• 9.375.065 stemmen

L.I.E. (2001)

Geregisseerd door: Michael Cuesta

Met onder meer: Paul Dano, Brian Cox en Billy Kay

Plot L.I.E.

"On the Long Island Expressway there are lanes going east, lanes going west, and lanes going straight to hell."

Howie is een vijftienjarige jongen wiens moeder onlangs overleden is bij een auto ongeluk. Hij voelt zich verwaarloosd door zijn vader en sluit zich aan bij een groep jongens die voor de lol inbreken. Na een inbraak wordt Howie betrapt door Big John, een voormalig marinier met een liefde voor jonge jongens. Er ontstaat een complexe relatie tussen beiden.

avatar van starbright boy

Denk een beetje aan Larry Clark, een ietsje aan The Woodsman maar nog een stuk meer aan Mysterious Skin. Met een stel geweldige acteurs en zorgvuldig uitgewerkte karakters en relaties. Hooguit de relatie tussen vader en zoon was minder sterk.

Knappe en ontroerende film om zijn nuance en het voelbaar maken van steeds veranderende emoties. Visueel wat minder sophisticated dan Mysterious Skin, maar die My Own Private Idaho-achtige-scene bij het vuurtje in het begin met Gary en Howie is een plaatje. Zowel Cox als Dano als Kay zijn zeer sterk.

avatar van 606

Heftige film met een alledaags onderwerp, wat redelijk gevoelig is.

De acteurs spelen erg goed hun rol.

Einde was niet verwacht.

3,5 ster

avatar van perceived

perceived

Mooi debuut.

Eerste film van Michael Cuesta die ik enkel kende van het matige 'Tell-Tale'. 'L.I.E.' is een compleet andere film die sterk aan Gregg Araki's 'Mysterious Skin' doet denken. Alleen wordt het hier een stuk subtieler aangepakt. (Het zou me overigens niets verbazen als Araki 'L.I.E.' als inspiratiebron heeft gebruikt).

Het verhaal kent wat onduidelijkheden, maar juist door een aantal handelingen in het ongewis te laten wordt wel het menselijke aspect versterkt. Ik vind het knap dat de regisseur hiermee speelt en vooral de menselijke kant laat zien. Het wist bij mij in ieder geval sympathie op te wekken voor een pedofiel, een type mens waarvan ik zijn seksuele handelingen ten zeerste afkeur en walgend tegenover sta.

De film oogt aantrekkelijk en de acteurs zijn goed op dreef. Wel vond ik de rol van Walter Masterson, als huisgenoot van Big John, nogal zwak. 7/10*