• 9.377.368 stemmen

The Holiday (2006)

Komedie / Romantiek | 138 minuten

Genre: Komedie / Romantiek

Geregisseerd door: Nancy Meyers

Met onder meer: Cameron Diaz, Kate Winslet en Jude Law

Gesproken taal: Engels en Frans

Releasedatum: 14 december 2006

Plot The Holiday

"It's Christmas Eve and we are going to go celebrate being young and being alive."

Amanda (Cameron Diaz) is een Amerikaanse die de nodige problemen in haar relatie ondervindt. Om even weg te zijn van al dit gezeur, ruilt ze gedurende de vakantie haar huis tegen die van een onbekende Engelse. Hierdoor komt ze in het leven van Iris (Kate Winslet) en nemen ze tijdelijk elkaars leven over.

avatar van GinolaEHV

GinolaEHV

Zeer aardige romantische comedy. Zaten een aantal aardige scènes bij, en een paar leuke (humoristische) momenten. Met Jack Black in de film had je er echter wel wat meer uit kunnen halen.

De kindjes waren ontzettend schattig... echt zo'n ''ahhh''-moment toen één van de twee de deur opende, en toen ze in die tent lagen.

Onvermijdelijk was natuurlijk wel weer het feelgood Hollywood-einde...

3,5*.

avatar van Laoslander

Laoslander

met mijn vriendin gekeken, dit is wel echt een vrouwenfilm

avatar van notorious_kim

notorious_kim

leuke film, ik heb hier echt van genoten.

avatar van Kadafi

Kadafi

mister blonde schreef:

Deze film is echt niets. Heel letterlijk 'niets'. Niets is grappig, geen personage is echt interessante, niets is niet voorspelbaar en de acteerprestaties zijn ook 3x niets. Moet toegeven dat het sowieso al niet echt mijn genre is, maar er zijn genoeg genregenoten die wel geslaagd zijn.

De film is een aaneensluiting van cliches, niet grappige momenten (duidelijk geregisseerd door een vrouw zonder visie en humor) en acteurs die niet uit te voeten kunnen met deze zooi. Keutel noemt een van de momenten die voor een lichte grijns zorgde, net als het rolletje van Eli Wallach. Verder troep. 1,5 sterren voor deze film met een belachelijk hoog gemiddelde.

Alles is gezegd, wat 'n natte theedoek van n film. Ik kan me nog herinneren dat ik EN MIJN VRIENDIN in de bioscoop overwogen te vertrekken in de pauze. Na de pauze was de film iets beter, maar och wat 'n gezever. Oh en de muziek deed me werkelijk niets, dan houdt het helemaal op met zo'n B film.

avatar van Devoo

Devoo

Af en toe strontkinderachtig geacteerd, maar voor de rest is het een zeer vermakelijke film. Jack Black toont ook hier weer zijn muziekale talenten!

avatar van riekeletrul

riekeletrul

zeker de moeite waar

avatar van Tha Luz

Tha Luz

Leuke film was vandaag op film 1.

Mijn verwachtingen waren zeker niet hoog voor deze film,maar het is me uiteindelijk toch erg goed bevallen.Ik had eerst mijn twijfels over Jack Black maar vond hem juist een van de betere personages in deze film en ook eens wat anders dan de(soms wat)flauwe grappenmaker.Jude Law deed het ook gewoon goed vond het leuk dat van toen die telkens werd gebeld dat het allemaal vrouwen leken die hem telkens belden wat uiteindelijk gewoon zijn dochters blijken te zijn xD

Cameron Dias en Kate Winslet deden het gewoon normaal niets meer niets minder.De grappen waren niet altijd even geweldig maar het kon er zeker mee door,vond dat met Dustin Hoffman verreweg de beste

Ook wel leuk is als JB alle nummers gaat na-zingen in de videotheek.Echter wel voorspelbaar dat dan opeens zijn vriendin met een andere vriend aan komt lopen...

Leuke film met een typisch Feel-Good einde maar ach,dat hoort bij dit soort films vind ik

een dikke 7.5

3.5(3.75)

avatar van Weertenaar

Weertenaar

Een beetje Love Actually, maar dan anders: 3.00
Ik wist niet echt goed wat ik kon verwachten van The holiday, maar al vrij snel kreeg ik in de gaten dat het weer zo'n dertien-in-een-dozijn 'feelgood' liefdesfilmpje zou gaan worden. Niet dat ik daar inmiddels op ben uitgekeken na Love Actually en het nederlandse Alles is Liefde, maar toch. Het is eigenlijk ook gewoon Love Actually, maar dan een vereenvoudigde versie waar slechts twee koppels centraal staan in plaats van tien. Dat maakt het weliswaar overzichtelijker, maar waar de relaties in Love Actually wel 'werkten', daar 'werkt' het in The Holiday vreemd genoeg niet. Vreemd in de vorm van het feit dat men in The holiday ruim twee uur aan speeltijd over twee koppels kan verdelen waar dat in Love Actually nauwelijks een kwartiertje bedroeg.

Verhaal: 2.00
Inhoud, originaliteit, fouten/blunders, verhaallijnen, diversiteit, etc.
Het verhaal op zich dat kennen we zo onderhand wel, het is vooral de uitwerking waar de film het van moet hebben, en dat rammelt aan alle kanten. De twee liefdesverhaaltjes komen nooit echt goed van de grond, mede doordat Nancy Meyers (ik schat dat ik tot nu toe ongeveer vijf films heb gezien geregisseerd door een vrouw) vele cliches uit de kast trekt, en de liefdesrelaties nooit dusdanig interressant weet te maken dat je letterlijk in het verhaal verdrinkt. Vooral de verhaallijn van Iris zwaaide van links naar rechts, zonder zich in een thema vast te bijten. Hoe anders was dat bij het verhaaltje van Amanda, waar de focus er wel was, maar de uitwerking nogal karig is. Misschien juist wel omdat er zoveel tijd beschikbaar was en pakweg slechts hooguit twintig procent ook echt interressant was om te zien. Daarnaast was de humor sowieso flinterdun, door dat genre kan op een paar momenten na een dikke vette streep.

Acteerwerk: 3.00
Hoofdrollen, bijrollen, dialogen
Het acteerwerk is over het algemeen redelijk, maar hoogstaand word het nooit. Kate Winslet is bij vlagen briljant, maar haar niveau schommelt nogal waardoor er geen sprake is van een gedenkwaardige rol. Cameron Diaz doet over het algemeen niet onder voor Winslet, al vliegt ze een aantal malen behoorlijk uit de bocht. Jude Law als Graham zette een steady rol neer van een constant niveau, en was de rol van Jack Black zowaar heel aangenaam. Doorgaans heb ik het niet zo met dat 'typetjes' gedrag van zo iemand als Black, maar in deze prent lag het op een acceptabel niveau. Verder een uitmuntende bijrol van Eli Wallach. Respect als je dat op je negentigste nog kunt, en vooral wil, laten zien. Ook Rufus Sewell doet goed mee. Wat de dialogen betreft was het weinig spraakmakend. Voornamelijk erg gewoontjes, wat ik betreurenswaardig vind.

Speelduur: 3.00
Balans in de film, strekking van het verhaal, speelduur, etc.
De balans is behoorlijk geslaagd te noemen. Al is dat ook weer niet zo'n grootse prestatie als je slechts een keuze hoeft te maken tussen twee verhaallijntjes. Heel anders in ieder geval dan bijvoorbeeld Love Actually, waar datgene heel veel meer van een regiseur vraagt. Maar de balans in The Holiday is dus in orde. De omschakeling tussen de beide verhaaltjes gaat geruisloos voorbij, en kun je de draad doodeenvoudig weer oppakken bij het andere verhaal, wat voor een deel te maken heeft met het gebrek aan diepgang in de beide verhaaltjes. De strekking van het verhaal is gewoon ver onder de maat. Vooral het verhaaltje van Iris (Winslet) is van een onwaardig niveau. Het goede acteren van Wallach ten spijt, het voegt nul komma nul toe aan de film, en verder weet ik eerlijk gezegd al niet eens meer wat Iris allemaal gedaan heeft, hetgeen voor mij al genoeg zegt. Bij Amanda blijft men wel straight aan het verhaal, waardoor het vaak wel de interresse weet op te wekken, maar daar blijft het helaas vaak ook bij.

Realisme: 2.50
Realisme van gebeurtenissen in de breedste zin van het woord.
Afgezien van al het cliche zijn de gebeurtenissen over het algemeen wel in de juiste proporties verdeelt als we spreken over het realisme. Om er toch één cliche uit te pikken: zo jammer dat Amanda toch maar weer besluit om terug te gaan als ze eenmaal in de taxi zit. Ik bedoel, wat wil men hier nou mee bereiken... Een extra lading emotie? eenzame gevoelens? sympathie misschien? Ik ben er nog niet uit, maar één ding weet ik wel, het is allesbehalve geslaagd te noemen. Het vestigt enkel en alleen de aandacht opzich in een negatief daglicht. Trouwens, wat die taxi betreft: op de heenweg kon hij Amanda niet voor het huis afzetten want hij kon niet keren, maar toen hij haar ophaalde kon het opeens blijkbaar wel!?!? Maar goed, dat terzijde. Verder gebeuren er veel kleine onrealistisch zaken die je in het 'echte leven' zelden zult tegenkomen (zingen voor je lief in een videotheek, een bekendheid begeleiden tijdens een oeuvrefeest, kinderen die op zwaar geforceerde wijze je woorden in de mond leggen en zo waren er nog wel wat van dit soort kleine dingetjes), maar omdat we met een romantische komedie te maken hebben zijn ze desondanks wel te begrijpen.

Cinematografie: 4.00
Special Effects, Camerawerk, belichting, montage, stunts, coordinatie, etc.
Cinematografisch is The Holiday zowaar behoorlijk geslaagd te noemen. Het camerawerk is erg aantrekkelijk met veel wisselende camerastandpunten. Meyers weet elke scene net even iets anders in beeld te brengen waardoor de film vrijwel de hele twee uur lang erg divers blijft. Je zou ook kunnen stellen dat ze niet echt rechtlijnig was of een beetje zoekende naar de juiste poses, maar meer had ik het gevoel dat Meyers dit bewust heeft gedaan. En het moet gezegd, dat is erg goed uitgepakt. Daarnaast is de montage van een hoog niveau. De film glijdt geruisloos langs je heen zonder scenes die de film in de weg zitten. Verder zijn ook de decors zorgvuldig ingericht en ondersteunen ze het verhaal van Iris gedeeltelijk doordat ze in een oase van luxe is beland. Ik las ergens dat Hans Zimmer de sounds heeft gecomponeerd, maar ik ben eerlijk gezegd beter van de beste man gewend. Of het was mijn smaak gewoon niet, laat ik het daar maar ophouden.

Verdict:
The Holiday is simpel gezegd een vereenvoudigde versie van Love Actually, maar dan uitsluitend gericht op twee koppels. Maar waar men in Love Actually bij vrijwel elk verhaaltje de juiste snaar wist te raken, daar 'werkt' het in The Holiday onvoldoende, of zelfs helemaal niet. Vooral het verhaal van Iris is ontzettend zwak uitgewerkt. Je krijgt noch een gevoel bij Iris met Miles, noch bij Iris met 'opa' Arthur en noch bij Iris met Jasper. Men wilde naast een verhaal tussen twee 'vaste' geliefden duidelijk iets anders doen, maar dat is volledig verkeerd uitgepakt. Overigens is ook het verhaal van Amanda niet heel erg hoogstaand, maar in ieder geval nog redelijk te verteren doordat je weet waar je aan toe bent. Maar beiden verhalen hebben wel met elkaar gemeen dat er tergend weinig gebeurd, ondanks een speelduur van dik twee uur. Naast de inhoud van de verhaaltjes is de film verder redelijk geslaagd te noemen, maar constant zit dat gebrek aan inhoud andere zaken in de film in de weg: 3.00 (2.90).

avatar van kimberlyVD

kimberlyVD

Geweldige film!

Lang geleden dat ik nog zo heb genoten van een film.

Het verhaal is mooi opgebouwd en de cast is schitterend.

Vooral Kate Winslett heeft me weer eens verrast. Ze speelt hier een totaal ander type dan dat ik van haar gewent ben. 4,5 en misschien krijgt deze wel een plaatsje in men top 10!

avatar van timburton

timburton

Vooral Kate Winslet en Jack Black waren verdomt goed in deze film. Ik hou überhaupt wel van die Britste-slash-Amerikaanse films. Helaas was Diaz minder, of misschien wel 'rampzalig'. Jammer, want dit had een dikke 4, of meer kunnen worden.

avatar van bitterzoet__

bitterzoet__

Absoluut een vrouwenfilm ja.

The Holiday is ook een ontzettend voorspelbare en zelfs af en toe afgezaagde film en rijk aan vele clichés.

Maar!

Jude Law kan met dat koppie van 'm bij mij sowieso al niks fout doen

Kate Winslet heeft naar mijn mening ook weer een zeer goed personage neergezet waar velen van ons zich vast (helaas) in kunnen herkennen.

En een film waar niet zoveel bij nagedacht hoeft te worden en met een lekker eind mag op z'n tijd ook wel eens!

avatar van X.MagnuM

X.MagnuM

Ik vond het begin wel aardig, alleen het einde was zó langdradig*gaap*.

avatar van LopatTjai

LopatTjai

Ik vond het begin juist heel saai, maar langzamerhand werd het juist leuker.

Over het algemeen gezien was het inderdaad wel een beetje langdradig. De acteerprestaties was heel goed, met name Jude Law vind ik heel goed doen.

avatar van Timothyvdmeer

Timothyvdmeer

Vond het een vermakelijke feel good movie. Voor mij niet meer dan 3*.

avatar van beate

beate

walgelijk, nooit meer. Voorspelbaar en zoetsappig.

avatar van Loki87

Loki87

Kadafi schreef:

Wat een rommel deze film inderdaad, we zaten in dezelfde situatie alleen wilde mijn vriendin deze troep wel graag afkijken.

avatar van Hankieh

Hankieh

Was deze er gister niet op?

Of was dat gewoon een heel lange reclame? (ik heb namelijk een minuut of 2 zitten kijken, weet niet meer op welke zender, was aan het zappen in de reclame).

Hij was de 1e x heel erg leuk!,

Maar je moet hem niet 2x gaan kijken want dan word hij echt heel saai!

avatar van koendv

koendv

idd een feelgood movie maar ik heb er serieus van genoten terwijl ik niet echt een van ben van romatice films. Ook een goede cast vind. Diaz is echt een godin en JB is grappig. Love it.

avatar van kleez

kleez

Hele leuke feel-goodfilm! Vanavond gekeken, eerder al een keer een klein stukje! Leuke film! Erg, vermakelijk ook! Ik houd niet zo van 'vrouwenfilms' en comedies zijn ook niet echt mijn ding!

Deze film zal ik niet snel vergeten, echt leuk!

avatar van brabusRUS

brabusRUS

Fantastische feel-goodmovie!

avatar van Rosicky

Rosicky

Ik heb nog nooit zo genoten van een echte wijvenfilm. Kate Winslet is 's werelds beste actrice in mijn ogen, en om haar samen met een van de mooiste actrices (Diaz) te zien, maakt het ook voor mannen al een stuk interresanter. Het verhaal blijft boeient, ondanks de lange speelduur, en dat is knap voor een romcom.

avatar van erwku

erwku

Ten eerste: wie heeft dit geschreven? Wat bezielde deze persoon?

Wat een afschuwelijke slecht geschreven dialogen, wat een afschuwelijke flauwe karakters en wat een gruwelijk armoedige ontknoping.

Alsof er een wedstrijd gedaan is om zoveel mogelijke romantische comedy clichés in een film te stoppen en alles wat een beetje naar originaliteit neigt verboden is.

Kate Winslet heeft zoveel meer in haar mars dan ze nu moet uitspreken, en de overige karakters zijn zo clichématig, vooral Jude Law (Aantrekkelijk, vrijgezel, weduwe, liefelijke vader van 2 kinderen en emotioneel,) bah

Feelgood movies of romantische comedy's kunnen echt fantastisch zijn, mits ze goed geschreven zijn en net iets uitstralen van uniekheid. Dat kan een personage zijn, een aparte plot ontwikkeling, mooie dialogen of humor. Zoals Briget Jones Diaries en Sleepless in Seattle en Love Actually.

Nergens doet de film moeite om iets speciaal te zijn en als dan ook nog de acteurs op automatische piloot zich langzaam naar de belachelijk makkelijke ontknoping spelen, zakt de film ver onder het gemiddelde.

Je moet wel een hele lieve mooie vriendin hebben wil je dit zonder irritaties uit zitten.

avatar van Carry

Carry

Ik heb in geen tijden zo genoten van een film op de Tv.

Super gewoon alles zat er in humor drama en spanning.

Daar laat ik het bij.

Advies aan anderen ga lekker kijken als je deze hebt gemist,

Advies met je vriendin, vrouw of vriend kaasje glaasje wijn of whatever succes verzekerd.

avatar van Hereistom

Hereistom

erwku schreef:

Ten eerste: wie heeft dit geschreven? Wat bezielde deze persoon?

Sorry hoor, je mag natuurlijk je eigen mening hebben, maar ik ben het hier absoluut niet mee eens!

Misschien dat dit type films je niet aanspreekt, maar om deze film dan zo af te kraken.

Ik heb gewoon genoten van deze film, erg leuk, inderdaad een 'feel good' film, maar daar is niks mis mee. Weer eens wat anders dan al die ellende films!

Het verhaal vind ik best leuk gevonden en Kate Winslet, Cameron Diaz en Jude Law spelen perfect en wat is er mis met een liefelijke vader die emotioneel is?

avatar van Lupussy Galore

Lupussy Galore

Harstikke leuk hoor op een eenzame zondagavond. Huzzah for Hollywood waar alles altijd goed komt Ik heb me absoluut niet verveeld. Niks mis mee maar ik had hem ook niet 'gemist' als ik hem niet gezien had.

|Want helaas, ik zag ook steeds Jude Law de vreemdganger, vond Cameron Diaz acne-huid weer zo goed gecamfloufeerd. En laat ze nu toevallig net een huis aan het zoeken zijn in Engeland! En tja, Kate Winslet's 'emotionele' Golden Globe speech verscheen ook op m'n retina.......Eli Wallach had gelijk, leuke rol trouwens, bij het Hollywood van tegenwoordig kan je niet meer weg dromen of zwijmelen.......het is box-office glorie (heeft deze fim wel de de bioscopen gehaald?) en celebrity gedoe.....

avatar van Cutiepie

Cutiepie

Heerlijke feel good movie, loved it !

avatar van Sjaako

Sjaako

Leuke feelgood.

Goed geacteerd, en erg leuk voor een avondje op de bank.

avatar van dualcia

dualcia

Wel leuk filmpje met een leuk verhaal. Vooral de bijpersonages vond ik vet eigenlijk, zoals die oude man die Arthur.

Maar er werd me echt te veel gepraat over gevoelens en al dat gezeik was me allemaal een beetje té dramatisch voor een romantische komedie.

En het einde is natuurlijk kut Ja, het hoort wel een happy ending te hebben, maar ik was eigenlijk de hele film lang aan het wachten op de ontknoping; hóe ze dat nou zouden doen uiteindelijk met hun verliefdheid als ze weer terug naar hun eigen land zouden gaan.

avatar van DragQueen

DragQueen

Een prima romantische komedie, die af en toe redelijk zwaar werd, maar wel boeiend en vermakelijk bleef. en de film bevat een soms wat voorspelbaar, maar toch mooi verhaal. daarlangs is de cast erg goed. diaz speelt goed, evenals winslet, law en black. 3 sterren.