• 9.377.648 stemmen

Genre: Mystery / Drama

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Hugh Jackman, Christian Bale en Scarlett Johansson

IMDb beoordeling: 8,5 (1.569.119)

Releasedatum: 8 februari 2007

Plot The Prestige

"Are You Watching Closely?"

Robert Angier en Alfred Borden zijn al van jongs af aan, toen ze nog lerende goochelaars waren, elkaars rivalen geweest. Nu, rond 1900, zijn ze beiden volleerde illusionisten en is hun rivaliteit tot immense proporties gegroeid. Zelfs zo groot dat alles en iedereen in de buurt van de aartsrivalen gevaar loopt.

avatar van Gil -Galad

Gil -Galad

Vond hem nogal tegenvallen. Aardig verhaal met een leuk, maar voor mijn gevoel nogal gemaakt einde. Acteerwerk vond ik niet heel bijzonder, vind Bale niet bepaald een interesante acteur, hoewel Jackman wel aardig op dreef was.

avatar van Milan07

Milan07

Wat zal ik ervan zeggen. Het eerste half uur zat ik op het punt van mijn stoel, daarna zag ik het plot mijlenver aankomen. Ik denk dat het toch een soort cult film is. Natuurlijk met een top cast. Grappig gevonden plot aan het eind van de film, wat voorspelbaar maar toch. De illustraties werden mooi weergegeven net als alle scene's uit de film.

avatar van Rosicky

Rosicky

Bedoel je niet illusies?

avatar van maxcomthrilla

maxcomthrilla

Na stevige miskleunen als Insomnia en Batman Begins is Nolan eindelijk weer een wat betere straat ingeslagen. De ontsponnen strijd tussen Bale en Jackman met Johansson als joker, keek na een stroef eerste half uur mooi weg. Jackman blijf ik alleen een zeer beperkt acteur vinden. Temeer duidelijk gemaakt tegenover Bale, die een wat sappigere, duistere en smerige performance weggeeft.

Sommige locaties waren goed gekozen, waarbij ik vooral het lichtveld mooi en sfeervol over vond komen. Verder huist er betrekkelijk weinig sfeer in deze film, die het vooral moet hebben van plottwists om een verhaal van meer impact te voorzien. Overigens vond ik het idee dat Bale een dubbelganger had zo slecht nog niet. Maar had er veel meer met dit gegeven gedaan kunnen worden.

Mijn licht brandde nooit volledig voor The Prestige, getuige het afzetten van de film na het eerste half uur. De andere dag alleen nog even verder gekeken en de 2de helft beviel mij wat beter. De harmonie tussen beeld en geluid verliep soms wel fijn al heeft het allemaal ook weer niet het desgewenste effect aangezien ik de muziek niet blindelings aan de beelden kan koppelen. 2,5*

avatar van Elminius

Elminius

Insomnia en Batman Begins miskleunen? Na zo'n uitspraak heb ik moeite met de geloofwaardigheid van de rest van je recensie...

avatar van combi

combi

• 20609 berichten

Elminius schreef:

hmm, zo negetief is het niet en hij onderbouwd het prima, dus wat geloofwaardigheid er mee te maken heeft is voor mij een raadsel.

smaken verschillen nu eenmaal.

avatar van Baldur

Baldur

Ik was erg onder de indruk van deze film; het plot is heel goed en tevens best origineel.

avatar van pimpamhenk

pimpamhenk

Toch wel een erg teleurgesteld na het bekijken van deze film. Vooral het einde vond ik heel erg jammer. Ik was de hele film door wel bezig met het ontrafelen van de mysteries, en het lukte vrij aardig en het was ook vrij vermakelijk moet ik zeggen. De tijdsprongen zijn in de eerste helft van de film ook goed gekozen en geven de kijker telkens een paar kleine tips. Tot zover in orde.

Vervolgens voel ik mij echt als een josti behandeld als het hele plot ineens tot in de puntjes wordt uitgelegd naar het einde toe. Dat kan iedereen toch ook voor zichzelf bedenken? Dat zou eventueel nog voor enige discussie achteraf kunnen zorgen. Sowieso zitten er gaten in het fundament van het plot waar ik echt niet bij kan. Bijvoorbeeld Jackman, die antwoord wil op de vraag welke knoop Bale gebruikte bij de mislukte truc waarbij z'n vrouw verdrinkt. Ze drijft nota bene nog gebonden in die watertank. Lijkt me toch geen probleem om even te kijken hoe haar handen gebonden waren.

Eerste deel van de film, 3*
De teleurstellingen die zich ophopen naar het einde toe, 1*
2* totaal, nou vooruit, 2,5*, die halve ster is voor Caine...

pimpamhenk schreef:

Lijkt me toch geen probleem om even te kijken hoe haar handen gebonden waren.

daar denk je ook echt aan als je vrouw dood op de grond ligt.

avatar van pimpamhenk

pimpamhenk

Ze is vervolgens ook nog geborgen lijkt me. En ondertussen lijkt het me wel logisch dat de vraag in je opkomt of de gast die je toch al niet vertrouwde schuldig is aan de dood van je vrouw...

avatar van wyatt earp

wyatt earp

In eerste instantie dacht men dat het gewoon is misgegaan, en dat zij de knoop niet kon loskrijgen. Het blijft natuurlijk een gevaarlijke truuk. En zoals je zag ging jackman zich inderdaad afvragen welke knoop hij gelegd had. Maar omdat de andere helft van de tweeling hem geknoopt had wist hij het niet.

avatar van jipt

jipt

ace leader schreef:
Ik had eigenlijk meteen in de gaten dat Fallon een dubbelganger/tweelingbroer was...je ziet toch meteen dat ie op Bale lijkt?
het is bale niet

Henry Spencer

Ik heb altijd een beetje getwijfeld over het volgende:
Had Borden nu een tweelingbroer van hemzelf gemaakt met de machine van Tesla of had hij al van nature een tweelingbroer ? Ik heb problemen met beide verklaringen, want als hij een echte tweelingbroer had, dan had er toch iemand (familie, vrienden, jeugdkennissen, ...) daarvan moeten weten, zeker op het moment dat Borden een bekende figuur wordt ? En vanwaar komlt dan Bordens interesse met Tesla ? Anderzijds zegt Borden tegen Angier dat Tesla niet het geheim is van zijn act; dat kan hij natuurlijk wel gezegd hebben om Angier te misleiden....
Wat zijn jullie meningen hierover ?

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Hij had van nature al een tweelingbroer. Ik heb zelf verder nooit stilgestaan hoe hij dat dan gedaan heeft met eventuele familie, of jeugd kennisen. En Borden wist toch niks van die machine af, toch? Dat was het geheim (de truuk) van Angier.

Henry Spencer

wat had Borden dan te maken met Tesla ? Hij heeft Angier op dat spoor gezet toen Angier hem onder druk begon te zetten.

Iron Maiden

Borden deed alsof hij de truc met de dubbelganger hieraan te danken had, waardoor Angier een paar jaar vertrok.

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Leuke film hoor, wel ietwat ingewikkeld doordat twist na twist volgt en ik sommigen dingen van te voren wel zag, maar andere dingen weer niet. Het gekut tussen de twee goochelaars in het middenstuk was en David Bowie als Nikola Tesla is overigens hip.

avatar van Bob Gray

Bob Gray

• 2048 stemmen

De minste Nolan die ik tot nu toe zag.

Afschuwelijke poster trouwens.

avatar van Thom1994

Thom1994

Ik vond deze film goed. Maar een bijzondere film die hoog in de top 250 staat? Nee, in mijn ogen is hij dit niet waard.

Zeer vermakelijke,goede film, maar er zijn héél veel films die plek in de top 250 meer verdienen dan deze.

zoals?

avatar van chocodillen

chocodillen

Toch maar eens gekeken, na hem eerder genegeerd te hebben. Moest toch leuk zijn, aangezien de hoge waardering hier.. Helaas kon hij mij niet boeien en heb hem dan ook niet afgekeken. Saai.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Als je hem niet afgekeken hebt mis je - zeker bij deze film - het belangrijkste van de plot. Dus je cijfer is eigenlijk onterecht.

avatar van Heinelein

Heinelein

jammer dat ze hem niet realistisch houden, dat was leuker geweest.
daar mee bedoel ik natuurlijk die kloonmachine

avatar van tn2543

tn2543

Acteerwerk van Bale en Jackman vond ik geweldig. Ook het verhaal vond ik erg strerk en orgineel !!

avatar van schram101

schram101

Erg origineel verhaal over twee ruziende goochelaars. Jackman en zeker Bale acteren fantastisch. Vooral Christian Bale begin ik steeds meer te waarderen de laatste tijd!

Het verhaal is erg soms wat lastig te volgen maar daarom niet minder sterk, in tegendeel!

3,5*-4*

avatar van kimberlyVD

kimberlyVD

Net ontdekt dat ik bij deze nog nooit een recensie heb geschreven.

Dus dat is dringend nodig vermits het één van mijn favoriete films ooit is.

Het verhaal zit zowiezo al geniaal in elkaar.

Vanaf het begin al merk je dat je hier met iets speciaals te maken hebt. En, ook zeer belangrijk, je moet er zeker je aandacht bijhouden of het wordt misschien wel een flop.

Ik had eigenlijk ook nooit verwacht dat ik deze zo goed zou vinden.

Pas aan het einde, als alles duidelijk werd, had ik écht een WAUW gevoel. De film dwaalde dan ook daarna nog enkele weken in men gedachte rond. De opbouw is gewoon fascinerend. De manier waarop je als kijker in het rond gesleurt word.. Dan denk je het eindelijk door te hebben... enkele minuten later besef je dat je toch weer fout zat.

Zelfs aan het einde moest ik even nadenken over hoe het nu eigenlijk allemaal zat.. Maar dat maakt het des te beter.

Over een film als deze kan je nog uren napraten. (vrij moeilijk als je alleen gekeken hebt natuurlijk maar enfin.. )

Ook de setting en de locatie's vond ik mooi.

Die zorgden er mee voor dat er een aangenaam sfeertje doorheen de film zit.

Ennn, dan hebben we het nog niet over het acteerwerk gehad.

Vooral Bale vond ik weer fantastisch. Mede door deze film is hij één van men favoriete acteurs geworden.

Maar ook Jackman en Johansson zijn zeer goed op dreef.

Niets op aan te merken dus.

Ik kan eigenlijk weinig of niets slecht zeggen over The prestige.

Klassefilm.

avatar van Elminius

Elminius

combi schreef:

smaken verschillen nu eenmaal.

Meen je dat nou?

Deze film en nog eentje die hij noemde staan verdorie wel in de top 250. Ze dan miskleunen noemen, jezus zeg.

avatar van combi

combi

• 20609 berichten

Elminius schreef:

Meen je dat nou?

ehm... anders zeg ik het niet.

ehm.. hij zegt niet dat deze een miskleun is en de top 250 zegt natuurlijk helemaal niks over iemand zn smaak!

Iron Maiden schreef:

Tja, dan wordt het voor mij al direct een stuk minder... De scenarist heeft dan eigenlijk gewoon de mogelijkheid dat vrienden en familie van Borden hem zouden kunnen ontmaskeren genegeerd en dat vind ik toch een zware fout. Het is toch niet serieus een personage te creëren en dat zomaar uit de lucht te laten vallen zonder achtergrond, jeugd, familie, enz.

Nee, echt goed zit dit verhaal dan toch niet in elkaar en dan heeft Nolan inderdaad al beter gedaan. Ga bijvoorbeeld maar eens uitpuzzelen hoe de hele plot van Memento in elkaar zit en wie nu precies wie is in die film. Stukken beter en eigenlijk geloofwaardiger, hoe ongelooflijk het uitgangspunt ook is !

Henry Spencer

Ik had het beter gevonden als Borden ook een dubbelganger had laten fabriceren met de technologie van Tesla, maar deze dubbelganger wel als een echt persoon behandeld had. Dan zat 'm de kneep van het verhaal ook precies juist, namelijk over de ethische grenzen en of je voor God mag spelen voor je eigen klonen. Dan is Bordens enige fout het feit dat hij heeft geprobeerd om ook hun beider geliefden te bedotten. Neen, echt waar: een tweelingbroer zomaar uit het niets toveren is even onrealistisch als de machine van Tesla zelf ! Heeft die tweelingbroer al van kindsbeen af in een kelder geleefd ofzo en zaten zijn ouders mee in het complot ?