• 9.413.010 stemmen

Gesproken taal: Engels en Duits

Releasedatum: 2 september 1999

Plot Eyes Wide Shut

"Cruise. Kidman. Kubrick."

Nadat zijn vrouw toegeeft seksuele fantasieën te hebben over een andere man, raakt een dokter geobsedeerd door de gedachte seks te hebben met een ander. Dit leidt tot enkele weinig bevredigende ontmoetingen met onder andere een prostituee. Als hij een nachtclub bezoekt komt hij achter het bestaan van een geheime seksclub.

avatar van Sjan

Sjan

Deze film op vhs zojuist gekocht voor 2 euro, omdat de videotheek gaat sluiten. (verder nog warriors, o brother were art thou, ravenous, sexy beast, anatomy, boogie nights, brother, memento en amnesia gekocht). Nu nog ff wachten tot 2 dagen voor sluitingstijd, misschien dat ze de dvd's dan ook een lage prijs geven.

as schreef:

Toevallig vandaag in Freiburg een boek gekocht over de screenplay schrijver van deze film en zijn relatie met Kubrick toen ze samen werkten. erg intressant.

Mwa, het was maar matigjes interessant. Op de achterkant van het boek stond dat er een zeer goed beeld van Kubrick geschetst werd, terwijl er naar mijn mening veel meer over de schrijver bekend is geworden dan over Kubrick. Wat heeft het boek nou werkelijk verteld over Kubrick? Vrij weinig. Wel een aantal leuke dingen natuurlijk, maar nou ook weer niet al te veel bijzonders.

avatar van starbright boy

Erg ontroerend en meeslepend. Vreselijk mooi. En moeilijk uit te leggen waarom.

avatar van TheWolf

TheWolf

Ik heb 'm nooit gezien, ga hem woensdag zeker kijken. Dan is die op tv ( 20:30 op net 5 ).

avatar van herman78

herman78

Onderbreekt Net5 films voor reclame?

avatar van Pitbull

Pitbull

Ja, maar wel relatief weinig (vergeleken met andere commerciële zenders). Ik gok dat er 3 zullen zijn.

avatar van Justice4All

Justice4All

3*. Alleen dat Tom Cruise het verpest heeft.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Eigenlijk had ik weinig verwacht van deze film. Vandaar waarschijnlijk dat ik zeer onder de indruk ben nu ik'em eindelijk gezien heb. Bijna tot het einde blijft de onzekerheid over de afloop en dan nog blijft er nog wat voor de eigen fantasie over. Fijne film.

avatar van Phooze

Phooze

Puur. Opwindend. Ontroerend. Fenomenaal !

Na 1x kijken: 4,5 ster.

Is dit trouwens een duidelijke trademark van Kubrick: Iemand komt binnen, camera volgt persoon vóór de persoon. De persoon gaat de hoek om, de camera gaat opzij en vervolgt de persoon achter de persoon. Gebeurt erg vaak en volgens mij heb ik dit ook in 2001 en Clockwork gezien.

avatar van empirekees

empirekees

Goeie film, ik had toch meer van de "Sexclub" of hoe je ook noemt, verwacht. Maar dat doet niet af aan de film. Het blijft tot het einde boeiend, had nog iets langer mogen duren.

Het valt me op dat Kubrick een fantastische muzieksmaaak had, in zijn films die ik gezien heb. De wals, en de jazz stukken, geweldig!

empirekees schreef:

Goeie film, ik had toch meer van de "Sexclub" of hoe je ook hoort verwacht.

Hoe je hoort? Wat?

En dan nog wat, je had er meer van verwacht, wat moest er nóg meer gebeuren dan??

avatar van empirekees

empirekees

tovenaar schreef:

Hoe je hoort? Wat?

Dat er meer van zulke scenes in zouden zitten!

empirekees schreef:

Dat er meer van zulke scenes in zouden zitten!

Waarom dat?

kees

Ja, van die droomachtige 'sexclub' had ik ook iets meer verwacht. Had wat pittiger gekund, wellicht wat suggestieve beelden die diverse fantasieën aanduiden. Ben het overigens met Phooze eens:

Opwindend en vooral: veelbelovend.

Het acteerwerk van Nicole Kidman verdient alleen al 5*.

kees

Trouwens wel apart, dat het laatste woord in Kubricks laatste film "Fuck !" is...

Missen wij hier een diepere boodschap, is het een samenvatting van heel zijn werk (niet erg aannemelijk) of is het een aansporing voor ons allen? Wie heeft een idee?

avatar van Ramon K

Ramon K

Kubrick spoort ons duidelijk aan tot corpuleren als je het mij vraagt.....

avatar van renske

renske

Wacht even hoor. Misschien ben ik er te lang uit geweest maar... heb je het nou over corrrrpuleren?

Cor, voel je je aangesproken ?

avatar van Yak

Yak

Gewoon een verspreking, niks van aantrekken. *proest!*

avatar van mister blonde

mister blonde

goede film, dat zeker. is al veel over gezegd.

ik wil er nog aan toe voegen dat ik het tempo goed vond. de opbouwende spanning (met de sterke invloed van de muziek), de tijd die is genomen om de sfeer weer te geven, erg goed.

wat ik echter, na verloop van tijd, wel uitermate storend vond was de manier waarop de dialogen tot stand kwamen. kubrick gaf kidman en cruise heel duidelijk een boodschap mee. praat langzaam, laat tussenpauzen vallen (tussen woorden en zinnen) en neem je tijd.

het kwam echter (vooral bij cruise) erg geforceerd over. bovendien was het de bedoeling dat het spanning op zou wekken. bij mij werkte het echter averechts.

minpunt in een verder heel aardige film. 3,5 sterren.

kees

Had iemand al een idee geopperd wat de titel nu werkelijk betekent? 'Met open ogen in de val' of 'Ziende blind'?

tovenaar

Ik interpreteer de titel zo:

William en Alice zijn geruime tijd samen getrouwd. Op een gegeven moment raak je er zo gewend aan dat je het niet meer beleeft als iets speciaals, waardoor je alles op de automatische piloot doet met elkaar. Ze houden hun ogen gesloten voor elkaar, terwijl ze toch met elkaar getrouwd zijn (ogen open).

Het feit dat ze de ogen gesloten hebben voor elkaar zorgt voor de fantasiëen die beide hebben. Ze moeten eens goed 'wakker' geschud worden en weer hun ogen open doen voor elkaar.

avatar van Zachery Glass

Zachery Glass

Aan die tovenaar heb je altijd iets

Ik heb trouwens dat boekje "Eyes wide open" van Frédéric Raphael (klopt zijn naam wel?) gelezen. Kubrick leek me wel een aangename (doch: héél behoedzaam) man om mee te werken. Je kwam van die leuke dingen te weten over Kubrick: hij speelde b.v. schaak zonder klok - interessant weetje, vind ik.

Zachery Glass schreef:

Aan die tovenaar heb je altijd iets

Dank u , ik heb het boekje van Raphael ook gelezen, wat ik vooral leuk vond waren de films die Kubrick tussen neus en lippen door noemde. Bijvoorbeeld die passage waarin Kubrick aan FR (om in de stijl te blijven) vraagt of hij Pulp Fiction heeft gezien. FR zegt daarop: ja, waarop SK weer zegt: Dat tempo vond ik goed, dat wil ik ook in Eyes Wide Shut!

Dat vond ik wel de leuke dingen uit het boekje.

avatar van Zachery Glass

Zachery Glass

Ook leuk vond ik dat Kubrick zo vol lof was over Kieslowski. Raphael zei iets in de trant van: "Maar, dat kun jij toch ook - vraag gewoon aan de BBC de nodige budgetten en je begint eraan."

Dat zou wat geweest zijn: Kubrick à la "Dekalog"

Maar, eerlijk is eerlijk: zonder die Dekalog blijft Kubrick toch voor mij de grootste (OK - samen met PT Anderson, maar da's op een ander niveau)

Aparte passage ook:

SK tegen FR: Nicole heeft gezegd dat ik had haar naakt mocht filmen, misschien een goed moment voor jou om even 'per ongeluk' binnen te komen??

avatar van Brooklyn

Brooklyn

Dat waren inderdaad leuke dingen in het boek jah

kees

Tovenaar en Zachery: bedankt voor deze interessante informatie. Lijkt me toch moeilijk denkbaar: dat je went aan Nicole Kidman en niet meer ziet wat voor moois je in huis hebt.

avatar van LauraPalmer

LauraPalmer

Wat ik vooral erg indrukwekkend vond aan deze film waren de dialogen in combinatie met het acteerwerk van Tom Cruise en Nicole Kidman. Dat twee mensen en lap tekst zoveel spanning op kunnen bouwen vind ik echt heel bijzonder.

avatar van lngrid

lngrid

Ik vond het een beetje storend dat de kale pianonoten drie keer terug komen. De eerste keer vond ik het heel goed, maar de tweede en derde keer werd het wel erg voorspelbaar en werkte het de spanningsopbouw ervan bij mij niet meer.

Wel een erg mooie film hoor!