• 9.381.008 stemmen

Genre: Mystery / Drama

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Hugh Jackman, Christian Bale en Scarlett Johansson

IMDb beoordeling: 8,5 (1.570.261)

Releasedatum: 8 februari 2007

Plot The Prestige

"Are You Watching Closely?"

Robert Angier en Alfred Borden zijn al van jongs af aan, toen ze nog lerende goochelaars waren, elkaars rivalen geweest. Nu, rond 1900, zijn ze beiden volleerde illusionisten en is hun rivaliteit tot immense proporties gegroeid. Zelfs zo groot dat alles en iedereen in de buurt van de aartsrivalen gevaar loopt.

avatar van Starmaster501

Starmaster501

mikey schreef:
Ik snap het niet: Angiers laat zich klonen, valt zelf in de waterbak en laat zich vermoorden... en zijn kloon doet dan de volgende truuk, laat zich vermoorden en zijn kloon.. etc... etc... ??????

Zo kan hij binnen een seconde, meters verder zijn, maar er kunnen natuurlijk geen 2 Angier's leven, dus er moet sowieso eentje dood.

avatar van mikey

mikey

avatar van mikey

mikey

Ik vond het een hele aardige film met prachtige settings en goed acteerwerk en zo. Maar toen die machine van Tesla in beeld kwam werd het een ongeloofwaardige onzinfilm.

avatar van Remstur

Remstur

echt een mond blow film, ik snapte er niks van tot het eind... echt geweldig

avatar van stfuympos

stfuympos

Er is geen 1 kloon die zegt van ja doei!?
Is toch wel duidelijk hoor

Hij is de Prestige of gaat in de water tank, dat is zijn opoffering. (gewoon een moordernaar maar soit.

avatar van wihu61

wihu61

mikey schreef:

Dat is inderdaad het kernprobleem in deze film (los van dat onzinnige geschuif met de tijd).
Sorry, dit is gewoon niks, zoals ik al eerder zei: Queen victoria meets Star Trek.

avatar van Mistaa-g

Mistaa-g

Het is voor mij de meest indringende, intrigerende en sterkste film die ik al gezien heb... 5 sterren omdat ik me volledig vermaakt heb met deze prent... Sterke regie, schitterende cast, zalig script... Alles wat een film moet hebben, dus 5

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11924 berichten

@wihu61: Tesla heeft echt bestaan.

avatar van Stephan

Stephan

Buiten dat... de man had bizarre ideeën en uitvindingen. Uiteindelijk kostte dat zijn financiële kop. J.P. Morgan trok zich als geldschieter terug omdat hij er niets aan zou verdienen. De bizarre uitvindingen en theorieën passen geheel in de historische figuur Nikola Tesla. Overigens hebben we zo'n beetje alles aan hem te danken. Radio, (bruikbare) elektriciteit, neon licht, je afstandsbediening.... Edison en Marconi zijn er met zijn ideeën vandoor gegaan.

avatar van Decec

Decec

Een goede drama/mysterie/thriller film...

Prima verhaal...

Prima acteerwerk...

Bekende acteurs Hugh Jackman, Christian Bale en

Michael Caine spelen zeer goed...

Ook bekende acteur Andy Serkis (= Lord of the Rings)...

Mooi HD kwaliteit...

Prima achtergrond geluid/muziek...

avatar van l'handicapé

l'handicapé

Amai, juist nog eens opnieuw bekeken. Het blijft verbazen hoe je in twee uur zo'n gelaagde plot kan uitwerken. En in combinatie met een paar sterke acteerprestaties (David Bowie is fantastisch!) krijg je gewoon een ijzersterke film waar je constant je hoofd moet bijhouden. Een absolute must-see hoor.

avatar van hdehoon

hdehoon

Mooie Victoriaanse sfeer met veel oog voor detail. Verhaal was een beetje verwarrend, maar op het eind vallen de puzzelstukjes aardig in elkaar. Zodra de naam Tesla opduikt kon je verwachten dat er een bizarre twist aan het verhaal zat; er bestaan veel onzin-theorieën rond deze grote uitvinder.

avatar van TheAnswer

TheAnswer

@mikey: Hahaha, ik denk dat jij een gebrek hebt aan fantasie en een zekere niveau van intelligentie. Want die heb je namelijk nodig om films van Christopher Nolan te kunnen waarderen. Of misschien moet je maar eerst ff googlen naar wat voor een man (uitvinder) Tesla was. LOL

avatar van marlous89

marlous89

Waanzinnig goede film. Weinig verwachtingen want ik dacht dat de sfeer niet echt voor mij weggelegd was, oud londen, maar door de rating toch naar gekeken. Begon wat langzaam en licht verwarrend maar je zit al snel in het verhaal. Ik ga beslist meer film van Nolan bekijken, bevalt me dusver prima. Jee, echt geen film die je zomaar uit je hoofd zet en verder nooit meer aan denkt. Terecht 4 sterren gegeven.

avatar van marlous89

marlous89

Sergio Leone schreef:

Steengoeie film. Het accent van Bale was soms wat overdreven, maar dat nemen we er maar even bij.

Grappige opmerking over het accent van Bale gezien het feit dat het een echte Engelsman is en hij eindelijk een keer met zijn eigen stem de film in mag. Kennelijk komt hij erg overtuigend over als Amerikaan. Ik was er zelf eerst ook ingetrapt bij Batman hoor..

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

marlous89 schreef:

Ik wist wel dat Bale een Brit is, maar ik had nog nooit zijn Brits accent gehoord. Misschien daarom dat het wat raar klonk.

Niettemin een pluim voor Bale's Amerikaans accent.

avatar van Goodfella_88

Goodfella_88

Christian Bale een van mijn favoriete acteurs zet in deze film een van zijn sterkste personages neer. Ook Jackman acteert hier geweldig. En dan heb je ook nog Caine!

Kortom een film met geweldige acteurs, een fantastisch verhaal en een ongelovelijk goed einde van de film!

avatar van Illum Sphere

Illum Sphere

Ik weet niet wat de reputatie van Christian Bale is op deze site, maar voor mij kan die weinig verkeerd doen. Ik heb hem al een aantal keren gezien, en af en toe loopt er wel wat mis, maar hij weet me eigenlijk nooit echt teleur te stellen. Zijn acteerwerk in American Psycho mag subliem genoemd worden, al vind ik dat de regisseur een verkeerd beeld gaf van zijn personage. Ook mag zijn acteerwerk in de Batman trilogie niet onderschat worden. Ik wou hem de Al Pacino van deze generatie noemen, maar dat is appelen met peren vergelijken en het zou enkel maar een verkeerd beeld geven van de unieke talenten van beide acteurs.

Tegenwoordig ben ik, naast het vervolledigen van de klassiekers, ook bezig met wat films te bekijken waar Bale zijn samenwerking heeft aan verleend. Nu heeft dit niet zoveel prioriteit en echt actief aan het zoeken ben ik niet. Enkele weken geleden kwam deze film op de Belgische televisiezender VT4 en had ik geen enkele reden om hem niet te bekijken, niet wetende wie de regisseur was. Nu ik vandaag weer verder heb gedaan met het bekijken van alle opgenomen films heb ik gekozen om deze film te bekijken.

En ik moet toch concluderen dat dit een goede film is, maar misschien niet de film die echt heel goed is. Niet dat het iets verkeerd doet, maar mijn intuïtie gaat niet akkoord met al die lofbetuigingen. De film wist me wel te verrassen; De diverse plotwendingen deden hun werk en het feit dat Bale zo vloeiend Brits sprak. Dat is misschien te wijten aan het feit dat hij van Britse komaf is, maar vooral aan het feit dat Bale zich nooit profileerde als een Brit. In de andere films waar hij ook speelde deed zijn Amerikaans accent hem nooit de das om en dat verraste me enorm. Zoals ik al zei wist ik niet wie de regisseur was, maar tijdens de film had ik het wel door. Dit kwam vooral doordat Nolan's handtekening zich overal in de film toonde en een klein beetje door het feit dat Michael Caine meedeed.

Bale en Caine zijn toch wel het populairste duo die tegenwoordig bestaat. Beide weten me te imponeren en ook hier wist Caine heel goed te presteren. Dat Caine opnieuw werd gevraagd met Bale in een andere Nolan film is eigenlijk niet echt toeval. Ook hier weet Caine de op de achtergrond houdende autoritair te spelen. Dat doet hij voor mij namelijk ook in de Batman trilogie, daar als de butler die de ouder moest spelen en hier als de goochelaar vader die de vlag aan de nieuwe generatie geeft. Aan het eind van de film dik tegen zijn zin. Wat opmerkelijk te noemen is aan deze film zijn de plotwendingen die zich lieten opvolgen door andere plotwendingen. En ook al keek ik de film met opperste concentratie, het draaide me door de verschillende plotwendingen steeds een loef af. En dat vind ik goed aan soortgelijke films.

Nogmaals, een goede Nolan film die genoeg goede acteerprestaties en degelijke plotwendingen weet te bieden, maar niet de beste film van Nolan is. Die award is in mijn ogen meer voor de Batman trilogie en Insomnia.

avatar van Goodfella_88

Goodfella_88

Illum Sphere schreef:

Het is zoals je zelf al zegt: je kunt deze geweldige acteurs niet met elkaar vergelijken.

Maar Christian Bale is sowieso de afgelopen tien jaar 1 van de beste acteurs. Pacino en de Niro staan bij mij nog altijd op nummer 1 en 2, maar Bale behoort daarna verruit samen met Depp en Pitt (van de jongere generatie) tot een van de beste acteurs.

avatar van movie.meter-2

movie.meter-2

Er is geen 1 kloon die zegt van ja doei!?

Het zijn geen klonen, maar meer duplicates, die precies hetzelfde denken. Ze hebben dezelfde gedachtes, dezelfde herinneringen en dezelfde plannen. Wat de eerste Angier denkt, denkt de tweede Angier ook. Dit is ook de reden dat, toen Bordon onder het podium ging kijken waar Angier verdronk, de tweede Angier niet tevoorschijn kwam als The Prestige./spoiler] Dit komt dus omdat ze dezelfde gedachtegang hebben en dus omdat de tweede Angier wist dat het plan was om Bordon op te laten draaien voor de moord op de eerste (eigenlijk 99ste, gezien er honderd shows waren) Angier. Er is dus ook geen originele Angier meer, ze zijn allemaal de originele Angier.

Dus ik zou zeggen: kijk de film nog eens, alleen let dit keer wel op, misschien heb je dan een andere stem (hoger of lager).

avatar van stefan dias

stefan dias

> een beetje off-topic, maar ik wil me aansluiten bij de Bale-fans. Geen klassieke stud die de vrouwtjes doet smelten, maar een acteur die zijn rollen steeds een afstandelijk, sinister kantje meegeeft en daar is hij volstrekt uniek in.

avatar van wihu61

wihu61

movie.meter-2 schreef:

Eh... kunt u het nog volgen?
Ik kan niet vaak genoeg erop wijzen dat dit een bespottelijk slechte film is.
Maar ja, beetje vechten tegen windmolens hier geloof ik...

avatar van movie.meter-2

movie.meter-2

wihu61 schreef:

Eh... kunt u het nog volgen?

Ik kan niet vaak genoeg erop wijzen dat dit een bespottelijk slechte film is.

Maar ja, beetje vechten tegen windmolens hier geloof ik...

Tja, het is niet zo moeilijk om te begrijpen waarom de klonen hetzelfde deden, en hetzelfde dachten.. maar ja ieder zijn eigen mening. Ik persoonlijk vind dit een geweldig meesterwerk.

avatar van Gruffalo

Gruffalo

. Hoewel alles goed in elkaar zat en hij lekker wegkeek, mede dankzij het goede acteerwerk, vond ik hem toch te voorspelbaar. Veel dingen die onthuld werden, waren eigenlijk lang al bevestigd waardoor de magie op het einde weg was. Een beetje als een detective waarbij je al lang weet wie de moordenaar is. Dit had tot gevolg dat ik er niet door werd meegesleept.

avatar van Chris0478

Chris0478

T'is geen slechte film, maar om m nu legendarisch te noemen (staat gewoon 1 plaats onder the green mile in de imdb top 250) vindt ik toch wel een schande.

Betekend volgens de stemmen dat men m beter vond als full metal jacket....yeah right

avatar van Beun de Haas BV

Beun de Haas BV

Deze film in een paar woorden? Weergaloze goocheltruc.

Geweldige psychologische thriller waarin twee goochelaars elkaar het leven zuur maken. Ook als kijker wordt je van begin tot eind gemindfuckt. Heerlijk dus als je daarvan houdt. Verhaal, sfeer, spanning, muziek, acteerwerk, regie: alles klopt gewoon aan deze film. The Prestige ontbreekt dan ook zeker niet in mijn persoonlijke top-10.

4,5 *

avatar van Pelagatti

Pelagatti

Film blijft je continue aan het denken zetten, dwaalspoor hier - goocheltruc daar. Fijne sfeer, goed acteerwerk!

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Nolan is bij mij alles (Insomnia, Memento) of niets (Inception), en The Prestige valt duidelijk de goede kant op. Verveelt geen seconde, mistig sfeertje en het is mooi hoe de goochelaars elkaar bedonderen en beconcurreren. Maar de allermooiste trick is toch wel die van Tesla; Angier wijsmaken dat de machine echt werkt en het lang rekken om er een maximale prijs uit te halen.

Atlhans het is allemaal voor interpretatie vatbaar maar het zou perfect passen bij de rest van de film. Dat Edison de machine zou vernietigen omdat het "het buitengewone uit de exacte wetenschap zou trekken" of zoiets, haha.. slim bedacht van 'em.

Ging er vanuit dat Angier met zijn laatste act constant werkte met zijn dubbelganger en wist dat Borden een keer zou komen kijken. Op dat moment zou hij bewust de dubbelganger laten verdrinken - z'n 'sacrifice' - om Borden achter slot en grendel te krijgen. Kan er ook naast zitten en dat Nolan je toch wil laten geloven dat het echt is wat er gebeurt - kan het me haast niet voorstellen - maar dat vind ik dan ook prima; blijft allemaal in mysterie gehuld, of 'je wilt je laten bedonderen'.

Enige jammere is dat gaandeweg duidelijk wordt dat Borden een dubbelganger heeft, van wie de twee vingers de 'sacrifice' zou zijn, maar dat het een tweelingbroer is zag ik niet aankomen.

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

De machine werkt toch ook echt?
En Angier laat aan het einde van elke show z'n subbelganger/kloon verdrinken, niet alleen die bewuste avond.
Je ziet op het einde alle verdronken klonen toch.

Kijk 'm over een maand of 2 nog een keer, zal je zien dat alles op z'n plek valt.

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Dat is wat Nolan je wijs wilt maken denk ik, vind het net iets te 'simpel' en als magisch SF-element niet passen in de echte wereld van list en bedrog en goochelen die hier geschetst wordt.
Met de dubbelganger van Angier bedoelde ik de echte dubbelganger die hij gebruikte.