Alternatieve titels: Raise the Red Lantern / Dahong Denglong Gaogao Guo / 大紅燈籠高高掛
China / Hongkong / Taiwan
Geregisseerd door: Yimou Zhang
Met onder meer: Gong Li, Jingwu Ma en Saifei He
Gesproken taal: Mandarijn
Releasedatum: 14 februari 1992
Plot Da Hong Deng Long Gao Gao Gua
"China, 1920. One Master, Four Wives."
China 1920. De negentienjarige Songlian wordt na de dood van haar vader uitgehuwelijkt aan meester Chen Zuoqian, die al getrouwd is met drie andere concubines. Elke avond beslist de meester bij wie hij de nacht doorbrengt. Een rode lantaarn wordt dan geplaatst bij de hut van de gelukkige. Er barst elke dag een verschrikkelijke strijd uit tussen de vrouwen om in de gunst te komen bij hun man en de vrouwen gaan hierbij werkelijk niets uit de weg.
Song Lian
Mother Song
Old Servant
Dr. Gao
Ramon K
Uitstekende film! De film schetst het leven van vier vrouwen, 'concubines', die de vreselijkste streken uithalen om in de gunst van hun gezamenlijke man te komen. Op het einde van elke dag wordt de 'winnares' bekend gemaakt via een rode lampion. Deze winnares deelt dan het bed met de echtgenoot en krijgt vooraf een voetmassage. Deze 'beloning' is dan ook het enige wat het leven van deze vrouwen nog draaglijk maakt.
Zeer bitter drama geschoten in prachtige sprookjesachtige plaatjes. Aanrader dus! 4 sterren
chica
Ik heb deze film gisteren gezien, echt geweldig.. mooie beelden van china, en je realiseert je weer eens wat een ziek land het eigenlijk is..
jay73
Prachtige film die nu, een dag na het bekijken, nog met regelmaat door m'n hoofd spookt.
Het rodelampionnenritueel is natuurlijk te ziek voor woorden maar wel prachtig in beeld gebracht.
corbijn
mooie film over een concubine van 4 vrouwen die ieder symbool staan. de ouste, de muze, de hoer, de interligente vrouw. die laatste gespeeld door gong li is de rode draad in de film kiest voor waanzin zodat innerlijk vrij kan zijn . met de andere vrouwen loopt het ook niet lekker af. behalve de ouste die staat achter in de rij en gewent is geraakt aan dit sytsteem en wacht haar tijd af.waanzinnig mooi en apart kleur gebruik heeft de film. verder is de film verdeeld in de 4jaar getijden die allemaal bewust een kleur hebben en diens emotie. de film kwam nogal provocerend over in china omdat er geen man in beeld is hoogstens van de rug af gefilmd.erg knap en doordacht.
Badalamenti
Prachtig om zien hoe de vrouwen het "formeel " goed met elkaar kunnen vinden terwijl er zich achter de schermen een strijd op leven en dood ontplooit.
Had d'r meer van verwacht. Wel erg mooie beelden, maar na een uur of wat had ik het wel gezien met de haat, de intriges en de verdenkingen. Wellicht moet ik maar eens wat later werk van deze regisseur gaan kijken, want na The Road Home kon ook deze film me niet echt overtuigen. 3*
Ramon K
Wat had je dan gewild? Een UFO-landing? Haat, intriges, verdenkingen, eenzaamheid, gevoel van waardeloosheid bij de vrouwen.......logische uitvloeisels van die verplichte polygamie. Hoe kan een regisseur de onderschikte positie van de vrouw destijds nu beter naar het beeld vertalen? Waarschijnlijk is het thema van de film niet jouw pakkie an. Maar als je beweert dat Yimou niet overtuigt met deze film dan klink je zelf niet echt overtuigend......
Goodfella
Nou, ik vond 'm anders wél goed hoor!
Echt zo'n filmpje waar je helemaal in kan kruipen. Op een vaak zeer subtiele manier worden de gevoelens van de personages in het openbaar duidelijk. Blik hier, knikje daar. Het oogt zeer natuurlijk. Knap hoe de omgeving van Songlian (wat een schoonheid zeg..) voor haar steeds drukkender aanwezig is. Langzaam maar zeker...
Heel rustig verteld dus, tempo sluit perfect aan bij de inhoud. Prachtige sfeershots en enkele leuke scènes rondom het lantaarnritueel maken het mooi af. 4 sterren
Linda
Een harde, deprimerende en vooral aangrijpende film over 4 vrouwen waarbij het leven (voor zover je over een leven kan spreken dan) uit niets anders bestaat dan strijden tegen elkaar om zo nog iets te hebben om voor te leven. Het leverde een hoop goede scenes op. Ik heb genoten van de prachtige beelden met daarbij de ietwat aparte maar vooral mooie muziek. 4 sterren.
Ga je nu tegen je vriendinnen zeggen dat je Da Hong Deng Long Gao Gao Gua (letterlijk uitspreken) hebt gezien ?
Linda
Uiteraard, ik wil die gezichten weleens zien
Badalamenti
Misschien kan je "YAO A YAO YAO DAO WAIPO QIAO" ook eens proberen !
Yimou Zhang is een goed regisseur, dat zeker, maar tot mijn favorieten zal hij niet gauw horen.
Dit is zo'n film die perfect afgemeten en gedoseerd is. Het scenario is 100 procent effectief, en bevat geen overbodige scenes.
Dat maakt de film voor mij in zekere zin voorspelbaar en bijna nergens verrassend. En als ik een ding heel belangrijk vind aan een film, dan is het dat die me weet te verrassen.
Bij Yimou Zhang films stoor ik me altijd aan het perfectionisme en de manier van vertellen. Andere Aziatische regisseurs weten juist zo mooi de willekeur in hun verhaal in te vullen, met scenes die ogenschijnlijk geen functie hebben, maar die wel erg bijdragen aan het geheel.
Mede om bovengenoemde redenen vind ik Raise The Red Lantern te lang. Mijn honger naar nieuwe scenes was op een gegeven moment op.
Ik klink nu misschien wat al te negatief, ik vind het wel degelijk een mooie film met een uniek verhaal.
Mijn favoriet is overigens de third mistress.
3,5 sterren (en een plaats in de top 250)
Badalamenti
Het raffinement waarmee deze film is gemaakt blijft me mateloos boeien. De decors zijn een streling voor het oog !
Mushroom
Ademloos genieten, heb hem gezien op een zondagmiddag op de VPRO meen ik, was meteen in een soort van trance en kwam er niet meer uit, magistrale film,prachtig gefilmt. tja staat nij mij in mn top 10!!
Yensey_97
Wow, was erg onder de indruk van deze film! Geeft een goed beeld van dat aspect van de Chinese cultuur. Trouwens vreselijk hoe dat dienstmeisje behandeld werd!
gemaster
Ik heb deze film op de middelbare school gezien tijdens een les van CKV. Het kon me allemaal niet echt boeien en ik was dan ook drukker bezig met het gooien van propjes dan met het kijken naar de film. Ik zal me dus maar van stemmen onthouden.
predator
- 1948 stemmen
Hele mooie, indringende film met een superrol van Li Gong. Met een enorme brok in m'n keel naar het einde van de film zitten kijken.
PatrickL
Is deze film uit op dvd? Ik kan hem nergens vinden.
Ramon K
Het wordt echt tijd dat ze Yimou's beste film eens een fatsoenlijke dvdrelease geven.
Art
Precies, ik zou hem graag op dvd willen hebben. Ik heb de film ooit een tijd terug op een oude videoband gezien en blijf al jaren hopen op een fatsoenlijke release
Ramon K
DvdBeaver news: Da Hong Deng Long Gao Gao Gua komt op dvd in februari! Ntsc, dat wel.
otherfool
Aardige comment van kappeuter hier. De honger naar meer verrassing (en dat hoeft echt niet altijd een UFO landing te zijn) zorgt er voor dat deze verder prachtig geschoten en verhaaltechnisch interessante film aan te bevelen is, maar niet de klassieker waarvoor het wordt gehouden.
3,5*.
Alsof andere klassiekers maar enigszins verrassend zijn ...
Anyway, gooi één man, 4 concubines, 4 meiden en één hoofdmeid op een hoop en het is inderdaad niet zo moeilijk te voorspellen welke problemen er volgen.
Het gevoel dat de personages meer gevangen zitten in rituelen dan in hun eigen tekortkomingen zorgt er voor dat het niet helemaal overtuigt. Het is zeker een erg mooie film, vooral dan qua kleurgebruik en plaatsing van de camera. Het blauw/rood contrast wordt optimaal benut. Jammer dat de montage eerder functioneel is, en sommige scenes toch enkele schoonheidsfoutjes vertonen (zoals een ultrasymmetrisch shot dat een beetje verklooid wordt door een dak dat niet volgesneeuwd is, terwijl zijn spiegelbeeld dat wel is).
Opvallend aparte muziek ook. Vond ik zeker een pluspunt. Klonk erg origineel, erg mooi ook. Maar verder doet het allemaal een beetje "volgens het boekje" aan. Ik volg ook wat kappeuter zegt. Alles is hyperfunctioneel, net daardoor mist de film wat eigen identieit. Ook trapt Zimou in de val van de overlapping van cycli. "The Next Summer" had integraal uit de film gemoeten (iets wat een Aronofsky in Requiem for a Dream - die net dezelfde structuur gebruikt verder - wel goed doet).
Maar een fijn filmpje, dat wel. Visueel mooi, geweldige muziek, degelijk drama. Maar niet het subtiele waar andere Chinese films (Springtime in a Small Town) in uitblinken.
Dikke 3.5*
Spiderwoman
Het klinkt alsof het voor jou dagelijkse kost is...
Voor mij was het een zeer aangename en dus verassende kennismaking met een wereld die mij volledig onbekend is.
Het één man / veel vrouwen verhaaltje is redelijk bekend toch ?
Er is oa een heel subgenre aan anime reeksen (de harem anime) die rond dit soort situaties draaien. 't Was voor mij alles behalve de eerste keer dat ik een film zag waar één man met een hoop vrouwen samenleeft, met de logische problemen tot gevolg.

Fan van 'The Wrecking Crew'? Met deze films weet jij ook wel raad

AppleTV komt deze zomer met een nieuw seizoen van 'Ted Lasso'

La Meglio Gioventù
Drama, 2003