• 9.381.779 stemmen

Genre: Mystery / Drama

Oorsprong: Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Christopher Nolan

Met onder meer: Hugh Jackman, Christian Bale en Scarlett Johansson

IMDb beoordeling: 8,5 (1.570.752)

Releasedatum: 8 februari 2007

Plot The Prestige

"Are You Watching Closely?"

Robert Angier en Alfred Borden zijn al van jongs af aan, toen ze nog lerende goochelaars waren, elkaars rivalen geweest. Nu, rond 1900, zijn ze beiden volleerde illusionisten en is hun rivaliteit tot immense proporties gegroeid. Zelfs zo groot dat alles en iedereen in de buurt van de aartsrivalen gevaar loopt.

avatar van LoTroPan

LoTroPan

Zoals bijna al zijn films valt deze ook weer vies tegen

avatar van psycholamp

psycholamp

• 1960 berichten

Mooie film, ondanks dat ik al zag dat Bale een dubbelrol speelde en daarom ook niks zei en enkel knikjes gaf. Misschien ook wel omdat we al te veel verwend zijn met dit soort wendingen in een film. Maar verder klopt het verhaal goed en zijn er toch ook meer verrassende ontknopingen.

avatar van flaphead

flaphead

jaren geleden voor het eerst gezien en toendertijd hem met een 9 bekroond, nu was het onderhand wel tijd voor een herziening. ik wist dat de film me vooral verrast had door twists en kon me de uitsmijter (dat de Tesla-machine kloonde en dat Angier 'zichzelf' steeds liet verdrinken) nog goed herinneren. was dus benieuwd of de film nu nog steeds zo'n hoge waardering waard was.
ja dus. er is weinig in de film wat niet in mijn straatje past. de 19e eeuwse sfeer is heerlijk, zonder het te overdrijven en op de voorgrond te laten komen. de magie van het vak wordt van het begin prima gebracht, zodat je niet het gevoel hebt naar een film over 'stomme goocheltrucjes' te gaan kijken. de rivaliteit is duidelijk en je kan je in beide personages inleven. groot voordeel vond ik ook het onderdanige van onderwerpen die normaal in 'blockbuster' juist groot uitgemeten wordt: romances, relaties, zwangerschap, dat soort zaken. het heeft zijn functie in de film, maar wordt niet tot vermoeiends toe uitgemeten. met gemak wordt er een sprongetje gemaakt, waar we later tussen neus en lippen door achter komen. praktisch gedaan van Nolan. er zitten enkele mooie uitspraken/oneliners in. de zowel speelse als beklemmende sfeer is perfect.
de grootste sterkte zit hem echter in de diverse verrassingselementen en twists. een groot aantal keren wordt je op het verkeerde been gezet en/of een interessant element toegevoegd. de climax is heerlijk. het gespeel met chronologie (scenes cutten om later pas door te laten spelen) sijpelt voldoende functioneel door de film heen (maar is niet zo bovenliggende als in Memento en Following).
ook bij de herziening werd ik nog vaak zat verrast, genoot ik volop en betrapte mezelf erop dat ik een applausje gaf bij het eindshot. de 4,5 gaat naar 5 en komt met stip in mijn top 10

avatar van Rodger

Rodger

goed.! maar ik zal hem 2x moeten zien om hem echt goed te vinden...

toch 3.5 sterren..

avatar van Starmaster501

Starmaster501

Vind ik ook! De eerste keer met een gedachte van ''Huh?'' En dan bij het einde van ''Oooohhh''.

En dan bij de 2e keer nieuwe dingen in de film ontdekken omdat je dan weet hoe het allemaal gaat.

avatar van Olifantenstaart

Olifantenstaart

Schitterende wijze waarop het potje op het dekseltje past. Raad je nooit, zeer sterk einde.

avatar van Sergio Leone

Sergio Leone

Steengoeie film. Imo de beste Nolan totnogtoe.

Erg diepgaand verhaal met verschillende tijden en plaatsen door mekaar. Als kijker krijg je nogal veel hooi op de vork gesmeten. Niet alleen op het einde, maar gewoonweg doorheen de gehele film moet je goed opletten. Na het zien van de film heb ik nog eens de gehele synopsis moeten lezen op IMDB. Gelukkig bleek ik niets gemist te hebben.

Uitmuntend acteerwerk. Bale en Jackman zijn erg aan elkaar gewaagd. Het accent van Bale was soms wat overdreven, maar dat nemen we er maar even bij. Voorts uitstekende bijrollen van Michael Caine (blijkbaar vaste Nolan-employee), Scarlett Johansson, Rebecca Hall, Andy Serkis en David Bowie.

Leuke sfeer, prachtige kostumering en decors. De goocheltrucs worden goed uitgelegd en in beeld gebracht.

Topwerk van Nolan.

4,5 en top 10-notering waard.

avatar van maxroelofs

maxroelofs

geweldige film,

ik had al een aantal recensies hiervan gelezen, na mijn gesprek met Sergio Leone heb ik maar eens na zijn top 10 gekeken. Ik zag deze film er in staan en die voorkant sprak me echt ontzettend aan. Ik had eigenlijk niet zo'n zin meer om deze film te kijken nadat ik zag dat hij van Nolan was. Ik heb verder alleen memento van hem gezien waar ik met grote verwachtingen aan begon alleen die uiteindelijk ook als een grote teleurstelling bleek te zijn.

De film wist me al vroeg in het begin mee te slepen in het verhaal wat ik zeer belangrijk vind. Het hele gebeuren van die illusionisten sprak me ook zeer aan. Ik begon dus met hoge verwachtingen aan de film. Heb vaak wel moeite moeten doen om het verhaal goed te kunnen volgen alleen het stoorde me niet zoals het bij memento wel deed.

langzaam aan begin ik ook te twijfelen aan een top 10 notering en als klap op de vuurpijl komt dan dat geweldige einde. Dit is natuurlijk nooit te raden al had ik wel door dat hij een tweeling had of een dubbelganger later zakte dit idee weer weg alleen het bleek dus toch waar te zijn. Dit einde maakt dit de absolute nummer 1 van mijn top 10 ! en ik zal deze nog wel eens voor een tweede keer gaan bekijken wat ik zeer weinig doe.

Sergio Leone bedankt dat je deze film in je top 10 hebt gezet wie weet kijk ik er nog wel eens een paar

avatar van u.alreadyknow

u.alreadyknow

Wat een geweldige film is dit. Vanaf het begin zat ik echt IN de film. Ook vond ik het moeilijk om het te volgen en heb hem twee keer met veel plezier bekeken.

Mijn gedachtes bleken aan het einde van de film te kloppen, al was ik niet zeker over mijn gedachte.

Heerlijk vind ik het als je moet opletten bij een film en dat je echt geen stukje moet missen. Dit is zeker mijn favoriete film en heb tot nu toe nog geen betere gezien.

avatar van Monkey68

Monkey68

Origineel onderwerp, schitterende sfeer, mooi decor, goed verhaal en ijzersterk plot. Deze is er zo eentje die je het verhaal intrekt en die je 2 uur lang vasthoudt. Hoort wat mij betreft bij de absolute top.

avatar van koenv

koenv

zalig einde

avatar van Rory Breaker

Rory Breaker

Waarom legt Nolan toch altijd alles uit in zijn films? Dat vind ik zo jammer.

avatar van Jessen0wnt

Jessen0wnt

Niet altijd... Inception?

avatar van martijn011

martijn011

• 2034 berichten

Jessen0wnt schreef:

Niet altijd... Inception?

Wordt ook wel een hoop uitgelegd hoor. Maar dan vooral in het begin van de film..

avatar van VanRippestein

VanRippestein

Prima film die op het eind nogal hard probeert om bij iedereen een "oooooohhh" op te roepen. Dat deed voor mij een beetje afbraak aan de film. Eerst de hele tijd praten over hoe geheim een truc wel niet is, om vervolgens in de film een hele truc te gaan uitleggen. Nolan verschijnt nog net niet zelf in beeld om te zeggen: "nou kijk, het zat zo..." Dat haalt de "magie" natuurlijk een beetje weg.

Voor de rest ziet het er allemaal gelikt uit, Hollywood stijl. Daar hou ik opzicht niet zo van, maar het werkte prima in deze film. Sterk acteerwerk erbij, en dan zit ik alsnog op een ruime voldoende.

avatar van bart_31

bart_31

Wederom een fanastische film van Nolan. Setting is goed, acteurs zijn fantastisch en het verhaal is origineel.

avatar van maxroelofs

maxroelofs

VanRippestein schreef:

Dat ooooh moment waar je het over hebt werkt hier anders wel. In tegenstelling tot films als exam

avatar van Skywalker'

Skywalker'

Waauw.

avatar van wihu61

wihu61

Beetje onzinnige film:

de boel onnodig verwarrend maken door voortdurend met de tijd te spelen, en dan als clou een soort fantasy-machine die in Star trek niet zou misstaan. En dat alles eind 19e eeuw in een schilderachtig Londen incl. handkarren, zwervers en motregen.
Waardeloos, eigenlijk een B-film

avatar van movie-edje

movie-edje

Ik ga liever naar een show van Hans Klok!

avatar van bozzy

bozzy

Geniale film gewoon met een schitterend plot.

en uitstekend acteerwerk door iedereen.

avatar van o0Timmy0o

o0Timmy0o

movie-edje schreef:

Ik ga liever naar een show van Hans Klok!

Ga jij nou maar actiefilms beoordelen, inplaats van alle films kijken waar Christian Bale in zit en hopen dat hij gaat vliegen in een vleermuis pak en bad guys in elkaar gaat slaan. Jij heb duidelijk geen verstand wat een goede film maakt.

Olifantenstaart schreef:

Ik vond het geen onvoorspelbaar eind. Ik zag het namelijk al halverwege de film!

avatar van o0Timmy0o

o0Timmy0o

De film staat niet voor niks op nummer 106 in de top 250.

En terecht! Alleen jammer dat ik de clou halverwege de film al door had. Ondanks dat een enorm goede film, die nergens steekjes laat vallen. Briljant acteer en camerawerk . Nolan weet weer een goede film neer te zetten.

avatar van Lewis-06

Lewis-06

deze film is nog steeds underrated

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11925 berichten

Dat moet ik vaker doen: een film blind gaan bekijken. Het leverde me toen met Atonement een fijne verrassing op, hier met The Prestige is die verrassing mogelijk nog groter. Het enige wat ik wist was dat Hugh Jackman en Christian Bale erin meespeelden en dat het over goochelen ging. Dat Nolan de regie deed wist ik niet (een regisseur waar ik niet direct een groot fan van ben), en evenmin dat David Bowie een belangrijke rol had.

Hollywood kán het dus wel: een publieksfilm maken die van script tot kostuum in de puntjes verzorgd is én haar publiek ook nog eens serieus nemen met een film die werkelijk aan alle kanten klopt. Ook ik had na een tijdje al de clou door, maar er bleken nog genoeg verrassingen te zijn om me op het puntje van m'n stoel te houden. Snel een keer herzien en op Blu-ray halen.

avatar van jumpstylemovie

jumpstylemovie

Ik was behoorlijk onder de indruk van Inception en het leek me daarom wel leuk om meer van Nolan te gaan bekijken. Volgens mij heeft hij alleen maar top films maar deze sprak mij in het bijzonder aan. Het plot klinkt nou eenmaal erg gaaf.

Ik heb mij geen minuut verveeld. Wat een goede film zeg!

Een erg leuk verhaal met fantastische opbouw. Ik hoopte al dat je eerst allerlei simpele trucjes zou zien en dat het uiteindelijk veel grootser en gevaarlijker zou gaan worden. Christian Bale bind ik een uitstekende acteur. Hij lijkt zo natuurlijk, net echt.

Uitstekend sfeertje, de gehele 130 minuten!

avatar van zicht

zicht

Geweldige film inderdaad. De decors en de tijdsgeest waarin het zich afspeelt is normaal gesproken niet zo aan mij besteed, maar door het bijzondere verhaal en de verassende wendingen en natuurlijk het zeer verassende einde, heb ik de hele film door op het puntje van de stoel gezeten.

Ook een film met zoveel verschillende wendingen erin, en als je er van houd dat je hem zeker vaker dan 1 keer zult gaan bekijken.

Dit is er zo eentje die je origineel moet hebben, zoiets download je gewoon niet.

avatar van jna blauw

jna blauw

Absolute topper, Christian Bale speelt een zeer goede rol...

avatar van LostCauze

LostCauze

Nooit van gehoord, deze ga ik vanavond opnemen dus.

avatar van kuk

kuk

Ben absoluut geen fan van Nolan en deze The Prestige zal me dat ook niet maken. Hoewel ik enigszins wist wat te verwachten na wat ander werk van de beste man gezien te hebben, dacht ik de gok wel te kunnen wagen na aanraden van diversen. Helaas staat ook deze film weer vol met quasi intellectuele twisten die gelukkig dit maal niet gepaard gingen met allerlei random morele oneliners. Daarnaast was de sfeer ook best te pruimen. Het blik sterren dat is opengetrokken voor dit spelletje kijker op het verkeerde been zetten, vind ik dan weer een beetje zonde. Probleem is gewoon dat ik de lol niet inzie om moeilijk te doen om bij elke korte passage alles te absorberen in de wetenschap dat het een plastic omhulsel is wat centraal staat. Nolan is honderd procent vorm, doe mij maar iets van inhoud.