende sfeer die me helemaal opzoog. Daar ik helemaal geen verwachtingen had -behalve het woord van mijn broer dat de film een aangename verrassing was- werden deze zeer gemakkelijk overtroffen, maar wel met een zwaar offensief!

avatar van sinterklaas

sinterklaas

Weer hele knappe film van Nolan, die toch ook wel meester is van sfeer, duister en hele geheimzinnige dingen. The Prestige was er ook weer zo een. Aan het begin zal je eerder denken aan een doodnormaal goochelaarsfilmpje. In de eerste 3 kwartier is dat ook het geval. Wat dan de pluspunten zijn zijn die schitterende donkere decors van 1800zoveel die perfect zijn nagebouwt en de fantasyterm in vrije loop is. De fantasy elementjes waren ook zeer knap gedaan en het is een beetje een soort moordverhaal in gochelaarswereld. Christian Bale had weer een schitterende rol samen met de geheimzinnige Hugh Jackman als mede gochelaar. Dat was toch een schitterend duo. Ook Michael Caine had weer een sterke bijrol en de montage was weer om te smullen. En natuurlijk is dit weer zo'n typisch Nolan verhaaltje, die hebben altijd een hele onverwachte en verassende einde. Ook bij deze was het einde erg bijzonder en vreemd. Met die Tweeling Hugh Jackman

Verder weer een hele fraaie film,

avatar van Justinw

Justinw

Zeer goede film,

En Christopher Nolan beschouw ik na deze film toch wel als een van de uitblinkers van de nieuwe generatie regisseurs.

Het script zit zo ingenieus in elkaar. En de uitwerking is ook fantastisch. Jackman en Bale doen het beiden heel goed. Jackman eigenlijk nog nooit zo goed zien acteren. Je word als kijker ook telkens op het verkeerde been gezet.

Dat Fallon zijn tweelingbroer was had ik al snel door. Maar dat ze continu omwisselden. En dat Olivia daarom zei, je houdt vandaag niet van mij. Geniaal.

Cain en Scarlett doen het ook gewoon goed, en eigenlijk de hele cast wel. Tesla had ook z'n mysterieuze uitstraling over zich heen hangen

De plottwisten zijn erg goed doordacht en uitgewerkt. Het sfeertje is er. En dus is dit gewoon de zoveelste goede film van Nolan.

avatar van Minotaures

Minotaures

Een geniale film waar je je aandachtig erbij moet houden. Het kan zij dat je niet 100% alles kan volgen, maar na een aantal keren kijken zou dat geen probleem vormen.

Acteerwerk is goed, trucjes zijn uitmuntend, goed verhaal, alles goed uitgewerkt.

Normaal gesproken zijn goochelfilms niets voor mij, maar na deze te zien heb ik wel veel zin om The Illusionist te zien.

avatar van Jesse93

Jesse93

Zat erg te twijfel wat ik deze film zou geven.
Je moest echt goed opletten tijdens de film, dus zeker een film om nog een keer over te kijken.

Vond dat er goed geacteerd was, vooral door Hugh Jackman.
Wat me erg opviel waren de steeds terug komende plekken. Zoals de gevangenis en het gebouw van Tesla. Ik was vooral verbaasd op het einde en vond dit ook het spannendste stuk en door het eind is zeker mijn cijfer omhoog gegaan. Als je het eind ziet en de aanwijzen, krijg je wel zo'n gevoel van. Ah natuurlijk! Begon me ook tegen het eind af te vragen wie Fallon nou eigenlijk was (waar ik snel antwoord op kreeg).
Nu ik er over nadenk vind ik wel dat Angier heel erg ver is gegaan en inderdaad ook zijn opofferingen heeft gedaan. Hij wou 100 shows doen, dus wou hij 100 keer zichzelf vermoord

Ik had geen verwachtingen bij, maar vond het een zeer goede film.
Wist ook eerst niet dat hij in de top 250 stond, maar snap nu wel waarom

avatar van chevy93

chevy93

The Prestige is een uiterst orginele en zeker vermakelijke film. De rivaliteit is echt prachtig neergezet en neemt zeker in het begin van de film buitengewone vormen aan. Het is echter jammer dat deze rivaliteit zich niet voortzet in het verloop van de film. Er wordt teveel drama ingepompt. Tegen het einde van de film is de rivaliteit weer terug en de ontknoping maakt het natuurlijk helemaal af. Ik zag het ten minste niet aankomen.

De teleporteermachine is toch jammer. Zoiets kan er bij mijn hoofd in ieder geval niet in. Het is voor mij te onrealistisch en het voegt i.m.o. weinig toe aan de film, behalve dat het dan 'de ultieme truc' is. Hoewel later blijkt dat de ideale truc het verbergen van de tweelingbroer is. Ik had liever gewoon een geniaal uitgedachte truc gezien dan iets als dit.

Ik had direct na het zien van de film echt een goed gevoel hierover, maar dat gevoel is een tijdje later eigenlijk weer weg en ik heb niet het gevoel dat ik net naar één van de beste films ooit heb zitten kijken.
Zeer vermakelijk en goed uitegedacht, maar mist het gevoel achter de echte topper.

avatar van DonOswaldo

DonOswaldo

• 1931 stemmen

Maar eens herzien.

Maakt niet zoveel indruk meer als de eerste keer, maar blijft toch boeien door het gegoochel met dit web van intriges en de sterke cast die het neerzet. Maar het is toch de klapper op het einde dat het naar een hoger niveau trekt.

Goed.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Grandioze film, met perfect uitgewerkte intriges en een verrassend goed gevonden einde. Echt een geniaal scenario dat je steeds bij de neus neemt. Uitstekend geacteerd, prima in beeld gebracht (vooral de trucs dan!), geweldige sfeer van eind 19e-begin 20e eeuw. Zo moet een thriller zijn.

avatar van Metalfist

Metalfist

A friendship that became rivalry

2006 was een jaar waar twee grote goochelfilms. We hadden The Illusionist en deze The Prestige. Beide zijn me toen wat voorbij gegaan maar een tijd geleden toch mijn handen op beide kunnen leggen. The Illusionist had ik al een tijdje gezien maar een paar dagen geleden was het dus tijd voor de, volgens de site, betere van de twee.

Ik zei het al, het is al een paar dagen geleden dat ik de film heb gezien maar ik had nog geen tijd om iets te typen wegens verjaardag en dergelijke. Soit, dit doet et er eigenlijk niet toe want The Prestige zit nog redelijk vers in mijn geheugen. De film scoort eigenlijk goed op meerdere vlakken. Qua verhaal zit het allemaal nogal redelijk gemakkelijk in elkaar, ik geef toe dat ik ook even het spoilertopic heb doorgelezen en daar nog wat feiten had uitgehaald die ik niet door had, maar zo'n grote mindfuck is het nu toch ook weer niet. Ik heb het altijd al wel een zwak gehad voor dit soort rivaliteit verhalen. Ik weet niet waarom maar het is denk ik de epische proportie dat zo'n verhaal kan aannemen. Er wordt altijd maar een net een tandje hoger geschakeld tot één van de twee niet meer kan en dat is juist het heerlijke aan de film. Waar sommigen falen in een deftige climax weet Nolan, of beter gezegd de Nolans want het script is door de broertjes geschreven, zijn film tot een sterk eind weet te brengen. Typisch zo'n film die nog beter tot zijn recht komt met een herziening, of juist jammerlijk faalt. Het hangt er vanaf in hoeverre het allemaal weet stand te houden. Nolan is nu niet echt één van mijn favoriete regisseurs maar toch heb ik het merendeel van zijn werk al wel gezien. Een vaste lijn is wel dat het er visueel vaak erg mooi uitziet en ook bij The Prestige is dat het geval. Er hangt zo'n mistig sfeertje over heel de film dat uitstekend past maar het zijn een aantal individuele scènes die voor een hoogtepunt zorgen. Vooral de gloeilampen en de kloonmachine waren erg mooi.

Nolan brengt twee acteurs samen die allebei een serieus icoon hebben vertolkt in de comic verfilmingen. Christian Bale vertolkt Batman in de films van dezelfde Nolan maar zet hier ook een meer dan uitstekende rol neer. Wel moet hij eens een ander soort personage gaan spelen want ik krijg te vaak het gevoel naar een mengeling van Batman/The Machinist te zien, oftewel een ietwat getormenteerd figuur. Beetje jammer maar waarschijnlijk heeft hij wel genoeg andere rollen maar ben ik daar gewoon nog niet aangekomen. Hugh Jackman heeft zich bij mij onsterfelijk gemaakt in zijn rol van Wolverine. Zelf ben ik een serieuze fan van de X-Men comics en de manier waarop Jackman deze neerzet is fenomenaal. Ik had dan ook ergens schrik dat ik hem niet los van die film ging kunnen zien maar net zoals bij Australia zet Jackman een uitstekende rol neer. De chemie tussen de twee is met een mes te snijden en zo hoort het ook. Geeft toch net dat beetje extra aan de film. Ik wist eigenlijk niet dat Scarlett Johansson hier ook in meespeelde. Het was dan ook een aangename verrassing toen ik ineens die volle sensuele lippen op mijn scherm zag verschijnen, blijft toch een dijk van een vrouw. Ze stelde in Good Company wat teleur maar gelukkig is ze hier weer op haar niveau en is ze, naast een genot om naar te kijken, overduidelijk ook een meerwaarde aan de film. Bale kennen we al van Batman, Nolan kennen we al van Batman maar ook Michael Caine kennen we van Batman. Een oude rot in het vak maar wel één die datzelfde vak goed verstaat en een sterke rol neerzet. Ik ben fan van Marvel comics maar ook evengoed van David Bowie. Het was dan een tweede aangename verrassing, naast Johansson, dat Bowie ook een rol had. Bijna onherkenbaar met een snor maar toch haal je hem er zo uit. Ik moet zeggen dat ik Bowie meer en meer begin te appreciëren in zijn filmkeuze, hij weet er altijd wel de speciale rollen uit te kiezen.

Boeiende film die vaak erg leuk uit de hoek weet te komen. Het plot is fascinerend, de cast uitmuntend en visueel ziet het er allemaal erg netjes uit. Toch mankeer ik iets om hier een 4.5* aan toe te kennen maar misschien dat met een herziening het kwartje wel valt. Voor nu in ieder geval een dikke voldoende. The Prestige weet zich trouwens wel beter te redden dan The Illusionist.

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Ook ik wilde meer zien van Nolan. Na de Batman-films en Inception heb ik The Prestige totaal blind gekocht. 't Kon niks anders dan een spektakel worden, het is tenslotte een Nolan.

En ja hoor: Wat een film. Wat was het spannend. Ik had ook moeite op de personages uit elkaar te halen, en ik snapte ook niet precies wat er nou gaande was tussen de twee. Toch moeten we even wachten en dan krijgen we een spannende ontknoping die mij heeft uitgelegd wat er gaande was. Dus voor de ongeduldige kijkers: even doorkijken en wachten (hoewel dat heel tegenstrijdig klinkt). Je wordt door Nolan helemaal op het verkeerde been gezet en wacht op een aanwijzing, een fout, IETS. Ik kan alleen maar zeggen over het verhaal, het plot: het stelt niet teleur.

Laat ik niet te veel gaan vertellen want- iedereen snapt wat ik bedoel en waarschijnlijk heeft iedereen het al tig keer verteld. Ik kan ook niet veel kwijt over de film technische kanten. Het zag er gewoon heel mooi uit, ook de goocheltruc-en zagen er mooi uit- erg goed uitgedacht en het klopte gewoon. De cast was perfect. Ze wisten een geloofwaardige rol neer te zetten, gaven je reden om van hen te houden/haten. Wisseling van drama, humor, spanning en mysterie, krijg je mij helemaal van mijn plaat: ik ben RAZEND enthousiast. Geweldige film.

4,5 ster

Een van mijn favoriete films. Een geweldige mindfuck die je na afloop nog wel een paar daagjes in bedwang houdt.
Ik denk zelf dat de kloontruc wel is helemaal nooit heeft gewerkt.

Je ziet als kijker Fallon checken waarom er elke avond van die bakken met water worden afgevoerd en het is Nolan zelf die hem op het laatst verteld dat hij veel moed heeft moeten opbrengen om niet te weten of hijzelf of de kloon zal verdrinken...ook het schietincident bij zijn eerste kloonactie wordt door Nolan aan Fallon verteld.
Dit zou miss. wel is allemaal bij act hebben gehoord...een grote goocheltruc om ons en de gebroeders Fallon en Borden te doen geloven dat er een echte kloonmachine heeft bestaan. Een Illusie.
Door gebruik te maken van de eerdere dubbelganger en hem elke avond via een slootje te laten ontsnappen uit de watertank kon de truc staande blijven. Door een keer het slot er op te gooien kon hij zijn vijand die toegelaten werd op het podium om de truc te checken in de val laten lokken. Na de dood van de dubbelganger was het einde truc en missie geslaagd.
In werkelijkheid is Nolan er nooit in geslaagd om zijn vijand te overtreffen, hij heeft hem dit echter wel doen geloven.

Of miss. nog zieker....wie zegt dat het die doortrapte zuiplap niet is die op het laatst wordt neergeschoten? De truc, het vogeltje zelf die uiteindelijk met het applaus aan de haal gaat.

avatar van Q Jones

Q Jones

Dit was weer z'n verplichte kijk film waar ik maar weer niet onderuit kwam. Ik verwachtte eigenlijk iets heel sufs, maar ik was toch aangenaam verrast.

Als ik dit de beste Nolan noem dan lieg ik niet. De film zit goed in elkaar en het sfeertje pakt je in, al had ik dat wel pas naar langere tijd.

Het verhaal is redelijk makkelijk te volgen en als je het begin ziet dan denk je al dat is niet zo gebeurd en ik had al vij snel in de gaten hoe de kaart in elkaar steekt, maar dat maakt de film niks te minder. Het is geen mindfuck maar gewoon een relaxte ontspannen film met goed acteerwerk, Jackman was uitstekend zoals bijna altijd, echt 1 van de beste acteurs van deze tijd die bijna alles aan durft en nog met succes ook, zeker in deze film.

Bale haperd een beetje, de meeste van jullie weten wel dat ik geen Bale fan ben, maar dat ik sommige films van hem wel hoog heb staan. Bij mij is het altijd maar een verrassing hoe het met hem en mij verloopt. Deze keer was het haperend, de ene scene was hij briljant en de andere scene had ik zo iets van flikker op man al met al komt hij toch nog goed weg in de film en is hij niet echt een negatieve toevoeging in de film.

Nolan laat weer zien dat hij de touwtjes strak in handen heeft alleen de montage laat af en toe wat teweeg achter, maar dat zijn van die kleine dingen waar ik eigenlijk ook helemaal niet op moet zeiken.

Gewoon een goede leuke ontspannen film die je niet echt aan het denken zet. Voor nu 4 sterren na herziening misschien een half omhoog of omlaag, ik weet niet welke kant het op gaat na een herziening. We zullen zien.

avatar van Pitakaas

Pitakaas

Als ik mezelf zou moeten bestempelen als type filmkijker, beschouw ik mezelf als recreant. Ik kijk films puur voor het vermaak en zie het dan ook als niets anders dan entertainment. De enige reden dat ik hier zo nu en dan een 'recensie' drop, is zodat ik mij quasi intelligent kan voordoen, en hard 'JA' of hard 'NEE' kan roepen in zinloze discussies over actiefilms, mindfucks en smurfenfilms. En achteraf gebruik ik het als een referentie voor later. Denk ik.

Nu viel mijn recreantenoog al op dat Christopher Nolan een van de meest besproken regisseurs is op MM/IMDb (ok, Cameron komt in de buurt). Na een bezoek aan Inception en mijn hoge notering van Memento, was ik toch al tijden benieuwd naar wat mensen zo afschrikt van Nolan. Daarom besloot ik maar gewoon eens om The Prestige nogmaals op te starten!

Iets wat Nolan natuurlijk kenmerkt, is het 'complexe' verhaal. Hiermee bedoel ik niet per se dat het allemaal moeilijk te volgen is, maar meer te zeggen dat je wel een beetje je gedachten erbij moet houden, en als het even kan, je gedachten zo aan het werk zetten dat je zelf gaat verzinnen wat er kan/gaat gebeuren. Voor de recreant is dit fantastisch: dom als ik mezelf beschouw, vind ik geen 1 film voorspelbaar, en zie ik plotwendingen pas aankomen op het moment dat ze net achter de rug zijn. Ik denk dat dit anders werkt bij de echte filmkenners ofzo, anders moet men toch wel toegeven dat het verhaal vernuftig is. Ik had het in ieder geval niet verwacht. Ik neem niet de woorden mindfuck in m'n mond (verkeerde woordkeuze), maar het is een sterk punt in Nolans films. Ik kijk er in ieder geval erg graag naar.

Ik betrapte me tijdens het kijken van de film wel op het feit dat de recreant in mij zo nu en dan naar de achtergrond werd geduwd, en plaats maakte voor de recensent. Het viel me namelijk op dat Nolan in bepaalde scenes veel kort en vluchtig camerawerk gebruikt, zonder vaste camerapunten. Me not likey! Als Nolan iets langer de tijd neemt voor zulke scenes komt dat de rust alleen maar ten goede.
Blijkbaar nam later de recreant het weer over want het is me daarna eerlijk gezegd niet meer opgevallen.

Qua acteren zit het in The Prestige goed. Jackman zit allesbehalve in mijn lijstje favoriete acteurs, maar doet het niet slecht in The Prestige. Bale is eigenlijk net als Nolan nogal een punt van discussie. Toegegeven, het zijn nogal inhoudloze rollen die Bale voor z'n kiezen krijgt (iets wat ik hem persoonlijk aanreken, en niet de scriptwriter/caster/regisseur). Het inleven in bepaalde characters lijkt hem wat moeilijker af te gaan. Toch vond ik hem in The Prestige heel goed acteren. Het is grappig om te lezen hoe mensen hem wisselvallig en matig vinden... Neem het einde nog eens in je op, en besef dat Bale zijn 2 rollen in de film superb uitwerkt, hij speelt namelijk 2 personages, remember? . Bale past eigenlijk wel goed in 'films voor de recreatie'. Ik kan me eigenlijk totaal niet aan storen aan die vent. Zelfde geldt voor Caine, een rol die goed bij hem past, en voert het dan ook goed uit.
Nee, neem dan Johansson. Over storen gesproken! Ik vind Scarlett een plaatje van een vrouw, maar haar scenes waarin ze haar decolleté meer liet spreken dan haar emoties, waren nogal irritant te noemen. Van mij een gevalletje 'die had eruit gemogen'.

Uiteindelijk is The Prestige dus meer dan een vermakelijke film. Het is een film die alles goed doet wat het wil doen. Scoort op elk vlak voor mij een voldoende, en 135 minuten zijn voorbij voordat je er erg in hebt. Het hele sterke verhaal, ingevuld door de goede acteerprestaties maken dit tot een hele hele vermakelijke film.
Ik vind als recreant 'vermakelijk' eigenlijk wel een hele mooie benaming!

avatar van Mescaline

Mescaline

Moeilijk te beoordelen film voor mij, de film heeft even zijn tijd nodig om de kijker echt te kunnen boeien maar weet daarna de aandacht ook goed vast te houden, je wordt steeds benieuwder naar het einde maar juist door de opbouw van de film had ik iets beters verwacht.
Dit einde is zeker niet slecht en zelfs nog best origineel maar het liet mij toch een beetje met een net niet gevoel achter, de hele film is vrij moeilijk te ontrafelen en ook al verwachte ik dit einde wel een beetje, had ik toch gehoopt dat het wat dieper was uitgewerkt.
Nu gaat alle mysterie gewoon weg over klonen of dubbelgangers en dit voelde voor mij een beetje goedkoop aan.

Niet te min nog een zeer degelijke film geworden die het ook grotendeels van de goede acteer prestaties moet hebben waar Nolan ook wel om bekend staat.

Kortom: Redelijke film, goede opbouw van spanning en mysterie maar een voor mij een beetje teleurstellend en te makkelijk einde.

3 sterren.

avatar van Shinobi

Shinobi

Op zich wel een oké film, had wel een klein beetje moeite om mij in de film in te leven. Ondertussen was ik wel op zoek naar aanwijzingen van wat er allemaal gebeurd zou kunnen zijn, zoals al die hoeden die je in de eerste scène ziet. Dat duidt toch wel op iets.

Maar de laatste paar scènes lieten me echt sprakeloos achter , die hebben de film echt voor mij gemaakt waardoor ik 'm eigenlijk wel nog een keer wil zien. Omdat je dan echt naar al die kleine details gaat kijken en zoeken.

4,0 Sterren, alleen vanwege de laatste paar scènes.

avatar van TMP

TMP

Absolute topper.

Boeiend van begin tot eind. Ook een tweede keer verveelt deze film niet. Vooral door het zeer goede acteerwerk van Bale en Jackman. De beide rivalen belanden in een intense strijd, die zeer boeiend is om te volgen. De film steekt goed en geraffineerd in elkaar. Goede bijrollen voor Johansson en Caine. Absoluut een aanrader.

avatar van scorsese

Sterke film van Christopher Nolan over twee rivaliserende goochelaars. Een ingenieus verhaal waarbij je zeker goed moet opletten (vooral in het begin, aangezien je door de montage niet altijd weet waar je je bevindt in het verhaal). Ondanks het ingenieuse verhaal had ik al wel vrij snel in de gaten hoe de uiteindelijke vork van de laatste truc in de steel stak (wel een beetje jammer dat die laatste truc eigenlijk geen truc is). Maar dat maakt de film zeker niet minder goed.
Mooie vormgeving, bijzonder onderhoudend en uitstekend acteerwerk waarbij David Bowie werkelijk perfect gecast is in een interessante bijrol als de werkelijk bestaande Nikola Tesla.

avatar van MaartenD

MaartenD

Sjah weet eigenlijk nooit zo goed wat ik van films als deze moet vinden.. De plot is op bepaalde momenten zo ongeloofwaardig maar dan denk je natuurlijk "Nu ja, het hoort bij de stijl, daar moet je een beetje doorheen kijken". En gek genoeg werkt het ook wel, op het einde zat ik echt mee te voelen met de personages hoe karikaturaal ze ook zijn. Misschien bewijst dit wel gewoon dat Christopher Nolan een ontzettend talentrijk filmmaker is.. ik weet het niet. In ieder geval is dit net als Memento een montagefilm, de manier waarop het verhaal uit te doeken wordt gedaan is fantastisch en daarom wel verdiende 3.5!

avatar van bennyboy

bennyboy

The prestiege

ok, dit is me eerste recensie dus verwacht niet veel.

na deze film 3x te hebben gekeken heb ik een goede mening over de film.
het goede aan deze film is dat elke keer dat je hem kijkt je hem totaal anders beleefd.
de aller eerste keer zie je Alfred als 1 en dezelfde persoon.
en pas na de derde keer snapte ik dat de clone van Angier snel oud worden en dat dat de toneel knechies waren
en hij verveelt niet.
maar wat deze film een 5 sterren heeft gegeven komt door de GEWELDIGE acteer prestatie van Christian Bale. hij speelt 2 verschillende character's in 1 persoon. maar het leuke is dat het je niet eens echt opvalt de eerste kijkbeurt. pas daarna zie je verschillende hints naar z'n alter ego.
wat ook goed is gedaan is dat de flashbacks je niet in de war brengen. wat ik bij andere film's soms wel heb.
nou, ik hoop dat me recensie een beetje goed is. en wat opbouwend kritiek zou leuk zijn
ik geef de film de volle 5*

avatar van John Lee Hooker

John Lee Hooker

Damn wat is Scarlett Johansson toch een druifje. Ik zou graag willen fuifen en schuiven met die duif.

Redelijk boeiende film ook.

Twee gochelaars... mijn goochel-fascinatie van vroeger is nog niet verdwenen.

Tja. Het kon wat sympathieker in beeld worden gebracht want visueel was het niet erg bijzonder. Camerawerk was een beetje saai.

Een strijd om wie het beste wordt. De sport gaat boven carrière en dus krijgen we een relatieprobleem onder de neus geschoven. Dat vond ik een beetje overbodig.

Ik zat verder te wachten op wat afwisseling. Nu werd er vooral geswitchd tussen Rupert en Alfred en miste ik een beetje spanning.

Er is iets wat ik nog niet snap: Als die 'stroomstralen' op hem gericht worden zakt de oorspronkelijke persoon in een bak waters en wordt een 'kopie' geteleporteerd naar een stukje verderop. Maar ze lieten ook zien dat Robert bij het testen gewoon stil bleef staan op dat platform en die kopie voor 'm terecht kwam.

En ik vind het ook wel bijzonder dat Christian en Jackman onder 'Rest of cast' vallen op imdb?

Michael Claine vind ik eigenlijk altijd zo'n betwetertje spelen.

Leuk concept met een goede overtuiging maar ik vind ook deze Nolan niet super-fantastisch uitgevoerd.

avatar van Denzz

Denzz

Vermakelijk filmpje van Nolan! Het verhaal over de rivaliteit van 2 goochelaars is erg origineel bedacht. Er zitten ook leuke twists in het script dat wederom geschreven is door Nolan zelf. De goocheltrucs zelf zijn ook heel tof om naar te kijken. Acteurs spelen behoorlijk goed: Jackman en Bale zijn als ultieme rivalen erg goed, Caine is wel grappig op sommige momenten en Johansson is natuurlijk leuk om naar te kijken, maar zo geweldig speelt ze ook weer niet. Karakters blijven op Bale en Jackman na, erg vlak. Qua cinematografie is de film ook redelijk saai en standaard.

Een knappe film dus maar de film moet het toch teveel hebben van de plotwendingen en blijft daarom op andere vlakken toch wel te standaard. Maar helemaal niet slecht!